Ürün İnceleme

Siluro GF4 MX440 64DDR

GeForce 4 Ti 4200 işlemcili kartların yavaş yavaş giriş-orta seviyesine indiği şu günlerde fiyat/performans oranı açısından oldukça iyi bir konumda olan ABIT Siluro GeForce4 MX 440 ekran kartını incelemenin uygun olacağını düşündük.

Bildiğiniz gibi GF4 MX serisi, GF3’den hızlı fakat GF4 Ti’den yavaş. Bu noktada herşey normal gözüküyor ve giriş seviyesi kullanıcının alması gereken kartı hemen işaret ediyor. Yalnız iş teknoloji konusuna gelince işler biraz karışıyor. Daha hızlı olduğu GF3 serisine göre vertex,pixel shader lar ve DX8 desteği gibi çok önemli teknoloji eksikliklerine sahip olan GF4 MX serisi, bu noktada insanların durup bir kez daha düşünmelerine sebep oluyor. Ancak bu kartın tamamen giriş seviyesi kullanıcılara hitap ettiği düşünüldüğünde bu sorunda aşılmış oluyor. Ne de olsa eski Pentium III ya da Celeron tipi işlemcileri kullanan makinalara bir GF4 Ti eklemek pek de akıl karı değil.

PAKET

ABIT, herzaman için pakete dahil ettiği bileşenlerle kullanıcıyı tatmin etmeyi bilmiştir. Böyle giriş seviyesi bir kartta bile kutunun içinden çıkanlar kullanıcıyı yeterince memnun edebilir gibi gözüküyor. ABIT Siluro GF4 MX440 ekran kartını aldığınızda;

· Kullanım kılavuzu
· S-Video/Composite çevrim kablosu
· 1.5m Composite kablosu
· 1m S-Video kablosu
· Sürücü CD’si

Kutunun içerisinden çıkıyor. Bunun dışında sürücü CD’sinin içerisinde de;

· Siluro DVD
· 3Deep
· True Internet Color

Yazılımlarını bulabilirsiniz.

ÖZELLİKLER

ABIT Siluro GF4 MX440 ekran kartı, 64 Mb (128 Bit) DDR hafıza ile birlikte geliyor. Samsung marka 4ns lik bu ramler normalde teorik olarak 500 mhz hızında çalışmak için uygunlar ancak kart sadece 400mhz hafıza hızına sahip. (Bu konuya Overclock kısmında tekrar döneceğiz.) Kartın üzerinde malesef herhangi bir ram soğutucusu göremiyoruz. Hoş buna pek de gerek yok ama fazladan birkaç ram soğutucusuna da hayır demezdik doğrusu. 

Kart üzerindeki işlemcisi baktığımızda NV17 ile karşılaşıyoruz. MX440 çekirdeği 270 mhz de çalışmaya ayarlanmış. NV17 işlemcisi NV25’in yarısı kadar iş hattına sahip ve dolayısyla performansı Ti serisine göre haliyle geride kalıyor. Bunun dışında MX440 çipi “nView” teknolojisi üzerinde 2 farklı ekrana görüntü aktarılabilmesini sağlayabiliyor. Malesef Siluro 4 MX’de bu teknoloji karta dahil edilmemiş. ABIT bu teknolojiyi GF4 MX VIO kartında kullanmayı tercih etmiş. Kartın çıkışlarına baktığımızda, bir adet VGA bir adet de televizyon çıkışıyla karşılaşıyoruz.

Kartın genel özelliklerine bakarsak;

· NVIDIA GeForce4 MX 440 256 Bit 3D GPU – 64 Mb yüksek hızda 128Bit DDR hafıza
· AGP 2X/4X
· Entegre 350Mhz DAC (2048×1536 75 Hz destekli)
· NVIDIA LMA II teknolojisi
· Yeni anti aliasing modları
· OpenGL 1.3 desteği

İle karşılaşıyoruz.

PERFORMANS

ABIT Siluro GF4 MX 440, daha önce de belirttiğimiz gibi giriş seviyesi bir ekran kartı ve performansı da normal olarak bu sınırlar içerisinde kalıyor. Aynı GPU’yu kullanan diğer markalara göre artı ya da eksi yönde hiçbir farkı olmayan Siluro MX 440, aynı seviyedeki Radeon 7500LE 64 Mb ile karşılaştırıldığında performans farkı ortaya çıkıyor. Günümüzde her türlü gerçek dünya performasına tercih edilen 3Dmark 2001 SE b330 testlerinde standart özellikler ve 1024×768 çözünürlükte 5500-5750 civarı bir puan alabiliyor Siluro MX 440. Tabii burada hemen belirtilmesi gereken, bu puanın yine giriş-orta seviye bir sistemle alınmış olması (1.5 Ghz Pentium4 , 256 Mb DDR333). Tabii bu kartın işlemci ve sistemde kullanılan hafıuza tarafından pek fazla frenlenmediğini de göz önünde bulundurursak üst seviye sistemlerde de en fazla 6000 puan sınırını zorlayacağını tahmin etmek pek de güç olmayacaktır. 

MX440’ı büyük abileri Ti serisiyle karşılaştırmaya aslında pek gerek yok. Gerek teknoloji seviyeleri gerek hız farklarıyla gerçekten iki seri birbirinden tamamen farklı ve GF4 lerin adını ilk duyurduğu günlerde söylendiği gibi, MX ve Ti serisinin GeForce4 ortak ismini paylaşmaları talihsizlikten başka birşey değil. Teknik olarak GeForce2 nin daha gelişmişi olan MX serisi, GeForce3’ün başarılı takipçisi olan Ti serisinden performans testlerinde açık farklar yiyor malesef. Aynı sistemde 8500 puan civarı alan Ti4200 le bile kıyaslandığında performans farkı açıkça görülürken, yüksek sistemlerde Ti 4600 kullanıldığında birkaç kata ulaşan performans farklarıyla karşılaşılabiliyor.

OVERCLOCK

Yazımızın başında kart özelliklerinden bahsederken Siluro MX440’ın üzerinde Samsung marka 4 ns ramlerin kullanıldığından bahsetmiştik. Bu da teorik olarak 500 Mhz bir hıza karşılık geliyor. Yani siz bu kartı 500 Mhz de çalıştırsanız dahi (ki standart olarak 400 Mhz ile geliyor) overclock yapmış olmuyorsunuz. Burada biraz kafamız karışıyor doğrusu. ABIT firmasının neden 4ns lik ram kullanıp ondan sonra ramleri 400 Mhz le sınırladığını anlamak zor. Teoride ulaşılan değeri pratiğe dökmek hem ABIT’in bu kartına çok önemli bir artı sağlar hem de kullanıcıyı mutlu ederdi. Hoş bu durumda da pek farklı bir şey olmuyor. Herhangi bir overlcock yazılımıyla kartınızın ram frekansını 500 mhz e getirerek stabil bir çalışma ortamı yaratabiliyorsunuz.

İşlemciye baktığımızda burada da yaklaşık 30 Mhz lik bir kazanımla 300 Mhz frekansında stabil çalışılabildiğini ve toplamda 300-500 Mhz sınırına ulaşılabildiğini görüyoruz. Bu durumda kart, uygulamaya bağlı olarak kayda değer ölçülerde performans artışı sağlayabiliyor.

Belirttiğimiz hızların üzerine çıkmak ekstra bir soğutma olmadan imkansız gibi gözüküyor. GPU hızındaki fazladan birkaç mhz lik artış kilitlenmelere, ram hızındaki 500 Mhz üstü artışlarda ekranda birçok hatanın (artifact) oluşmasına sebep oluyor. Ancak ramlerin üzerine özel ramsink ler eklenir, kartın üzerine de en azından standart bir 8×8 lik kasa fanı koyulursa, bu değerler biraz daha yukarı taşınabiliyor. Ama buradan edilecek performans artışının harcanan emeğe değip değmeyeceği de tartışma konusu tabii ki.

DEĞERLENDİRME

ABIT Siluro GF4 MX 440, fiyat / performans kriterleriyle oldukça iyi bir konumda. Klasik ABIT kalitesini yansıtmasının yanında paket içeriği de giriş seviyesindeki bir ekran kartı iin oldukça yeterli. Ancak pakete birkaç oyun eklenseydi çok daha iyi olabilirdi.

Kartı kimlerin tercih etmesi gerektiğine gelince; bize göre bu kartı GF4 Ti ya da Radeon 9xxx serisi bir ekran kartına ciddi miktarlarda paralar vermek istemeyen ama performansı da kabul edilebilir sınırlar içinde tutmak isteyenler tercih etmeli. Özellikle giriş ya da giriş-orta seviye bir sisteme sahip olanların daha yüksek kapasitede bir ekran kartına para vermeleri çok da akılcı olmayacaktır.

ARTILAR

· Mükemmele yakın fiyat/performas oranı
· Tatmin edici overclock potansiyeli
· TV çıkışı

EKSİLER

· Pakette hiç oyun bulunmaması
· DVI ve nView den yoksun olması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu