Oyun İncelemeleri

LEGO: Pirates of the Caribbean

Küçükken, her çocuk gibi ben de LEGO oyuncaklarına bayılırdım. Üstelik o sıralarda bir çekilişte LEGO’nun ambulans uçak kutusunu bile kazanmıştım. İnanılmaz bir şeydi, çünkü hayatımda ilk defa bir şey kazanmıştım ve eve gelen paket o sıralarda boyumun yarısı kadardı. Yıllarca bıkmadan usanmadan onunla oynamış ve diğer LEGO parçalarımla da birleştirip farklı farklı şeyler ortaya çıkartmıştım.

Şimdilerde ise LEGO çocukların oyuncağından çok gözüme büyüklerin inanılmaz tasarımlar yapmasını sağlayan bir eğlence aracı gibi duruyor. Hatta yanlış hatırlamıyorsam da 5-6 ay önce bir İngiliz, LEGO parçalarını kullanarak Star Trek’teki ünlü Atılgan gemisinin bir insan boyundaki maketini yapmıştı.

LEGO’nun hayatın her alanına bu kadar yayılması elbette büyük bir başarı göstergesidir. Hoş, bundan 50 yıl sonra da durum aynı olur mu bilinmez ancak video oyunları dünyasında halen için sağlam bir yere sahip olduğu kesin.

LEGO oyunlarının en büyük özelliği dönemin en ünlü ve fantastik filmlerinden esinlenerek onlara daha esprili, biraz değişik ve LEGO’ca bir tavır ile yaklaşmasıydı. İşte LEGO: Pirates of Caribbean da böyle bir oyun.

Kılıç balığı ile kılıç düellosu yapabilir misiniz bay Turner?

Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game, Traveller’s Tale tarafından geliştirilip, film serisinin de yapımcısı olan Disney tarafından dağıtılıyor. Oyunun belki de en büyük özelliği hikayesinin şu ana kadar çıkmış olan ilk üç filmi ve kısa zamanda gösterime girecek olan dördüncü film On Stranger Tides’ı da kapsıyor olması. Dolayısı ile filmi izlemeden önce bu oyunu oynamanız film için size SPOILER verecektir. Şimdiden bilgilendirilelim.

Ben oyunu PlayStation 3’te oynadım, dolayısı ile oyundan örnek verirken kontrolleri buna göre belirteceğim. Lakin şunu da söyleyelim, oyunumuz her zamanki gibi PC, Xbox 360, PSP, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Wii’ye çıkıyor.

Demin de bahsettiğim gibi bütün oyun, serinin dört filminin de hikayesini toplayıp sizin önünüze getiriyor. Sadece arada çok ufak detaylarda bazı değişiklikler yapılmış ve işin içine daha çok espri katılmış. Evet biliyorum LEGO oyunlarının en büyük özelliğidir ancak, oyunlarda hiç konuşma olmaması bazen biraz sıkıntı yaratıyor. Birinci filmden başlayarak dördüncü filme kadar oynuyorsunuz. LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game’de toplamda 20 adet bölüm mevcut ve her bir film için beş bölüm ayrılmış. Bir bölümün ortalama yarım saat kadar sürdüğünü düşünürseniz bu da size nereden baksanız 10 saatlik bir oynanış süresi sunuyor. Elbette bölümlerdeki bulmacaları çözerken geçireceğiniz zamanın az ya da çok olması da bir hayli fark ettirecektir.

Kaptan… Kaptan Jack Sparrow

LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game’in mantığı eski LEGO oyunlarla aynı. Filmdeki aynı sahnede başlıyorsunuz ve size belirtilen görevleri yaparak ilerliyorsunuz. Ancak elbette bu sırada düşmanlarla dövüşler, bir araya getirmeniz gereken LEGO parçaları, parçalamanız gereken sandıklar ve diğer eşyalar ile platform bulmacalarını da çözmeniz gerekiyor. Nitekim oynanışta bir fark yok.

Kontroller oldukça rahat ve kullanışlı ancak kamera açısı için her zaman bunu söylemek doğru olmaz. Bazı noktalarda kamera açısı yetersiz kalıyor ve bu durumda bulmacanın çözümünü görmekte zorlanabiliyorsunuz. Bunun yanında gerek platform gerek eşya bulmacaları oyunda o kadar da zor değil. Zaten oyun size neyin/kimin hangi eşyaya ihtiyacı olduğunu belirttiği için size bir tek o eşyayı çevrede aratıp bulmak kalıyor. Zaten diğer durumlarda ekranın altında beliren yazılarda bir sonraki hamleniz için ipucu veriyor.

LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game’de multiplayer özelliği mevcut değil ancak son üç oyunda olduğu gibi (LEGO Indiana Jones 2: The Adventure Continues, LEGO Harry Potter: Years 1-4 ve LEGO Star Wars III: The Clone Wars) bu oyunda da co-op modu mevcut. Üstelik bir arcade oyunu tarzında ikinci kişi dilediği an oyuna girip çıkabiliyor.

Bu gemiyi iki kişi kullanamaz… Ama o gemiyi kullanabilir

Co-op modu hakkında söylemek istediğim bir iki şey de öncelikle yine split screen dediğimiz ekranın ikiye bölünmesi olayı gerçekten çok kullanışlı. İki karakter yan yana geldiğinde ekran bir bütün halini alırken birbirinizden ayrıldığınız anda ekranı iki üçgen oluşturacak şekilde köşelerden bölerek her karakterin kendi bulunduğu bölgeyi göstermeye başlıyor. Karakterler tekrardan yan yana gelirken de ekran yavaş yavaş bir bütün halini almaya başlıyor. Ancak co-op’taki bu rahatlığa rağmen sıklıkla kafanızın karışma ihtimali de muhtemel.

Başlarda oyunda aynı anda 2-3 karakter yönetiyorsunuz, ancak ilerleyen bölümlerde bu sayı arttıkça ortalık daha da bir kalabalıklaşıyor ve ekranın yarısını da kaybedince etrafta ne var ne yok görememeye başlıyorsunuz. Üstüne bir de henüz tuşlara alışmamışsanız yanlışlıkla sürekli bir karakter değiştirme döngüsünde bulabiliyorsunuz kendinizi. Ancak bunun haricinde oyundaki co-op modu çok güzel hazırlanmış. Özellikle ikinci oyuncunun dilediği zaman girip dilediği zaman çıkması ve bunun oyuna hiçbir olumsuz etkisi olmaması diğer oyunlarda olduğu gibi bu oyunun da en büyük artısı.

Bu arada oyunun 3DS versiyonunda, cihazın en büyük özelliği olan Street Pass’ı kullanarak kılıç dövüşleri yapma imkanınız da olacak.

Karakter demişken oyunda 70’in üzerinde karakter mevcut. Dört filmdeki bütün ana ve yan karakterler oyunda da bulunuyor. Dediğimiz gibi oyunun oyun mekaniği diğer oyunlarla aynı. Yine etraftaki eşyaları kırarak topladığınız ufak LEGO parçaları, oyun para birimini oluşturuyor ve bu parçalar ile karakterleri, ekstraları ve farklı korsan gemilerini açabiliyorsunuz.

Ah Tortuga… Aşıklar adası…

LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game’de oyuna başlangıç noktanız olan Port Royal aynı zamanda sizin hub bölgeniz, yani oyun boyunca yaptıklarınızı kontrol ettiğiniz alanınız oluyor. Buradan daha önceden tamamladığınız bölümleri tekrardan ister hikaye modunda isterseniz serbest modda oynayabiliyorsunuz. Serbest modun esas amacı daha önceki bölümlerde açamadığınız yerleri yeni kazandığınız karakterler ile açarak buradaki ödülleri de toplamak.

Her karakterin kendine has bir özelliği var. Jack Sparrow pusulasını kullanarak bir sonraki bölümün yolunu bulurken, Will balta fırlatıyor, bunun yanında kadın karakterler erkeklerden daha yukarı zıplarken, kel cüce Marty ise ateşli silahlar kullanabiliyor.

Yüzme imkanımız da bulunuyor. Bunun yanında insan karakterler için oksijen ihtiyacı mevcut. Dolayısı ile dakikalarca suyun altında kalamıyoruz. Ancak zombi karakterler için bu kısıtlama mevcut değil.

Teknik detayına inecek olursak, grafikler hakkında bir LEGO oyunundan beklendiği kadar. Renkler oldukça canlı ve ışıklandırmalar gayet başarılı. Karakter modellemelerinden veya animasyonlar klasik LEGO oyunlarındaki gibi.

Bunun yanında oyundaki tüm müzikler filmdekilerden alındığı için oldukça güzel ve dinlemesi zevkli. Üstelik filmin önemli sahnelerinde hangi müzikler çalıyorsa, oyundaki aynı sahnelerde de aynı müzikler çalıyor. Seslere gelince, oyunda diyaloglar olmasa da çevre sesleri ve efektler oldukça başarılı. Kılıç sesleri ve patlama efektleri kulağı tırmalamıyor.


Ölü adamın sandığı üstünde 15 kişiydik

En büyük sıkıntı, ara sahnelerin hiçbir şekilde geçilemiyor olması. Tamam bu sahneler hikayeyi anlatıyor vs. ancak özellikle filmden filme geçerkenki ilk görüntüler oldukça uzun ve filmleri önceden izlediğiniz için %90’ı bildiğimiz sahneler.

Bunun yanında oyunda bölüm yüklemeleri çok fazla. Bir haritada bazen 4-5 farklı mekana girmeniz gerekebiliyor, üstelik bazen bu yerlere birkaç kez girmeniz gerekiyor. Hal böyle olunca bölümü 40 dakikada bitirdiyseniz bunun toplam 10 dakikası sadece yüklemelerle geçiyor.

Genel anlamda söylemek gerekirse LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game, LEGO serisinin severleri için zaten sıradaki oynanacaklar listesinde bulunması gereken bir yapım. Bu seriyi daha önce denememiş kişiler için ise tavsiye edeceğim bir oyun. Özellikle co-op modu ile oldukça eğlenceli vakitler geçireceğinizi düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu