Never Winter Nights
Yaz ile beraber gelen yeni oyunlar eminim hepinizi etkilemiştir. Herkesin zevkine hitap eden bu türlü türlü oyunlardan en çok Warcraft III sükse yaptı. Yepyeni oynanışı ve şahane konusu ile oyuncuların gönlüne taht kuran
WC3 bu tip oyunlar içinde bir ilk gibi görünsede, bir efsanenin tekrar doğuşundan başka birşey değil. İşte Neverwinter Nights’ı bizim için bu kadar değerli kılan da bu. Kendi türünde bir ilk olması ve oyunlarda ki hareket sınırını ortadan kaldırması. Bu oyundan sonra FRP’ciler için hiçbir şey eskisi gibi olmayabilir…
Oyunu alıp oynayabilmek için yıllarca bekledik. Hatta ben aşırı dozda ki hevesimi kırabilmek için oyunun Beta Testerı oldum ama fayda etmedi. Bana gönderilen demo’lar, ekran görüntüleri vs. ler yetmiyordu, oyunun bitmiş halini görmem gerekiyordu. Haziran’ın sonlarına doğru NwN geldi ve gelir gelmez
editörler arasında kavgaya sebep oldu 🙂 Neyse ki ben akıllılık edip bu oyunu inceleyeceğimi 1 ay öncesinden duyurmuştum. Normalde incemelerimde kendi düşüncelerimi en sona saklarım ama dayanamayacağım. Bu oyunu bitmeden hemen şimdi alın! Daha sonra gelir yazının devamını okursunuz.
NwN’ın güzelliği bırakın introsundan, şu ilk çıkan autorun’ından belli oluyor. Zahmetli bir kurulumdan sonra (tam 3 CD’yi birkaç kez takıp çıkarmanız gerekiyor) oyun açılıyor ve sıradan bir Neverwinter gecesini izliyorsunuz. Masa üstü FRP oynayanlar hemen şu düşünceye kapılacaktır: “Demek bizim yaptığımız savaşlar böyle oluyor…”. Bilmeyenlere anlatayım; Neverwinter Faerun Dünyasının (Forgotten Realms Campaign’inin geçtiği Dünya) Kuzey kıyısında yer alan ve kendi haline yaşayan bir şehirdir. Saatleri ve renkli lambaları ile meşhur olan Neverwinter şehrini Lord Nasher adlı eski bir maceraperest yönetmektedir. Neverwinter şehri yüzyıllar boyunca huzurlu bir şekilde yaşamıştır, taa ki o güne kadar… Oyunun konusunun girişi bile kulağa enteresan geliyor değil mi? Tabi işin içinde ünlü Baldur’s Gate oyunlarının yapımcısı Bioware, Atari (???? ne alaka demeyin bende bilmiyorum) ve Dungeons & Dragons ekibi (yani FRP nin baba ve ağabeyleri) olunca böyle oluyor. Bakalım bu yarattıkları ilk ile başarılı olabilecekler mi?
Oyunun konusu tam olarak şöyle: Son zamanlarda Neverwinter Şehrinde çok tehlikeli bir hastalık salgını vardır. Şehirde yaşayanların neredeyse hepsi hastadır ve çoğu da ölmüştür. Hastalığa hiç bir Priest ya da Cleric bir çare bulamamıştır ve bu durum karşısında şehri karantinaya almaktan başka çare kalmamıştır. Halk bu durum karşısında panik olur ve kimliği bilinmeyen düşmanlarda bu durumdan faydalanmak için şehire saldırılar düzenler. Ne yapacağını bilemeyen şehir en sonunda bir kahraman arayışına girer ve en sonunda sizi Akademiye çağırır. Akadamide gösterdiğiniz üstün başarıyı gören akademi size şehri kurtarma görevi verir. Konu bence bu tip bir oyun için hiçte fena değil. Yapımcılar NwN’da hiç bir zorunluluk olmadığını, herşeyin oyuncuda bittiğini söyleyip durdu. Bu söylediklerinde gerçekten haklılar çünkü konunun gidişatını siz belirliyorsunuz! Sizden şehri kurtarmanız istendiğinde agresif davranıp kabul etmeyebilir, adamlarla pazarlık yapıp işin ucuna bir ödül koyabilir ya da diğer RPG’lerden alıştığınız gibi görevi şerefinizle kabul edebilirsiniz. Bütün ipler sizin elinizde. Görevi kabul etmeyip Neverwinter’da boş boş dolaşacağınızı sanmayın hemen, konu bir şekilde yine size yansıyor ama olsun 🙂 Sonuçta size bir seçim hakkı veriliyor.
NwN’da grafik motoru olarak MDKII nin motoru olan Omen’in çok çok daha gelişmiş bir versiyonu olan Aurora kullanılmış. Aurora günümüz teknolojisine göre biraz eski kalsa da oyunun grafikleri gerçekten de çok kaliteli. Oynadığınız ortam, karakterler ve büyü efektleri insanı adeta oyunun içine sürüklüyor. Ayrıca loading ekranında saatlerce beklemek gibi birşey söz konusu değil. Bu motorun başarısı özellikle ışık ve gölge efektlerinde ortaya çıkıyor. Elinde meşale tutan bir Fighter’ın zırhından yansıyan ışık ya da duvarın arkasında saklanan bir düşmanın gölgesi bunu kanıtlamaya yetiyor. Oyundaki kamera açıları ise ayrı bir güzel. Anlayacağınız Aurora motoru bu tip bir FRP oyunu için biçilmiş kaftan.
İlginçtir ama yapımcılar oyunda grafikten çok seslere özen göstermiş. Bu tip oyunlarda sesin ne kadar önemli olduğunu anlatmama gerek yok herhalde. Seslerin güzel olacağını tahmin ediyordum ama bu kadarını da beklemezdim. Oyundaki sesleri gerçeğinden ayırt etmek oldukça zor. Aynı zamanda oyun A3D, EAX ve EAX2 yi destekliyor. Şayet iyi bir ses sisteminiz varsa oyun kat kat daha zevkli oluyor ve bıakması daha da zorlaşıyor. Eğer oyuna dalarsanız kendinizi adeta Neverwinter’daymış gibi hissediyorsunuz ve oyunu kapattıktan sonra başka bir boyuttan hayata geri dönmüş gibi oluyorsunuz.
NwN’de ki müzikler ise hayatımda duyduğum en güzel RPG müzikleri diyebilirim. Olaydan olaya değişen dinamik müzikler çok iyi ayarlanmış. Tyr’in tapınağına girdiğinizde huzur veren bir müzik varken bu müzik bir savaşa girdiğinizde içinizi ürperten bir hal alıyor. Daha önce dinamik müzik olayını görmüştüm ama hiç böylesini görmemiştim. Müzikler arasında öyle doğal bir bağ var ki anlatamam. Tek söyleyebileceğim şu ki oyunun müzikleri sizi fazlasıyla havasına sokuyor.
Geldik Neverwinter Nights’da ki en önemli konuya, oynanış. Daha önce Baldur’s Gate oynayanlar oyunun kullanımını hemen kapacaktır çünkü gerçekten çok benziyor. Bu tip bir oyunu daha önce hiç oynamamış olanlar belki başlangıçta çok karışık olduğunu düşünebilir ama bir kaç saat oynadıktan sonra oyunun size çocuk oyuncağı gibi geleceğinden eminim. Doğruyu söylemek gerekirse kontroller o kadar da kolay değil. Bu yüzden oyunda pause opsyionu var. Bir savaşın ortasındayken space tuşuan basıp gerekli saldırı ve hareketlerinizi belirledikten sonra oyuna geri dönebiliyorsunuz. Böylece taktiklerinizi düşünmek için bolca vaktiniz oluyor. Menülerin transparan olmasıda ayrı bir iyilik. Böylece bir item alırken size dorğu koşan bir yaratığı görmeniz mümkün. Oyunu BG’den farklı kılan en önemli özelliği D&D 3rd Edition kurallarını kullanıyor olması. 3rd edition, masa üstü FRP nin en son versiyonudur ve 2nd edition a göre çok daha yeni özellikler barındırmaktadır.
Artık her classı her ırkta kullanabiliyorsunuz. Mesela Halfling bir Rouge olabilir ya da Orc bir Fighter olup düşmanlarınızı ezebilirsiniz.. Ayrıca 3 adet yeni class (sorcerer, monk ve barbarian) ve 1 adet yeni ırk (half-orc) mevcut. 3rd Edition ile beraber 200 e yakın yeni büyü ve item da eklenince oyunun masa üstü frp den pek farkı kalmıyor. Tek eksikliği oyuna bazı özelliklerin eklenmemiş olması. Bunlar ata binmek, yüzmek ve yeni büyü yaratmak gibi eksiklikler. Sonuç olarak oyun beklenenden çok daha kaliteli olmuş diyebilirim. Pool of Radiance da D&D 3rd Edition kurallarını kullanıyor ama NwN kadar esnek değildi.
Neverwinter Nights’ın single player ı oldukça güzel olsa da asıl devrimi Multiplayer NwN’ın yapacağına inanıyorum. Daha önce NwN benzeri oyunlar, 3rd edition kurallarını kullanan oyunlar ve az da olsa size seçim yapma olanağı sunan oyunlar çıktı, ama hiç kendi campaign(oyun) inizi yaratıp arkadaşlarınız ile internetten oynayabileceğiniz bir oyun çıkmadı. Evet yanlış duymadınız! NWN sayesinde internetten Masa üstü FRP oynayabileceksiniz!! Artık arkadaşlarınız ile bir yerde buluşma derdi, zar ve kitap derdi kalmayacak. Dungeon Master’ınızın hazırlayacağı campaigni akşamları evinizin rahatı ile dilediğiniz kadar oynayabileceksiniz. Nasıl mı? Oyunun da bulunan NwN Toolset ile biraz vaktinizi ayırarak şahane oyunlar hazırlayabilirsiniz.
Oyun ile beraber gelen bu profesyonel program sayesinde aklınıza gelen herşeyi birkaç dakika içinde hazırlamanız mümkün. Bu program ile yeni mekanlar hazırlayabilir, yeni büyülü eşyalar yaratabilir, npc(non-player character) lar yarabilir, bu npcler için diyaloglar hazırlayabilir ve hatta kendi takviminizi bile yaratabilirsiniz. Bioware kendi campaign imizi tam istediğimiz gibi yaratabilmemizi istemiş ve toolset’in yanında bu oyun için bir programlama dili (!!!!!!) bile hazırlamış. NWScript adı verdikleri ve C++ a benzeyen bu dil ile toolset de yapamadığınız herşeyi kodlayarak oluşturabilirsiniz. NWScript’in tek dezavantajı CPU’nuzu normalden biraz daha yorması. O yüzden hazırlayacağınız campaignlerde çok fazla NWScript kullanmamaya özen gösterin. Hem zaten her DM’nin bu dili şak diye öğrenebileceğini sanmıyorum…
Gelelim yarattığınız oyunu oynatmaya. Yarattığınız campaign’in son halini kaydedip arkadaşlarınıza da verdikten sonra DM olan kişi kendi makinasından bir server açar. Oynayacak olanlar NwN yi , DM ise “DM Client” adı verilen ve DM’nin oyunu düzgün yönetmesi için ekstra özellikler sağlayan programı açar. Bu program sayesinde oynayanların karşısına düşman çıkarabilir, npc lerin yerinde kendiniz oynayabilir ya da yarattığınız triggerları ateşleyebilirsiniz. Yani oynayanların kaderi tamamen sizin elinizdedir. Aman ne de olsa internet deyip onlara aşırı kötülükler etmeyin, ertesi gün evinize gelip sizi bir güzel pataklayabilirler 🙂 Toolset, NWScript ve DM’lık hakkında anlatacak daha çok ama çok şey var. Artık onlarıda kendiniz buluverin.
Konusu, grafikleri, sesleri, oynanışı, kısaca herşeyi ile tek kelimeyle mükemmel bir oyun Neverwinter Nights. D&D 3rd Edition kurallarını kullanan ve sınırları ortadan kaldıran tek 3D oyun olduğu için onu başka oyunlarla kıyaslamanız pek de doğru olmaz. NwN bir ilk olmasına rağmen bence oldukça başarılı bir yapıt ve aynı zamanda online FRP’nin başlangıcı. Eğer RPG’lerden ve Masa üstü FRP’den hoşlanan biriyseniz bu oyunu asla kaçırmamalısınız…