Bir DotA2 macerası – ProVG turnuva maçlarının detayları
Turkcell Superonline ve Merlin’in Kazanı sponsorluğunda gerçekleşen ProVG Türkiye DotA 2 Şampiyonası sona erdi. Takımlar nasıl mücadele etti. Şimdiye kadar sizlere turnuvadan çok organizasyonla ilgili görüntüler ve videolar yayınladık peki ama bu 22 günlük periyotta maçlar adına neler yaşandı? Turnuvanın anlatıcılarından birisi olan ben Kudret Coruk, grup elemeleri ve 21-22 Eylül tarihlerinde yapılan final maçlarında neler yaşandığını anlatacağım. Lakin organizasyondan derlediğimiz görüntülere de yazıda yer vermek istiyorum.
Dota 2 turnuvasını kayıtlarını açtığımızda büyük bir ilginin olacağını bekliyorduk. Fakat 256 takımlık bir ilginin olacağını açıkcası biz de tahmin etmedik. Öyle ki 256 takımlık kayıtları kapattığımızda hala kayıt olmak için başvuran takımlar vardı. Kayıtların kapanması ile birlikte 1 Eylül’de turnuvanın ilk eleme turu başladı. 256 Takımın kıyasıya mücadelesine tanık olan elemelerin ilk aşaması sürprizlere de tanık oldu elbette. Elemelerin 3. turunda turnuvanın favori takımları arasında kendini göstermesi beklenen Try Hard Takımı ileride adından daha da söz ettirecek olan Imba Gaming’e kaybederek turnuvaya veda etti.
Elemelerin ilk 3 turu bittikten sonra finaller öncesi grup aşamasına gelinmişti. Herkes kiminle rakip olacağını merak ediyordu. Bu kadar büyük bir turnuvada güçlü bir takımla eşleşip gruplarda elenmek istemiyordu kimse elbetteki. BFTurK ve ANT’nin 1. torbadan girdiği grup kuralarında HWA , ZONE, tm ve em 2. torbadan giriş yaptı.
B Grubunda BFTurK beklendiği üzere kimseyi şaşırtmadı ve grupta 6’da 6 yaparak finallere grup birincisi olarak yükseldi. Peki grubun ikincisi kim olacaktı? IPM ve BMT takımlarının mücadelesine sahne olan B Grubu’nun ikinci takımını yine bir Tie-Break maçı belirledi ve BMT takımı IPM’i yenerek finallere yükselmeye hak kazandı.
C Grubu ölüm grubu olarak adlandırılıyordu. Sürpriz yaparak yükselen Imba takımı, HWA ve TM takımlarıyla aynı gruba düşmüştü. HWA takımının uzun süreli oyundan kopukluğu yüzünden diğer takımların kendilerine güveni biraz daha fazla gözüküyordu. Son grup maçlarına girilirken HWA , Imba ve TM hala gruptan çıkma ümidi ve grup 1.’liği için savaşıyordu. Grubun son maçında Imba, Try Hard’a karşı gerçekleştirdiği sürprizi tecrübeli HWA Takımını 2-0 yenerek devam ettirdi ve C grubunu birinci sırada bitirerek finallere 1. torbadan girmeye hak kazandı. İkinci sırada ise 1.’liği Imba’ya kaptıran HWA Gaming bulunuyordu.
D grubu da C grubu gibi birbirine denk takımların mücadele ettiği zorlu bir gruptu. Yine son haftaya kadar grup 1.’si ve 2.’si belli değildi ve her şey son hafta belli olacaktı. Zone’un son hafta aOp takımını 2-0 yenmesiyle rahat nefes alan em takımı SS takımını 2-0 ile geçerek finallere yükselen ikinci takım oldu.
Kuralar ve Final Maçları
Bütün takımların ilk odaklandığı nokta finallerde karşılacağı takımlardı. Merlin’in Kazanı ve Turkcell Superonline sponsorluğunda bu büyük heyecanın kuraları çekildi.
VG, BMT takımıyla eşleşirken sürprizlerle dolu Imba Gaming gruplarda zorlanan ANT Takımına karşı oynuyordu. Chart ‘ın diğer kolu ise ölüm vadisi gibiydi. Gruplarda sendeleyen HWA takımı Zone ile eşleşirken BFTurK takımı ise em ile eşleşti.
VG – BMT 1. maç:
VG takımı, gruplardan namağlup bir şekilde çıkmarak kaldığı çeyrek finalde Tie-Break maçında IPM takımını yenmeyi başaran BMT takımı ile eşleşti. İbreler VG takımını gösteriyordu ve öyle de oldu. İlk maçta pick avantajı sağlayan VG takımı BMT’nin Team Fight’ta kombolarını yapmalarına izin vermeyince ilk oyunu kazandılar.
VG – BMT 2. maç:
İlk oyunun üstünlüğü ile kendilerine güveni gelen VG takımı yine agresif oynayarak BMT takımının önüne geçmeyi başardı. Bu agresifliğe dayanamayan BMT takımı kısa sürede oyundan düştü. Arada ki tecrübe farkının çok öne çıktığı bir oyundu. VG takımı adeta takım isimlerini yaşattı: ”VURMAYA GELDİK”.
EM – BFTURK 1. maç:
EM takımı her turnuvada önlere oynayan ancak bir türlü istedikleri sonuçları alamayan bir takım. BFTURK ise en son turnuvanın şampiyonu ve bu turnuvanın favorisi. Harika oynuyorlar. İlk maçta oyuna çok hızlı başlayan bir EM takımı vardı. Adeta dakika 1, gol 2 yaptılar ve oyun başında üstünlüğü ele geçirdiler.
Ancak BFTURK neden favori olduğunu konuşturdu, bireysel yeteneklerini öne çıkardılar ve 3 koridorda da üstünlüğü ele geçirdiler. Her koridorda yara almaya başlayan EM takımı çok dayanamadı ve oyunu kaybetti.
EM – BFTURK 2. maçı:
İlk oyuna nazaran çok daha çekişmeli bir maçtı ikinci maç. Bir takım – kahraman değişimleri olmuştu takımlar arasında. EM takımı geçen oyundan ders çıkarmışcasına hareketler yapıyordu.Baskı kurmuşlardı.
Fakat BFTURK baskıyla nasıl mücadele edilceğini ders niteliğinde gösterdi ve doğru zamanı bekledi. Kahramanları belli bir seviyeye gelince harekete başladılar ve ikinci oyunu da kopardılar.
ANT – IMBA 1. maç:
ANT takımı en son yapılan turnuvanın 3.’sü olarak gelmişti ve yenildikleri takım BFTURK’tü. Grup aşamalarında çok zorlanmışlar ve son anda Dark Passage takımını Tie-Break ile yenerek çıkmaya hak kazanmışlardı.
Karşılarındaki IMBA takımı ise resmen bir süpriz yumurtaydı. TRY Hard takımını elemeyi başarmış ve gruplarda HWA’yı 2-0’lık skorla geçmişlerdi. Beklentileri çok yüksekti.
Oyun çok çekişmeli başladı, karşılıklı kill’ler geliyordu. IMBA takımı zaman zaman öne de geçti ancak ANT takımı her koridordan çok daha üstün çıkmayı başarmıştı. Oyun ilerledikçe bu fark da ortaya çıkmaya başladı. Takımlar 5 kişi gezip kombat’lar yaşanmaya başladığında ANT takımı tecrübesini konuşturdu ve oyunu almayı başardılar.
ANT – IMBA 2. maçı:
IMBA takımı TRY Hard takımını eledikleri maçtaki kahramanları seçtiler ve aynı oyun tarzıyla oynadılar. Bu oyun tarzlarına güveniyolardı, bir sigorta olarak düşünüyorlardı.
Çok riskli bir tarzdı, tutarsa kazanıcaklardı tutmazsa yeniliceklerdi nitekim ANT buna izin vermedi ve oyunun başında çooldukça öne geçtiler. Tam artık oyunu alıyorlar derken IMBA takımı yine yumurtadan süpriz bir şekilde çıktı bir Team Fight’ı kazandılar.
Herkes çok heyecanlandı. IMBA gerçekten başaracaklar mıydı acaba? Ama “HAYIR!” diyen bir ANT takımı çıktı karşımıza ve oyunu, daha dikkatli davranarak almayı bildiler.
ZONE – HWA 1. maçı:
HWA takımı 4 ay öncesine kadar Türk DotA’sını tamamen domine etmiş bir takımdı. Yurtdışında Na’Vi gibi profesyonel takımlarla oynamış bir ekipti. Fakat oyuncularının Dota’dan uzaklaşmasının ardından dağıldılar.
Röportajında DotA 2 Topluluğunu desteklemek için katıldıklarını belirten Stansfield, bir turnuvalık da olsa geri dönme kararı aldıklarını açıkladı. Kapalı kutu gibiydiler, kimse onların nasıl oynıyacağını bilmiyordu. Karşılarında ise çok güçlü bir kadrosu olan tecrübeli ZONE takımı vardı.
ZONE bir önceki turnuvada çeyrek finalde BFTURK’e yenilmişti. Bu turnuvayı çok istiyorlardı. İlk maçta HWA takımı çok emin oldukları, 4 ay önce oynadıkları oyun planıyla sahaya çıktılar ve bunun da meyvesini aldılar. Herkese neden DotA’yı domine ettiklerini hatırlattılar.
ZONE – HWA 2. maçı:
HWA takımının kendine güveni gelmişti ve bunu kahraman seçimlerine de yansıttılar. ZONE takımı ise yine aynı oyun planıyla konsantrelerini bozmadan oynadılar. Ama hesaba katmadıkları bir şey vardı. HWA çılgınlar gibi oynuyordu, zevk için oynuyordu, sıra dışı oynuyordu. ZONE takımı onların bu kafa yapısını kavramayadı ve onların oyun planlarına yenik düştüler. Çok hata yaptılar ve bunu çok iyi değerlendiren HWA 2. maçı da güçlü rakibi ZONE karşısında kazanmayı bildi. Böylelikle HWA yarı finalde BFTURK’ün rakibi olurken ZONE takımı da çeyrek finallerde elenme serisine devam etti.
Çeyrek final maçlarında takımların hepsi rakiplerini 2-0’lık skorlarla geçtiler. VG Takımı yarı finalde ANT ile eşleşirken, HWA ise BFTURK ile eşleşti.
VG takımı çeyrek finalde gösterdiği güzel performansı ne yazikki ANT karşısında gösteremedi ve rakibine iki maçta da boyun eğerek turnuvaya yarı finalde veda etti. Böylece ANT finale kalan ilk takım oldu.
Yarı finalin diğer ayağında ise kanlı bir mücadele vardı. Turnuvaya ilginç taktikleriyle renk katan HWA takımı BFTURK’e karşı Drow Ranger’lı bir taktik hazırlamıştı. BFTURK’un farm sevdiğini bilen HWA takımı oyunu erken periyotta push gücünü kullanarak bitirmek istese de tecrübeli BFTURK takımı buna izin vermedi ve ilk maçı kazandı. İkinci maçta ise Stansfield’ın nickiyle özdeşleşen Anti-Mage’ini izledik ama oda HWA takımına yeterli olmadı ve BFTURK rakibini eleyerek finale yükselen diğer takım oldu.
3.’lük mücadelesi
3.’lük maçında finale çıkamamanın verdiği burukluğu yaşayan HWA ve VG takımları karşı karşıya geldi. İlk maçta HWA rahat bir galibiyet alırken, ikinci maçta da Pudge’ı pick’leyerek turnuvaya renk kattı ve bu maçtan da galibiyetle ayrıldı. Böylece turnuvanın 3. ve 4. takımları belirlenmiş oldu. HWA bu şekilde en azından turnuvada ilk üçe girmeyi başarmış oldu.
3.’lük maçının da oynanmasıyla herkes final maçına odaklandı. Grup aşamalarına da 1. torbadan giren iki takım, ANT ve BFTURK bu sefer kozlarını şampiyonluk için paylaşacaklardı. Herkesin favori gördüğü takım herzaman olduğu gibi BFTURK’tü.
Büyük Final
ANT – BFTURK 1. maç:
Takım kaptanları hero’ları seçtiğinde oyunun tamamıyla farm yarışına döneceği daha ilk dakikadan belliydi. Bir tarafta Doom’lu, Anti-Mage’li ANT diğer tarafta Alchemist’li, Phantom Lancer’lı BFTURK. İnanılmaz mass combatlara sahne olan oyun bir ANT tarafına bir BFTURK tarafına dönüyordu. Oyunu belirleyen hareket ise Doom’un, Aegis’li Alcemist’i doom atarak kesmeye çalışması ve başarısız olmasını fırsat bilen BFTURK’un üst koridordan baskı kurarak yaptığı hamle ile oyunu bitirmesi oldu. 69 dakikalık bu büyük savaşı BFTURK kazanarak 1-0 öne geçti.
ANT – BFTURK 2. maç:
2. maçta ise BFTURK’un ilginç Three Lane’ine şahit olduk. Dazzle’lı, Razor’lu, Naga’lı ilginç lane’iyle oyuna damga vuran BFTURK bu maçta fazla zorlanmayarak durumu 2-0’a getirdi.
2. maçın ardından turnuvada Steam sunucularına yama yüklenmesi ile ilgili bir ip-ping sorunu yaşandı. Bu boşlukta 2 maçı kaybetmenin verdiği stresi ve üzüntüyü üzerinden atan ANT takımı yaklaşık 2 saatlik bir aradan sonra kendini toparlayarak şampiyonanın “Tamam mı – devam mı?” maçına çıktı.
Muhteşem geri dönüş!
ANT – BFTURK 3. maç:
3. maçın pick’i yapıldığında ANT Takımı daha güçlü bir kompozisyona sahip gibi görünüyordu. Jungle’da farmlayan Doom’lu Frasty’nin yanında Naix gibi güçlü bir carry alan L4W ve Lanaya oynayan uNq vardı. Aeonshate ise DotA 2’nin en güçlü burst damage’a sahip olan support karakteri Visage’ı oynuyordu.
ANT’nin hedef odaklı dizilimine karşı BFTURK takımı, takım birlikteliğinin gerekli olduğu bir hero kompozisyonunu tercih etmişti. Bu kompozisyonun içinde Dark Seer, Jakiro ve Gyrocopter gibi mass güçleri olan karakterlerin yanında Nyx Assasin gibi güçlü bir support da bulunuyordu.
ANT’nin etkin başlayıp üstünlüğünü koyduğu karşılaşmanın ilerleyen dakikalarında BFTURK takımı maçı üst düzey takım oyunu ile zorlanmaya başlasa da ANT, aradaki item farkının gücünü kullnarak oyundan galip ayrılmayı bildi. 2-0’dan sonra maç kazanan ANT Gaming derin bir nefes almasına rağmen yeni bir tamam – devam maçı kendilerini bekliyordu.
ANT – BFTURK 4. maç:
2-0’dan sonra silkelenen ANT Gaming dördüncü maça bir önceki karşılaşmanın verdiği özgüven ile başladı. Oyundaki en güçlü carry’lerden OD ve Alchemist’e sahip olan ANT aynı zamanda Clock gibi bir initiator ve Bathrider’a karşı picklemiş olduğu Vengeful ve Nyx Assasin supportlarına sahipti.
BFTURK ise alışılmışın dışında first pick’in verdiği avantaj ile açık bırakılan Bathrider’ı kapmanın yanında Phantom Assasin gibi ilginç bir pick yaptı. Bu heroların yanına KOTL ve ES gibi pusher/anti pusher/ganker/high dps combo gibi özellikleri barından support hero’ları tercih ettiler. İlk maç gibi bu maç da farm yarışına dönüştü. Ellinci dakikalara ulaştığında oyundaki carryler full item olmuştu. Alcemist’in ButterFly, Abyssal ve MKB’sine karşı PA’nın Satanic ve Abyssal’ı vardı. Oyun artık öyle bir noktaya gelmişti ki PA ile Alcemist arasındaki Miss, Critic, Bash ihtimal savaşına dönen oyundan ANT galip gelerek durumu 2-2’ye getirdi.
ANT – BFTURK 5. maç:
Küllerinden doğan ANT takımı aldığı moral ile son maça çıkarken BFTURK’de ise bir şeyler ters gitmeye başlamıştı. Tamam-devam maçlarıdan kurtulan ANT, BFTURK takımı ile finalin finalinde şampiyonluk maçına çıkıyordu.
Pick’ler bittiğinde iki takım da kendi stillerine uygun pick’lere sahipti. BFTURK farm ve push gücüne sahip hero’larına sahipken ANT takımı oyunu Late Game’e taşıyacak ve kazanacak hero’lara sahipti. Three Lane’e karşı Three Lane ile karşılaşmayı tercih eden BFTURK takımı çarpışmalardan kârlı çıkmanın yanında aynı koridorda kule almayı da başardı. Fakat Valve sunucularından kaynaklanan bir oyun hatasından dolayı oyun birden koptu.
Tekrar yüklenerek defalarca denenmesine rağmen oyun ne yazik ki geri yüklenemedi ve hakemler tarafından oyunun tekrar oynanmasına karar verildi. İki takım da oyuna yeni pick’ler yerine aynı pick’lerle çıkmayı tercih etti ve ANT takımı ilk oyunda yaptığı hataları yapmayarak oyuna ağırlığını koymayı başardı. İyi bir kontrol ile oyunu late game’e taşıyan ANT takımı hero’larının verdiği avantaj ile BFTURK’ü late game’de domine ederek adeta şampiyonluğu tırnaklarıyla kazıyarak elde etti!
Özellikle finalin oldukça çekişmeli geçtiği, sorunlar yaşansa da heyecanın hiç bitmediği ve umutsuzluktan umudun doğduğu bu turnuvanın galibi ANT takımı oldu. Nitekim gerek BFTURK gerek diüer takımlar gösterdikleri başarılarla büyük alkışı hak ettiler.
Ben kendi açımdan bu turnuvayı ve özellikle finali kolay kolay unutmayacağım. Eminim ki ilerleyen zamanlarda yapacağımız diğer ProVG turnuvaları da bu tarz muhteşem maçlara sahne oalcaktır. Bir sonraki ProVG turnuva yazısında görüşmek üzere.