FlatOut: Ultimate Carnage
Çıktı, ama geç…
2004 yılında PC’lerimizi ilk kez şenlendiren Flatout, üçüncüsüyle PC’mize sonunda(!) konuk oldu. 2007’nin sonlarına doğru X360’da boy gösteren Flatout: Ultimate Carnage’ın şu günlerde PC’mize sunulması gerçekten hiç hoş bir durum değil. Üstelik yapımın çıkışı verilen tarih(ler)e değil, ertelene ertelene çok uzak bir zamana iteklendi ve bu geç çıkış maalesef birçok olumsuzluğu beraberinde getirdi. Yapımın böyle ertelenmesi biz PC oyuncularının beklentilerinin artmasına neden oldu.
Flatout kimliği
Yapım, ilk serisiyle hurda araçlarla yarış ve hasar etkileşimini bize iyi bir şekilde tattırmış ve beğenimizi kazanmıştı. Flatout isminin hepimizin gönlünde ayrı bir yeri olmuştu. Kısa bir süre sonra Flatout 2 çıktı. Aynı motor kullanılmıştı, fakat o zamanın birçok yeni efekt teknolojisini işlemişlerdi ve grafik yönünden de ilerleme kaydedilmişti. Yapı aynıydı, ama görsel yönden ilerlemeyle yapım daha oynanabilir bir hal almıştı. Bahsi geçen ilerlemenin yanında Flatout’ta hali hazırsa fizik ve oynanabilirlik kalitesi zaten mevcuttu. Üçüncü oyun yine aynı kalıp üzerinden devam etmiş, fakat artık değişikliğe gidilmesi gerektiğinin farkına varmamış (ya da umursamamış) ve bir önceki seriye yama yapılmış gibi bir yapımla karşımıza çıkmış. Her şey Flatout 2 dozunda, tadında, görselinde de denilebilir.
Son katliam…
Flatout: Ultimate Carnage’ı açtığımda beklediğim gibi hoş bir Hard Rock müzikle karşılaştım. Diğer müzikleri de dinledim. Yapım menü ve oyun içi müzikleri yönünden benden geçer not aldıki, Flatout şimdiye kadar çıkan serilerinde de müzik konusunda bizi memnun etmişti. Oyun tarzına uygun sert müziklerin bulunması atmosferi yukarılara çıkarıyordu. Grafiklere göz atacak olursak önceki serilere nazaran dikkat çekici bir değişiklik yok. Aynı sistem, yollar, pistler, çevre detayları, fizik oyunları her şey önceki serilerdeki gibi. Yalnız, olmayan değişikliklere rağmen yapımda kasılmalar dikkat çekiyor. Optimizasyon sorunu boy gösteriyor. Araç sesleri ve etkileşim sanki üzerinde hiç çalışılmamış, önceki serilerden kopyala yapıştır yapılmış gibi.
Flatout 2=Ultimate Carnage
Flatout üstteki olumsuz yorumlarıma karşılık kesinlikle oynanabilir, günümüzde zevk alarak oynayabileceğimiz bir yapım olmuş. Benim Flatout konusundaki şikâyetim tek düzeliğin devam etmesi, Ultimate Carnage’ın üçüncü oyun olmasına rağmen hiçbir değişikliğe gidilmemesidir. Yarış tarzları öncekilerin aynısı, insan değişik bir şeyler koyar. Açıkçası yapımı beğenmemem de GRID’in etkisi de büyük. Belki Flatout’u GRID çıkmadan önce PC’lerde görseydik bakış açımız farklı olabilirdi. Fakat GRID’i gördükten sonra Flatout gözümüzde basit kaldı. Aslında birbirlerinden çok farklı kulvarlarda yarış türleri, ama sonuçta araba yarışlarında hepimizin belli başlı beklentileri oluyor. Yapımcılar Flatout’ta benim zihnimdeki beklentilerin birçoğunu yerine getirememiş, önceki serilerden kopma bir yapımla karşımıza çıkmış.Ultimate Carnage’ta; Flatout, Carnage, Party Mod’ları, Singe Event ve Live Mod’ları bizi karşılıyor. Flatout modda daha önceki serilerden bildiğimiz gibi, yarış kazandıkça yeni yarışlar ve araçlar açılıyor. Aracınıza performans modifiyesi yapabiliyor, aracınızı satıp yeni araç alabiliyorsunuz. Carnage modda ise belli bir yarış var ve bize araç seçme hakkı tanınmıyor. Verilen aracı alıyoruz ve yarışı kazanmaya çalışıyoruz. Yarışı kazandıkça kilitli yarış modları açılıyor. Party mod, arkadaşlarımızla ağ üzerinden oynayabilmemize olanak tanıyor. Single Event istediğimiz yarış pistini ve aracı seçerek yarıştığımız bir mod. Live Mod ise internet üzerinden yarışmamıza olanak sağlıyor.
Flatout’u açtığımız anda bizden Windows Live’a kayıt olmamız isteniyor ve bu kullanıcı adımızla internet üzerinde yarışabiliyoruz. Yapımın X360 port’u olduğunu bu kayıt sisteminden ve kontrol ayarlarında X360 kontrollerinin görünmesinden anlayabiliyoruz. X360 port’u olması yapımın iyi optimizasyon edilememiş olmasının göstergesi gibi.
Sonuç
Flatout Ultimate Carnage kaliteli fizik motoruyla, grafikleriyle, eğlenceli oyun sistemiyle gözümüze girerken, önceki serilere nazaran kayda değer değişikliklere gidilmemesi yapımın bizden zayıf not almasına neden oluyor.