Oyuncunun sağlık rehberi #5: Akciğer Embolisi
Uzun süreli hareketsiz kalma durumuna bağlı olarak ortaya çıkan “Akciğer Embolisi” genellikle bacak ve baldırda oluşan kan pıhtılarının zamanla akciğer damarlarını tıkamasıyla sonuçlanan öldürücü bir rahatsızlıktır. Tanımdan kolayca anlaşılabildiği gibi akciğer embolisinin en büyük nedeni uzun süre hareketsiz kalmaktır. Bilgisayar başında geçirdiğimiz onca saati göz önüne alırsak, bu durum akciğer embolisinin oluşması için yeterlidir. Oluşma nedeni sadece uzun süreli hareketsizlikler olmayan rahatsızlık aynı zamanda geçirilen cerrahi müdahaleler, kanser tedavileri gibi etkenler yüzünden de ortaya çıkabilir. Hastalığın bir de genetik kısmı var, genlerinizden kaynaklanan damar kalınlığı, varisler ve aşırı pıhtılaşma da hastalığın seyrinde rol alıyor. Uzman bir doktor tarafından anlaşılması kolay olan rahatsızlık eğer karşınızdaki doktor acemi ise alt solunum yolu enfeksiyonu reçetesiyle evinize yollanabilirsiniz. Hemen panik yapmayın bilgisayar başında tüm gününüzü geçirseniz bile bu rahatsızlığa yakalanmayabilirsiniz. Kendinizi bu hastalıktan koruma yöntemi gayet basit, sizlere birkaç tavsiye vermeden önce bu hastalığın gelin bir de belirtilerine bakalım.
Akciğer embolisinin belirtileri pıhtının boyutu yani hastalığın aşamalarına göre değişiyor. Özellikle bu hastalığın yanında herhangi bir akciğer ya da kalp rahatsızlığınız varsa hastalığın tedavisi zorlaşıyor ve süreç biraz ağrılı oluyor. 3 temel belirtiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öksürük
Akciğer damarları tıkandığı için akciğerde gerçekleşen transfer düzgün yapılamıyor buna bir çözüm üretmek isteyen beynimiz bizi öksürüğe yönlendiriyor. İşin ciddiyeti kanlı balgam gelmesi ile anlaşılabilir. O yüzden tedaviye, bu rahatsızlıkta uzun vadeyi beklemeden başlamak gerekiyor.
Nefes Darlığı
Bu belirti tipik bir şekilde aniden ortaya çıkar ve diğer belirtiler gibi hastalığın ilerlemesi durumunda artar.
Göğüs Ağrısı
Bir insanın göğsünü tutarak yere yığılması sadece kalp krizi kaynaklı değildir. Hastalık seyri benzeyen kalp krizi ve akciğer embolisi kriz tuttuğu zaman aynı ağrıyı verir. Fakat kalp krizinden farklı olarak öksürüldüğünde ağrı kat be kat artmaktadır. Eğilme, nefes alma, yemek yeme gibi durumlar göğüs ağrınızın artmasına neden olacaktır ve ne yazık ki ağrı bu durumlarda artarken dinlenme anında azalmaz.
Bunlar sadece birkaç belirti geri kalan belirtiler ise şunlar;
Bacak ağrısı, şişmesi ya da her ikisi (özellikle de baldırlarda)
Nemli, soğuk ve renksiz cilt
Aşırı terleme
Hızlı veya düzensiz kalp atışları
Bayılma hissi ya da baş dönmesi
Şimdi de gelelim tedaviye çok fazla seçenek sunmaya hastalık 2 genel yöntemle tedavi ediliyor. Bunlardan ilki ilaç tedavisi bu tedavi yönteminde de birkaç seçenek var aslında, genelde tercih edilen ilaç türü kan sulandırıcılar(Antikoagülanlar) bu tür ilaçlar yeni pıhtı oluşmasını engelleme özelliğine sahiptirler. Fakat bu ilaçların etki göstermesi birkaç gün sürebilir. İkinci ilaç yöntemi ise pıhtı çözücüler (Trombolitikler) bu tarz ilaçlar genelde kritik durumlarda kullanılır çünkü bu tür ilaçlar ani ve şiddetli kanamalara neden olabilir.
İkinci tedavi yöntemimiz çoğu rahatsızlıkta duymaya alıştığımız: “Ameliyat”. Pıhtı alımı en yaygın yöntem olmakla beraber belirli bir boyut ve üzerindeki pıhtılar için uygulanır. Toplardamar filtresi ise bir diğer yöntem, bu yöntemle pıhtının akciğere gitmesi önlenebilir. Genelde boyun civarındaki damarlara yerleştirilen filtre pıhtının orda kalmasını sağlar.
Felaket tellalı gibi tüm kötü yönlerini anlattığım hastalığa yakalanmamak için birkaç kolay ve etkili yöntem var. Bunlardan ilki bol su tüketmek, su vücudumuzdaki kan sirkülasyonunu arttıran ve sayısız yararı olan bir nimettir. O yüzden benim gibi bilgisayar başındayken yanınıza koyun pet şişenizi bol bol için. Beslenme bu rahatsızlık için de bir tedavi, yağ içeriği düşük lifli gıdalar tüketmek hastalığa yakalanma riskini azaltıyor. En başından beri dediğim gibi bu çok oturma ve hareketsiz kalma rahatsızlığı, bu yüzden arada bir kalkıp yürümek ayaklarımıza düzenli kan gitmesi açısından yararlı olacaktır.
Bugün dilimin döndüğünce akciğer embolisini sizlere anlattım, aslında hastalıklardan korunmak ve işlerimizi sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yapmamız gerekenler üç aşağı beş yukarı aynı. Normal insanlar gibi biz gamerlar da düzenli beslenmeli, bol sıvı tüketmeliyiz. Bir sonraki sağlık makalemde görüşmek üzere, sağlıklı oyunlar…