NVIDIA GeForce GTX 980 Ti
NVIDIA Maxwell mikromimarisinin en güçlü temsilcisi, geçtiğimiz yıl bu zamanlarda GeForce GTX 980‘dı. Daha düşük güç tüketimiyle daha yüksek performans sağlayan GeForce GTX 980, özellikle oyun tutkunlarının gözdesi olmuştu. Şimdi ise karşımızda NVIDIA GeForce GTX 980’in başarısını daha da yukarılara taşıyan, ondan daha güçlü bir ekran kartı var. GeForce GTX 980 Ti, tüm ihtişamıyla gün ışığına çıktı ve Techno-Labs ofisinde yerini aldı. Donanım ve oyun tutkunları için heyecan verici bir ekran kartı olan NVIDIA GeForce GTX 980 Ti, safkan bir performans canavarı olarak karşımızda.
GeForce GTX 980 Ti incelememizin detaylarına geçmeden önce, NVIDIA’nın Maxwell teknolojisi ve ekran kartının teknik yetenekleri hakkında ön bilgi verelim.
NVIDIA Maxwell teknolojisine sahip olan ekran kartları, önceki nesle göre iki kata kadar daha yüksek “watt başına performans” oranına sahip. Yenilenen veriyolu organizasyonu ve gelişmiş zamanlayıcısı sayesinde Maxwell GPU’lar CUDA çekirdeği başına +%40 performans vaat ediyor.
NVIDIA Maxwell ile gelen bazı etkileyici yeni özellikler de var. Maxwell serisi ekran kartları MSAA yerine MFAA teknolojisini tercih edebilmenizi sağlıyor. Bu teknoloji, oyunlardaki kenar düzeltme (Anti Aliasing) kalitesini de, performansını da arttırıyor. MFAA 4X’in performansı, MSAA 4X’in performansına göre %40 daha yüksek. Yani artık oyunlarda hem kenar köşe görmüyor, hem de oyunların performansından fazla taviz vermiyoruz.
NVIDIA Maxwell serisi ekran kartlarının bir başka özelliği Dynamic Super Resolution ya da kısa adıyla DSR. Bu teknoloji, 1080p çözünürlükte oyunun kalitesini yükselten, 4K desteğe sahip olmayan oyunları 4K oynayabilmemizi sağlayan bir teknoloji. GeForce Experience üzerinden açılıp kapanabilen özellik sayesinde grafik işlemci, görüntünün kalitesini yükseltebiliyor, hatta oyunda olmayan detayları anlık olarak oluşturup görmemizi sağlıyor.
Bunu 4K televizyonların 1080p videoları upscale ederek çok daha kaliteli göstermesine benzetebiliriz. Bu sayede 4K monitör ya da TV üzerinde oyun oynayanlar, oyunun bu çözünürlüğe desteği olmaması halinde bile bu keyiften mahrum kalmayacak.
Tüm bu özelliklerin dışında, GeForce GTX 980 Ti’ın en önemli özelliklerinden biri, içerisinde bulunan GM200 GPU’nun doğuştan DirectX 12 destekli olması. Hızla büyüyen oyun sektöründe yeni bir çağın başlangıcı olarak gösterilen ve Windows 10 ile kullanıma sunulacak olan DirectX 12’nin keyfini çıkarmak istiyorsanız GeForce GTX 980 Ti en uygun seçeneklerin başında geliyor.
Sonraki Sayfa: GeForce GTX 980 Ti’ın öne çıkan teknik özellikleri
GeForce GTX 980 Ti’ın öne çıkan teknik özellikleri
NVIDIA’nın GM200 GPU’sundan güç alan GeForce GTX 980 Ti ekran kartında 2816 CUDA çekirdeği ve 6GB GDDR5 bellek bulunuyor. Bu bellek, 7GHz efektif bellek saat hızı sunan 384-bit veriyoluna sahip. GeForce GTX 980 Ti, 1000MHz temel saat frekans hızı ve 1075MHz boost saat frekans hızı sunuyor. Bu ekran kartı isteğe bağlı olarak daha yüksek saat hızlarına yükseltilebiliyor, yani hız aşırtma yapılabiliyor.
GeForce GTX 980 Ti’ın GM200 GPU’sunda 8 milyar transistör bulunuyor. GM200 GPU’da ayrıca 3MB L2 tampon bellek ve 96 ROP birimi yer alıyor. Bu doğrultuda NVIDIA, GeForce GTX 980 Ti’ı bugüne kadar ürettiği en güçlü GPU’ya sahip ekran kartı olarak nitelendiriyor.
28nm teknolojisiyle üretilen ve GeForce GTX 980’e oranla %38 daha fazla CUDA çekirdeği ve kaplama ünitesini bünyesinde barındıran GeForce GTX 980 Ti, sadece bu teknik özelliklerle bile tam bir performans canavarı olduğunu bizlere gösteriyor. Güç gereksiniminde de bu durumun farkı hissediliyor. 250 watt ısıl tasarım gücüne sahip olan GeForce GTX 980 Ti, GeForce GTX 980’e göre 85 watt daha fazla güce ihtiyaç duyuyor.
Tüm bu ön bilgilerin ışığında, incelememize kartın tasarım detaylarıyla başlayalım. Bakalım NVIDIA, GeForce GTX 980 Ti’da tasarım açısından nasıl bir işe imza atmış.
Sonraki Sayfa: Tasarım
Tasarım
NVIDIA GeForce GTX 980 Ti ekran kartının tasarımı, son dönemdeki üst düzey NVIDIA ekran kartlarıyla aynı çizgilere sahip. Üzerinde Ti yazmasa, bu ekran kartının GeForce GTX 980 olup olmadığını ayırt edemezsiniz. Son derece karizmatik ekran kartlarını gün ışığına çıkaran NVIDIA, firmaların herhangi bir özelleştirme yapmasına gerek bırakmayacak kadar iyi bir tasarıma imza atmış. Kartı bilgisayarınıza taktığınızda GeForce GTX yazısının yeşil ışıkla yandığını da belirtelim.
GeForce GTX 980 Ti’ın güç girişine baktığımızda, GeForce GTX 980’den farklı olarak 6+6 pin değil de 8+6 pin güç bağlantı noktası olduğu dikkatimizi çekiyor. Bu ekran kartı 250 watt TDP’ye (Isıl Tasarım Gücü) sahip. Dolayısıyla GeForce GTX 980 Ti, selefine göre 85 watt daha fazla güce ihtiyaç duyuyor. GTX 980 Ti’da %38 daha fazla CUDA çekirdeği ve 8 milyar transistör bulunması, bu durumun mimarı konumunda.
GeForce GTX 980 Ti’ın giriş-çıkış noktalarının bulunduğu panelde tıpkı GeForce GTX 980’deki gibi üçgenlerden oluşan ızgaralı metal yapı dikkatimizi çekti. Kartın daha etkin şekilde soğuması için düşünülmüş olan detay akıllıca.
NVIDIA GeForce GTX 980 Ti’da bir adet DL DVI, üç adet DisplayPort 1.2, bir adet HDMI 2.0 yuvası bulunuyor. Kartta ayrıca iki adet SLI bağlantı köprüsü dikkat çekiyor. Bütçesi geniş olan performans tutkunları, bu ekran kartına 5 adet görüntüleme birimi bağlayabilir, istedikleri takdirde birden fazla GTX 980 Ti satın alıp birbirine bağlayarak uçuk performans değerleri elde edebilir.
GeForce GTX 980 Ti’ın soğutucusu, TITAN X ve GTX 980 gibi etkileyici görünüyor ve son derece sessiz çalışıyor. 27cm uzunluğa sahip bir ekran kartı olan GeForce GTX 980 Ti, kasanızda çift slotluk yeri açmanızı gerektiriyor.
Sonraki Sayfa: Testler
Testler
NVIDIA GeForce GTX 980 Ti testlerine geçmeden önce kartın GPU-Z verilerini paylaşmak istiyoruz. Bu yazılım, güncel ekran kartlarının detaylı teknik özelliklerini ekrana yansıtıyor.
GPU-Z bilgileri
Test Sistemimiz:
Monitör: ASUS PB287Q 4K UHD monitör
İşlemci: Intel Core i5-4670 @3.40GHz
RAM: 2 x 8 GB DDR3
Kasa: Cooler Master Cosmos SE
Güç Kaynağı: Cooler Master Silent Pro 850W
Depolama birimleri: Samsung SSD 840 Pro + WD Black 2TB
İşletim Sistemi: Windows 8.1 64-bit
Yukarıda özelliklerini paylaşmış olduğumuz test sistemi ile öncelikle 3DMark FireStrike benchmark’larını gerçekleştirdik. 1080p, 2K ve 4K FireStrike testlerimizin sonuçları sizlerle. Oyun testleri bir sonraki sayfada olacak.
Bu test sonuçları, GeForce GTX 980 Ti’ın sentetik benchmark testlerinde muhteşem bir başarı gösterdiğini kanıtlıyor. 2K (2560×1440) ve 4K (3840×2160) gibi yüksek çözünürlüklerde bile, 3DMark FireStrike gibi detaylı bir benchmark testi üzerinde bu denli yüksek puanlar alan GeForce GTX 980Ti, Techno-Labs Yüksek Performans ödülünü fazlasıyla hak ediyor.
Sonraki Sayfa: NVIDIA GeForce GTX 980 oyun testleri
NVIDIA GeForce GTX 980 Ti oyun testleri
Gelelim asıl önemli konuya, GeForce GTX 980 Ti’ın oyun performansına. Bu performans canavarı ekran kartı ile günümüzün en detaylı grafiklere sahip oyunları olan Project Cars, The Witcher 3: Wild Hunt ve GTA V‘i oynadık. Her birini Ultra grafik ayarlarında olmak üzere 1080p, 2K ve 4K çözünürlükte oynadığımız oyunların bu ekran kartı üzerindeki oynanış tecrübelerine hayran kaldık. GeForce GTX 980 Ti’ın bu oyunları minimum, maksimum ve ortalama kaç FPS’de çalıştığını görmek istiyorsanız aşağıdaki videoyu mutlaka izleyin.
Sonraki Sayfa: Isı değerleri
Isı değerleri
3DMark aracılığıyla yaptığımız ölçümlerde NVIDIA GeForce GTX 980 Ti’ın 45 derece ile 85 derece arasında çalıştığını gördük. Kart 10 dakika kadar işlem yapmadan durduğunda 40 dereceye kadar soğuyabiliyor. En yüksek işlem gücü gerektiren anlarda da maksimum 85 dereceyi aşmıyor. Bu ekran kartını test ederken 3DMark FireStrike Ultra gibi inanılmaz zorlu bir süreçte bile 90 dereceyi görmedik. Bu değerin referans karta ait olduğunu, diğer firmalar tarafından üretilecek olan GTX 980 Ti modellerinin daha da serin çalışabileceğini göz önünde bulundurmak gerek.
NVIDIA‘nın Maxwell mikromimarisi, ısı iletimi konusunda da, verimlilik konusunda da çok iddialı görünüyor. Isı testlerimizin görselleri sizlerle:
Sonraki Sayfa: NVIDIA G-SYNC hakkında bilgiler
NVIDIA G-SYNC teknolojisi hakkındaki detaylar
G-SYNC teknolojisinin teknik detaylarını öğrenmek isteyenler için de bilgi verelim. PC oyuncuları, V-Sync ya da Dikey Senkronizasyon özelliğini bilirler. Ekranınız ve ekran kartınız arasındaki tazeleme farkının dengelenmesini sağlayan V-Sync sayesinde oyunlar daha akıcı oynanır. Eğer bu özelliği açmadan yüksek performanslı bir bilgisayarda oyun oynarsanız, monitörünüzde görüntü yırtılmaları yaşandığını görürsünüz.
V-Sync görsel açıdan hoş bir tecrübe yaşatır, ancak görüntüyü saniyede 60 kareye sabitlediği için bazı oyuncular bu performansla yetinmeyip görüntü yırtılmalarına katlanmayı tercih eder. NVIDIA, bu işin üstesinden sorunsuzca gelmek için G-SYNC adlı teknolojisini geliştirdi. G-SYNC destekli monitörlerden birine ve Maxwell serisi ekran kartına sahipseniz, oyunları hiç görüntü yırtılması olmadan 120 hatta 144hz’de oynayabilirsiniz. Bu doğrultuda 60 FPS’ye sınırlı kalmayıp, daha akıcı ve yüksek performanslı oyun tecrübesi yaşayabilirsiniz. Özellikle 1080p çözünürlükte oyun oynarken GeForce GTX 980 Ti çoğu zaman 60 FPS’nin üzerine çıkabiliyor. Bu doğrultuda, GeForce GTX 980 Ti’dan en iyi verimliliği almak istiyorsanız NVIDIA G-SYNC teknolojili bir monitör tercih etmeniz faydanıza olacaktır.
Sonraki Sayfa: Techno-Labs Yorumu
Techno-Labs Yorumu
NVIDIA GeForce GTX 980 Ti aşırı ısınmayan, fazla gürültü yapmayan ve tükettiği gücü verimli kullanan bir ekran kartı olmuş. 3DMark FireStrike Extreme ve Ultra gibi zorlayıcı benchmark testlerinde yüksek puanlar alan; The Witcher 3, GTA V ve Project Cars gibi çok gelişmiş grafiklere sahip oyunlarda performansın sınırlarını zorlayan GeForce GTX 980 Ti tam bir performans canavarı olmuş. Artık 4K monitöre terfi etmek, 4K çözünürlükte yüksek hızda oyun oynamak isteyenlerdenseniz beklediğiniz vakit geldi.
Oyunlara yakından ilgi duyan, piyasadaki tüm oyunları en yüksek çözünürlük ve grafik ayarlarında oynamak isteyenlere NVIDIA GeForce GTX 980 Ti’ı şiddetle tavsiye ediyoruz. DirectX 12 devri hızla yaklaşırken, bir ekran kartı almaya niyetiniz varsa GeForce GTX 980 Ti kesinlikle aklınızda bulunmalı.
Fiyat: 650$ (Türkiye fiyatı açıklandığında bilgi güncellenecektir.)
NVIDIA GeForce GTX 980 Ti Teknik Özellikleri
CUDA çekirdeği sayısı: 2816
Temel Saat Hızı: 1000MHz
Boost saat hızı: 1075MHz
Bellek: 6GB / 384-bit GDDR5
Bellek hızı: 7GHz efektif
Güç bağlantıları: 8-pin + 6-pin
TDP (Isıl Tasarım Gücü): 250W