Ucuz oyun satın alma rehberi
Her yıl binlerce oyun raflarda yerini alıyor. Kaliteli olanlar olduğu gibi, bekleneni veremeyen ürünler de var. Okuduğumuz haberler, yazılar ve izlediğimiz videolar neticesinde, almak istediklerimizi büyük ölçüde belirleyebiliyoruz. Hele bir de demo yayımlanmışsa, satın almakta şüphe duyduğumuz ürünler hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Bu tip irili ufaklı araştırmalar yapmak önemli, zira hepimiz verdiğimiz paranın karşılığını eksiksiz olarak almak isteriz.
Oyun sektörü, her yönden gelişim göstermeye devam ettiği gibi, pazarlama olarak da sürekli ilerleme kaydediyor. Yeni taktikler, promosyon çalışmaları ve ön sipariş avantajları gibi yöntemler, almak istediğimiz yapımlara daha uygun fiyata ve daha hızlı şekilde sahip olmamıza imkân tanıyor.
Özellikle PC platformuna baktığımızda, son dönemde firmaların yeni kampanyalar düzenleyerek, giderek artan korsan oranlarını düşürmeyi amaçladıklarına şahit oluyoruz. Bu hamleler, tabii ki biz oyuncular için sevindirici.
Kutulu ucuz oyunlar
Beklediğimiz isimler, bazen dünyayla aynı anda ülkemizde piyasaya sürülmüyor veya fiyat etiketleri sebebiyle bizi zor durumda bırakabiliyor. Hal böyleyken farklı çözümler bulmak şart. Baktığımızda EA Games etiketli yapımlar, ülkemizde oldukça uygun fiyatlara sahip. Fakat bu durum, sadece PC versiyonları için geçerli. Diğer yandan Ubisoft’un ürünleri de bir süre sonra fiyat indirimine giderek, sayıca fazla oyuncuya ulaşmayı amaç ediniyor. Eğer zaman konusunda kaygınız yoksa özel kampanyalar sonucunda indirime giden ürünlere de yönelebilirsiniz. Çıkalı 1-2 yıl olan bazı yapımlar, 5 ile 30 lira arasında satışa sunuluyor. Bu da koleksiyon yapmak isteyen insanlar için bulunulmaz fırsat.İşin Internet boyutuna geldiğimizde ise, örneğin Aral’ın sitesi üzerinden alışveriş yapabiliyoruz. İndirimde olan ürün kataloglarını inceleyerek fikir sahibi olunabiliyor. Yurt dışına açılırsak, bakmamız gereken yegâne noktalardan birisi shopto.net. Arşiv bakımından geniş yelpazeye sahip olan site, hem konsol, hem de PC ürünlerinde yaptığı yüksek indirimlerle tanınıyor. Farklı bir siteden alacağınız yapımı, Shopto’dan 5-10 Avro ucuza alabiliyorsunuz. Ön sipariş verdiğiniz takdirde ücret, oyun ne zaman çıkarsa o günün kurundan hesaplanıyor ve o güne kadar hesabınızdan para çekilmiyor.
Bir diğer önemli site de Play-Asia.com. Tüm platformlarda satış yapan kurum, indirimli fiyatları ve hızlı ulaştırma servisiyle oyuncuların gözde sitelerinden. Son olarak sendit.com’u da unutmamak gerekir. Burasının da piyasa fiyatlarıyla karşılaştırdığımızda çok daha uygun olduğunu görüyoruz.
Sendit ve Shopto’da satılan ürünlerin çoğunda kargo ücreti alınmıyor. Aral’ın da başvurduğu bu yöntem, Play-Asia’da pek tercih edilmiyor.
Eğer zaman faktörü sizin için önemli değilse, “Platinium” veya “Best of” unvanları altında tekrardan piyasaya sürülen oyunları satın alabilirsiniz. Bu yapımlarda satış miktarları olarak yüksek seviyeler tutturulduğu için, sonraki dönemde daha ucuz fiyat etiketleriyle piyasaya sürülerek daha fazla oyuncu tarafından ilgi görülmesi amaçlanır. Hem PC, hem de konsol oyunlarında bu uygulamayı sıklıkla görebilirsiniz.
PC’de dijital indirme yöntemleri: Steam – Direct2Drive
Oyun satın alırken, sadece DVD içinde yer alan dosyalara para vermiyoruz; kutusu, kâğıdı, kitapçığı ve benzeri materyalleri de ücretlendirmeye dâhil ediliyor. Tüm bunlara vergiler de eklenince, orijinal ürün satın alabilmek herkes için mümkün olmuyor. Ünlü geliştirici Valve’ın oluşturduğu Steam platformu, PC oyunlarını uygun fiyatlar karşılığında dijital olarak satın almamızı sağlıyor. İlk başta sadece kendi geliştirdiği isimleri bu ağ üzerinden müşterilerine sunan firma, sonraki dönemlerde diğer stüdyolarla da anlaşarak yüzlerce ürünün satış işlemini gerçekleştirmeye başladı.Steam’de sadece yükleme dosyalarını satın aldığınız için; kutu, DVD, kağıt ve kitapçık masraflarına dâhil edilmiyorsunuz. Bu da size daha ucuz alışveriş olarak yansıyor. Sürekli yapılan indirimler ise, işin en güzel boyutu. Steam, çok kısa aralıklarla yeni-eski oyun ayrımı yapmadan, çok yüksek boyutlara varan indirimler gerçekleştirebiliyor. Örneğin: 80 $ etiketine sahip bir ürünü, indirim sonrasında 35 $’a alabiliyorsunuz. Böylece alım gücü kısıtlı olan oyunculara da orijinal oyun edinme alışkanlığı kazandırılıyor.
Peki, nasıl oluyor?
Öncelikle Steam’de ücretsiz üyelik açmamız şart. Bunun ardından Steam’in bize verdiği ufak boyuttaki programı PC’mize kuruyoruz. Böylelikle alışveriş yapmasanız dahi, her türlü gelişmeden ve fiyat indirimlerinden haberdar ediliyorsunuz. Alışveriş yapmak istediğinizde, bir kereliğine kredi kartı bilgilerinizi kayıt ettiriyorsunuz. Fatura bilgileriniz e-posta aracılığıyla size iletiliyor ve aldığınız ürünü, yine Steam’in programı aracılığıyla indirebiliyorsunuz. Bu platform, sadece alışveriş olarak kullanılmıyor. Oyunları multiplayer olarak oynayabiliyor, diğer kullanıcılarla iletişim kurabiliyorsunuz. Ayrıca yaptığınız her hareket, istatistik olarak saklanıyor. İndirdiğiniz yapımı PC’nizden silseniz bile, istediğiniz an yine Steam’den indirebilirebiliyorsunuz.
Diğer dijital indirme sitesi Direct2Drive da benzer işleyişe sahip. Kendimize ait bir profil oluşturup, kredi kartı bilgilerimizi girdikten sonra, istediğimizi PC’mize indirebiliyoruz. Hemen şunu ekleyelim; hem Steam, hem de Direct2Drive’ın gelişmiş güvenlik sistemleri sayesinde, kişisel bilgileriniz için endişelenmenize gerek kalmıyor. Internet’ten normal bir dosya indirirken bağlantınız koparsa, indirme işlemine en baştan başlamanız gerekir. Fakat Steam ve Direct2Drive’ın hazırladıkları programlar sayesinde, indirme işleminizi istediğiniz an durdurabilir ve başlatabilirsiniz. Ayrıca her iki siteden de demo, video, ekran görüntüsü ve benzeri materyalleri ücretsiz olarak edinebiliyorsunuz.Sadece cd-key satın alarak oyun oynamak
Maliyeti düşük bir diğer yöntem ise, cd-key satın almak. Oyuna para vermek yerine, daha uygun ücret karşılığında anahtar kodunu alabilir ve sonrasında Internet’ten indirdiğiniz kurulum dosyasına entegre ederek, ürününüzü yasal konuma getirebilirsiniz. Böylelikle resmi server’larda, en az sorunla oyun oynayabilir, indirilmeye sunulan resmi güncellemeleri de sorunsuz olarak edinebilirsiniz. Bu konuda da gittigidiyor.com ve gamer-market.com gibi sitelere göz atabilirsiniz.
Konsolda dijital indirme yöntemleri: Xbox Live, PSN, Wiiware, DSiware
Yeni nesi konsollar, sunduğu rahat kullanım ve geniş oyun yelpazelerinin yanı sıra online servislerle de kullanıcı memnuniyetini ön planda tutmayı amaç ediniyor. Baktığımızda bu konudaki en gelişmiş alt yapıya sahip servis, Microsoft’un Xbox Live platformu. Sony cephesinde PSN, Nintendo cephesinde ise Wiiware ve DSiware bulunuyor.
Firmalar, bu konsollar için piyasaya sürmeyi planladığı bazı yapımları, sadece online marketler aracılığıyla satışa hazırlayabiliyor. Bu da fiyatlarda düşüşlere imkân tanıyor. Daha önce farklı platformlara çıkan ürünler, bazı geliştirmeler ve özel fiyat etiketleriyle kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Aldığınız oyunu, anında konsolunuzun diskine kaydetmeye başladığınız için zaman kaybınız da olmuyor.Koleksiyoncular, ikinci elciler
Şimdiye dek hazırlanmış milyonlarca oyun vardır. Haliyle hepsine tek noktadan ulaşmak mümkün değil. Stüdyolar, klasikleşmiş yapımlarını yeni bir paket halinde tekrardan piyasaya sürebiliyor. Bu gibi uygulamalar, stoklarla sınırlı olduğu için aceleci davranmakta yarar var. Eğer aradığımız ürünü bulamıyorsak, ikinci el ürünlere göz atmamız gerekiyor demektir. Hele ki ülkemizi göz önüne alırsak, çoğu oyunu mağazalarda bulmak neredeyse imkânsız. Yine Internet’e başvurmalıyız. Yerli ve yabancı birçok ikinci el sitesi, size aradığınızı bulmanız konusunda yardımcı olacaktır. Bunlar arasında en kapsamlısı ise, şüphesiz ki ebay.com sitesidir.
Dünya üzerinde milyonlarca kullanıcısı bulunan site, size her konuda fazlasıyla seçenek sunabiliyor. Ucuz oyun fiyatlarından tutun da, piyasada bulunması zor olan koleksiyonluk yapımlara bile ulaşabiliyorsunuz. Sitenin işleyişi, açık arttırma üzerine kurulu. En yüksek teklifi veren, ürünün de sahibi oluyor. Olabildiğince az para ödemek istiyorsanız, sadece İngiltere’den satışa sunulmuş ürünlere göz gezdirmenizde fayda var. Zira diğer ülkelere mensup katılımcıların fiyatlarıyla karşılaştırınca arada uçurumlar oluşuyor.
Ebay, Paypal destekli bir site. Ücretsiz bir hesap açıyor ve alışverişlerinizi kredi kartlarınızla gerçekleştiriyorsunuz. Oldukça güvenli olduğunu söyleyebilirim. Ülkemizde faaliyet gösteren gittigidiyor.com’un da bir Ebay ortalıklığı olduğunu hatırlatalım.