Mass Effect 2
…ve Normandy yok oluyordu, ben yavaşça düşerken. Ölümün bu kadar sıcak olabileceğini düşünmemiştim… Ardından karanlık, iki uzun sene. Hissizlik. Sonra günışığı. Cehennemin sıcağından, metal duvarların serinliğine. Denizin en karanlık noktasından, su üstüne çıkmak gibi.
Bioware yaptı yapacağını!
İlk Mass Effect çıktığında, BioWare’in neler yapabileceğini görmüştük. İyi puanlar almış, kullanıcılar tarafından sevilmişti. Yine de içimizdeki ses, oyunda eksikler olduğunu söylüyordu. Aradan geçen 3 senede BioWare’in durmadığının ve bu eksikleri kapatmakla kalmayıp, ortaya daha iyisini çıkardığının bir kanıtı olarak karşımıza geldi Mass Effect 2.
Hikâye, ilk maceradan hemen sonraki bir dönemde, 2183 yılında geçiyor. Gemimiz Normandy, kimliği belirsiz bir kaynak tarafından saldırıya uğramış durumda ve mürettebat kaçış podlarına binip gemiyi terk etmektedir. Biz de pilot koltuğundan ayrılmayan Joker’ı kaçmaya ikna etmeye çalışıyoruz. Tam bu sırada gerçekleşen patlamayla uzaya savruluyoruz. Son gördüğümüz sahne ise, Shepard’ın yakındaki bir gezegenin atmosferine girmesi. O kadar etkileyici ki, sizi bilgisayar başına çivileyecek.
Bu olaydan 2 sene sonrasında, Shepard’ın hâlâ yaşadığını öğreniyoruz (detaylar oyunda). Ancak bu sefer de bulunduğumuz uzay istasyonu saldırı altında. Ne olduğunu daha tam kavrayamadan çatışmanın ortasına düşüyoruz. İlk bölüm, bir nevi rehber niteliğinde ve basit kontrolleri öğrenmemizi sağlıyor. İlk dakikadan itibaren aksiyonun bir an bile bitmediğini görmek heyecan verici.
Daha fazla silah
İlk Mass Effect’ten bu yana bayağı değişikliğe gidilmiş. Daha önce 4 olan silah çeşidi, bu kez 19â çıkarılmış. Powers adı verilen yetenekler eklenmiş ve mühimmat yükseltmeleri arttırılmış. Sınıflar için zırh kısıtlaması da kaldırılmış durumda. Artık belli vücut bölümlerine ateş ettiğinizde, farklı tepkiler alacaksınız. Örneğin headshotlarınız daha fazla zarar verirken, bacağa yaptığınız isabetli vuruşlar, düşmanınızın sendelemesine neden olacak. Oyunun mekaniğine direk olarak etkisi olması, taktiksel anlamda esnekliğe sebep oluyor. Bu da aldığımız zevki katbekat arttırıyor.Çatışmalar sırasında özel güçlerinizi ve mermilerinizi kısayol tuşlarıyla ya da Shift’e basarak kullanabilmemiz mümkün. Savaş alanında ilerlerken hacklenmesi gereken bilgisayarlar ve bypass edilmesi gereken kapılarla karşılaşabiliyorsunuz. İkisini de yapıma eklenmiş minik oyunlarla halledebiliyorsunuz. Bir nevi iki resmi birbiriyle eşle yöntemindeki bu minik oyunlar, biraz olsun kendinizi gerçekten hack yapıyormuş gibi hissetmenizi sağlayabiliyor.
Bir başka değişiklik ise, sağlık paketi gibi görebileceğimiz Medi-gel’lerde. Artık sağlık yükseltmek için ekstra çaba sarf etmenize gerek yok. Çünkü Body Armor adı verilen teknoloji, sizi yavaşça iyileştiriyor. Medi-gel’leri ise, takım arkadaşlarınızı iyileştirmek için kullanıyoruz.
Mass Effect 2’de olabileceğiniz maksimum level rakamı 30. Ayrıca ilk oyundaki ikincil sınıf seçeneği kaldırılmış. Powerlara harcayacağınız puanlar da değiştirilmiş. Eskiden her Power için belli bir puan verilirken, şimdi bu puanlar her geliştirmede artıyor. Böylelikle 1 ya da 2 güçte uzmanlaşabiliyorsunuz. Oyun içerisinde bu puanları resetlemek de mümkün. Yani aldığınız yetenekleri değiştirerek farklı şekilde ilerleyebiliyorsunuz. Bazı gelen duyumlara göre de ileride çıkacak DLC içeriğiyle, ikincil sınıf alınabilecek ve level sınırı 60’a yükseltilecek.
Eskiye dönüş
Mass Effect 2, ilk yapımdan kopamayan arkadaşlarımız için de güzellik sunuyor. Orijinal Mass Effect’deki save dosyanızı, yeni oyuna aktarabiliyorsunuz. Orijinal karakterinizle oynayabiliyorsunuz, ancak bazı sınırlamalar mevcut. Örneğin Mass Effect’te level 60 karakteriniz varsa ve bunu yeni maceraya aktarmak istiyorsanız, karakteriniz 5. Level olacak. 50,000 kredi, 10,000 Element Zero, 10,000 Iridium, 10,000 Palladium ve 10,000 Platinum’a sahip olacak. Buna rağmen ilk oyunda verdiğiniz kararlar, bu oyundaki senaryo gelişimine de etki edebiliyor. Örneğin ilk oyunda kaybettiğiniz birisi hakkında Mass Effect 2’de ölmüş olarak bahsediliyor. İlk Mass Effect’teki karakterinizin görünüşünden memnun değilseniz ya da farklı bir sınıf seçmek istiyorsanız, bu da mümkün kılınmış.Şimdi de envanter sisteminden söz edelim. Görevlerin başında seçtiğimiz zırh ve silahlar, çevremizde bulunan dolaplarda ya da Normandy’de değiştirilebiliyor. Ayrıca zırhlar kişiselleştirilebiliyor. Yani rengini, materyalini, hatta parlaklığını bile ayarlayabiliyorsunuz. Zırh ve silahlar, araştırma projeleriyle birlikte daha kuvvetli ya da daha isabetli olabiliyor. Bu da oyundaki önemli zenginliklerden.
Toplamda 12 adet karakter içinden seçtiklerinizi yanınıza alabilmeniz mümkün. Bunlardan 12.’si Zaeed Massani, oyun içinden çıkan ve DLC’yi indirmenizi sağlayan kodla birlikte geliyor. Ekibinizi kurarken dikkat etmeniz gereken şey ise, dahil ettiğiniz karakterlerin yetenekleri. Yani burada da bir nevi stratejik düşünmeniz lazım. İndirilebilir içerikle birlikte sadece yeni bir karakter gelmiyor. Bunun yanında Hammerhead adı verilen ve çetin gezegenleri keşfetmenize olanak sağlayan bir hover tank, Cerberus Assault Armor zırhı ve oyun içindeki Cerberus Network üzerinden periyodik güncellemeler de paketle birlikte geliyor.
Film gibi oyun
Mass Effect 2’de kullanılan seslerin etkisi, müziklerin insanı alıp götürüşü sizi tamamen farklı bir atmosfere sokuyor. Diyaloglar çok zengin. Hele bu diyalogları 90 ses aktörünün yaptığı düşünülünce, BioWare’in ne kadar titiz çalıştığını tekrar görüyoruz. Seslendirme sanatçıları arasında Martin Sheen, Carrie-Anne Moss, Adam Baldwin gibi ünlü isimler de var. Ayrıca diyaloglar sırasında sol tıkla kötü, sağ tıkla iyi tepkiler vererek akışı değiştirebilmemiz mümkün oluyor.
Grafiksel olarak fazla söylenecek şey yok. Etkileyici efektler, sinematik anlatımla birleşince ortaya film gibi bir oyun çıkıyor. Unreal Engine 3.5 kullanan yapım, orta karar sistemlerde bile güzel gözükmeyi başarıyor. Karakter modellemeleri ve kaplamalar oldukça başarılı ve ilk gördüğünüzde “işte bu” demenizi sağlıyor. Bölümler ise, tekdüze olmaktan çıkmış. Yardımcı görevlerin bile birbirini tekrarlamaması, oyunun sıkıcı olmasını engelliyor.
Kısacası elimizin altında uzun süre oynayacağımız bir klasik bulunuyor. Yani her oyuncunun arşivinin en güzel yerine yerleştirmesi gereken Mass Effect 2. Tavsiyem, bu oyunu orijinal olarak almanız yönünde. Çünkü içerisindeki DLC kodu, oyuna birçok ekstra katıyor.
BioWare’in siz bu satırları okurken üçüncü oyun için çalışmaya başladığını da belirtelim. Bu kadar iyi bir hikâyeyi daha öteye nasıl taşıyacaklar, merak etmemek elde değil. Ama biz yine de “BioWare bu, ne yapacağı belli olmaz” diyelim ve üçüncü defa topluca etkilenmeyi bekleyelim.