Makale

4.5G teknolojisi bir sene boyunca hayatımızda neleri değiştirdi?

Cep telefonları ve bilimum mobil cihazlar, gündelik olarak en fazla kullandığımız cihazların başında geliyor. Evde, işte, arabada, toplu taşıma araçlarında, hatta gece uyumadan, yatakta bile kullandığımız bu cihazların da aslında hayatımızda bu kadar yer edinmesinin başlıca sebebi, internet denen devasa iletişim ağına dilediğimiz zaman, dilediğimiz yerden bağlanabilmemizi sağlamaları.


 
İnternet hızımız ve bağlantı kalitemizi de günümüzde belirleyen en büyük unsur, sağlayıcılarımızın bizlere sunduğu hizmet ile ortaya çıkıyor. Mobil internetin günümüzde çok yüksek hızlara ulaşmasını ve kusursuz bir kalite sunmasını sağlayan 4.5G teknolojisi, bugün Türkiye’deki birinci yılını kutluyor. Peki bu bir sene içerisinde 4.5G bizlere ne gibi kolaylıklar sağladı? Bir sene içerisinde bu teknoloji sayesinde dünyamızda neler değişti?

Avrupa ve Amerika’dan da üstün bir internet hızına ulaştık

İnternet hızımızı ölçmek için kullandığımız servislerden birisi olan Speedtest’in geliştiricisi Ookla, yayınladığı raporda Türkiye’deki internet sağlayıcılarından birisi olan Turkcell’in, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın lider mobil operatörlerini geride bırakarak kullanıcılarına en hızlı interneti sunmayı başardığını açıkladı. Bu sayede yalnızca Türkiye’de değil, dünya çapında da en hızlı interneti kullanmış oldu. Bu hıza geçen bir sene boyunca stabil bir şekilde sahip olabildiğimiz için, iş ve günlük hayatımızda eylemlerimizi daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebildik.

Oyun güncellemeleri için hızır gibi yetişen, yepyeni bir teknoloji

Günümüzde video oyunları internet ile bir hayli içli dışlı. Bu sayede de yapımcılar oyunlarını sürekli güncelleyip oyuncuların karşısına daha stabil bir deneyim ile çıkmaya çalışıyor. Hal böyle olunca da bir oyuna girebilmek için en güncel sürüme sahip olmak da zorunlu bir şart haline geliyor. Peki kullandığımız kablosuz internet kesilirse, bir bağlantı problemi oluşursa veya herhangi başka bir problem ile karşılaşırsak ne yapacağız? Oyuna girmeyecek miyiz? Bu gibi durumlarda güncelleme indirmemiz gerekirken telefondaki Hotspot özelliği sayesinde 4.5G ile konsol ya da bilgisayarımızdan internete bağlanabiliyor ve güncellemelerimizi indirip oyun keyfimize devam edebiliyoruz. Büyük bir güncellemeyi geçen sene zar zor birkaç saatte indirirken, şimdi 4.5G sayesinde sadece birkaç dakikada indirebiliyoruz.

Dağ başında bile online oyunlardan kopamadık

Şehirden uzaklaşmak ve belki bir köy evinde, belki yazlıkta geçirmek istediğimiz zamanlarda bir-iki sene önce internet büyük problem yaratırdı. Her istediğimizde internetimizi taşıyamadığımız için, eh Hotspot ile açılan internet bağlantısı da o kadar güçlü olmadığı için genellikle çevrimdışı oyunlarla zaman geçirmek zorunda kaldık. Ama günümüzde artık her oyun çevrimiçi bir şeyler talep ediyor ve sürekli internete bağlı kalmamızı zorunlu kılıyor. Arkadaşlarımızla online oyunlarda buluşmak, kalabalık oyun arenalarına katılmak istediğimiz oluyor. İşte bu gibi durumlarda interneti taşımak veya sadece birkaç gün, ya da birkaç hafta için internet bağlatmak yerine operatörümüzden gelen 4.5G interneti kullanarak, düşük pingli, akıcı bir oyun deneyimi yaşayabiliyoruz. Üstelik Turkcell, daha birinci yılında nüfusun %82,5’ini 4.5G kapsaması sağladığını açıkladı. Yani ADSL’den daha yüksek internet hızını artık her an yanınızda taşıyabiliyorsunuz.

Yayıncı ve YouTuber sayımız arttı

Türkiye’de son bir sene içerisinde canlı yayıncılık ve YouTube yayıncılığı çok büyük kitlelere kadar genişlemeye başladı. İstediğimiz zaman, istediğimzi yerden 4.5G sayesinde akıcı ve net canlı yayın yapabildiğimiz için takipçilerimiz arttı ve binlerce insanla tek bir bağlantı üzerinden rahat rahat iletişim kurabildik. Artan upload hızları sayesinde herkes, her zaman, her yerden video yükleyebildi ve insanlarla paylaşabildi.

Cepten televizyon izlemeye başladık

4.5G’nin yüksek bağlantı hızı ve Türkiye’deki operatörlerin sağladığı uygun fiyatlı kampanyalar sayesinde artık nerede olursak olalım görsel medya ile iletişim sağlamaya ve televizyonu bile portatif hale getirmeye başladık. Artık 4.5G sayesinde maç saatlerini kaçırsak bile, trafiğin tam ortasında telefonumuzu çıkarıp maç izleyebilir olduk. Turkcell TV’de geçen yıl günde ortalama 7 dakika olan cepten televizyon izleme süreleri, 4.5G teknolojisi ile birlikte ortalama 40-45 dakika seviyelerine ulaşmış durumda. Oyun oynarken tek bir monitöre sahipsek ve o sırada bir program ya da bir video izlememiz gerekiyorsa, hızlıca telefondan açıp bir yandan programımızı izledik.
İnternet kullanımı ve data tüketimi arttı

4.5G’nin hayatımıza girişi ile birlikte insanların internet kullanım kalitesi de büyük oranda arttı. Önceden birçok iş için hızlı Wi-Fi ağlarını seçerken, artık birçok işi hızlı bir şekilde herhangi bir kablosuz ağa ihtiyaç duymadan, kendi şebekemiz aracılığı ile çözebildiğimiz için kullandığımız data paketlerinin de boyutu ve tüketim miktari büyümüş oldu. Daha fazla insan, daha fazla internet kullandı ve bilgi daha hızlı, daha kapsamlı bir şekilde yayıldı.

Müzik dinlerken klip izlemeye başladık

Türkiye’nin en popüler müzik uygulamalarından birisi olan fizy, kullanım miktarı açısından Spotify’yı ikiye katlayarak 4.5G’nin de etkisiyle insanlara videolu müzik hizmetini sunmaya başladı. Artık favori şarkımızı dinlerken, klibini de izleyebilir olduk.

Bulut uygulamaları daha sık kullanır olduk

4.5G genel internet kalitesini ve internet hızını iyileştirirken, indirme hızının yanı sıra yükleme hızını da artırdı. Dünyanın dört bir yanında çok sık bir şekilde kullanılan bulut uygulamalar, hızlanan yükleme süreleri sayesinde Türkiye’de yaygın bir şekilde kullanılır oldu. Bu sayede iş hayatında da daha hızlı ve daha stabil bir çalışma sergilendi. Artık oyun kayıtlarımız bile bulut uygulamalara yüklenir oldu ve biz de verilerimize dilediğimiz yerden erişebilir olduk.



Görüntülü görüşme, sesli görüşmeyi geçti

4.5G’nin sunduğu hızlı ve kesintisiz görüntülü görüşme hizmeti sayesinde insanlar sevdikleri ile yalnızca sesli görüşmek yerine, görüntülü olarak görüşmeye ve hasret gidermeye başladı. Yurt dışında yaşayan arkadaşlarımla oyun oynarken bağlı olduğumuz kablosuz internet üzerinden görüntülü konuşma yapmaya çalışırsak oyunda ping problemi ile karşılaşabiliyorduk. Bu gibi durumlarda cep telefonlarımızdaki internet yine imdadımıza yetişti ve arkadaşlarımızla rahat rahat görüntülü konuşma yaparak hem oyun oynadık, hem de birbirimize daha yakın hissettik. Üstelik BiP gibi uygulamalar ile yurt dışına çıktığınızda dahi internet kotasından yemeden görüntülü ve sesli görüşme yapabilir duruma geldik.

4.5G bir sene içerisinde birçok başarıya imza attı. Türkiye’deki birinci yılını kutlarken, şu anda bile bu teknoloji sayesinde gerçekleştirilecek olan projeler konuşulmakta ve kaliteli internet paylaşımı sayesinde insanların bilgiye ulaşımı gittikçe kolaylaşmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu