Gönül isterdi ki bu yılki Dünya Kupası’nda biz de yer alalım. Ne yazık ki mümkün olmadı, ancak umutlarımız sonraki seneler için sürüyor. Gökyüzünde parlayan güneş, tribünleri dolduran on binlerce taraftar ve televizyonları başındaki milyonlarca futbol seyircisi, yılın en önemli spor olayı için yeniden bir araya geliyor.
Turnuvanın lisanslarını elinde bulunduran EA Sports da yeni Dünya Kupası oyunuyla karşımızda. 2010 FIFA World Cup, Afrika’daki futbol ateşini evlerimize getirecek. Henüz bunun için biraz daha zaman var, ancak oynamaya fırsat bulduğum ön inceleme sürümündeki detayları sizlerle paylaşmak istiyorum.
2010 FIFA World Cup’da yaklaşık 200 milli takım yer alıyor. Tabii ki Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanan ülkeleri ayrı bir kefeye koymak gerekiyor. Eğer bu modu oynamak istersek, yüzlerce ülkeyi de saf dışı bırakmış oluyoruz. İşe en baştan başlamak isterseniz de eleme turlarıyla yola çıkabilirsiniz. İlk denemelerimi, tabii ki Türk milli takımını seçerek yaptım.
Maç saati
Takımlar, sırayla sahaya çıkıyor ve tribünler çok ateşli. EA Sports, seyirciler ve atmosfer için yeni düzenlemeler getirmiş. Böylelikle heyecan düzeyi daha da artıyor. Maç öncesinde, esnasında ve sonrasında taraftarlar, takımla birlikte heyecanlanıyor, üzülüyor ve seviniyor. Saha içindeki görüntünün bir anda kaybolup kameraların seyircilere odaklanması, ayrı bir tat bırakmış.
Haydi maça
Ülke marşlarını duymadan ilk vuruş yapılıyor ve maç başlıyor. FIFA 10 ile büyük yol kat eden yapımcılar, yine bu oynanış mekaniği temel olarak benimsemiş, ancak ufak düzenlemelerle daha da iyisini başarmış. Başarılı animasyonlar, saha içindeki akıcılığı adeta resmediyor. Adamlarımız ara toplara daha istekli çıkıyor, her topa koşuyor, baskı yapıyor, ayak koyuyor ve fazlasını yapıyor. Haliyle karşımızdaki rakip de güçlü olunca, mücadelenin seyir zevki de artıyor.
Kanatlardan rakibe saldırdığınızda, genellikle orta yapar ve gol ararsınız. 2010 World Cup’daki muz ortalar gayet başarılı hazırlanmış. Kavis alarak ilerleyen top, ceza sahasında karışıklıklara yol açtığı gibi, kalecinin de çıkıp – çıkmama konusunda kararsız kalmasına sebebiyet verebiliyor. Yine de tedbirliler. Top fizikleri çok iyi. Uzaktan şut çekmek gerçekten zevkli. Vurduğunuzda o doygunluk hissini alabiliyorsunuz. Yine şutlara karşılık olarak kalecilerin animasyonları da son derece başarılı.
Yapay zekâyı beğendiğimi belirtmeliyim. Rakiplerimiz her topa ayak sokma uğraşında. Üstelik top onlardayken sizin fevri davranmanız, onların daha da istekli oynamalarına neden oluyor. Yaptıkları ani dönüşler sebebiyle çoğu kez faul yapmak zorunda kaldım. Çok iyi paslaşıyorlar ve sizi yarı sahanızdan çıkarmaya niyetli değiller. Hele ki bir de karambol oluşturursanız, bu karışıklıktan yararlanarak var güçleriyle baskı kuruyorlar. Top, sizin aleyhinize taca veya kornere çıkacak diyelim. Yakınlarda futbolcu yoksa, rakip takım oyuncuları da hareket etmiyor ve topun dışarı çıkmasına izin veriyor örneğin.
Maç bitiminde her oyuncu için 10 üzerinden puanlama yapılıyor ve maçın en iyileri belli oluyor. Detaylara göz attığımızda; en çok gol atan, en çok asist yapan, en çok orta yapan gibi verileri öğrenebiliyoruz. Ve milli marşlar. Bu uygulama, maç öncesine değil, sonrasına bırakılmış. Maçı hangi ülke kazanırsa, onun milli marşı çalmaya başlıyor.
Dostluk maçlarını bir kenara bırakıp, turnuva seçeneğini seçtiğimizde, daha detaylı menülerle karşılaşıyoruz. Maç takvimi, kendi takımımız ve rakiplerimizden en son haberler, puan tablosu, en golcü oyuncular gibi seçenekler var. Tabii ki kupa maçlarında atmosfer daha farklı, daha heyecanlı ve görsel olarak da daha doygun. Stadyumlardaki seyirci faktörü, ışık gösterileri ve benzeri aktiviteler çok hoş. Oyuncular sahada mücadele ederken, teknik adamlarda saha kenarından taktikler veriyorlar. Bizim takımımızın başında Fatih Terim yer alıyor. Tasarımının gerçeğe benzediği söylenebilir (Keşke o kimsenin anlayamadığı ilginç hareketleri de ekleselermiş). Baktığımızda artık Türkiye’nin yeni bir çalıştırıcısı var. Umarız EA, bu gibi konularda hassas davranarak, tam sürümde güncel gelişmelere yer verir.
Captain Your Country
Be a Pro modunu eminim ki hatırlamışsınızdır. Bu modda, koca bir takımı değil, sadece ekibe mensup bir futbolcuyu kontrol ediyoruz. Maç yaptıkça yeteneklerimiz gelişiyor ve böylelikle diğer kulüplerin de dikkatlerini çekebiliyoruz. Dünya Kupası’nda karşımıza Captain Your Country başlığı çıkıyor. Seçtiğiniz milli takımdaki bir oyuncuyu kontrol edebilir veya sıfırdan futbolcu hazırlayarak maçlara çıkabilirsiniz. Bu esnalarda Pro kamera açısında oynamak çok keyifli.
Arkadaşlarınızdan pas istemeli, verdiğiniz paslarla oyunda kilit rol üstlenmelisiniz. Genellikle boşa kaçtığınızda kolayca pas alabilirsiniz. Tabii ki faullerden uzak durmalısınız, zira işi zora sokabilir. Diyelim ki kırmızı kart gördünüz. Oyundan atılıyorsunuz doğal olarak, ama maç devam ediyor. Maçı sonlandırıp, menüye dönebilirsiniz de, ama bunun bedeli var; 3 – 0 hükmen yenilik sayılıyorsunuz. Yani kaçışınız yok. Maç bitene kadar beklemelisiniz.
Bilindik sesler
“Türkiye’m benim, biricik sevgilim, söyle senden başka kimim var benim?” “Saldırın, saldırın, saldırın, bu taraftar için saldırın.” Türkiye’nin turnuvalarda yer almamasına rağmen EA Sports’un oyuna dahil ettiği Türkçe tezahüratlar takdiri hak ediyor. Kendi sahanızda oynadığınız maçlardan aldığınız haz, sizi destekleyen on binlerce seyircinin varlığını kanıtlıyor. Kısacası atmosferin çok iyi olduğu bir gerçek.
1 – 0 olsun, bizim olsun
Grafik seviyesi olarak FIFA 10 ile aralarında pek fark yok. Messi, Henry, Dünyaca ünlü yıldızların modellemeleri başarılı. Saha detayları zaten kaliteli. Bir de milli takımımıza bakalım isterseniz. İnanın, kadroda yer alan hemen hiçbir futbolcu, gerçeğini andırmıyor bile. Kaleci Volkan’ı, Ümit Özat’a benzettim. Hamit Altıntop ise renk değiştirmiş. Arda’yı ise hiç saymıyorum. İsimler var, ama görüntü maalesef yok.
Gol attığımızda ekrana gelen yönergeleri takip ederek, farklı sevinç gösterilerini yapabiliyorduk. World Cup 2010’da bu tuşlar kaldırılmış. Oyuncu koştuğu anda yapabiliyoruz. Böylelikle devamlılık sağlanıyor. Tabii ki oynadığım sürümde karşılaştığım hatalardan da bahsetmem gerekiyor. Bazı takımların formaları henüz yer almıyordu. Öte yandan gol attıktan sonra futbolcuların koştuğu esnada renk tonlarında değişiklik oluyor. Bu da göze batıyor. Ayrıca topun çizgiyi geçtikten sonra yok olmasını da belirteyim. Tüm bunlar, muhtemelen tam sürümde düzeltilecektir.Online Dünya Kupası
2010 FIFA World Cup’ın en güzel yönlerinden birini de çoklu oyuncu modları oluşturuyor. Yaklaşık 200 ülke milli takımı arasından yapacağınız seçimle, Internet üzerinden turnuvaya katılabilir ve dünya üzerindeki diğer oyuncularla, “gerçek zamanlı” olarak mücadele edebilirsiniz. Gerçek zamanlıdan kastım, karşılaşmaların gece ve gündüz olmak üzere günlere bölünmüş olması. Aynı takımı seçen oyuncuların aynı gruplarda yer alması da engellenecek, böylelikle daha gerçekçi deneyimler yaşanacak. EA Sports oyunun bu özelliğini, hazırlayacağı resmi turnuvalarla da destekleyecektir.
O maç, ya o skorla bitmeseydi?
Kupaya katılmak için mücadele veren ekipler, bazen eşine zor rastlanır maçlar çıkarır. Bol gollü, heyecanı bitmeyen ve her an herşeyin olabileceği bu maçlar, özellikle kader belirleyici bir öneme sahipse, daha da dikkat çeker. Sonuç olarak bir takım üst tura çıkarken, diğeri de elenir. Peki ya tam tersi olsaydı? Ya kaçan pozisyonlar golle sonuçlansaydı? World Cup 2010’da bazı önemli maçlar bulunuyor; gerçekte oynanmış ve sonucu belli karşılaşmalar. Diyelim ki gerçekte oynanmış bir maç 3-1 sona erdi. Siz bu maça belirli bir süreden dahil oluyorsunuz ve o dakikadan itibaren skoru değiştirmek ve bir nevi maçın kaderini değiştirmek için uğraşıyorsunuz.
Sonuç olarak Dünya Kupası, olanca hızla yaklaşıyor ve heyecan artıyor. Bu kez EA Sports, PC oyuncularını es geçti. Sadece PS3 ve X360 için gerçekçi bir kupa deneyimi sunacak. Zaten son yıllarda PC için hazırlanan FIFA oyunlarında detay olmadığını göz önüne alırsak, pek de büyük kayıp olduğu söylenemez. Bavullarınızı toplamanıza gerek yok, konsolunuz olsa da yeter. Kupa ateşi yanmaya başlasın!