Röportaj

Duke Nukem kronolojisi

Yıl 29 ocak 1996’ydı ve tüm dünya narsist, egoist, korkusuz ve dünyanın en yakışıklısı olan Duke adında bir adamın macerasına doğru yolculuğuna başlamıştı. Zamanın teknolojisi ile harikalar yaratan oyundan sonra akıllarda hep hadi ne zaman yenisi gelecek soruları oluşmaya başladı. Ardından bu sorular; gelecek, az kaldı, ha şimdi geliyor, yok yok gelmeyecek, ohoo baksana iptal edilmiş, aa başka bir firma haklarını satın almış, tamam bu sefer kesin çıkıyor, yok yine iptal edilmiş, öff niye gelmiyor, vs. gibi şeylerden oluşuyordu ki bu yılın başlarında hatta geçen seneden beri Gearbox bizi tekrardan umutlandırdı. Hatta daha da ileri gidip “Evet çıkartıyoruz” dedi. Üstelik bu sefer ne zaman sorusuna “Hazır olunca” gibi klişe bir cevap yerine ” Mayıs ayı” denildi. İşte o zaman tüm dünya çok sevinmiş heyecanlanmış ve merak eder olmuştuk. BU iş bu kadar kolay olamazdı, illa ki bir yerinde bir sorun çıkacaktı, nitekim beklenen de oldu zaten. Duke Nukem Forever mayısta değil haziranda gelecek.

Peki ama 1996’dan beri bu zaman kadar neler olup bitti hangi aşamalardan
geçtik hiç hatırlayan var mı? O zaman bu habere bir göz atın deriz.

29 Ocak 1996 – Duke Nukem 3D PC için satışa çıktı ve çıkar çıkmaz dünyanın en popüler FPS’si oldu. Duke’un huysuz, hiçbir şeyi takmayan tavırları ile zamanın en sempatik anti kahramanlarından birisi olmuştu.

27 Nisan 1997 – Duke Nukem Forever resmi olarak 3D Realms firması tarafından duyuruldu. Ekim ayı PC Gamer dergisi DNF’i kapak yaptı.

Mayıs 1998 – İlk Duke Nukem Forever videosu E3’te.

Haziran 1998 –  3D Realms Quake II motorundan Unreal motoruna geçiş yaptı. Bu olay firmanın motor değişimlerinin başlangıcı oldu.

Ekim 1999 – Oyun, Unreal Engine için güncellendi ve 3D Realms yılbaşında yeni oyunun 2000 yılı içinde çıkacağı müjdesini verdi.

2000 – Oyun çıkmadı. Daha sonra 5 Aralık’ta Take Two firması Duke Nukem’in haklarını satın aldı.

Mayıs 2001 – E3’te yeni bir Duke Nukem oyun içi videosu yayımlandı.

2002 – DNF tekrardan başlangıç noktasına döndü. T2 oyun için yeni bir ekip kurarak oyunu sıfırdan yep yeni bir motor ile geliştirmeye karar verdi.

29 Mayıs 2003 – Duke’ın yaratıcılarından George Broussard, Take Two’nun oyunun 2003’te çıkmayacağını belirttiği demecine karşılık artık meşhur olan “Take-Two en iyisi mi çenesini kapatsın bence (Take-Two needs to STFU imo)” yanıtını verdi. Beklendiği gibi Take Two DNF ekibine olan güvenini yitirdi ve “Bu noktadan sonra tek umudumuz ekibin projeyi bitirebilecek olması” şeklinde yeni bir açıklama yaptı.

Eylül 2004 – DNF’in Doom 3 ile ilişkilendirileceği haberini Broussard yalanladı. Daha sonra oyunun Karma fizik motorunu kullanacağı duyuruldu.

2005 ve 2006 – Oyun bir ileri iki geri şekliden hazırlanmaya devam ederken insanların çıkacağına dair ümitleri tamamen kaybolmaya başlamıştı ki…

Aralık 2007 – Yeni bir Duke Nukem Forever videosu yayımlandı!

2008 – Oyunu 2008 yılında çıkacağı belirtildi. Elbette bu da gerçekleşmedi ancak oyun içi videolar ve sızan birkaç ekran görüntüsü oyunun bir dereceye kadar geliştirildiğini kanıtladı.

2009 – Beklentiler giderek artıyor. Oyunun yeni oynanış videosu bile çıktı. Ancak daha sonra bir şok haber ile 3D Realms’ın kapandığı öğrenildi! Kimse ne düşüneceğini bilmiyordu. Take-Two ve 3D Realms arasındaki yasal savaş, suları iyice bulandırmaya başlamıştı.


2010 – Her iki firma da en sonunda savaşı kesip Gearbox’ın oyunun yapımına devam edebilmesi için yolu açtılar ve sorumluluğu önceki Duke Nukem’de de çalışmış olan Gearbox başkanı Randy Pitchford’a devretti. Yeni çıkış tarihi 3 Mayıs 2011 oldu. Hemen ardından bir de yeni video çıktı.

24 Mart 2011 – Gearbox Software dün yaptığı bir açıklama ile oyunun 10-14 Haziran’a ertelendiğini duyurdu ve aşağıdaki videoyu yayımladı.

Üzerinden 15 sene geçti ve Duke hala piyasada yok. Peki bundan sonra ne olacak? Haziran yaklaştığında yeni bir gecikme haberi daha duyacak mıyız? Yoksa bu sefer olacak mı?

Bakalım önümüzdeki üç ay bunun bize cevabını verecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu