Makale

2007’den Kalanlar

Oyunlar açısından altın bir yılı geride bıraktık. Gerek oyunların ekran görüntüleri, gerek demoları, gerek ise oyunun tam sürümlerini gördüğümüzde, üzerinde edindiğimiz deneyimler ve bunun öncesindeki beklentilerimizin tatmin olup olmaması hepimiz için oldukça önemliydi. Yıl boyunca forumumuzda tüm bu konular üzerine eğildik. Uzun uzadıya konuştuk, tartıştık. Call of Duty 4’ün demosunun yayımlandığı gün -ki forumun durumu halen hafızamda- ve bu tip bir olayla bir daha ne zaman karşılaşırız bilmiyorum. Halo 3’ün haberleri ve akabinde çıkışıyla birlikte gelen haber yağmuru bizi çok fena vurdu. En az bir hafta boyunca neredeyse farklı bir konu konuşulmadı. Tabii ki Crysis. Önce demosu, sonra tam sürümüyle kendisinden uzunca süre bahsettirdi. Özellikle oyun hakkında daha önce hiç olmadığı kadar soru cevapladım şahsen. Hepsi bu kadar mı? Tabii ki değil. Half Life, Unreal Tournament yeni serileriyle bizi bir kez daha kendilerine hayran bıraktılar. Mass Effect, RPG severlerin yüzünü güldürdü. Drake’s Fortune, PS3 sahipleri için oldukça kaliteli bir yapım oldu. Assasin’s Creed ise bu yılın en karlı birkaç yapımından biriydi. Öncelikle konsolları ziyaret ederek Pc oyuncularını bekletse de Altair, 2008 yılında da tüm ihtişamıyla bu platformda olacak. Hep iyi yönler yoktu. Hayal kırıklıkları da tablonun kötü tarafını oluşturdu. Özellikle Hellgate London’dan beklenen şeyler oldukça yüksekti.

Yıl boyunca beklediğimiz ve üzerinde konuştuklarımızı anketler üzerinde oylayalım dedik. Aldığımız sonuçlar sadece yaptığımız anketlerin sonuçları değil, o oyunlar hakkında konuştuğumuz çoğu şeyin de bir sonucu aslında. Kararsız kalmak tabii ki elde değil, ama sonuç olarak bir kazananın olması gerekiyor. Bu durum da istemesek de sevdiğimiz diğer yapımları elemek zorunda kaldık ve anketlerimize son şeklini vermiş olduk. Tabii bunu yaparken arkadaşlarımız da güzel yorumlarını ekleyerek akışa hem yön vermiş oldular, hem de neden kendilerine göre (kendimize göre) en iyisini seçtiklerini belirttiler. Sizlerin oyları sonucunda listelerimiz aşağıdaki şekilde oluştu…

2007 YILININ EN İYİ PC OYUNU
2007 YILININ EN İYİ PLAYSTATION 3 OYUNU
2007 YILININ EN İYİ X BOX 360 OYUNU
2007 YILININ EN İYİ PLAYSTATION 2 OYUNU
2007 YILININ EN İYİ WII OYUNU
2007 YILININ EN İYİ GRAFİKLİ OYUNU
2007 YILININ EN İYİ MULTIPLAYER OYUNU
2007 YILININ EN İYİ OYUNU KIRIKLIĞI
2007 YILININ EN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

BENCE: BAŞAR ÖZCAN
BENCE: SERKAN SELİM YILDIZ
BENCE: MAHMUT SARAL

2007 YILININ EN İYİ PC OYUNU: CRYSIS

İNCELEMESİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yapımcı: CRYTEK
Yayıncı: EA GAMES
Çoklu Oyuncu: VAR

Bu yılın büyük bir rekabete sahne olacağı daha en baştan belliydi. The Orange Box ile Valve, oyuncuları bol oyunlu bir paketle buluşturdu. Özlenen yapımcı Infinity Ward, bu yıl yeni bir şey denemeye karar verdi. Unreal Tournament 3, oyuncuları bilimkurgunun sınırlarını zorlamaya davet etti, ama bir kazanan oldu. Onu çok iyi tanıyoruz.

Crysis, ilk duyurulduğundan bu yana heyecanla beklenen bir yapımdı. Kullanılacak Cry Engine 2 ve Direct X 10 teknolojisi sayesinde görülmemiş grafikler sunacak oyunun, sadece PC’ye özel olması yanında getirdiği sistem yükü ise oyunun en büyük sorunu oldu. Eminim ki bu nedenle halen oyunu oynayamayan oldukça fazla oyuncu vardır. Yapımcı Crytek, dünyaya Türk yapımı muhteşem bir oyun sunmasıyla birlikte, özel fiyat ve Türkçe seslendirme içeriğini eklediği Crysis paketi gerçekten muhteşem bir jest oldu bizler için. Çok geçmeden yoğun satış talebiyle karşılaşan oyun, ilerisi için de büyük bir adım attı.

Oyunda bilindiği gibi, Nomad isimli Amerikan ordusuna mensup bir askeri yönetiyoruz. Sahip olduğumuz Nano-Suit elbisesi sayesinde insan üstü güçlere sahip oluyoruz.

NEDEN CRYSIS?

* Oyunun temelinde Türk yapımcıların bulunması
* Nano-suit elbise ve zaten özgür bir oynanışı olan oyuna getirtiği yenilikçi özellikler
* İnanılmaz grafik teknolojisi
* Sadece Pc’ye özel bir yapım olması, doğal olarak oyunu oynamak isteyen oyuncular için tek adresin Pc olması
* Türkçe olması ve oldukça uygun bir fiyat etiketine sahip olması

ARKADAŞLARIMIZ NE DEDİ?

*ProGamer*: 2007 PC’nin altın yılı oldu. Hem kendi hit oyunları çıktı, hem de Geow gibi birçok konsol oyunu PC’ye çıktı, ama biraz sönük kaldılar. Çünkü piyasa boş değil artık. En iyi PC oyunu olarak tereddütsüz Crysis diyorum. Grafikleri inanılmaz, oyun da çok yaratıcı hazırlanmış. Sonraki tercihim COD4 ve UT3

One Last Goodbye: Belki “duygusal” yaklaşıyorum, doğrudur. Ama bu güne kadar ki en kaliteli Türkçe seslendirmelere sahip oyuna vermeyeyim de, hangi oyuna vereyim oyumu?

Jack FarCry: Tabiki de Uluslararası Alanda İlk ve Tek %100 Türkçe olan Crysis…

2007 YILININ EN İYİ PLAYSTATION 3 OYUNU: UNCHARTED DRAKE’S FORTUNE

İNCELEMESİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yapımcı: NAUGHTY DOG
Yayıncı: SCEA
Çoklu Oyuncu: YOK

Drake için Lara’nın erkek hali de diyebiliriz aslında. PS3’e özel olarak hazırlanan oyunumuz, güzel grafikleriyle ilk artısını aldı. Hareketli yapısı ve marifetli baş karakteriyle de güze lbir yapım olduğunu ispatladı. Egzotik bir orman, çözülmeyi bekleyen bulmacalar ve sizi saf dışı etmek isteyen kötü güçler. Oyunun bir üçleme olacağı daha şimdiden duyuruldu.

NEDEN UNCHARTED DRAKE’S FORTUNE?

* PS3’e özel olmasının büyük bir etkisi var
* Çok güzel grafiklere sahip
* Oynayanı sıkmıyor

ARKADAŞLARIMIZ NE DEDİ?

23ertu: PS3’deki COD4 her ne kadar inanılmaz olsada, seçilmesi gereken oyun Exc. bir oyun olmalı ve bunu da en çok hak eden, Uncharted: Drake’s Fortune.

Scream: Uncharted Drake’s Fortune. Tam anlamıyla Tomb Raider ile Indiana Jones’un karışımı…

2007 YILININ EN İYİ XBOX 360 OYUNU: MASS EFFECT

İNCELEMESİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yapımcı: BIOWARE
Yayıncı: MICROSOFT
Çoklu Oyuncu: YOK

Bioware, RPG adına oldukça önemli bir yapımcı. Son şaheseri de şüphesiz uzun süredir bekleniyordu. Halo 3’ün çıkışı ardından Xbox 360’a özel diğer kaliteli yapım Mass Effect olacaktı ve oldu da. Güzel grafikleri, detaylı oyun yapısı ve zevkli görevleriyle yılın en iyi Xbox 360 oyunu olması yanında yılın en iyi RPG oyunu olmaya da en büyük aday Mass Effect.

NEDEN MASS EFFECT?

* Uzun süredir beklenen bir oyunun bekleyenlerini şaşırtmaması büyük bir etken
* Bu yılın türüne en iyi örnek teşkil edebilecek yapımı
* İnanılmaz detaylı diyaloglar
* Kelime hazinesi neredeyse sayılamıyor.

ARKADAŞLARIMIZ NE DEDİ?

ugur123: Oyunun RPG olmasından dolayı oyumu Mass Effect’e verdim.Hayatımda böyle diyalog sistemi görmedim.

Rem@Ke: Halo 3 fanıyım, ama Mass Effect’in sunduğu rol sistemi ve diyaloglar oyumu Mass Effect’e vermemi sağladı

2007 YILININ EN İYİ PLAYSTATION 2 OYUNU: GOD OF WAR 2

İNCELEMESİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yapımcı: SCEA
Yayıncı: SONY COMPUTER
Çoklu Oyuncu: YOK

Yeni nesil konsollar, yeni oyunlarıyla boy göstermeye devam etse de eski bir dost piyasayı bırakmaya pek niyetli görünmüyor. Yıllar geçmesine rağmen PS2 konsolunun satış rakamları hala oldukça etkileyici ve şaşırtıcı. Şüphesiz bunda önemli paya sahip oyunlar var. Tomb Raider Anniversary, WWE Raw VS Smackdown 2008, Manhunt 2 gibi yapımların ziyaret ettiği konsolun en iyisi geçtiğimiz ilk versiyonuyla da aynı başarıya ulaşan God of War “2” oldu.

Kızgın Spartalı kahramanımız Kratos, bir kez daha tanrılara meydan okudu. Uçsuz bucaksız diyarlara Pegasus ile gittik. İlk oyundan arda kalan hayaletler yeni oyunda başımıza musallat oldu. Ölüme boyun eğer gibi gözüktük. Beklenmedik anda hamlemizi yaptık, ama elde olmayan bir şey oldu. Bir ölüm. Finalde Zeus’u son anda elimizden kaçırdık. Bu da bize gösterdi ki God of War 3’de gelecek ve Kratos, intikamını alacak. Şüphesiz God of War 2, PS2 için muhteşem bir veda hazırladı.

NEDEN GOD OF WAR 2?

* Destan devam ediyor
* Artık sınıra dayanan kalitede grafikler
* Macera hiçbir zaman bu denli destansı olmamıştı
* İnanılmaz müzikler
* Çoğu yapımcı, PS2’yi artık formalite bir kazanç kapısı olarak görürken, tüm bunların arasından sıyrılarak ciddi bir yapım olduğunu gösteren tek oyun GoW 2 oldu.

ARKADAŞLARIMIZ NE DEDİ?

unleashead: God of war 2 bence tartışmasız bırakın 2007 yılını PS2’nin çıkmış en iyi oyunudur bana göre.

black_67: Tabiki G.O.W. Nedeni hem grafik hem oynanabilirlik. Başka da bir nedene gerek yok.

BABACAN1: Arkadaşta vardı. 2 saat kadar oynadım yetti “God Of War 2”

YILIN EN İYİ WII OYUNU: THE LEGEND OF ZELDA TWILIGHT PRINCESS

Yapımcı: NINTENDO
Yayıncı: NINTENDO
Çoklu Oyuncu: YOK

O, seçilmiş bir kişi. Sadece oyundaki hikaye olarak değil, hazırlandığı konsol olarak ta seçilmiş. Wii’nin en kaliteli kontrol mekanizmasına sahip oyunlarından biri Zelda. Derin hikayesi mi dersiniz, yoksa güzel grafikleri mi? Daha çıkmadan önce zaten yapımcıları tarafından Zelda serisinin en iyi oyunu olarak gösterildi Twilight Princess. Pekte haksız sayılmazlar. Her Wii sahibinin mutlaka oynaması gereken bir yapımdı ve halen daha öyle.

NEDEN THE LEGEND OF ZELDA TWILIGHT PRINCESS?

* Uzun oynanış süresi
* Güzel bölüm tasarımları
* Yukarda saydığım diğer özellikleri

ARKADAŞLARIMIZ NE DEDİ?

Godsmack_303: Tabi ki de Zelda. 100 saat oynama suresi ile muhteşem bir oyun.

2007 YILININ EN İYİ GRAFİKLİ OYUNU: CRYSIS

Yapımcı: CRYTEK
Yayıncı: EA GAMES
Çoklu Oyuncu: VAR

Bioshock, oldukça iyi çevre tasarımları, ışık oyunlarıyla Unreal motorunun gücünü bir kez daha gözler önüne serdi. Call of Duty 4, getirdiği kaliteli grafiklerin yanında, istediği düşük sistem sayesinde rakiplerinden kolayca ayırt edildi. Crysis’te, sistem özellikleri olarak baktığımızda Call of Duty 4 yanında oldukça sönük kalan bir yapım, ama Full detay bir sistem hayal ettiğimizde görürüz ki Crysis’in görsel gücü bize şuana kadar ki gördüğümüz en kaliteli tabloyu çiziyor.

NEDEN CRYSIS?

* Kaliteli karekter modellemeleri
* Geniş ve detaylı çevre tasarımları
* İnanılmaz dinamik ışıklandırmalar

ARKADAŞLARIMIZ NE DEDİ?

selin: Ben Crysis diyorum. Oyunun grafikleri ve gerçekçiliği süper.

C.H.N: Crysis dedim, ama Unreal 3 motoru da yabana atılmayacak seviyede.

*ProGamer*: Crysis ve Call of Duty 4 arasında kararsız kaldım. Ama En iyisi Crysis. Çünkü oyunda DX10 var ve oyunun büyük bir bölümü tropik adada geçiyor. Su efektleri, HDR’ler, görsel güzellikler ne ararsanız var…

2007 YILININ EN İYİ MULTIPLAYER OYUNU: CALL OF DUTY 4 MODERN WARFARE

İNCELEMESİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yapımcı: INFINITY WARD
Yayıncı: ACTIVISION
Çoklu Oyuncu: VAR

Mutliplayer oyunlar yıllardan beridir oyunculara birbirlerine üstünlük kurmaları açısından oldukça güzel fırsatlar sunuyor. Nitekim artık bazı oyunlar için diyebiliriz ki; Tek kişilik senaryo üzerinde duran yapımcılar, işe çoklu oyuncu kısmını da eklerler ve pekte başarılı olamazlar. Bu durumu değiştiren birkaç oyun bir yana, bu kavramı tamamen yıkarak, sadece Multiplayer olarak hazırlanmış oyunları bile geride bırakan bir yapım var. Call of Duty 4 Modern Warfare.

NEDEN CALL OF DUTY 4 MODERN WARFARE?

* Oldukça fazla Perk bulunması. Bu sayede her oyuncunun kendine özel karakterler hazırlayabilmesi
* Level sistemi sayesinde, sürekli yeni silah ve araçları Unlock ederek yeni özellikleri kullanabilmek. Böylece devamlı eğlenceli bir Online deneyim sağlayabilmesi

ARKADAŞLARIMIZ NE DEDİ?

ugur123: Kesinlikle Call Of Duty 4. Özellikle Perkler ve Level atlama özelliği insanı içine çektiriyor.

BlackHeaven: Call of Duty 4: Modern Warfare. Tek geçerim. Multiplayer denince başka oyun aklıma gelmiyor.

2007 YILININ EN İYİ OYUNU: CRYSIS

Yapımcı: CRYTEK
Yayıncı: EA GAMES
Çoklu Oyuncu: VAR

Bir kez daha düşünelim şimdi. Yüksek kalitede grafiklerle, tamamiyle Türkçe seslendirmelerle ve özgür oynanış ile desteklenmiş bir oyun. Çoğu oyuna nazaran oldukça ucuz bir fiyat etiketinin bulunması. Yüksek sistem gereksinimleri nedeniyle çoğu oyuncu tarafından tam verim ile şuan oynanamasa bile mutlaka ilerde oynanabilecek kaliteli bir yapım.

NEDEN CRYSIS?

The Orange Box, Bioshock, Call of Duty 4, Halo 3 ve Unreal Tournament 3 gibi birbirinden kaliteli yapımlar bir yana Crysis’in en büyük özelliği: Tamamen Türkçe olması ve Türk yapımcıların ellerinden çıkan büyük bir oyun olmasıydı. Bunların dışında tabii ki Crysis, oldukça kaliteli bir yapım.

ARKADAŞLARIMIZ NE DEDİ?

marine: Crysis diyorum. Grafikleri ile barındırdığı günümüzün ötesindeki teknolojisi ile Türkçe olması ile konusu ile bence tartışmasız yılın en iyi oyunu olmayı hak ediyor.

2007 YILININ EN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI: HELLGATE LONDON

İNCELEMESİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yapımcı: FLAGSHIP
Yayıncı: EA GAMES – NAMCO
Çoklu Oyuncu: VAR

Geçtiğimiz yıl yayımlanan bir Sinematik video ile duyurdu kendisini Hellgate London. Yapan ekip olarak, eski Blizzard çalışanlarının kurduğu yeni bir stüdyo denince oyuncular oldukça mutlu olmuşlardı. “Ne de olsa yapımcı ekip tecrübeli” düşüncesiyle. Aksiyon RPG türünde olacak oyun için oldukça güzel şeyler düşünülüyordu ki, oyunun çıkışıyla birlikte heyecan yerini büyük bir hayal kırıklığına bıraktı.

NEDEN HELLGATE LONDON?

* Hatalarla dolu bir oyun. Halen yama yayımlanıyor.
* Yüksek sistem istemesi. Buna nazaran kalitesiz grafiklere sahip olması

ARKADAŞLARIMIZ NE DEDİ?

BlackHeaven: Diablo’nun yapımcılarından böyle bir oyun beklemezdim.

savior_44: Ben daha güzel grafik ve daha sağlam bir hikaye bekliyordum. Oyun çok sıradan olmuş.

BENCE: Serkan Selim Yıldız

Oyun piyasası 2007 yılı için soru işaretleriyle dolu bir yıl oldu diyebiliriz. PC’de bildiğimiz gibi Microsoft’un bir Vista’ya zorlama girişimi vardı; DirectX 10 adında… Donanım uzmanları XP’de de Dx10’un çalışabileceğini söylerken Microsoft, XP’nin Dx10 için yeterli olmadığını vurguluyordu. Yani PC’de Dx10 tam bir kaostu. İlk çeyrekte çıkan birkaç yapımla sürünen bir performans göstermenin yanında görsel olarak ta pek fark görülemiyordu. İş bununla kalmıyordu, optimizasyon sorunu had safhadaydı. Dx10 oyuncular tarafından bekleneni veremeyen bir teknolojiydi ilk zamanlar. Tercih edilmeyen bir teknoloji ve beklenmesi gereken bir teknoloji… Dx 10, PC’leri adeta süründürüyordu. Aslında onun yapısı görsel yöndeki farklılıklardan çok çalışma yapısındaki farklılıklarla ortadaydı. Yani Dx9’da ekran kartlarında birçok farklı kaynaktan yapılan işlevler Dx10’da tek bir kaynaktan hallediliyor, böylece ekran kartları işini daha kolay yapıyordu (söylenenlere göre). Fakat işleve gelince Dx10’da ortada bir optimizasyon sorunu kol gezerken, ortaya çıkartılan yapımlarda Dx10 sürünüyordu. 2007 yılının ilk döneminde PC için gündem bu olaylar üzerindeydi. Zaman geçtikçe Dx10 teknolojisi toparlanıyordu tabi. Optimizasyon sorunu düzeliyor, yapımlarda ardı ardına çıkıyordu. Ama hâlâ yapımcılar Dx10’u temelli değil de birkaç efekti üzerine temelliyordu. Yani Dx10’u açtığınızda ek birkaç efekt görüyordunuz… 2007’de beklentiler son çeyreğe çevrilmişti. Unreal Tournament motoru birçok yapımda kaynaktı. Ve UT yapımlarda kendini kalitesiyle belli ediyordu. Dikkatleri üzerine çeken ayrı bir yapım da vardı göğsümüzü kabartan… Almanya’da bulunan Yerli kardeşler Dx10’u sırtlar gibiydi. Onların yapımları her reklamı yapılan oyundan farklıydı. Değişik bir görsellik vardı. “Dx10 işte bu” diyorduk. Hani diğer yapımlarda Dx9 ile Dx10 arasında pek bir fark göremiyorduk ama Crysis karşılaştırmalarında Dx10 gerçekten farklıydı. Işığın süzülmesinden tutun, kaplamalardaki detaylara, yapraklardaki yansımaya kadar… Ardı ardına yağan video’larla artık salyalarımızı salgılayan tükürük bezleri de kurumuştu. Küçük bir ertelemenin ardından Kasım’da karşımıza çıktı Crysis -dünyaca beklenen bu büyük yapım- hem de Türkçe Dil desteği ve Türkiye koşullarında özel fiyatıyla… Türkiye’deki satış rakamları patlama yaptı diyebiliriz. Beklentilerin hayli üzerinde satış gerçekleşmişti ve stoklarda kalmamıştı. Bu Yerli kardeşleri çok memnun etmiş olsa gerek… Ayrıca bu satış grafiğiyle eminim büyük firmalar gözlerini ülkemize dikmiştir. Bu Türk Oyun Sektörü için büyük bir adımdı… Sadece Crysis’mi vardı? –Hayır… Call of Duty 4, Unreal Tournament 3, Gears of War, Bioshock… Birçok yapım oyuncuların beğenisine sunuldu. 2007’de üç çeyreğin acısını son çeyrekte çıkardık. Hangisini oynayacağımızı şaşırdık. Hepsi arşivlik oldular. Bağ, son çeyrekte çözüldü diyebiliriz. Ama bence Dx10’u hâlâ doğru dürüst tadamadık. Bana öyle geliyor ki 2008 oyun piyasası açısından 2007 yılının önüne geçecek. Zaten 10 yılın üzerine çıkarılan StarCraft 2’de 2008 de çıkıyor. Bunun dışında birçok yapım 2008 yılında görücüye çıkacak… Vista oturacak, Dx10 asıl o zaman konuşacak…

Konsol camiasına baktığımızda ilk dönemler X360 fırtına gibi esiyordu. PS3’ün geç çıkışından faydalanıp büyük bir satış rakamı elde eden X360’ta next-gen yapımlar ardı ardına çıkıyor; Microsoft, kullanıcılarını birçok yönden hayli memnun ediyordu. Bir de diğer iki rakip konsoldan farklı bir tarza sahip Nintendo Wii vardı. Fuarlarda ve birçok videoda tanıtımı yapılan Wii, büyük ilgi uyandırmıştı. Aslında güç olarak rakipleri karşısında arka planda kalmasınarağmen, konsol “eğlence” üzerine kuruluydu ve müthiş yapımlarıyla da dikkatleri üzerine çekiyordu. Eğlenceyle kasıt kumanda olsa gerek. Wii’de bulunan kumandayla oyuncular değişik deneyimlere tanıklık edecekti. Konsolda bulunan kumanda büyük bir merak uyandırmıştı anlaşılan, oyuncular Wii’ye büyük ilgi gösterdiler ve Nintendo iyi bir satış grafiği yakaladı. PS3 ise istediği satış rakamlarına bir türlü ulaşamıyordu. Siyah inciye yakın zamanda çıkan Nintendo Wii farklılığıyla rakibinin önüne geçmişti. PS3’ün bu duruma düşmesindeki en büyük etken blu-ray sürücüsü diyebiliriz. Bu sürücü iyi bir potansiyele sahipti. Sony’de bu potansiyele büyük yatırımlarla PS3’e bu sürücüleri koydu fakat yüksek kapasiteli bu sürücüler PS3’ün pahalı olmasına neden oldu. Öyle ki Sony konsolu o pahalı fiyata satmasına rağmen zarar ediyordu. Bu zararı oyun satışlarından kapatmayı düşlüyorlardı. Siyah inciye dikkat çekecek yapımların hep 2008 yılına sarkıtılması da konsolun satışının az olmasında büyük bir etkendi. PS3 ilk zamanlar beklediğini bulamamıştı. Konsol sonraları satışta toparlama yolunda iyi adımlar atmış olsa da hâlâ Sony tarafından bekleneni verememiş durumda…

2007 yılı oyun dünyası için zor bir dönemdi. İki büyük yeni konsola tanıklık eden, PC için bir Vista geçiş dönemi olan bir yıldı ve oyun dünyası için gerçekten iyiydi. 2008 yılının bu yıldan daha iyi geçmesi dileğiyle hepinize iyi oyunlar…

BENCE: Başar Özcan

Her sene “Bu sene de şöyle iyi geçti, böyle iyi geçti”, demekten kendimizi alamıyoruz. Gerçekten her sene oyun sektörü daha da gelişiyor daha da güzelleşiyor. Büyüklerimiz “ah o eski eğlenceli oyunlar” dese de günümüzün yapımları da oldukça kaliteli. Wii, PS3 ve Xbox 360’ın kapışması ile ortaya çıkan güzel yapımları doya doya oynuyoruz.

FPS oyunları her yıl olduğu gibi bu yıl da sektöre damgasını vuran yapımlardı. Yine birçok FPS oyunu yapıldı, bunlar hakkında yazıldı çizildi. Fakat bir tanesi var ki hepimizin merakla beklediği, işte 2007 bitmeden bize kendini gösterdi. Evet Crysis’den bahsediyorum. Yerli kardeşlerin yaptığı Farcry’dan sonra merakla ikinci oyununu beklediğimiz bu çılgın Türkler, %100 türkçe dil desteğine sahip olan oyunla gönlümüze taht kurdu. Bioshock, LOTR Online, Mass Effect, C&C3: Tiberium Wars, Gears of War ve God of War II gibi süper yapımlar güzellikleri ile kalbimizi çaldılar.

Blizzard’dan ayrılan yapımcılar tarafından yapılmaya başlanan Hellgate London’un ilk açıklamalarında Murat Abi’mizin güzide Diablo’suna rakip bir oyun yaptıklarını dile getiren yapımcılar ödevlerine iyi çalışmamış olacak ki beklentilerimizi karşılamakta zorluk çeken bir yapım ortaya sundular. Yılın fiyaskosu olan Hellgate London’un yanında en özenti oyun olarak “Merlin’s Shit” ödülünü almaya hak kazanan SimCity: Societies de 2007’nin adını kötüleyenlerdendi. Ayrıca, CM serisi her yıl ufak ufak yenilenmesine rağmen bu gidişle ancak 2100 yılında FM’nin kalitesine erişebilecek. Bu yüzden hala kötüler listesinde ilk beşe giriyor. NFS Prostreet ise son dakikada yenilen bir gol gibi raflara düştü. Sadece pistlerde caka satabildiğimiz NFS bu sene bekleneni veremedi ve hayal kırıkları listesine en tepeden giriş yaptı.

BENCE: Mahmut Saral

“Nereden başlamam gerektiğini kestiremediğim derecede dolu bir yıl oldu 2007.”

Geçtiğimiz yıl konsolların yükselişi ve Pc oyunculuğu için oldukça yavan geçtikten sonra bu yıl, oldukça güzel bir denge sağlandı diyebiliriz. Önceki yıllara nazaran E3 fuarında gidilen küçülme, hayal kırıklığına neden olsa da fuarda tanıtımı yapılan oyunlar, oyuncuları hem merak hem de sabırsızlık içerisinde ortada bırakıverdi. İlk önemli adım Bioshock ile atıldı. Etkileyici senaryosu ve atmosferi sayesinde oldukça büyük bir ilgiyle karşılaştı oyun. Bunun yanında Microsoft’un Bioshock’un PS3’e yapılmaması için yoğun çabalar sarf etmiş olması en azından bu yıl için başarılı oldu diyebiliriz. Konsol savaşlarında oldukça geride olan Playstation cephesi, durumu olumlu yöne çevirmiş gibi görünüyor. DS, rekorlarla uğraşırken diğer bir Nintendo konsolu olan Wii, hareket seven oyunculara farklı deneyimler sunmayı başardı ve bunu rakamlarıyla da ispatladı. Her ne kadar diğer konsollar da rekabet içerisinde olsa bile asıl gözler PS3 ve XBOX360 kapışmasındaydı. Nitekim oyun yelpazesi şuan için geniş olmayan PS3’e en büyük darbeyi Microsoft, en önemli silahını piyasaya sürerek vurdu. Evet. Beklenen yapım Halo 3, 2007’nin nimetleri arasında yerini aldı ve beklentileri boşa çıkarmayarak ilk günlerinde milyonlarca kopyalık satış rakamlarına ulaşarak rekorlarına yenilerini eklemiş oldu. Bir Hideo Kojima harikası olarak kabul gören ve dedikoduları XBOX360 için de duyulan PS3’ün en önemli silahlarından biri olan Metal Gear Solid 4 Guns of the Patriots ise ne yazık ki bu yıl da sevenlerini bekletmek zorunda kaldı.

Beklentilerin en üst düzeyde olduğu ay şüphesiz Kasım ayıydı. Arkadaşlarımızla sürekli bu konuyu dile getirdiğimizde açıkçası hangi oyuna vakit ayırıp diğerini ihmal edeceğimizi belirleyemiyorduk. Çünkü gösterimi yapılan her oyun görüntü olarak çok iyi görünüyordu.

Undying ile kalitesini kanıtlayan Clieve Barker’in oyunu Jericho, oyuncular için korku dolu anlar vaat ediyordu. Eski Blizzard çalışanlarının yeni yapımı Hellgate London, bir o kadar heyecanla beklenen yapımdı. Hitman’ın yapımcıları da boş durmadı ve Kane & Lynch: Dead Men isimli oyun üzerinde çalıştı. Önceki versiyonu vasatı aşamayan Area 51, bu kez daha da gelişmiş olarak hazırlanacaktı. Hepi bu kadar değil. Underground ile evrim geçiren NFS’nin yeni üyesi Prostreet, Önceki versiyonuyla hayal kırıklığına yol açan NBA Live ve dahası…
Yeni oyunlar bir yana uzun süredir yenilerinin yapılması beklenen diğer seri oyunlar da kendilerini 2007’nin Sonbahar dönemine ve özellikle Kasım ayına attılar. The Orange Box, Unreal Tournament 3, Call of Duty 4 Modern Warfare gibi oyunların her biri bir araya gelince daha önce görülmemiş bir bolluk çıkardı ortaya.

Aylardır hatta yıllardır beklenen çoğu yapım bu bolluğun sadece gözle görülür, ama elle tutulamaz olduğunu kanıtladı sanki ve başarısız yapımlar birer birer kendisini su üstüne çıkardılar. Hiç şüphesiz en büyük hayal kırıklıklarının başında gelen oyunlardan biri Hellgate London oldu. Korku dolu anlar yaşatması beklenen Jericho, daha kendisini özensiz ana Menüsünden gösterdi ve beş dakikada bir gelen bölüm yükleme ekranları, sıkıcı ve zor oynanışıyla sıradan bir yapım olduğunu saklayamadı. EA klasiği bu yıl da devam etti. Her yıl büyük umutlarla beklenen NBA ve NFS serisinin yeni üyeleri de vasatı aşamadılar. Bu yapımların çoğunun akibeti satış rakamlarına da yansıdı. Türk oyun sektörünün ve tüm dünyanın merakla beklediği oyun Crysis, ilk olarak demosu daha sonra Full Türkçe sürümü ile bizi güldürdü, ama makinelerimizi ağlattı diyebiliriz. Türk oyuncuları için özel fiyatı, Türkçe seslendirmeleri, muhteşem grafikleri ve özgür oynanışıyla zirve yapan oyunu tam kalitesinde oynayabilmek için galiba birkaç yıl daha gerekecek. Tamamen kendisini yenileyen ve modern çağa ayak basan Call of Duty serisi başarısını çoğu rakibine üstünlük kurarak gösterdi. Böylece endişe duyulan yapım bu endişeleri boşa çıkardı. Ubisoft’un bombası, Montreal’den çıkan yeni şaheseri Assasin’s Creed de oldulça başarılı bir yapım olarak oyun dünyasına adımını attı. Pc oyuncuları da en azından şimdilik bu yapımı iştahla izlemek zorunda kaldılar.

“2007 sadece oyunlarıyla değil, sektörün dev firmalarının başarıları ve sürpriz kararlarıyla da kendinden söz ettirecek bir yıl oldu.”

* Epic Games, bu yıl sadece oyunlarıyla değil, geliştirmiş olduğu grafik motoru Unreal Engine 3 ile de piyasayı salladı. Motoru neredeyse lisanslamayan şirket kalmazken, Epic’de yeşil dolarları kasasına doldurmakla meşgul oldu.

* Halo 3 ile sefasını süren Microsoft, şok bir gelişme ile sarsıldı diyebiliriz. Halo’nun yapımcısı Bungie, Microsoft’tan ayrıldığını ve yeni bir oyun üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu durumda Halo’nun kaderi henüz netlik kazanmış değil.

* EA Games, Sims ve Battlefield gibi önemli oyunları için özel departmanlar kurdu. Bazı eski serileri artık bitireceğini ve yeni yapımlar üzerine yoğunlaşacağını duyurdu.

* Id Software, Id Tech 5’i tanıttı ve Rage isimli yeni oyununu duyurdu.

* Rockstar, bu yılın sabıkalı yapımcısı oldu. Manhunt 2, tartışmaların odak noktasıydı. Asıl beklenen yapım GTA 4’ün ise Pc için yapılmayacağı belirtildi. Umudumuz yine de sürüyor.

* 3d Realms, ölmediğini kanıtladı ve nihayet bir Teaser’de olsa Duke Nukem için video yayımladı.

*Activision, Project Gotham Racing’in yapımcısı Bizarre Creations’u satın alarak, bünyesine kattı. Asıl bomba ise daha sonra patladı. Vivendi ve Activision büyük bir birleşme sağlayarak yaklaşık 20 milyar dolar karşılığında Activision Blizzard’ı oluşturdular ve dünyanın bir numaralı oyun yayımcısı ünvanını da ele geçirmiş oldular.

2007 yılı, gerçekten uzun süredir görülmemiş bir şekilde hareketli bir yıl oldu. Yeni oyunlar bir yana devam eden serilerinin yeni versiyonları oyunculara yaşamdan uzun süreler boyunca kopma fırsatı tanıdı. Her şeye rağmen beklentiler bir yerden sonra tekrar kendisini belli etmeye başladı bile. Şimdi gözümüz 2008 yılında ve çıkması beklenen diğer önemli yapımlarda…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu