Oyun İncelemeleri

Tesla Effect – A Tex Murphy Adventure

En son tam 14 sene önce, 1998 yılında Overseer adlı yapımda görmüştük Tex Murphy’yi. Yapım sürpriz bir sonla bitmiş ve oyunun müdavimleri bir sonraki yapımı beklemeye başlamıştı. Günler aylara, aylar yıllara dönüştü ama yeni bir Tex Murphy yapımı gelmedi, gelemedi. Doğal olarak Dedektif Tex Murphy de unutuldu gitti. Derken 2012 yılında Tex, Kickstarter kampanyası ile küllerinden doğdu ve iki sene sonra da Murphy hayranlarının bir zamanlar çok beklediği yapım uzun bir aradan sonra sevenleri ile buluştu.

Demek geri dönmeyi başardın Murphy
Öncelikle şunu belirteyim, eğer önceki Tex Murphy yapımlarını oynamamış olsanız bile yeni yapım Tesla Effect’i rahatlıkla oynayabilirsiniz. Ben de macera oyunları ile içli dışlı birisi olarak Tex Murphy oyunlarını çokça duymuş ama oynamamıştım. Elbette bir önceki yapımlarla arada bağlantı var ama Tesla Effect kendi senaryosuna sahip olduğu için dediğim gibi ilk oyunlarını oynamayı gerektirmiyor. Ayrıca yapım içerisine serpiştirilmiş olan flashback’lerle eski yapımları da görme şansınız var. Örneğin yerde duran bir levyeye tıkladığınızda Tex’in eskiden kafasına bunlardan çok yediğini söyleyerek anılarının canlanması gibi.

Tesla Effect, gökyüzündeki büyük P.I.’ın (Private Investigator) Tex’i selamlayarak başlıyor. Büyük P.I. için tanrı benzetmesi de yapabiliriz çünkü oyun esnasında öldüğünüzde tekrar canlanmanızı o sağlıyor. Neyse, bununla fazla kafa karıştırmayalım. Tesla Effect’in hikâyesini anlatmadan önce 1998 yılında çıkan ve bir önceki yapım olan Tex Murphy: Overseer’dan bahsetmemiz lazım. Oyunun sonunda Tex ve sevgilisi Chelsee, küçük bir kutlamadan dönerken bir speeder’a (uçan araba) binerler ve aracın şoförü Tex’i de Chelsee’yi de tabancası ile vurur, ekran kararır. Overseer bu şekilde sona erer ve oynayanını da şok içinde bırakır. Bu olaylar yaşandığında sene 2043’tür.

Tesla Effect, Overseer’dan yedi sene sonra, 2050 yılında geçiyor. Tex, Ritz Hotel’deki dairesine giderken silah sesleri duyulur ve akabinde saldırıya uğrar. Çok geçmeden de meşhur dedektifimiz kendinden geçer. Tex kendine geldiğinde başında bir darbe izi ve kolunda da garip bir enjeksiyon izi vardır. Tex, soluğu Louie’nin restoranında alır ve içeri girdiğinde tanımadığı bir bayanla flört eder. Eski dostu Louie’yi gördüğünde ise kızın yeğeni Taylor olduğunu öğrenir ama ortada garip bir durum vardır. Louie’nin dediğine göre Tex, Taylor’u zaten tanıyordur ve Louie ona karşı oldukça mesafeli davranıyordur. Çok geçmeden de fötr şapka takan son dedektif olan Tex Murphy acı gerçeği öğrenir. Tex, kendisini hala 2043 yılında sanmaktadır ve son hatırladığı şey Chelsee ile beraber vurulmasıdır. Aradan geçen yedi yıl hafızasından silinmiştir ve Louie’nin dediğine göre vurulma olayından sonra bir tek Tex geri dönmüş ama oldukça değişmiştir. Çok daha karanlık, sinirli, kavgacı, karanlık işlere karışan (orijinal Tex Muprhy’nin tam zıddı) birisine dönüşmüştür ve Chelsee ise asla ortaya çıkmamıştır. Doğal olarak Tex bir hayli şaşırır ve kayıp hafızasını, Chelsee’ya ne olduğunu, kimin saldırısına uğradığını öğrenmek için kolları sıvar. Vakada ilerledikçe işler giderek karmaşıklaşmaya başlar ve işin ucu meşhur Nikola Tesla’ya kadar uzanır.

Bu insanlar gerçek!
Tex Murphy serilerini macera oyunları arasından sıyrılmasını sağlayan en büyük özelliği şüphesiz gerçek oyuncuların kullanılması. Yapımda 3D mekânların üzerine gerçek aktörler oturtulmuş ve uyumları bir harika olmuş. Lakin Tex Murphy’yi canlandıran ve yapımın başındaki isim olan Chris Jones ve ekibinin oyuna yaptığı katkının yanında getirdiği eksiler de var. Öncelikle daha çok olan katkılardan bahsetmek istiyorum. Tesla Effect – A Tex Murphy Adventure’ın bilgisayarınızda kapladığı alan yaklaşık 16,5 GB ve bunun 13,5 GB’tı video. Durum böyle olunca karşınıza bolca video çıkıyor ve bir oyun oynamaktan ziyade film izliyormuş gibi oluveriyorsunuz. Kimileri bunu sevebilir, kimileri yadırgayabilir, orasına girmeyeceğim. Benim değineceğim taraf bu videoların kalitesi. Videolar yüksek çözünürlüğe sahip ve dediğim gibi karakterlerin 3D arka plan ile uyumları kusursuz. Tex’in köhne bir restoranda oturması, uçan bir arabada seyahat etmesi gibi karşımıza kusursuza yakın bir görüntü çıkmış. Şahsen ben bu videoları izlerken oldukça keyif aldım ve videolar bizim Tex’e verdirttiğimiz cevaplara göre ilerlemesi bir ayrı hoş.

Gelgelelim eksilere. Videolar oldukça kaliteli, aktörlerin 3D mekânlarla uyumu tamam ama peki ya geri kalanı? Kontrolleri ele aldığımızda durum nedir? Oyundaki 3D arka planlar bir macera oyunu için yeterli düzeyde diyebiliriz ama kontrolleri ele aldığımızda maalesef hiçbir karakter karşımıza çıkmıyor. En basit örneği Ritz Hotel’in lobisine girdiğimizde resepsiyon bölümü boş ve resepsiyondaki zile bastığımızda oyun yeniden video şeklini alınca karakter çıkıyor. Anlatmak istediğim, aktörler sadece videolarda çıkıyor ve kontrolleri ele aldığımızda onlarla etkileşime geçemiyoruz. Sadece bir – iki yerde uzaktan karakter görüyoruz ki onlar da aktör değil ve çizimleri iyi sayılmaz. Durum böyle olunca da koca koca mekânlar çok boş kalıyor. Tex’in yaşadığı eski mahallede yapayalnız geziniyorsunuz ve içinizi bir yalnızlık duygusu kaplıyor. Tamam, videolar dışında aktörleri oyuna aktarmak çok zor, belki de imkânsız olabilir ama en azından mekânlar boş kalmamalıydı diye düşünüyorum. Koca caddeler, sokaklar var ama kimsecikler yok.

Genel olarak Chris Jones ve diğer oyuncular oldukça iyi iş başarmış ama ara ara göze amatör ruh da çarpmıyor değil. Bazı konuşmalarda yapılan seslendirme ile konuşanın verdiği tepki tezat oluşturabiliyor ama bunu kesinlikle eksi bir yön olarak görmemek lazım. Sonuçta yapımda emeği geçen insanların hiçbiri film yıldızı değil. Herkesin elinden geleni yaptığı aşikâr. Oyuna en çok renk katan unsurlardan birisi de Tex’in mizahi anlayışı ile hal ve tavırları. Chris Jones, performansından bir şey kaybetmemiş ve okuduğum kadarı ile diğer Murphy yapımlarındaki gibi o şapşalvari havayı Tex’e katmayı başarmış. Özellikle Tex korktuğunda tam anlamıyla “kız gibi çığlık atması” kanımca asla eskimez. Son olarak oyunun müzikleri de gayet sağlam. Yapım gelecekte geçiyor olabilir ama retro tarzı ile jazz müzikler on numara.

Elimdeki verilere uyuyor
Tex Murphy’nin kontrolleri eski yapımlardaki ile neredeyse tamamen aynı durumda. Benim gibi ilk defa Tex Murphy oynayanlar için kontrollerden kısaca bahsedecek olursam; oyun birinci şahıs bakış açısından (FPS) oynanıyor ve WASD kombinasyonu ile Tex’i yürütüyoruz. Farenin sol tuşu ile nesnelere tıklayabiliyor, Q tuşu envanter ve TAB tuşu da Smart-Alex’i açıyor. F tuşu ile de Tex el fenerini çıkarıyor ki eğer zorluk seviyesini Casual Gamer (Normal mod) seçerseniz aydınlattığınız yerlerde alınabilip/incelenebilen bir nesne varsa parlıyor. Az önce Smart-Alex dedim, bu tablet benzeri aygıt Tex’in en büyük yardımcısı. Buradan da envanterinize geçiş yapabiliyorsunuz ama en önemlisi ipucu sistemi. Takıldığınız bir yer olursa Smart-Alex’inizi açarak rahatlıkla ipucu alabilirsiniz. Her ipucu kullandığınızda puan kaybediyorsunuz ama puan olayını fazla kafaya takmayın.

Oyundaki bulmacalar ise bir nesneyi bulup gerekli yerde kullanmak üzerine kurulu. Yani bolca anahtar vb. arayıp istenildiği yerde kullanacaksınız. Arada da puzzle tarzı bulmacalar çıkıyor karşımıza. Bu bulmacaları anlamadığınızda veya uğraşmak istemediğinizde sağ tıklayıp “skip” diyerek geçmeniz mümkün. Zorluk bakımından ise birkaç puzzle tarzı bulmaca dışında sizi zorlayacak bir durumun olacağını sanmıyorum. Bahsettiğim gibi yüzde altmışı doğru nesneyi doğru yerde kullanmak ve Tex’in bulmacalarını çözmek için dahi olmaya gerek yok 🙂

Bulmacalardaki tek sıkıntı ipucu sisteminde yaşanıyor. Çünkü ipucu sisteminde bölümün ilerleyen yerlerinde çıkacak olan bir bulmacanın ipucu da çıkabiliyor ve doğal olarak “bu ne” diyerek kafanız karışabilir. Basit bir örnek vereyim: A noktasına gitmek için ipucuna bakıyorsunuz ve karşınıza daha gelmediğiniz ve görmediğiniz C noktasının çözümü de çıkabilir. Bu arada, bölümler demiştim. Bölümler günlere bölünmüş durumda ve ilerledikçe günler de ilerliyor.

Senin gibileri kalmadı Tex
Tesla Effect – A Tex Murphy Adventure farklı sonlara sahip bir macera oyunu. Bu sonlar genellikle oyun esnasında karşılaştığınız bayanlarla yaptığınız etkileşimlere göre değişiyor. Son cümlelere yaklaşırken de söyleyebilirim ki yeni Tex Murphy oyunu bir macera oyunu olarak en iyisi olmayabilir ama tarzı olarak en başarılısı diyebilirim.  Eğer eski günlere dönüp nostalji kokan bir macera oyunu arıyorsanız Tesla Effect’e bir göz atın derim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu