Oyun Haberleri

2014’te Beklenebilecek 10 Macera Oyunu

 Macera oyunlarının en popüler oyun kategorisi olmadığı aşikâr. Özellikle ülkemizde, oyun dünyasının ilk temsilcilerinden olmalarına rağmen gördükleri ilgi bir hayli az. Tüm bunlara rağmen macera oyunları başta Kickstarter kampanyaları ile hayatta kalmayı başarıyorlar ve sadık macera oyunu severlere her yıl yeni oyunlarla bir şekilde buluşturuyorlar. Alman yapımcılar Daedalic Entertainment günümüzde macera oyunlarının belki de en iyi temsilcisi çünkü her sene en az üç veya dört (hepsi de birbirinden başarılı) macera yapımı ile macera oyunu tutkunlarını sevindiriyorlar. Yine klasik macera oyunlarından farklı olsa da Telltale Games, yapımları ile gündemi meşgul etmesini başarıyor.

2013 yılı macera oyunları açısından verimli sayılabilecek bir yıl oldu. The Night of the Rabbit, Memoria, Goodbye Deponia gibi yapımlarla Daedalic Entertainment sıkça karşımıza çıktı. Bunların dışında Cognition serisi, Larry Reoladed, The Inner World, The Raven, Beyond Two Souls, Rain gibi yapımlarla da güzel vakitler geçirdik. Elbette Telltale Games’in Wolf Among Us serisini ve efsane serinin son oyunu Broke Sword 5’i de es geçmemek lazım.

Bu yazımda ise önümüzdeki sene, yani 2014 yılında beklemeye değer 10 adet macera yapımını sıralamak istedim. Listeyi 10’a indirgemek zor oldu ama sıraladığım yapımların hepsinin de iddialı yapımlar (en azından macera oyunları kategorisi için) olduğunu düşünüyorum. Fazla da uzatmadan, işte 2014 yılında beklenebilecek, beklenmeye değer 10 macera oyunu:

10) Tales from the Borderlands
Sam & Max  serisi veya Tales of Monkey Island serisi gibi yapımlarla beğeni toplasa  da Telltale Games asıl patlamayı Walking Dead serisi ile yapmıştı.  Klasik Tıkla&İlerle tarzında bir macera oyunu değildi ama  diyalogların ön planda oluşu, derin kurgu ve hikâyenin bizlerin verdiği  kararlara göre şekillenmesi seriyi bir hayli sevdirmişti. Ve birçok  kesimden de yapım yılın oyunu seçilmişti. Üstelik bu performanslarını  yeni serileri The Wolf Among Us ile de devam ettirmeyi  başardılar.

Telltale Games’in ünlü FPS yapımları  Borderlands’ın macera oyunları versiyonunu duyurduğunda elbette hepimiz  kendi çapımızda bir şaşkınlık yaşadık. Senaryo ve diyalog odaklı bir  Borderlands nasıl olacak henüz bilemeyiz ama seriye yeni karakterlerin  katılacağı gibi eski karakterlerin de görüneceği açıklanmış durumda.  Tales from the Borderlands’ın net bir çıkış tarihi, net çıkış tarihini  bırakın hangi mevsim bile çıkacağı belli değil ama en azından ilk  bölümünün 2014 yılında bizlere merhaba demesi  planlanıyor.


        

 9) Game of Thrones
Arayı fazla soğutmadan  bir diğer Telltale Games yapımı ile devam edelim. Herkes “Borderlands  nasıl macera oyunu olacak?” diye birbirine sorarken, Telltale Games asıl  baklayı çıkarıverdi ve bir başka macera serisi Game of Thrones’u  duyurdu. Anlayacağınız, Pandora dışında Westeros’a da merhaba  diyeceğiz!

Yeni Game of Thrones serisi ile ilgili  fazla bir bilgi yok. Tek bildiğimiz Westeros’da “ağır” kararlar  vereceğimiz ve zaman zaman kılıç dövüşleri gerçekleştireceğimiz. Bu  yapımın da 2014’te çıkması planlanıyor ve belki de en çok beklenen  Telltale yapımı olacak. Bu arada, Walking Dead – Sezon 2, The Wolf Among  Us, Tales from the Borderlands ve Game of Thrones ile Telltale Games’in  adını sıkça duyacağınızdan şüpheniz olmasın.

         

8) Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure
Birçoğunuz, özellikle genç macera oyunu sevenler Tex Murphy adını belki de ilk kez duyuyordur. 80’li yılların sonunda çıkan ilk macerası o dönemler adından bir hayli söz ettirmişti yapım çünkü gerçek aktörler kullanılmıştı. Ve ilerleyen yapımlarda belki senaryosu ile ön planda olmasa da kullanılan ve yine gerçek aktörler barındıran videoları ile de dikkatleri üzerinde toplamıştı yapım. Düşünün ki daha 3D grafiklere yeni geçilmişken gerçek insanların cirit attığı sahneler vardı bu yapımda.

Yıllar geçtikçe ve teknolojinin her gün biraz daha ilerlemesi ile Dedektif Tex Murphy de zamanla unutuldu. Tam 16 yıl sonra ise yapım yeniden geri dönmeye hazırlanıyor. Kickstarter kampanyası ile desteklenen (tam 598.104 Dolar) yapım siber punk (cyberpunk) bir gelecekte geçiyor ve ünlü Tex Murphy’nin karanlık maceralarını konu alıyor. Big Finish Games’in yapımının 2014’ün ilk çeyreğinde çıkması planlanıyor ve en çok merak edilen yönü şüphesiz gerçek aktörlerin nasıl karşımıza çıkacağı.


   

7) Gabriel Knight: Sins of the Father
Gabriel Knight: 20th Anniversary Edition olarak da anılan yapım, 1993 yılında çıkan ilk Gabriel Knight yapımının remake’i, yani yeniden yapımı olarak bizlere merhaba diyecek. Jane Jensen’in başyapıtlarından birisi olan Gabriel Knight bir gölge avcısıdır ve yapım eskilerin ünlü macera oyunları yapımcısı Sierra’nın göz bebeklerindendi. İlgi çekici yanlarından birisi de ilerleyen yapımlarda tıpkı Tex Murphy gibi gerçek aktörlerin kullanılması ama serinin devam eden oyunlardan hiçbirisi ilk yapım Sins of the Father kadar sevilemedi.

Yeni yapımı Phoenix Online Studios geliştiriyor ve başında yine Jane Jensen var. Doğal olarak yapımdan zekice kurgulanmış (daha doğrusu elden geçirilmiş) bir senaryo bekleyebiliriz ve döneminde çıkan 2D grafiklerin tekrardan karşımıza, tabi HD olarak çıkacak olması küçük de olsa bir heyecan yaratmıyor değil. Yapımın 2014 ortalarına doğru çıkarılması planlanıyor.   

6) Moebius
Ve yine bir Phoenix Online Studios, yine bir Jane Jensen yapımı daha. Cognition serisi ile yapımcılar 2013 yılında oldukça başarılı işlere imza attılar. Şahane arka plan grafiklerine karşın karakter animasyonları sıkıntılı olsa da başta kurgusu ve müzikleri olmak üzere macera oyunu sevenler Cognition serisi ile memnun kalmıştılar. Yeni yapımın adı ise Moebius ve ilk bakışta Cognition’a benzer tarzı ile dikkat çekiyor.

Malachi Rector adındaki antikacıyı yöneteceğimiz klasik Tıkla&İlerle tarzındaki yapımda akıcı bir senaryonun bizlerle olacağı şüphesiz. Moebius’un da net bir çıkış tarihi yok ama yapımın 2014 yılının ilk aylarında piyasada olması bekleniyor.


   

 5) 1954 Alcatraz
Son iki senedir Deponia serisi, The Night of the Rabbit, Chains of Satinav, Memoria gibi yapımlarla, daha önceleri piyasaya sürdükleri The Whispered World ve A New Beginning gibi yapımlarla Daedalic Entertainment macera oyunu tutkunlarının gönüllerinde taht kurmuşlardı. Hatta Alman yapımcıların macera oyunu sektörünün kalbi olarak görenler bile olmuştu.

1954 Alcatraz ise ünlü yapımcının “şimdilik” çıkması beklenen tek macera oyunu. 2D arka planları ile adından oldukça söz ettiren yapımda adından anlaşılacağı gibi ünlü Alcatraz’a götürüyor. Yapım, soygun girişimi nedeniyle kırk yıl hapis cezası yiyen Joe’nun hikâyesini konu alıyor. Elbette Joe’nun hapiste uzun süre kalmaya niyeti yoktur. Bir aksilik çıkmaz ile yapım 24 Ocak 2014’te piyasada olacak.     

4) Broken Age
Belki de inanılması güç bir işe imza attı yapımcılar Double Fine Productions. Kickstarter kampanyası ile desteklenen yapımın hedefi 400.000 Dolardı fakat yapım tam 3.336.371 Dolar gibi kat ve kat daha fazla bir rakam elde etmeyi başardılar. Aslında işin arkasında Monkey Island serisi, Full Throttle, Grim Fandango gibi kült macera yapımlarında çalışmış olan Tim Schafer olunca beklentiler de doğal olarak çok fazla.

Broken Age’de olayları iki farklı karakterin gözünden takip edeceğiz. Uzay gemisinde yaşayan genç bir oğlan ile köyünde canavara kurban edilmek üzere seçilen bir kızın hikâyesine tanıklık edeceğiz. Dev bütçesi ile dikkat çeken yapımdan bizlerin de beklentisi büyük ve yapımın ilk bölümünün Ocak 2014’te ikinci bölümünün ise Nisan – Mayıs 2014 aylarında çıkarılması hedefleniyor.


   

3) Sherlock Holmes: Crimes and Punishments
Şahsen Sherlock Holmes oyunlarının pek hayranı sayılmazdım. The Awakened, Holmes vs. Lupin, Holmes vs. Jack the Ripper gibi serinin çeşitli oyunlarına başlasam da Awakened ve Lupin’i bitirmemiş, Jack the Ripper’lı olandan da fazla haz almamıştım. Lakin yapımcı Frogwares 2012 yılının sonunda öyle bir Sherlock Holmes yapımı çıkardı ki, adeta kendi içinde devrim yarattı. The Testament of Sherlock Holmes adlı yapım yenilenmiş grafikleri, etkileyici hikayesi ve üç farklı ara yüzü ile ben de dahil olmak üzere birçok hayran kazanmıştı.

Serinin yedinci oyunu olacak olan Crimes and Punishments ise bir önceki yapımın başarısını kaldığı yerden devam ettirecek gibi gözüküyor. Oyunda yine ünlü dedektifi canlandıracağız ve hikâye ise yedi farklı parçaya bölünmüş durumda. Hırsızlıktan cinayete, kaybolmalara kadar ne ararsanız Crimes and Punishments’te mevcut. Yapım 2014’ün ilk aylarında sevenleri ile buluşacak.


   

2) Dreamfall Chapters: The Longest Journey
2000 yılında Funcom tarafından çıkarılan The Longest Journey için efsane macera oyunlarından desek herhalde yanlış olmaz. Bilimkurguyu ve fantastik içeriği bu şekilde büyük bir başarı ile harmanlayan başka bir yapımı zor bulursunuz. Gelecekte geçen ve bizim dünyamız olan, teknolojinin dünyası Stark ile büyünün dünyası Arcadia arasında amansız bir maceraya koşan April Ryan’ın hikâyesi, macera oyunları dünyasında önemli bir yere sahip.

2006 yılında ise Funcom devam oyunu Dreamfall’ı (uzun adı ile Dreamfall: The Longest Journey) piyasaya sürmüştü. Grafiklerin 3D’ye çevrilmesi, klavye kontrolü ve yeni karakter Zoe Castillo’nun devam ettirdiği hikâye ilk başta yadırgansa da kendisini sevdirmeyi başarmış, macera oyunu sevenlerin gönlünde ilk oyun gibi taht kurmuştu.

Aradan yedi sene geçtikten sonra ise başta serinin yaratıcısı Ragnar Tornquist olmak üzere Funcom ekibi yeni stüdyoları Red Thread Games ile yeniden karşımıza çıktılar ve serinin üçüncü oyununun ilk kıvılcımlarını ateşlediler. Öncelikle Kickstarter kampanyası başlatıldı ve 850.000 Dolar gibi bir bütçe hedeflendi. Serinin hayranları da boş durmadı ve 1.538.425 Dolar gibi iki katına yakın bir rakam elde edildi. Anlayacağınız macera kaldığı yerden devam edecek ve yeni yapım Dreamfall Chapters: The Longest Journey’in Kasım 2014’te piyasada olması bekleniyor. Eğer bir macera oyunu tutkunu olarak bu seriyi hala oynamadıysanız bir an önce oynayın diye de eklemek isterim.


   

1) Syberia 3
Ve bir efsane seri daha… 2002 yılında dönemin ünlü macera oyunları yapımcısı Microids tarafından piyasaya sürülen Syberia’nin ünü macera oyunlarının da dışına çıkmıştı. Dönemine göre inanılmaz arka plan grafikleri ve sürükleyici senaryosu ile oyunun yaratıcısı Benoit Sokal da en az Syberia kadar ünlü olmuş ve Sokal yapımları büyük bir beklentiyle beklenir olmuştu. İki sene sonra çıkan Syberia 2’de senaryoyu kaldığı yerden devam ettirmiş ve şahane bir final ile adeta oyun bittiğinde içimizde bir boşluk oluşturmuştu. İlerleyen yıllarda başka Benoit Sokal yapımları da piyasaya sürüldü (Paradise, Sinking Island gibi) ama hiçbiri bir Syberia olamamıştı.

Syberia 3’ün ilk bilgileri ise 2009 yılında ortaya çıkmış, tüm macera oyunları tutkunları büyük bir heyecan yaşamıştı. Fakat yapımcı Microids’in el değiştirme süreci (2010 itibari ile Anuman Interactive bünyesine dâhil olmuştur), kaynak yetersizlikleri derken (Sokal gerçek tabanlı 3D grafikler kullanmak istiyordur ve örnek olarak Assassin’s Creed’i vermiştir) Syberia 3 resmen yılan hikâyesine dönüşmüştü. Tam bitti, çıkmayacak derken 26 Kasım 2012’de Benoit Sokal’ın Anuman Interactive ile her konuda anlaştığı ve yapıma start verildiği duyuruldu. Doğal olarak benim gibi birçok macera oyunu sever beklemeye koyuldu. Yapımı net bir çıkış tarihi yok ama 2014 sonu gibi, olmadı 2015 başında çıkacağı tahmin ediliyor.

Elbette saydığım yapımlar sadece öne çıkanlar ve 2014 yılında irili ufaklı daha birçok macera oyunu bizleri bekliyor olacak. Broken Sword 5’in ikinci bölümü, Walking Dead – Sezon 2’nin ilerleyen bölümleri, The Wolf Among Us bölümleri, Draugen, Stasis, Obduction, The Vanishing of Ethan Carter, SpaceVenture, Adam Syndrome, Whispering Willows gibi yapımlar da planladıkları süreçte ilerlerse bizlerle olacak.

2014 yılının bol oyunlu, bol macera oyunlu geçmesi dileği ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu