Oyun İncelemeleri

Total War: Warhammer 2

Total War: Warhammer, daha iyi, daha büyük ve daha iddialı olarak tekrar karşımızda. En sevilen fantastik evrenlerden olan Warhammer, aslında bir mega evren diyebiliriz. Birbirinden farklı paralel evrenler, farklı zaman çizelgeleri ve farklı hikayeler barındıran Warhammer, büyük bir evrene sahip. İsterseniz 40K serisindeki gibi baştan aşağı teknolojik teçhizatlar ile donanmış bir Space Marine olabilir, orta çağda bulunan bir Elf ya da sanayi devrimindeki Londra’da bir vampir avcısı olabilirsiniz. Warhammer evreni işte o kadar büyük.

Warhammer’ın en beğenilen özelliklerinden biri ise aşırı kanlı ve vahşet içeren ve sürekli devam etmekte olan savaşlardır. Total War oyunlarının genelinde strateji ve diplomasi önde tutulurken, Warhammer’da tam tersi yaşanıyor. Belki de ilk oyunun başarısını buna verebiliriz. Yalan olmasın, Sega ve Creative Assembly YouTube üzerinden yeni oyun duyurusuna hazırlanırken aklımda Warhammer 2 yoktu. Herkes gibi ben de Medieval 3 duyurusunu bekliyordum. Warhammer 2’ye de bir o kadar sevindim diyebilirim.

Üçleme olarak gelecek olan Total War: Warhammer serisinin ikinci oyunu olan Warhammer 2, ilk oyuna gere kendini epey geliştirmiş. Yeni mekanikler, geliştirilmiş grafikler, muhteşem bir yapay zeka, çevre unsurları, hepsi bir pakette toplanmış ve ismi Warhammer 2 koyulmuş. Oyunda şimdilik dört adet ırk bulunuyor. Bu ırklardan kısaca bahsetmek gerekirse, ilk olarak karşımızda High Elves var. Kendilerini beğenmiş bir topluluk olan High Elves, tanrıları Old Ones’ın bir zamanlar favorileriydi. Warhammer dünyasının Orijinal tanrıları olan Old Ones, aynı zamanda bu Elflere Ulthuan isimli bir ada vermiş. Gelişen olaylar sonucunda kendilerini dünyanın gerçek liderleri olarak gören bu ırk, bulundukları yerde bulunan herkesin işine burnunu sokan tipler.

İkinci olarak karşımızda Dark Elves var. High Elves’lerin deforme olmuş ve kara büyüye kapılmış halleri olarak bilinen Dark Elves, bir zamanlar bağlı oldukları High Elves’den gerçekleştirdikleri iç savaş sonucunda ayrılmıştır. Ulthuan’dan atılan Dark Elves, intikam yemini etmiş bir şekilde High Elves’leri yok etmeye geliyor. Oyunda bulunan üçüncü Irk Lizardmen. Evet, kertenkele adamlar. Bu abilerimiz, High Elves gibi Old Ones’ın yarattığı ilk ırklardan biri. En kadim ırk olarak bilinen Lizardmen, hala tanrılarına sadık olan ve bu inanca göre gelişen bir ırk. Bu gelişmelerden en önemlisi ise “geomantic web”. Lizardmen’in yönettiği şehirler arasındaki bağlantıları arttıran bu özellik, şehirlerin düzenli gelişmesi için birebir. Savaş sırasında T-Rex süren bir kertenkele adam düşünün. O kadar eğlenceli bir ırk.

Oyunda şimdilik boy gösteren dört ırktan sonuncusu ise Skaven. Oyuna sonradan eklenen Skaven, insan anatomisine benzerlik gösteren fareler diyebiliriz. Nasıl yaratıldıkları bilinmeyen bu ırk, gizemli bir adamın dağılmış bir şehre kimyasal yağdırması sonucu ortaya çıkmış. Oynaması enteresan olan Skaven, yer altından hareket eden ve düşmanına görünmeyen bir topluluk. Yer altından hareket ettikleri için de her şehri alttan girip dağıtabilir ya da düzeni bozabilirsiniz.

Oyunda bulunacak olan campaign haritası, eski oyunun neredeyse iki katından büyük bir halde. Uthuan, Naggaroth, Lustria ve the Southlands’i haritaya ekleten Old World, epey bir büyümüş. Genel olarak High Elves ve Dark Elves’lerin üzerinden yürüyen hikayede diğer iki ırk yan karakter gibi kalmış diyebiliriz. Dört ırkın toplamda 117 faction’ı ve 295 şehri bulunmakta. Şu ana kadar hiç bir Total War oyunu bu kadar büyük olmamıştı. Hayliyle sıralar da biraz yavaş geçiyor. Oyunda iki adat campaign modu bulunuyor bunlardan ilki Vortex Campaign. Haritanın ortasında bulunan Great Vortex, Wwarhammer dünyasında büyüyü ve Chaos’u kontrol altında tutan bir güç. Her ırkın bu Vortex’i ya kurtarma ya da yok etme gibi bir amacı var. Yani ya dünyayı kurtarabilir, ya da sonunu getirebilirsiniz.

Bir diğer mod ise mega campaign. Mortal Empires isimli bu modda dört ırkı iki farklı kahraman ile oynayabiliyorsunuz. Yani, High Elves için iki kahraman, Dark Elves için iki vs. Total War: Warhammer üçlemesi duyurulduğu andan itibaren Creative Assembly, üç oyununda sonuç olarak birleşmiş bir campaign olmasını istediğini söylemişti. Öyle de olmuş. Çünkü, haritanın büyüklüğü ve bulunan faction sayısını düşünürseniz epey bir zamanınızı bu campaign modunda geçireceksiniz. İlk oyundan elementler içeren bu modda bahsettiğim Vortex modu görevleri olmayacak. O yüzden ben şu ortaya gideyim de kısa yoldan bitireyim demeyin.

Oyunun yapay zekası gözle görülebilir bir gelişime uğramış. Rakibinizin yapabileceği stratejiler gerçekten size zor zamanlar yaşatabilir. İlk oyun ile benzerlik gösteren oynanış, daha da pratik hale gelmiş. Zaten her ırkın oynanışının başında oyun size ayrıntılı bir şekilde nasıl oynayacağınızı öğretiyor. Araziyi nasıl kullanacağınızdan, nasıl pusu kuracağınıza kadar ayrıntılı bir şekilde gösteriyor. Ama, haritada bulunan arayüzün pek de başarılı olduğunu söyleyemem. “Şurası nereden açılıyordu ya?” diye bir süre sinirlenebilirsiniz.

Irkların kendilerine özel bazı güçlü birimleri bulunmakta, Lizardmen’de T-rex varken, High Elves’de Anka kuşu bulabilirsiniz. Bu birimler size muharebelerinizde büyük avantajlar sağlayabilir. Kahramanlardan kısaca bahsetmek gerekirse ise, pek de iç açıcı değil. Tek başına ordunuzun üç taburunu sorunsuz bir şekilde yok edebiliyorlar. Bu da biraz can sıkıcı hale geliyor. Savaşacığınız çevreye göre ordunuzu iyi seçip stratejinize dikkat etmenizi öneririm. Çünkü Warhammer 2, oyuncunun kaybetmesine izin veren ilk Total War oyunu. Her savaşta yaşayabileceğiniz bazı esneklikler olabiliyor. Orduların hareket hızı, animasyonları da bir hayli başarılı, arayüz ne kadar basitleştirilmiş olsa da Total War türü oyunların genel laneti her zaman arayüz olmuştur.

Oyunda fethettiğiniz bölgelerde genelde üç adet şehir bulunmakta. Bu şehirleri istediğiniz gibi özelleştirebilir ve geliştirebilirsiniz. Campaign sırasında bu şehirleri iyi  bir şekilde geliştirdiğinizden emin olun ve halkı mutlu etmeye çalışmanızı öneririm. Çünkü bir binaya bakım yapılmadığı için bile isyan çıkabiliyor. fethettiğiniz yeni şehirlerde ise içeriye kafa göz dalıp herkesi infaz edebiliyorsunuz. Aynı durum karşılaştığınız ordular için de geçerli. Düşmanınızın canını bağışlayabilir, esir alabilir, ya da infaz edebilirsiniz. Bu üç seçeneğin her birinin size farklı getirileri oluyor.

Kısaca özetlersek, Total War: Warhammer 2 oyuncularına verdiği sözleri tutan ve ilk oyuna göre gelişen bir oyun olmuş. Oyunun uzunluğu ile de sizi bir süre kendisine bağlayacak diyebiliriz. Her ırkın kendine göre kompleks mekanikleri bulunmakta ve birbirleri ile çok uyumlu. Strateji oyunları seviyorsanız ya da Warhammer hayranıysanız kesinlikle denemeniz gereken bir oyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu