Teknoloji Haberleri

VMWare lisans sisteminde değişikliğe gitti

Sanallaştırma yazılımları üreten, başlangıcı 1998 yıllarına dayanan VMware, müşterilerinin tepkisi çekti. Windows, Mac OS X ve Linux üzerinde sanallaştırmak için VMWare sanallaştırma yazılımı için lisanslama politikasında yapıldı. VMWare lisans başına 32 çekirdek sınırı getirildi.

AMD‘nin son yıllardaki özellikle son kullanıcı tarafına yansıyan hızlı çekirdek artışı VMWare için değişiklik çanlarının çalınmasına sebep oldu. En son sunucu tarafına sunduğu 64 çekirdekli işlemcisi ile gönülleri çalan AMD bu habere biraz üzülebilir. VMWare yaptığı değişiklikle tek lisans ile bundan sonra en fazla 32 çekirdeğin yararlanabileceğini duyurdu. Daha fazlası için ikinci lisansı satın almak gerekecek.

VMWare lisans sisteminde değişikliğe gitti

Kurumsal dünyada, yazılım genellikle çekirdek başına veya soket başına bir süre boyunca lisanslanır. Yani müşteriler yazılımı çalıştırmak istedikleri CPU sayısına veya sokete göre belirli bir ücret ödemek zorundadır. Örnek vermek gerekirse AMD EPYC™ 7552 işlemcisi için artık 2 adet lisans almak zorundasınız.

Değişiklik Ne Zamandan İtibaren Geçerli?

VMWare’in paylaştığınıza göre yeni iş modeli 2 Nisan’dan itibaren geçerli olacak. VMWare konuyu seçmek için dedi: “VMWare, ürün tekliflerimizi endüstri standardı lisanslama modellerine ve donanım pazarında öngörülen uygun hale getirmek için çalışıyoruz. ve güncel çoğunluk tarafından kullanılan güncel çekirdek sayımları için alınabilir, alınabilecek en uygun karar buydu.

Mevcut lisanları 30 Nisan tarihine kadar kullanabileceksiniz. Bu değişiklikle VMWare’in hala CPU başına lisanslama modelini kullandığını belirtelim.

Geçtiğimiz günlerde yeni Ryzen işlemcileri ve Ekran kartlarını tanıtan AMD’nin bu durumdan ne kadar zarar göreceğini ise zaman gösterecek. AMD, son günlerde Ryzen Threadripper 3990X 64 çekirdekli işlemcisi ile gözleri üzerine çekmişti. AMD’nin son yıllardaki üstün performansının bu kötü haberle beraber bir değişikliğe uğrayacağını söylemek mümkün değil. Kullanıcıların VMWare ile daha fazla lisans satın alarak devam edip etmeyeceği ya da ücretsiz bir rakibine geçiş yapıp yapmayacağı ise soru işareti.

Son olarak WMWare lisans ücreti ödemek istemeyenler için VirtualBox isimli açık kaynak kodu ile yazılmış olan sanallaştırma yazılımının da çok iyi işler çıkardığını unutmamak gerek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu