Oyun için PC mi, Konsol mu?
Bilgisayar ve oyun piyasasını biraz olsun takip eden herkes konsolların özellikle son beş senedir oyun sektöründe çok büyük bir atılım yaptığını fark etmiştir. 96’da Sony’nin PlayStation’ı piyasaya çıkarmasıyla başlayan konsol furyası 98’de bu konsolun tam anlamıyla patlama yaparak oyun dünyasını ciddi anlamda etkiledi. Bu etkileri uzun uzun anlatmaya çok fazla gerek görmüyorum, olan biten her şey ortada. Söylenebilecek tek şey; bu cihazların portatif, uygun fiyatlı ve doğrudan oyun oynamaya yönelik olduğu.
Bugün PS2, Xbox ve GameCube gibi yeni nesil oyun konsolları bir çok oyunseverin oturma odasının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. MP3, DivX ve DVD Player gibi fonksiyonları da bulunabilen bu konsollarda oyun oynamak o kadar rahat ve keyifli ki artık bir kısım PC oyuncuları bile konsollara ilgi göstermeye başladılar. Tabii özellikle Single Player üzerine çalışan oyun geliştiricileri de buna paralel olarak konsollara ağırlık vermeye başladı.
PC’lerin daimi bekçileri; Online Savaşçılar…
Öncelikle PC ve konsol oyunlarının temelde farklı tarzlara hitap ettiği kesin. İstisnalar dışında, PC daha çok RPG, FPS, Strateji ve Online oyun kültürü ile öne çıkan bir platform. Konsollar ise yapısı gereği PC’ye göre FPS ve strateji tarzı oyunlarda çok geride kalan; fakat aksiyon, macera, dövüş, platform vb. gibi türlerde oldukça iddialı olan sistemler.
Dediğim gibi son zamanlarda konsollara kayan bir çok PC oyuncusu var, gerçi tüm dünyada Strateji, RPG, FPS ve Online gibi kavramlar(?) arasında aralıksız 7/24 dönüp dolaşan milyonlarca PC oyuncusu varki onların konsollara kayması gibi bir durum söz konusu değil. Bırakın yeni nesil konsolları, süper nesil konsollar bile bu adamları kesmez; soludukları hava da, içtikleri su da farklı, kanlarına işlemiş bir kere… Anlayacağınız onlar PC’lerin daimi bekçileri; Online Savaşçılar!
Hadi gazozuna Winning oynayalım!
Gerçi konsollar da ‘’Online’’ işine giriştiler ama sistem henüz tam olarak oturmuş değil, yani PC bu konuda çok çok önde. Konsollar bu açığı ancak PS3 ve Xbox 2 gibi sonraki konsollarla kapatabilir gibi. Neyse, yukarıda bahsettiğim Online Savaşçılar’ın dışında kalan PC oyuncularının büyük bölümü başta PS2 olmak üzere konsollara kaymaya başladılar. Belirtilmesi gereken nokta şu; mesela görünürde PC ve konsol versiyonları bire bir aynı olan bir oyun ele alındığında eğer oyun doğrudan konsoldan çeviri değilse PC’ler genelde görsellik konusunda öne çıkıyorlar; fakat iş oynanabilirliğe gelince konsollar burada farklarını gösteriyorlar. Çünkü aksini iddia edenler olsada; yarış, spor, aksiyon gibi oyunları konsollarda oynamak PC’de oynamaya göre çok daha eğlenceli. Bunun en büyük örneklerinden biri de geçtiğimiz günlerde PC platformu için hazırlanan Pro Evolution Soccer oyununda da açıkça görülüyor. PS2’de arkadaşları toplayıp, dev ekranın karşısında gazozuna Pro Evolution Soccer, namı-ı diğer Winning Eleven oynamak son zamanlarda ki en büyük eğlencelerden bir tanesi.Burada dikkat edilmesi gereken çok hassar bir nokta ortaya çıkıyor. “Arkadaşlarını çağır ve oyna.” Bunu daha önce Efsane Commodore 64 ve Amiga’da yaşamıştık. Her ne kadar yukarıda bahsettiğim gibi, konsollar PC’nin multiplayer oyunları ile yarışamasada, verdiği tadın çok daha fazla olduğu aşikar. Oyun geliştiren firmalarda bunu fark etmiş olacaklar ki birçok oyunun multiplayer modunu hazırlıyorlar.
Bir konsollar ile PC arasındaki farkıda maliyet ortaya çıkarıyor. PC’ler sürekli olmasada belli dönemlerde güncelleştirmeyi gerektirmektedirler. Hatta kaliteli bir ekran kartı aldığınızda bir konsol fiyatına bile getirebilmektesiniz. Tabii sonuçlar oldukça iyi oluyor. Ama konsollar tam aksine eğer yan donanımları ile kafayı bozmadıysanız, sizi oyun dışında başka bir para harcamadan en azından üç yıl idare ediyor. Kaldı ki PSOne’ların hala kullanıldığını göz önünde buludurursak bu süre çok uzun yıllara çıkabiliyor.
Sonuç olarak biraz da tarz meselesi diyoruz. Oyuncu ağırlıklı olarak neye ilgi duyuyorsa o tarafa yöneliyor. Gerçi PC’den konsola belli bir akımın olduğu da doğru; fakat PC’de oyun oynamak tarih olacak diye bir şey de söz konusu değil. Kısaca şu an konsollar Single Player üzerine yoğunlaşmış oyuncuların büyük bölümünü kendine bağlamış durumda, PC’ler ise Online adı altında büyük kitlelere hitap ediyorlar. İki tarafın da kendilerine özgü artıları, farklı birer tatları var.