The Escapist 2
Hapisanelerden kaçmak, genellikle klasik filmlere harika bir konu olur. Planlanmış kaçışlar, el birliği ve zamanlama, kaçışlardaki anahtar noktalardandır, o yüzden kendinizi serin kanlı tutmalı ve her şeyin yolunda gitmesi için dua etmeniz gerekir. Tabii, gunu gerçekten yapmak isterseniz sizi zorla “hapse girin” tercihi ile başbaşa bırakmayacağım. The Escapist 2, ilk oyunundaki teması ile aynı olarak, hapisanelerden kaçma planı yapma ve bunu uygulama üzerine kurulu.
Herhangi bir yerde gördüğünüz oyun içi görüntü, sizi kandırmasın. Her ne kadar günümüzdeki “piksel” tarzı oyunlara benzese de, yapımın oynanışı bir hayli keyifli ve düşünce gerektiriyor. Başta, her oyunda olduğu gibi, oyunun mekaniklerini öğrenmemiz açısından bir hapisaneye gidiyor ve oyunun söylediklerini sırasıyla yapıyoruz. Bir önceki oyundan farklı olarak, pek bir şey yok, sadece göze batan asıl olay daha fazla eşyaların ve hapisanelerin bulunması. Yapımcı Team 17, muhtemelen çokça sevilen The Escapist’e yeni eşyalar ekleyerek oyuncuların ne kadar yaratıcı olduğu görmek istemiş.
The Escapist 2, oynanış olarak bir simülatöre çok benziyor. Kendinizi her ne kadar hapisaneden dışarı çıkartmaya çalışsanız da, aynı zamanda hapishane kurallarına uymanız gerekiyor. Kahvaltı, öğlen teneffüsü ve akşam yemeği gibi hapishane genelinde olan olaylar sırasında orada değilseniz, yönetmelik bir şeylerin ters olduğunu anlıyor ve sizi aramaya başlıyor. Yani demek istediğim, eğer planlarınızı yapacaksanız, aynı zamanda hapishanenin kendi düzenlediği programa da dikkat etmeniz gerektiği.
İlk The Escapist’te de bulunan envanter sistemi, burada biraz daha geliştirilmiş. Haliyle fazla eşya eklenmesi, daha fazla seçenekleri ve yapılabilecek silah ve can eşyalarını de bize sunuyor- ama belirtelim, işleyeceğiniz eşyaları kesinlikle sahip olduğunuz boş zamanlarda yapmanız gerek, eğer gardiyan veya başka bir tutuklu görürse olayın açığa çıkma olasılığı da bulunuyor. Hapisanelerde bulunan kütüphanelerde işleyeceğiniz silahları arttırabilir veya hapisaneden kaçış planlarını çoğaltabilir ve spor salonlarında karakterinizi güçlendirebilirsiniz. Bu sayede hapisaneden kaçış daha kolaylaşıyor. Şunu belirtelim, spor salonlarında ve kütüphanede geçirdiğiniz zamanlar bir hayli kısa sürüyor, çünkü karakterinizi yüksek bir seviyeye çıkarmak çok kolay, bu yüzden pek zaman harcamıyorsunuz. Aynı zamanda bulunan iş seçenekleri para kanazabiliyorsunuz. Belir bir süreden sonra oyun daha çok “Bu hapishaneden kaçman gerek.” gibi bir mesaj veriyor, bu da biraz kolaya kaçmış gibi hissettiriyor.
Yapımda bulunan çoklu oyuncu modu, hem yan yana hem de internet üzerinden arkadaşlarınızla beraber oynama seçeneği sunuyor. Anlaşılacağı gibi Team 17, arkadaşlar ile oynamanın daha eğlenceli olabileceğini düşünmüş ve The Escapist 2’ye de çevrimiçi modunu getirmiş. En fazla dört kişilik oynanabilen çevrimiçi modu, ne yazık ki söylenenlere göre bir hayli sakat durumda. Durduk yere oyundan atılmalar, ortaya çıkan sorunlar ve zayıf bağlantı problemleri yüzüden The Escapist sürekli güncelleme ardına güncelleme ile yenilenmeye çalışılıyor. Yaşanan problemler ne kadar oyuncu kitlesini sıksa da, “YouTube topluluğuna” oyunun bedava verilmesi ayrı bir sıkıntı. Genelde oynadığınız karakter herhangi bir popüler YouTube kullanıcısı tarafından esinlenmiş, fakat karakteri düzenleme seçeneği ile tamamen kendi karakterinizi yapabileceğinizi gösteriyor.
Son olarak, The Escapist 2, bir önceki oyunun hissini kolayca verebiliyor, fakat beklenmedik oyun içi hatalar ve karşılaştığım optimizasyon sorunları ile kasmalar, genellikle oyunun hızlıca veya bir-iki hafa önceden çıkarıldığını gösteriyor. Eğer bunları göz önünde bulundurmuyorsanız ve ilk oyun tarzında bir şey arıyorsanız, The Escapist 2 istediklerinizi karşılayacaktır.