Oyun Haberleri

14.000’in üzerinde genç müptela!



        Spiegel.de’nin bir haberine göre, Niedersachsen Kriminolojik Araştırma Enstitüsü KFN yaptığı yeni bir tetkikte 14.000’den fazla gencin bilgisayar oyunu müptelası, 23.000’den fazlasının ise akut (had safhada) tehlikede olduğunu tespit etti. Bundan en çok etkilenenler ise Blizzard’ın online RYO’su “World of Warcraft” oyuncuları. Araştırmaya katılan 15 yaşındaki gençler arasındaki “WoW” kullanıcıları günde ortalama 3,9 saat oyun oynuyorlar. Kontrol kaybı ile gelen hastalıksı davranış ve rehabilitasyon belirtileri gösteren öğrencilerin payı ise yüzde 8,5 seviyesinde. Spiegel.de’ye göre KFN’in müdürü Christian Pfeiffer, oyunun yaş sınırlamasının 12’den 18’e çıkarılmasını talep ediyor. Pfeiffer aynı talebini geçtiğimiz ay Golem.de ile yaptığı bir mülakatta da, ama bilhassa kanaatince gençler için uygun olmayan şiddet unsurları sebebiyle gerçekleştirmişti.



        Blizzard’ın kurucularından Frank Pearce, 2008 ağustosunda Golem.de ile yaptığı bir konuşmasında “World of Warcraft’ın” bağımlılığı hususunda ebeveynlerin çocuklarının kaç saat oynayacağını belirleme imkanları olduğuna dikkat çekmişti. Ayrıca Pearce, ekibinin “World of Warcraft’ın” kullanıcı arayüzüne bir kronometre yerleştirdiğini ve ne süreyle oynadığına dikkat etmek isteyenlerin bunu yapabileceğini ifade etmişti.



        KFN’in bu yeni tetkiğine göre; gençler, okul günlerinde bilgisayar başında 130, hafta sonlarındaysa 167 dakikalarını oyunla geçiriyorlar. 2005 senesinde yapılan bir ankette bu değer okul günlerinde 91 ve hafta sonlarında ise 140 dakika seviyesinde seyrediyordu. Kızlar nispeten daha az oyun oynuyorlar; fakat onlarda bile bir yükselme var: Ortalama olarak okul günlerinde üç misli, hafta sonlarında iki misli daha çok oynuyorlar.



        KFN, Alman İçişleri Bakanlığı’nın desteklediği tetkikinde, 15 yaşında 44.610 gence bilgisayar oyunları kullanımları hakkında soru sordu. Tetkik ve diğer sonuçlar ise, 16 Mart 2009 tarihinde Hannover’de açıklanacak.



KAYNAK golem.de


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu