Oyun İncelemeleri

World of Warcraft: Warlords of Draenor

Bundan 10 sene önce nerede olduğunuzu ya da ne yaptığınızı hatırlıyor musunuz? Bazılarımız o zamanlar ilkokula, ortaokula, liseye yeni başlamış, bazılarımız üniversitede, bazılarımız ise işiyle gücüyle uğraşmaya yeni adım atmıştı. Şimdi okul okuyanlar üniversiteye gidiyor, üniversitedekleri çoktan iş sahibi olmuşlar, işi olanlar ise çoktan bir aileye ve okutacakları çocuklara sahipler. Ancak bütün bu insanları, bu 10 yıl boyunca ortak bir noktada, ortak bir dünyada buluşturan tek bir şey var. Sanal bir dünya ve bu sanal dünyadaki muhteşem hikaye.

World of Warcraft’tan bahsediyorum. Yani dünyanın en popüler MMO oyunundan. Artık oyun demek bile gelmiyor içimden. Öyle ki, World of Warcraft’ı uzun süredir oynayanlar, oyunun dünyası Azeroth’un her tepesini, her yolunu, her ağacını bilir olmuş durumdalar. Daha geçen gün Feralas’taki şelaleyi oturup izlediğim, Orgrimmar’da Auction House’un önünde toplanıp geyik yapanları dinlediğim, Add-On’lar olmadan görev metinlerinden ne yapmam gerektiğini okuduğum günler aklıma geldi.

İşte 10 yıllık bu serüven, ortalama bir oyuncunun geçmişinde –detayına girsem 15 sayfa yazı okuyacağınız- birçok anılara sahip olmasına neden oluyor. 10 yılın ardından geçmişe dönmek haliyle o kadar kolay değil. Ancak Blizzard hem biz WoW tecrübesine sahip oyunculara, hem de Azeroth’u ilk defa keşfedeceklere büyük bir fırsat sundu Warlords of Draenor’la. Artık geçmişe dönüp, Ork’ların yurdu, Draenei’lerin ikinci evi olan Draenor’la tanışmanın zamanı.


Geçmişi yeniden yaşamak

Draenor’un neresi olduğunu bilmeyenlere anlatmakla başlayalım isterseniz. Hem de Warcraft evreni konusundaki bilgilerimizi de tazelemiş olalım.

Draenor, Ork ırkının yuvası olan bir dünya. Her ne kadar çoğumuz Ork’ların diğer ırklarla birlikte Azeroth’ta yaşadığını biliyor olsa da, orijinalinde Ork’lar Draenor’dan Azeroth’a geliyorlar. Buranın ilk sakinleri olan Ork’lara, ardından Kil’jaeden’ın hışmından kaçan Draenei’ler katılıyor. Uzay gemilerlyie Draenor’a gelen Draenei’ler, burada şamanistik Ork’larla barışçıl bir şekilde yaşıyorlar. Ancak bu barış, Kil’jaeden’ın Draenor’u bulmasıyla sonlanıyor.

Warlords of Draenor’da ise bu hikaye, Mists of Pandaria’nın sonunda yakaladığımız ve mahkemeye çıkarılacak olan Garrosh Hellscream’in kaçıp, bronz ejderlerin yardımıyla alternatif bir zaman dilimindeki Draenor’a gitmesiyle değişiyor. Garrosh, Draenor’da Ork liderlerinin Mannoroth’un kanını içmesini engelliyor ve getirdiği teknolojiyle birlikte Dark Portal’ı inşa edip, yeni ordusu Iron Horde’la birlikte Azeroth’u işgal etmeye çabalıyor. WoD ise bizim bu çabayı engelleme çalışmamızı anlatıyor basit olarak.

Ork’lar Draenor’da klanlar halinde yaşıyorlar. Bunları arka arkaya yazıp karışıklık yaratmamak adına aşağıda liste yaptım, sonra “kim neydi, ben kimim, neredeydi Draenor’daki Auction House?” gibi sorularla gelmeyin:

Grommash Hellscream – Warsong Klanı

Ner’zhul – Shadowmoon Klanı

Durotan – Frostwolf Klanı

Blackhand – Blackrock Klanı

Kargath Bladefist – Shattered Hand Klanı

Killrogg Deadeye – Bleeding Hollow Klanı

Dediğim gibi işin detayına girip yok Orgrim’in geldiği noktayı, diğer küçük klanları vs yazmayacağım. Warlords of Draenor’a kadar bildiğimiz hikayeye göre Ner’zhul –sonradan Gul’dan- Ork’ları Pit Lordu Mannoroth’un kanını içip lanetlenerek, Kil’jaeden’ın Azeroth’u işgalinde ordu olarak kullanmasına neden olmuştu. Ork’ların Azeroth’ta bulunmalarının sebebi de aslında bu. Azeroth’ta yıllar süren savaşın ardından Lordaeron İttifakı Ork’ları yendi ve savaşı tamamen bitirmek için Dark Portal’dan geçerek saldırıyı sürdürdü. Ner’zhul geri kalan Ork’ları güvenli şekilde getirebilmek için birden fazla portal yarattı ve bu nedenle Draenor dengesini yitirdi ve tüm gezegen patladı. Patlamadan arta kalan ise uzay boşluğunda sürüklenen ve The Burning Crusade eklentisiyle bizlere sunulan Outland oldu. Bu nedenle The Burning Crusade’i oynamış olanlar, Warlords of Draenor’da bazı isimleri ve yerleri tanıyabilirler. “Tanıyacaklar” demiyorum çünkü WoD’da bulunan haritalar tamamen sıfırdan yeniden yapılmış.

Frostfire Ridge, Gorgrond, Tanaan Jungle, Talador, Shadowmoon Valley, Spires of Arak ve Nagrand, WoD’da görevlerle uğraşacağımız ana bölgeler. Özellikle Nagrand ve Shadowmoon Valley, eminiz ki The Burning Crusade zamanından hatırlanacaktır (Özellikle Nagrand’daki Hemet Nesingwary görevleriyle).

Her yolculuğun bir başlangıcı vardır

Warlords of Draenor’a giriş yapabilmek için Azeroth’ta Blasted Lands’de yer alan The Dark Portal’dan geçmeniz gerekiyor. Buradan geçerek alternatif zaman çizgisinde bulunan Draenor’a gidebiliyorsunuz. Kısa bir tanıtımdan sonra görevler başlıyor. İlk görevler size genel olarak yukarda bahsettiğim Ork klanlarının liderlerini tanıtmaya yönelik. Özellikle bu kısımlar, size genel olarak kimin ne olduğunu detaylı bir şekilde anlatmak için hazırlanmış. Görevler genel olarak Cataclysm’le başlayan düz görev stilinin dışına çıkma çabasının devamı olarak görülebilir.

Blizzard, her yeni eklentide bize daha eğlenceli, daha bol sinematikli görevler sunuyor. Hatta bazı görevleri, Mists of Pandaria’yla eklenen Scenario (Senaryo) moduyla yapıyoruz. Bu şekilde oyunun hikayesine hem daha iyi adapte oluyor, hem de karakterimizi daha rahat bir şekilde içselleştirmemiz mümkün kılınıyor.

Görev ödülleri de artık eskisi gibi değil. Bazı durumlarda kazandığınız eşyalar otomatik olarak Rare veya Epic seviyesine yükselebiliyor. Bunun dışında zırh, silah, altın, tecrübe puanı kazanmanız için haritada belli yerlerde bulunan etkileşime girebileceğiniz eşyalar bulunuyor. Bu şekilde dungeon veya raid’e girmeden, ortalama bir ekipman toplamanız mümkün. Tüm bunların yanında daha önce Elite seviyede bulunan ve aynı seviyedeyseniz, kesmeniz için yanınızda 1-2 kişinin daha olması gereken yaratıklar, WoD’da da karşımıza çıkıyor. Hem de bu yaratıklar/karakterler, daha öncekilerden çok daha fazla sayıdalar. Hem de kesmeniz için yanınıza 2-3 kişi gerekmiyor (bazen gerekebiliyor tabi). Bu yaratıklardan genel olarak zırh ve silah, garrison malzemeleri (Garrison kısmında açıklayacağız), evcil hayvanlar, oyuncaklar ve nadiren de olsa binekler düşebiliyor. Hele ki NPCScan isimli muhteşem AddOn’u kurduysanız, haritada hiçbirini kaçırmadan kesebilirsiniz.

Artık herkesin WoW’da dikili bir ağacı olacak!

Warlords of Draenor’un belki de en büyük getirdiği yenilik “Garrison” oldu. Artık her WoW oyuncusunun kendine ait bir evi (Her ne kadar ev olmasa da) olacak. Oyunun başından itibaren zaten Alliance veya Horde’un bir kumandanı olduğunuz defalarca vurgulanıyor. Kumandan dediğinin de bir üssü, altındaki birlikleri yönettiği bir mekanı bulunmak zorunda. İşte Garrison dediğimiz olay da bundan ibaret. Peki ya ne yapabiliyorsunuz bu üste?

İşin en vurucu tarafından başlayalım isterseniz. Bildiğiniz gibi WoW’da ilkyardım, arkeoloji, aşçılık, balıkçılık gibi herkesin alabileceğin uzmanlıkların dışında, aynı anda sadece iki taneye kadar sahip olabildiğimiz uzmanlık alanları bulunuyor. Madencilik, dericilik, terzilik gibi bu uzmanlıklar, yeri geliyor sahibine özel binekler, oyuncaklar ve yetenekler sunabiliyordu. Ancak gidip 2 dalda maksimum yeteneğe çıktıktan sonra, diğer yeteneklerin verdiği bu gibi ekstralara sahip olmak oldukça zor oluyordu. Garrison’larda istediğiniz uzmanlık dalları için sunulan binalardan inşa ederek, bu uzmanlık dallarına sahip olarak yapabileceğiniz eşyalardan bazılarını üretmenizi, hammaddeleri toplamanızı sağlıyor. Örneğin basit bir görevle birlikte Garrison’unuzda bulunan madeni açarak buradaki mineralleri “Mining” uzmanlığınız olmasa bile toplayabiliyor, bu hammaddeleri Auction House’da satabilir veya “Blacksmithing” binasında eşyaya dönüştürmeniz mümkün oluyor. Bir nevi artık “Ya x uzmanlığım yok ve bunun sağladığı x eşyasını çok istiyorum” sıkıntısı, bu şekilde bir raddeye kadar giderilebiliyor. Bununla birlikte arkeolojiyle topladığınız eşyaları sergileyebiliyor, fishing uzmanlığınızı da arttırabiliyorsunuz.

Garrison’lardaki eğlence bununla da bitmiyor. Görevler sırasında yardım ettiğiniz bazı karakterler, size “follower” (takipçi) olarak katılıyorlar. Bu takipçilere Garrison’larda görevler verebiliyor, tecrübe puanı kazanarak seviye atlamalarını, altın, garrison malzemesi veya eşya kazanmalarını sağlayabiliyorsunuz. Bu görevler, artık Facebook ve mobil oyunlardan alıştığımız gibi belli sürelerde tamamlanıyorlar. 30, 45 dakika, 1 saat, 1 buçuk saat ve 10 saati bulan görevler olabiliyor (Daha fazlasını henüz göremedim). Hal böyle olunca oyunu oynamıyor olsanız bile sırf görevleri tamamlayıp yenilerini vermek için “5 dakika WoW’a girip görev vereyim çıkacağım” kafasında oyunu oynamaya başlıyorsunuz. Sanırım bu kısmın tek eksiği bir mobil uygulama. Öyle ki gün içerisinde görevlerin ne zaman biteceğini takip etmek istiyorsunuz. Şimdilik bunun için WowHead’in geliştirdiği bir iOS/Android uygulaması mevcut. Yeni görevler verdiğinizde, açıyorsunuz bu uygulamayı, WoW’a eklediğiniz AddOn’u açıyor ve QR kodu okutuyorsunuz mobil cihazınıza. Ardından telefonunuza görevler bitince bildirim geliyor. Ancak hala resmi bir uygulama olmadığı için “QR kodu okutmak”la uğraşmak gerekiyor. Blizzard buradan sesimizi duyup, en azından WoW Armory uygulamasına Garrison sekmesini de eklerse, bizi mutlu mesut edecektir.

Tüm bunlarla birlikte şu an oyunun Legendary seviyesindeki eşyası yüzüğü almak için Apexis Crystal adı verilen bir kristal toplamanız gerekiyor. Bu kristalin büyük bir bölümü de Garrison görevleriyle sunuluyor.

Garrison’da bulunan binalar, 3 seviye halinde güncellenebiliyorlar. Her seviyede binalar, yeni bir özellik kazanıyorlar. Örneğin bir Tavern kurarsanız, günde 2 adet Dungeon görevi alabiliyorsunuz. Bu görevler size ekstra eşya, evcil hayvan vs. gibi ödüller sunuyor. Eğer Tavern’ı 2. seviyeye yükseltirseniz, her hafta 1 adet “follower” kazanıyorsunuz. Tabi her binayı kurmak mümkün değil. Garrison size belirli boyutta binalar yapmak için belirli sayıda boş alan sağlıyor.

Tabi üçüncü seviyeye gelene kadar bu rakam da artıyor. Kısacası Garrison, World of Warcraft’a gelen en büyük yenilik ve yeni içeriklerle oyuncuları kendine bağımlı hale getirebilir.

Peki ya hikaye ve görevler?

Draenor’la birlikte artık 90 olan maksimum seviye, 100’e çıkıyor. Ancak arada 10 seviye farkı bulunması sizi yanıltmasın. Genel olarak görev sayısı ve içerik, önceki oyunlardaki 5 seviyeden az daha fazla. Yani 10 seviyeyi hızlıca halledebiliyorsunuz. Hatta geriye neredeyse 3 bölge, görevlerine dokunulmadan kalıyor. Bu da demek oluyor ki siz 100 olduktan sonra uzunca bir süre sadece para toplamak/hikayeyi öğrenmek vs. için görev yapmaya devam ediyorsunuz. Görevlere devam etme nedeni asıl olarak “endgame”e ulaşmak isteyen oyuncular için daha iyi eşyalar bulabilmek. Örneğin 100 seviye olduğunuzda, direkt olarak Heroic seviyedeki dungeon’lara giremiyorsunuz. Bunun için ya normal seviye dungeon’ları defalarca yapıp eşya toplamanız, ya da yeni bölgelerdeki görevleri tamamlamanız gerekiyor. Çünkü bu görevlerden daha yüksek seviyede zırh ve eşyalar toplanabiliyor.

Görevler genel olarak standart olarak “10 şundan kes”, “10 bundan topla” gibi olsa da, aralara serpiştirilmiş güzel görevler de karşımıza çıkabiliyor. Özellikle hikayeye direkt etkisi olan ve MoP’la gelen Scenario mantığında görevler mevcut. Bu görevlerde sık sık ara sahneler de izliyoruz. Wrath Gate kadar etkili olmasa da Machinima ekibi kendini her eklentide geliştiriyor.


Zamanı gelmişti artık

World of Warcraft oyuncularının belki de en çok hayıflandığı nokta, o kadar sene geçmiş olmasına ve grafik motorundaki geliştirmelere rağmen, karakter modellemelerindeki düşük poligon ve eskimiş animasyonlardı. Nihayet Blizzard bu konuya da elini attı ve Draenor’un oyun öncesi yamasıyla birlikte Blood-elf modelleri dışındaki tüm modelleri güncellemiş oldu. Benim de dahil olduğum Blood-elf karakter sahipleri ise ben bu yazıyı yazarken yenilenmiş karakter modellemelerinin yakın süre içerisinde oyuna ekleneceği duyurusunu almış durumda.

Sesler, seslendirmeler, müzik

Warlords of Draenor bir nevi WoW için “ses” anlamında bir dönüm noktası gibi. Birçok NPC ve yaratık için sesler en baştan kaydedilmiş. Özellikle bu ek paketin ana teması “Ork” olunca, Ork’ların kadim dostları kurtlar için birçok farklı kurttan sesler kaydedilmiş. Ork sesleri için de oldukça zorlu seçmelerin ardından farklı seslendirme sanatçılarıyla birlikte kayıtlar yapılmış.
Russell Brower yine Draenor’da sahneye çıkıyor ve World of Warcraft’ın müzikal kalitesini bir adım daha yukarıya taşıyor. Hem de bu sefer o kadar fazla varyasyonda müzik var ki, kendinizi kaybedeceksiniz. Özellikle koral eserlerin kullanımıyla Brower bize, “Umarız Warcraft filminde de müzikleri kendisi yapar” dedirtiyor.

Peki ya gelecek?

Warlords of Draenor, Blizzard’ın açıkladığı rakamlara göre WoW’u eski günlerine yaklaştırdı. 10 milyon üyeye geri dönen oyun, şimdi devamlılığını çıkarmayı planladığı içerik yamalarıyla sağlamak zorunda. Özellikle Blizzard’ın “Her yıl 1 genişleme paketi” düşüncesi, görünüşe göre işe yarayacak. Kısacası eğer World of Warcraft evrenine uzaksanız, şimdi içine girmenin tam zamanı. Hem de WoD dışındaki paketin içinde önceki tüm ek paketlerin olması, bu cazibeyi arttırıyor.

Zaten WoW evreninin üyelerinden biriyseniz, eminiz çoktan oyuna dönüp 100. seviyeye ulaşmışsınızdır. 10. yılını tamamlayan bu efsaneyi tecrübe etmeden geçmeyin derim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu