Fallout 3: Operation Anchorage
Koca bir on sene… Zaman çabuk geçiyor. Bu yıllar içinde Dünya’da neler neler değişti, ama halen Duke Nukem Forever piyasaya çıkmadı. Beklemekten de vazgeçtim, ne zaman çıkacağı da muallak. Ben bile liseyi, sonra üniversiteyi bitirip, koca adam oldum, hayata atıldım. Ancak Duke Nukem Forever (Diğer namıyla Never), geliştirme aşamasında. Neyse Duke halen yapıla dursun, eski bir dost Fallout 3 on sene sonra geçtiğimiz Ekim ayında podyumlarda boy gösterdi. Son olarak Wasteland’te Fallout 2 ile maceraya atılmıştım, kendimi ve hayatı unutmuştum.
Black Isle’ın kapanması, Fallout 3’ün el değiştirip Bethesda tarafından geliştirilmesi, yapımın FPS olması, eski oyun mekaniğinin bulunmaması gibi açılardan sıkı Fallout fanları tarafından eleştirildi. Her şeye rağmen yapım piyasaya sürüldü ve genel olarak da beğenildi. Zaten çoğu yerden yüksek puanlar aldı, yılın RPG’si ödüllerini kaptı. Fallout 3’ün çıkmasıyla birlikte Bethesda güzel bir haber de verdi. Yapım için indirilebilir üç adet içerik (DLC) çıkartacaklarını duyurdu. İlk içerik kısa bir süre önce yayınlandı, bize de oynamak kaldı.
Askeri operasyon
Operation Anchorage, X360 ve PC için Live üstünden 800 Microsoft puanı karşılığında (10$) satışa sunulmuş durumda. Satın alıp oynayabilirsiniz. Aslında bu ek içerik birkaç saatlik oynanış sunan, yeni yan bir görev. DLC’yi oynamak için yeniden oyuna başlamanıza gerek yok. Daha önce yarattığınız karakterle ve eski save’lerle uyumlu. DLC’yi Live üstünden satın alıp, indirdikten sonra artık Fallout 3 içine dahil oluyor. Operation Anchorage, Pip-Boy’da yeni bir görev var ibaresiyle çıkmıyor. Rivet City’e girip çıktıktan sonra ekranda; “A new radio broadcast has been heard across the Capital Wasteland. It sounds like a distress call, but seems meant for certain ears only…” mesajı geliyor ve Pip-Boy’dan haritaya bakarsak DLC ile birlikte oyuna eklenen Bailey’s Crossroads Metro’yu görebilirsiniz. İşte gitmemiz gereken yer de burası. Bailey’s Crossroads Metro’ya geldikten sonra karşılama komitesi olarak bizleri Brotherhood Outcasts askerleri ve süper Mutant’lar karşılıyor. Güzel bir çatışmadan sonra artık Outcasts’in karargahına inip, Operation Anchorage’a başlayabiliriz.
Operation Anchorage aslında bir simülasyon. Eğer simülasyonda ölürsek gerçekten ölüyoruz (Ben değil, oyundakiler söylüyor). Kısaca simülasyondaki hikayeden de bahsedersek, 2776 yılında (Ana senaryo 2777’de geçiyor) Alaska’da işgalci Çin ordusuyla çarpışıyoruz. Bunun için gerçekleştirilen Anchorage Operasyonu’na dahil oluyoruz.
Neler var neler?
DLC ile birlikte oyuna yeni dört tane görev ve Achievement ekleniyor. Yeni Achievement’lar ve görevler şöyle:
Aiding the Outcasts: 20 Puan
The Guns of Anchorage: 20 Puan
Paving the Way: 20 Puan
Operation: Anchorage: 40 Puan
Simülasyon içine girdiğimizde kendimizi karlı dağlar üstünde, Winterized Combat Armor giymiş şekilde buluyoruz. Yeni düşman olarak Çinli askerler karşımıza çıkıyor (Aslında ana oyunda Mama Dolce’de artık Ghoul haline gelmiş Çinli askerler yani Chinese Remnant’lar vardı). Bunlar haricinde asıl oyunda görmediğimiz Chimera tankları, Spider Drone’lar ve görünmez Çinli askerler yani Crimson Dragoon yeni rakiplerimiz. Tanklar verdiği hasar oranı yüksek, ancak ağır hareket ediyorlar. Spider Drone’ları kolayca fark edebilirsiniz. Yanınıza gelmeden yok edebilirsiniz. Chinese Stealth Suit giyen Crimson Dragoon’lar görünmez olduklarından arada başa bela olabiliyorlar. Ani sürpriz saldırı yapıyorlar. Ama pek korkulacak bir yanları yok, onları temize havale edebilirsiniz.Operation Anchorage, simülasyon olduğundan sanal bir dünya sunuyor. Ölen düşmanların cesetleri yok oluyor. Yani ölülerin üstünden zırh, cephane veya silah alma gibi bir durumumuz yok. Stimpak de bulunmuyor. Sağlığımızı arttırmak ve cephane için; sınırsız cephane veren ve sağlığımızı arttıran cihazlar var. Bunlar belirli yerlerde karşımıza çıkıyor. Bunlarla birlikte ayrıca bulabildiğimiz cephane roket, el bombası oluyor. DLC’nin yenilikleri sadece bunlarla sınırlı değil. Silah için sınıf seçimi (Strike Team) ve takım kurup, adamlarımıza emir verme imkanımız var. Ana kampta iki tane bilgisayar bulunuyor. Bunlardan bir tanesi takımı seçip kullanacağımız silahları bize verirken, diğeri ise takımdaki adamlar için. Strike Team’i seçtikten sonra seçtiğimize bağlı silahları almak için Quartermaster’a gitmemiz gerekiyor. Bilgisayardan aldığımız holografik kaydı ona verdiğimiz de, envanterimizde seçtiğimiz takımın silahları ekleniyor. Normalde ana oyunda ilerlediğimiz de yanımıza bir kişi alma imkanımız oluyordu (Ben gerçi tek dolaşmayı tercih etmiştim). DLC içinde ilk görev sırasında Benjamin Montgomery ile tanışıyoruz. Montgomery son göreve kadar yanımızda yer alıyor. Yanımıza almak istediğimiz kişiyi ona söylediğimiz de, yanımızda adam beliriyor (Sanal ortam olduğundan yanımıza ışınlanıyor direk). Yanımızdakiler sniper, Wasteland’te düşmanlarımız Sentry Bot, Mister Gutsy, Infantryman vs… oluyor. Adamlarımıza burada kalın, saldırın diye emir verebiliyoruz.
Ateşkes
Gauss Rifle, Trench Knife, Chinese Stealth Suit, Winterized T-51b Power Armor, Jingwei Shock Sword, Neural Interface Suit ve Outcast Specialist Robe yeni eklenen zırh ve silahlar. Gauss Rifle, sniper işlevi gören Micro Fusion Cell kullanan bir enerji silahı. Trench Knife ise bir bıçak, yakından güzel hasar veriyor. Bu ikisini DLC içinde kullanabiliyoruz, ayrıca simülasyon tamamen bittikten sonra da kullanabiliyoruz. Ancak sadece simülasyonda kullanabildiğimiz ve artı olarak sadece görüp de, DLC bittiğinde ana oyunda yararlanabileceğimiz zırhlar ve silahlar var. Mesela DLC’ye ilk girdiğimiz de üstümüzde olan Winterized Combat Armor, normalde sadece simülasyonda giyilebiliyor (Bu zırhı simülasyon dışında da kullanmak için oyunun bir hatasından yararlanılıyor). Bunun dışında mesela görüp giyemediğimiz Chinese Stealth Suit veya Winterized T-51b Power Armor, General Jingwei’nin kılıcını simülasyonun bitiminde kullanabiliyoruz.
Operation Anchorage içinde Intel adında çantalar var. Toplamda 10 tane olan bu çantalar bölümler içinde dağıtılmış vaziyette. Bazı çantalar kapısı kilitli odalarda bulunuyor. Kolay seviyede bulunan kapıları Lockpick kullanıp açarak çantaları alabilirsiniz. Eğer 10 tanesini toplarsanız Covert Ops perkini alıyorsunuz. Covert Ops perki Science, Small Guns ve Lockpick’i üçer puan arttırıyor. Eğer Power Armor perkine de sahip değilseniz, Operation Anchorage’ı tamamladığınızda Power Armor perki kazanıyorsunuz.
DLC genel olarak aksiyona dayalı olmuş. Ana oyundaki RPG özellikleri bulunmuyor. Yani mesela bir karakterle diyaloga girip, görevi yapma gibi bir şansınız yok. Oyunun grafikleri aynı. Görsel olarak karlı beyaz bölümler hoş yapılmış. Ayrıca sanal bir görev olduğundan ana oyundaki gibi çevreyle etkileşim yok. Çevre de duvarlarla sınırlandırılmış, gideceğiniz yol belli.
Ekstra ekstra
Operation Anchorage birkaç saat içinde bitiyor. Sonuçta ek bir içerik. Yeni eklediği ekipmanlar, yeni Achievement’lar ve Çinlilere karşı savaştığınız görevleriyle Fallout 3’e birkaç ekleme yapıyor. Eğer Fallout 3’ü sevdiyseniz, DLC’yi satın alıp, yeni maceraya atılabilirsiniz.