Age Of Mythology
Satış rekorları kıran Age of Empires’dan sonra real time strateji tutkunlarını tatmin edecek harika bir oyun daha Ensemble Studios’dan çıktı. Oynanabilirlik ve oyun içindeki birimler her ne kadar Age of Empires ile benzerlik gösteriyorsa da, aslında konu başta olmak üzere her yönden gelişmiş bir oyun Age of Mythology.
AOM’ nin en dikkat çekici yanı adından anlaşıldığı gibi “mitoloji” teması üzerine kurulması. Burada tanrıların rolü büyük. Her ırkın kendine ait ana tanrıları ve çağ atladıkça seçebileceğiniz 9 alt tanrısı var. Tanrıların kendine özgü güçleri yapılarda, halk üzerinde ve askeri birimlerde destek sağladığı gibi savaş sırasında da oldukça işinize yarayacak, doğaüstü olaylarla, düşmana ağır hasar vermenize olanak tanıyor.
Tabii ki tanrıların rolü büyük ama herşey sizin izleyeceğiniz stratejiye bağlı. Örneğin tanrınızı seçerken doğal şartları, ihtiyaçlarınızı, ekonomik durumunuzu göz önünde bulundurmalısınız. Aynı şekilde başarılı olmak için elinizdeki imkanları, birimlerinizi, teknolojileri en verimli şekilde kullanmanız gerekiyor.
AOM’nin en büyük artılarından biri de rahat oynanabilirliği. AOE oynayanlar hiç zorlanmadan oyuna alışabilirler.Yeni oyuncular da oyuna kısa sürede uyum sağlayacaklardır. Age of Mythology ana menüsünde;
Learn to Play: Bu bölümde oyunu nasıl oynayacağınızı ayrıntılı biçimde öğrenebilirsiniz
Campaign: Oyunun görev modu, Arkantos ile asıl maceranıza başlayabilirsiniz. 32 bölümden oluşuyor.
Single Player: Tek olarak oynuyorsunuz. Ana tanrınızı ve haritayı seçme imkanınız var
Multiplayer: Çoklu olarak online oynayabilirsiniz.
Grafik-sesler de oyunun en iyi yönlerinden. Grafikler çok iyi ve yüksek çözünürlükte bile zorlanmadan savaşabiliyorsunuz. Ayrıntılar ve genel çizimler göze hoş geliyor. 3D oyun motoru da gerçekçiliği büyük oranda artırmış. Ağaç keserken ağaçların devrilmesi, dalgaların kıyıya vururken ortaya çıkardığı görüntü, kar yağışı, duvarların yapım ve yıkım aşamasında gerçeğe uygunluk vb. efektler oyunun ne kadar ayrıntılı hazırlandığını gösteriyor. Seslerde de çok profesyonelce bir iş çıkarmış yapımcılar. Oyunda yaklaşık 310mb’ lık (oyunun kapladığı alanın 1/3′ i) bir alan müzik dosyalarına ayrılmış. Bu da oyunun müziklerine verilen önemi ve ne kadar ayrıntılı bir çalışma yapıldığını gösteriyor. MP3 formatındaki müzikler çok güzel ve bunları oyun dışında da dinleyebiliyorsunuz.
Oyunda, Yunan, Mısır ve Viking olmak üzere üç ırk bulunuyor. Bu ırkların birimleri, teknolojileri, kültürleri birbirinden farklı. Kaynak sağlamada bir farklılık olmamasına rağmen kaynakları kullanmada ırklar farklı alternatifler sağlıyor. AOM’ de başkahraman Arkantos’un etrafında gelişen olaylar oyunun sürükleyici hikayesini oluşturuyor. Sinematiklerse oyunun sağlam atmosferini pekiştiriyor. Sinematiklerde ayrıca, oynayacağınız alanların görüntülerini ve ayrıntılarını görebiliyorsunuz. Bu da bölümlerin hemen başında oynayacağınız mekanla ilgili bilgi edinmenizi kolaylaştırıyor.
AOM campaign kısmı 32 bölümden oluşuyor ve Arkantos ile Truva’ da bir kuşatmaya yardım etmenizle Yunan ırkıyla oyuna başlıyorsunuz. Ama gelişen olaylarla mitoloji tanrılarının üzerinizde oynadığı oyunlar üzerine kendinizi uzun bir macerada buluyorsunuz. Maceranız boyunca diğer liderlerle karşılaşıp, onlarla işbirliği yapabilirsiniz. Oyun ilerledikçe ayrıntılı haritalar ve konuyla bütünleşen mekanlarda oynama şansınız olacak. Tüm mekanlar çok iyi hazırlanmış ve oynanabilirlik üzerinde olumlu etkileri var. Bunu oynarken de hissedebiliyorsunuz. Dilerseniz single player’da ana tanrınızı, haritayı ve diğer ayrıntıları seçerek hakim uygarlık olmak için mücadele edebilirsiniz. Veya multiplayer maçlarıyla, değişik stratejilerle arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz. Ayrıca oyun ekranıda AOE’ dan çok da farklı değil.
Sonuç olarak;
Mükemmel mitoloji kurgusu, oyuna çok iyi katılmış tanrıların etkileri, gelişmiş grafik/ses-müzik, rahat oynanabilirlik, uzun oyun süresi ( ort. 80 saat ), 3D grafik motoru, sağlam atmosfer, oyunu şimdiden klasikler arasına soktu. Fakat şunu da belirtmeliyim ki konu olarak herkese hitap etmiyor. Tema olarak hoşlanmayanlar Osmanlı-Haçlı savaşlarını ve bu tür tarihi olayları konu alan oyunları oynamaya devam edecek ve gelişmiş versiyonlarını bekleyeceklerdir.
Age of Mythology bence şimdiye kadar yapılmış en iyi strateji oyunlarından birisi. Strateji türünden ve konudan hoşlananların bu oyuna bağlanacağı ve uzun vakit harcayacağı kesin. Hatta bu türden hoşlanmayanların bile bir kez daha düşünmesine neden olabilecek bir oyun.