Oyun İncelemeleri

Scarface

Scarface ve Reservoir Dogs uzun zamandır beklediğim iki yapımdı. Aslında ilgimi çekmelerinin nedeni, dünya tarihine geçmiş, iki kült filmin oyunları olmasıydı. Reservoir Dogs, maalesef istediğim gibi değildi. Filmde olayların nasıl geliştiğini anlatıyordu, fakat daha iyi olmasını ve bana o atmosferi daha fazla sunmasını isterdim.


Klasik


EA Games’in Godfather’ın da göremediğimiz Al Pacino, sonunda dijital dünyada kendisini Scarface ile beraber gösterdi. Efendim nedir bu Scarface veya Türkçesiyle Yaralı Yüz? 1983 yılında çekilen eşsiz bir film… Kübalı olan Tony Montana (Al Pacino), büyük düşlerle Miami’ye gelir. Amacı zengin olmak ve para kazanmaktır. Bu yüzden Robert Loggia isimli bir uyuşturucu patronunun yanında çalışmaya başlar. Ancak Montana’nın zekâsı ve hırsı, kendi patronunu bile yok edip, en büyük olmasını sağlar. Yaklaşık üç saat süren film, uyuşturucu ticaretini ve yeraltı dünyasında nelerin döndüğünü gösteren bir yapımdı. Oliver Stone’un senaryosunu yazdığı Scarface, Brian De Palma’nın yönetmenliğinde çekilmişti. Haliyle tutulan ve bazı kişilere bile ilham olan Yaralı Yüz’ün, oyunu için de girişimlere başlandı ve sonunda tamamlanıp, biz kullanıcılarla buluştu.


Al Pacino’lu GTA?


Filmden karelerle başlayan oyunumuz bizi direk olarak Tutorial’a yönlendiriyor. Fare ile şunu yapın, bununla şunu vs… gibi öğretici bir programdan sonra direk olarak aksiyon içine dalıyoruz. Malikânemizi basan adamlara karşı elimizde taramalı ile mücadeleye girmemiz gerekiyor. Buradan paçayı sağ kurtardıktan sonra asıl oyun başlıyor. Film gibi bir açılıştan sonra 1980’lerin Miami’sinde kendimizi buluyoruz. Yönettiğimiz karakter tabii ki suratı ve görünüşüyle Al Pacino. Bu noktadan sonra yapım bir anda değişiyor. Oynarken karşımda GTA Vice City’i görür gibi oldum. Karşımdaki adeta GTA’ydı, ancak arada tabii ki farklar da vardı.


Scarface’te ilk olarak bir özgürlük var, çünkü koca Miami şehrindesiniz. Arabanıza atladığınız gibi etrafı turlayabilirsiniz. Yapmamız gereken son derece basit; aldığımız görevleri başarılı bir şekilde yerine getirip, para kazanmak ve servetimizi yeniden yapmak.


Oyunun hemen başında malikânemize yapılan baskınla oldukça para kaybetmiş durumdayız. Görevler aslında yine GTA’dan hatırlayacağımız gibi bir yeri basma, para alma, birini öldürmek vs… gibi alışkın olduğumuz klasik mafya görevleri. İşte bu görevleri yaparken bol bol aksiyona başvuracağız.Aksiyon dozajı


Oyunun hemen başında karşılaştığımız aksiyon dozajı, geri kalan kısımda da kendini gösteriyor. Bol bol adam öldürmek bizim başlıca mesleğimiz olacak. Sağ fare tuşuyla, kilitlediğimiz düşmanları vurmamız daha kolay olacaktır. Ancak Tony bu durumda hızlı hareket edemiyor ve ağır bir tempoda kalıyor. İşin diğer ilginç kısmını ise “Rage” modu gerçekleştiriyor. Rage modu aslında kısa süreliğine Tony’e ölümsüzlük kazandırıyor. “V” tuşuyla aktif ettiğimiz zaman, bir anda kendimizi FPS kamerasında buluyoruz. Rakiplerimizi bu şekilde öldürüp, sıkıştığımız anlarda kurtulabiliyoruz. Ayrıca bizlere sağlık da kazandırıyor. Rage’i kullanmak için adam öldürmemiz de gerekiyor. Sağ alt köşede bu modun hazır olduğunu ve sağlığımızı gösteren bir gösterge bulunuyor. Rakiplerimizi vurdukça belirli puan alıyoruz. Bu puanlar vurduğumuz yere yani kafası, eli, kolu, ayağı vs… göre değişiyor. Buna göre Rage göstergesi doluyor.


Miami içinde araba kullanabiliyor, tekneye atlayıp deniz sefasına çıkabiliyoruz. Özellikle araba kullanırken aşırı hız yapmak veya birilerine çarpmak polisle başınızı belaya sokabilir. Scarface’in grafikleri yine GTA tadında olmuş, fakat grafiklerde bazı eksiler var. Tony Montana ve bazı başkarakterlerin modellemeleri iyi olsa da, şehirdeki insanlar genelde hep aynı. Sürekli olarak çevrede birbirinin klonu insanları görmek can sıkıcı olabiliyor. Bunlar dışında bazı yerlerde kaplamalar kötü duruyor ve grafiksel birkaç tane hata da bulunuyor. Yine de bu problemlere karşın, 1980’lerin havası görüntü olarak yansıyor ve bu çok hoş.


Ses konusunda yapım kesinlikle başarılı. Tony’nin sesi oldukça karizmatik. Çevredeki dış sesler ve diğer karakterlerin konuşmaları da başarıyla yapılmış. En can alıcı özellik ise müzikler oluyor. Birçok ünlü şarkıcı ve gruptan parçalar var ki, bunlar arasında, Cypres Hill, Judas Priest, Motörhead, Rob Zombie, Johnny Cash gibi isimler bulunuyor.


Son detaylar


Yapım konsoldan port edildiği için, grafikler dışında biraz da kontroller de sorun yaşayabiliyoruz. Kameranın arada sırada sırıtması ve birkaç programlama hatası da mevcut. Yapay zekâ aptal, ancak böyle bir oyunda zaten ileri düzey taktik yapan düşmanların olmasını da beklemezdim. Bunun yerine bolca rakip ve mafya üyesi bulunuyor. Bazı eksilerine rağmen, kült bir yapımın oyunu olarak Scarface kötü değil. Özellikle ilginç ve kullanışlı telefon sistemi çok işe yarıyor. Eğlenceli ve aksiyon dolu oynanışı ve en önemlisi Tony Montana’yı yani Al Pacino’yu yönetmek oldukça zevkli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu