RG Beatdown
Bu bölümde sizlere Türkiye’de ve Dünyada oynanan desteler hakkında bilgiler vermeye ve bu desteleri nasıl oynayacağınızı elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Bu desteleri tanıtırken genellikle Türkiye’deki enviromente sadık kalmaya özen göstereceğim. Anlatmak istediğim ilk deste en popüler ve benim oynarken çok zevk aldığım yeşil kırmızı beatdown destesi. Destenin amacı adından da anlayabileceğiniz gibi hızlı yaratık saldırılarıyla rakibinizin canını azaltırken kırmızının direct damageleriyle önünüzü boşaltmak ya da rakibinize vurmanız gereken son damageleri vurmak. Ve işte destenin benim oynadığım ve son girdiğim T2 turnuvasında 2. olduğum destenin listesi:
4xLlanowar Elves
3xThornscape Familiar
4xRaging Kavu
4xWild Mongrel
4xSkizzik
4xFlametongue Kavu
4xCall of the Herd
2xBeast Attack
3xBlurred Mongoose
3xUrza’s Rage
3xVolcanic Hammer
9xForest
6xMountain
4xKarplusan Forest
1xKeldon Necropolis
2xBarbarian Ring
Sideboard:
4xSpellbane Centaur
3xPrice of Glory
2xShivan Wurm
3xScorching Lava
3xKavu Chameleon
Şimdi kartların destedeki işlevlerine bakalım:
Llanowar Elves:Tabii ki de destenin amacı olan hızı sağlamak. İlk turdan açtığınızda 2. turda rakibinizden bir tur öne geçmiş oluyorsunuz. Bazılarınız elf yerine Birds of Paradise kullanmayı tercih edebilir ama elfin damage verebilme özelliği bu destede onu çok daha etkili kılıyor. Ayrıca destenin 2 renk olması ve bazı istisnalar hariç çoğu kartın 1 renkli mana istemesi Birds of Paradise’ı gereksiz hale getiriyor.
Thornscape Familiar:Amacı elf gibi hızı sağlamak. Kırmızı spelleri 1 mana ucuza oynatması Flametongue Kavu’yu 3. tur,kickerli Skizzik’i 4. tur, kickerli Urza’s Rage’i 11 manaya atmanız gibi mucizeler yaratıyor. Ayrıca 2 manaya 2/1 olması onu kontrol destelerine karşı iyi bir beatdown yaratığı haline getiriyor.
Raging Kavu:Ve işte beatdown. Haste özelliği olması ve instant olarak oynanabilmesi ve ucuza olması onu iyi bir beatdown yaratığı haline getiriyor. Instant olarak oynanabilmesi sayesinde rakibiniz atağında oynayıp block yaparak rakibinizin planlarını bozabilir, kontrol destelerine karşı upkeep fazında oynayarak onu counter ettirip main fazında spell yapmak için gerekli olan manayı bulamamasını sağlayabilirsiniz.
Wild Mongrel:Odyssey setiyle gelen gelmiş geçmiş en iyi bear(2 manaya 2/2) yaratık. Onu bu kadar güçlü yapan özellikleri istediğiniz zaman rengini değiştirebilmeniz ve +1/+1 verebilmeniz. Bunu yapmanız için gereken tek şey ise elinizden 1 kart discard etmek. Ayrıca bunu istediğiniz kadar yapabilmeniz ise kartın gücüne güç katıyor.
Skizzik: Bu kartın bu destede olmaması düşünülemez zaten.
Flametongue Kavu: Destenin gücünün %30 ‘u bu kart zaten. Ortamdaki hemen hemen her yaratığı öldürüyor. Yüksek toughnessli yaratıkları ise öldürmek için gereken son 4 damage’i de veriyor. Powerinin 4 olması ise onu mükemmel yapan özelliklerden biri.
Call of the Herd: İşte Odyssey setinin bomba kartlarından biri. İlk tur elf açarak 2. tur 3/3 yaratık açmanızı sağlıyor. Flashback özelliği sayesinde 3. tur bir tane daha açabilirsiniz. Bu destenin çalışması için 4 olması şart.
Beast Attack: Bakınız Call of the Herd.4 olmamasını sebebi 5 mana olması ve 3 yeşil istemesi. Yine de instant olması ve 4/4 koyması çok güzel
Blurred Mongoose: Çok iyi bir beatdown yaratığı daha. Şu sıralar çok popüler olan Opposition destelerine karşı birebir.
Urza’s Rage: Yoruma gerek yok herhalde.
Volcanic Hammer: Bazılarınız bunu doğru bir seçim olarak görmeyebilir, fakat Shadowmage Infiltrator ve Thieving Magpie indirmesi onu zorunlu kılıyor.
Forest,Mountain,Karplusan Forest: Ne diyebilirim ki?
Keldon Necropolis: İşte ortamdaki oyun bitirebilen tek land. Rakibiniz Teferi’s Moat açmışsa geriye kalan damageleri vurabilir, combatta trickler yapabilir,rakibinizin yaratıklarını öldürebilir, Flametongue Kavu inip kullanarak Dromar öldürebilirsiniz.1 girmesinin nedeni Legend olması.
Barbarian Ring: Keldon Necropolis gibi zaman zaman oyun bitirebilen özelliğe sahip bir land daha.4 olmamasını nedeni Karplusan Forestla birlikte çok fazla pain almanıza neden olabilmesi.
Şimdi de sideboard kartları:
Spellbane Centaur: Opposition türü destelere karşı en büyük silahımız. Kullanılabilirliği yalnızca Opposition’a karşı değil elbette. Recoil,Repulse,Aether Burst gibi kartlar çok fazla kullanıldığı için sideboardda 4 olması şart. Maindecktte kullanmamamın sebebi mirror match-uplarda ya da içinde mavi bulunmayan diğer destelere karşı işe yaramaması.
Price of Glory: Elfle birlikte kullanıldığında 2. tur açılması kontrol destelerine karşı oyunu kazandığınız anlamına geliyor. Rakip bu kart elinize yollamak ya da yok etmek istediğinde bunu kendi turunda yapmak zorunda kalacak ve bu da sizin turunda counter atmak için mana bulmasına izin vermeyecektir.
Shivan Wurm: Mirror match-up ya da diğer beatdown destelerine karşı birebir. Destenin bazı versiyonlarında main deck kullanılmış. Fakat ben sideye çekmeyi tercih ettim.
Scorching Lava: Bu kartı sideye koymamın sebebi bu desteyi çok rahatsız eden ve Türkiye’de çok kullanılan Spectral Lynx kartı.
Kavu Chameleon: Kontrol destelerinin baş belası olan bu yaratık yaklaşık olarak 1 yıldır içinde yeşil olan destelerin sidesinin vazgeçilmezi. Counter edilememesi, 4/4 olması ve renk değiştirebilmesi onu kontrol destelerinin kabusu haline getiriyor.
Sideboardu genellikle kontrol destelerine karşı hazırlamamın nedeni bu destenin bütün beatdown destelerini yenebilecek güçte olması. Desteyi en çok zorlayanlar ise aggro-control desteleri ki 2. olduğum turnuvada kaybettiğim tek maç içinde opposition ve static orb bulunan mavi beyaz bir aggro-control destesiydi.
Son olarak tavsiyeler: