Kadimlerin Sırları 2
Merhabalar sevgili MK okuyucusu,
Haftalık DOTA 2 köşemizde bu haftanın konusu takım kombinasyonları, hero seçmek ve Çin takımlarının 1-to-5 sistemi..
Geçen haftaki köşemizden oyun hakkında genel bir bilgiye sahip olduk (umarım). En azından oyuna nasıl ulaşacağımızı biliyoruz. Açtık DOTA 2’yi ve bir All Pick(ap) maça girdik. Önümüzde 101 adet seçenek var. Bu 101 kaslı adam, çirkin yaratık ve güzel kadınlar grubundan hangisini seçmemiz gerektiğine girmeden önce bu arkadaşların nasıl birer ünite olduklarına bakalım.
Herolar, DOTA 2’nin vazgeçilmez bir parçasıdır ve oyun onların birbirleriyle çekişmeleri üzerinden ilerler.
Her heronun belirli sayıda skill’i (yeteneği/büyüsü) ve de attribute’ları (nitelikleri) bulunur. Maç boyunca etrafında ölen ünitelerden herolar experience (tecrübe puanı) kazanır. Yeterli experience ile seviye atlayan herolar daha güçlü skill’lere veya yüksek attribute’lara ulaşırlar. Her heronun skill’leri farklı olduğundan teker teker hepsini inceleyemeyiz ama attribute’lardan kısaca bahsedebiliriz.
Oyunda üç ana attribute bulunur: Strength, Agility ve Intelligence. Belirli itemlar ve skill’lerin yanı sıra attribute’lar heronuz her seviye atladığında heronuza özel bir oranda artar. Attribute’ları arttırmanın bir başka yolu da seviye atladığınızda -Türk DotA camiası arasında “sarı artı” olarak da bilinen- Attribute Bonus’a bir seviye vermektir.
Her heronun ana bir attribute’ı vardır. Bu ana attribute heronun saldırı gücünü belirlediği gibi genelde onun aşağı yukarı nasıl oynanacağını da belirler. Mesela intelligence heroları genelde skill’lere daha çok bağlıdır. Attribute’ların herolar üzerindeki etkisi şöyledir:
Strength: Her 1 puanı 19 maksimum HP(can) ve 0.03 HP regen(can yenilenmesi) verir.
Agility: Her 1 puanı 1 attack speed(saldırı hızı) ve her 7 puanı bir armor(zırh) verir.
Intelligence: Her 1 puanı 13 maksimum mana ve 0.04 mana regen(mana yenilenmesi) verir.
Bunların dışında heronun ana attribute hangisi ise o attribute’taki her puandan bir saldırı gücü alır.
Artık heroların türlerini de öğrendiğimize göre yeni bir maça hazırız, ama bir DOTA 2 maçı Starcraft II’ye benzemez.
Bu bir takım oyunudur ve diğer takım arkadaşlarınızla beraber dengeli bir hero kombinasyonu ortaya koymanız gerekir. Hangi heroyu almanız gerektiği maçın ilk saniyelerinde vermeniz gereken ve de bütün maçın kaderini de etkileyebilen bir karardır. Takımınıza göre doğru heroyu seçmekte güçlük çekiyorsanız size Çinli oyuncuların 1-to-5 sistemini öneririm. Bu sistem ne midir? Gelin detaylıca bu güzel takım sistemine bakalım.
Öncelikle hatırlatmak isterim ki bu takım kurulma sistemlerinden sadece biridir ve takımlar başka başarılı yöntemler ile de kurulabilir, ama ben genellikle yeni başlayan oyunculara bu sistemi öneririm. Sistem çok basit, numara küçüldükçe gold ve experience önceliği düşer. 1 numara en çok cs ve kill alırken, 5 numara bunları çok minimal bir düzeyde alır. İşlerin karıştığı yer ise hangi numarada hangi heronun oynaması gerektiği. Aslında bakarsak biraz basketbol gibi. Orada da 1’den 5’e kadar numaralar olur, 1: point guard ve 5: center olmak üzere. Cenk Akyol’u 5 oynatırsanız pek de başarılı olamaz. Peki kimleri oynatmalı?
1
1 numaradaki heronun önceliği zirvededir. Takımın bırakabileceği bütün cs ve kill bu arkadaşa gitmelidir. Başka bir deyişle hard carry’niz bu elemandır. Genellikle itemlara ve experience’a en çok ihtiyaç duyan herolar bu kategoriye girebilir. Anti-Mage, Spectre, Phantom Lancer, Alchemist veya Phantom Assassin bu gruba örnek olabilir.
2
2 numara takımın en çok itemlara ihtiyaç duyan ikinci adamıdır. Genellikle 1 tarafından işgal edilmemiş her yerde kasabilir. Orta koridorda görmeye alışık olduğumuz semi-carryler (yani oyunun sonuna doğru güç kaybetmeye başlayan carryler) bu listeye eklenebilir. Queen of Pain, Magnus, Shadow Fiend, Brewmaster, Razor, Tinker veya Nature’s Prophet bu gruba örnek olabilir.
3
3 numara eğlenceli bir grup. Takımın itemlara 3. sırada ihtiyaç duyan ve bir çok rollerin kombinasyonundan oluşan bir gruptur. Karşı takımın koridorlarında bir anda ortaya çıkan ve onları gafil avlayan gankerlar, ya da geçen hafta öğrendiğimiz hard lane’leri sololayacak cengaverler ile bazenleri orta koridora giden ilginç arkadaşlarımız bile bu kategoride sayılır. Windrunner, Tiny, Undying, Batrider, Axe, Enigma, Beastmaster, Pudge veya Puck bu listededir.
4
4 numarada herkesin oynamayı sevdiği, “Item alsa hoş olur…” dediğiniz ama item almasa da görevini yapabilen, 5e 5 savaşlarda skill’leri çok iş yapan herolar bulunur. Second support da olan bu arkadaşlarda genellikle teamfight dediğimiz bütün takımın kapıştığı anlarda parlayacak item(Drum, Mekansm) ve skill(Ravage, Epicenter) kombinasyonları bulunur. 5 numaranın cebinde parası kalmadıysa, wardlarda ve dustlarda ona yardım eder. Tidehunter, Sand King, Earthshaker, Enchantress, Warlock, Lina veya Treant Protector bu listede sayılabilir.
5
5 numarada her takımın annesi, onları arkadan destekleyen, azıcık bir iş yapar gibi gözüküp aslında çok büyük işler yapan adamlar bulunur. Support olarak da bilebileceğiniz bu arkadaşlar neredeyse bütün paralarını wardlara, smokelara, dustlara ayırırlar. Oyunun sonunda bir 5 numarayı kendisine sadece bir bot ile bir bracer almışken bulabilirsiniz. Venomancer, Shadow Demon, Lich, Ancient Apparition, Crystal Maiden veya Lion bu listede sayılabilir.
Hatırlatmakta fayda var ki, bu listeler değişebilir, ve sadece genel kabul gören önerilerdir. Crystal Maiden’ı alıp 2 numara olarak orta koridorda oynarsanız oyun patlamaz, korkmayın. Hero seçme ekranınızı bu 1-to-5 sistemine ayarlamak için örnek bir layout’u buradan* edinebilirsiniz. Böylece artık takımınız sizden önce karar verip belirli rollerdeki 2-3 hero’yu aldığında, ilginizi boşta kalan rollere çevirebilirsiniz. Bunu yaptığınız sürece her maç farklı rollerde, farklı heroları oynarak oyun hakkındaki genel bilginizi genişletebilir, ayrıca takımınızı daha dengeli ve güçlü hale getirdiğiniz için galibiyet oranınızı da yükseltebilirsiniz.
Bu haftalık benden bu kadar arkadaşlar. Sorularınız için beni Steam’de Heofth olarak bulabilirsiniz. Önümüzdeki hafta hayatta kalmaktan bahsedeceğiz. Haftaya görüşmek üzere!