Oyun Haberleri

2010’un kazananı kaybedeni

Xbox360 Magazine‘in yaptığı incelemelere göre 2010 yılının kazananları ve kaybedenleri seçildi. Bakalım bu ilginç liste sizin de merakınızı çekecek mi?

Kazanan: Activision

Activision ve CEO’su Bobby Kotick her ne kadar basın tarafından sıkıştırılıp kötü duruma düşürülse de yaptıkları satışlar onları başarıya taşıdı. Sadece Call of Duty ile geçtiğimiz haftalarda yılın rekorunu kırmayı başardılar. World of Warcraf 12 milyon oyuncu barajını aştı ve Starcraft 2 de üç milyondan fazla satmayı başardı. Böylece firma yılın en çok kazananlarından biri oldu.

Kaybeden: Bizzare Creations

Her nasıl Activision delicesine para kazandıysa Bizzare Creations’da bir o kadar kaybetti. Project Gotham Racing serisi ile tanınan stüdyo koca yıl boyunca sadece iki oyun çıkarmayı başardılar; Blur ve James Bond 007: Blood Stone! Birkaç hafta önce dedikodular firmanın kapandığı haberini getirse de ardından yalanlamalar ardı arkasını kesmedi. Ancak son gelen haberler firma yöneticilerinin firmayı satmak istedikleri yönünde.

Kazanan: Microsoft

Her ne kadar Sony bu yıl boyunca oldukça iyi bir grafik izlediyse de Microsoft onu geçmeyi başardı. Xbox 360 ile halen PlayStation 3’ün toplam dünya hasılatında birkaç milyon önünde olmalarının yanı sıra Halo: Reach, Mass Effect 2 ve Fable III gibi özel oyunları da çıkarmayı başardılar. Son hamle olarak da Casual oyunları kendisine çekecek Kinect ile bombayı patlatmış oldular.

Kaybeden: Call of Duty fanları

Black Ops ile ne kadar büyük bir başarı sağlandıysa da, multiplayer için çok zeki tasarımlar yapıldıysa da sıra gelmek bilmeyen matchmakingler ve can sıkıcı lag’ler oyuncuları bezdirdi. Oyunun fanatikleri bu duruma gözlerini ne kadar kapatsalar da bu kadar başarılı ve yüksek bütçeli bir oyunun böylesi sorunlara sahipolması hiç hoş olmadı.

Kazanan: Nintendo

Yılların oyun firması Nintendo koca bir yılı çok büyük isimler ve projeler çıkarmadan milyarlar kazanarak geçirdi. Wii ve DS’in satışları ne kadar düşmüş olsa da halen herşeyden çok satmış durumdalar. Super Mario Galaxy 2 ve Pokémon Black/White da bir yandan harika bir başarı kazandı. Wii Fit Plus ve Pokémon Gold/Silver yerine Wii Sports ve New Super Mario Bros gibi ilk çıkan oyunların on milyonlar satması ise inanılmaz bir başarı olarak görülüyor.

Kaybeden: Final Fantasy XIV

Online dünyasına henüz yeni katılan oyun bir romanı dolduracak kadar bug listesine sahip, üstelik bunu yeni yapılan yamalamalara rağmen sürdürüyor. Bu kadar büyük bir oyun markasının henüz bitmeden piyasaya sürülmüş olması da bambaşka bir konu!

Kazanan: Rocstar Games

Red Dead Redemption yeni bir seri olmasa da, daha evel Red Dead Revolver gibi bir öncülü olsa da şaşırtan bir başarı yakaladı. Yeni ya da değil bu oyun seçimi firma için çok riskliydi ama çabalarının karşılığını da aldılar. Bunu da hem başarılı oyunları hem de güçlü reklam kampanyaları ile başardılar.

Kaybeden: Prince of Persia

Sand of Time tadında yeni bir PoP serisi bekleyen fanlara Forgotten Sands gibi bir oyun servis etmek belli ki büyük bir hataydı. Sonuçları da tabi ki üzücü oldu: çok düşük satış rakamları!

Kazanan: Sony

Hem satış başarısı hem de yazılım olarak çok başarılı ürünler çıkarması ile iyi bir kar yakalayan Sony kendini öne geçirmeye başardı. Belki Gran Turismo 5 söz verdiği herşeyi tutmamıştı ama delicesine satmayı başardı. Öte yandan God of War, Heavy Rain ve MAG gibi harika oyunlar ile sevenlerinin karşısına da çıkmayı eksik etmediler.

Kaybeden: Star Wars

LucasArts ilki gibi bir başarısızlığa imza atmayıp fanların uzun zamandır hayal ettikleri bir aksiyon oyunu getireceğine söz verdi. Ama sonuç beklenen gibi olmadı ve sundukları oyun ilkinden de kötü oldu, satışlar da yerlerde süründü.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu