Oyun Haberleri

Crusader Kings II Rehberi

Yeni bir Paradox oyunu olan Crusader Kings 2’yi oynamaya başlayanlar onun ne kadar derin bir içeriğe sahip olduğunu anlamışlardır. Bu rehberde sizlere elimden geldiğince oyun hakkındaki tüm bilgileri basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım – lakin bazıları o kadar basit olmayacaktır elbette. Bölümlere ayıracağım bu rehberin şemasını oyunun tutorial bölümünü ve dijital kılavuzunu esas alarak tasarladım. Dolayısı ile ana hatlarıyla;

Arayüz
Feodal Sistem
Ekonomi
Karakter
Hızlı Tuşlar
   Konsey(Council)
   Yasalar (Laws)
   Teknoloji (Technology)
   Ordu (Military)
   Entrika (Intrigue)
   Diplomasi (Diplomacy)
   Din (Religion)
   Karakterler (Characters)
Komplo
Savaş (YENİ)
    Claim (YENİ)
    Warscore (YENİ)
    De Jure (YENİ)
-Haçlı Seferleri (Crusade)
-Ordu ve Çatışma
-Varislik
-Ek Bölümler

şeklinde olacaktır. (Listede bulunan herhangi bir konuya doğrudan gitmek için o konunun üzerine tıklamanız yeterlidir. Şu an için hazırlanan bölümler Ara yüz ve Feodal Sistem. Kısa zaman içinde rehberin geri kalanı da sizlerle birlikte olacak. )

(Burada yazmayıp da başınıza gelen, burada okumanıza rağmen tam olarak çözemediğiniz veya oyunla alakalı başka her türlü sorunuz için murathalilbeyoglu@merlininkazani.com adresine mail atabilirsiniz.)

Bütün bu bölümler biriyle alakasız yerler olmadığı için anlattığım bölümün ilgili bir başka bölümle olan bağlantısına da olabildiğince değinmeye çalışacağım. Ayrıca bölümlerin de kendine ait alt bölümleri bulunacak. Öte yandan tutorial bölümünde bulunmayan özelliklerle ilgili şeylere de bu rehberde değineceğim.

Başlamadan önce şunu söylemek isterim ki ben ne kadar size bütün oyunun açıklamaya çalışsam da hepinize mutlaka tutorial’ı bir kere oynamanızı tavsiye ederim.

İnceleme yazısında da belirttiğim gibi oyunda bir ülke değil bir hanedan seçiyorsunuz. Dolayısı ile seçtiğiniz hanedanın liderinin ülkenin kralı olup olmamasına göre farklı seçenekleri bulunuyor. Örneğin kralın “Taç Kanunları”  (Crown Laws) seçeneklerine erişimi bulunurken sadece derebeyi iseniz  bu seçenekler karşınıza çıkmıyor. Öte yandan aynı konuma sahip kişilerin cinsiyet veya statü gereği farklı isimler alması mümkün.

Bir hatırlatma da oyundaki ipuçları (Hint) ile alakalı. Bunları mümkün olduğunca açık tutmaya çalışın, ta ki ilgili alanda artık hiç ipucuna ihtiyacınız kalmadığını düşünene kadar. Çünkü öyle bir an geliyor ki bazen çözümü zar zor gözüken bir sorunun aslında çok basit bir alternatifi olabiliyor ve bu ipuçları size onları gösteriyor.

Yükleme ekranlarında çıkan yazıları dikkatle okuyun, oralarda oyunun hiçbir yerinde söylenmeyen ipuçları ve özellikler anlatılıyor.

Son olarak imlecinizi bir simge veya yazı üzerinde tuttuğunuzda o konu ile ilgili detaylı bilgi imlecin aşağısında açılıyor bunu unutmayın. Bu şekilde o seçeneğin ne işe yaradığını daha iyi anlayabiliyorsunuz.

Rehbere arayüz ile başlamayı uygun buldum çünkü burada da sizi rahatlatacak seçenekler mevcut. Şimdi gelin rehberimize geçelim.

NOT: Bu rehberi daha rahat anlayabilmeniz için rehberi okurken bir yandan da İskoçya Kralı Malcom III’ü seçip oyuna başlamanızı tavsiye ederim.  Nitekim rehberdeki görseller ve anlatılanlar yoğunlukla  onun oyunundan yapılan alıntılardan oluşacaktır.

ARAYÜZ
Oyunu ilk açtığınız anda karşınıza çıkan bu ekranda gördükleriniz şu şekilde:

-Sol üst köşede o sırada kontrolünüzde olan karakterin resmi bulunuyor

-Onun altında elinde tutuğu unvana göre kontrol ettiği bölgenin arması mevcut. Armanın üstündeki tacın şekli ise karakterinizin unvanına göre belirleniyor, yani kralsa farklı bir taç, imparatorsa farklı, dük veya kont ise farklı bir taç göreceksiniz.

-Karakter portrenizin hemen sağında bulunan sekiz tuş ise sırasıyla; Konsey (Council), Yasa (Law), Teknoloji (Technology), Ordu (Military), Entrika (Intrigue), Diplomasi (Diplomacy), Din (Religion) ve Karakterler (Characters). Bunlardan kısaca bahsedecek olursak:

Konsey: Burada isteğinize göre atayacağınız beş danışmanınız bulunuyor.

Yasa: Bu bölüm ikiye ayrılıyor. Üst bölümde tahta sizden sonra kimin geçeceğini belirleyen yasayı seçerken, alt kısımda ülkenin veya (derebeyi iseniz) kontrolünüzdeki bölgenin geneline etki gösteren  yasaları belirliyorsunuz.

Teknoloji: Her ne kadar oyunda teknoloji çok aktif olmasa da buradan ülkenizdeki askeri, ekonomik ve kültürel alandaki teknolojik gelişmelere öncelik tanıyıp, onları takip edebiliyorsunuz.

Ordu: Bu bölümde ülkenizde bulunan bütün orduların sayısal değerlerini görüyorsunuz. Üst kısımda ordularınızın toplam değerleri bulunurken altında ise size bağlı her bir derebeyinizin sizin ordunuza vereceği asker sayısını ve birliklerin çeşitlerini görüyorsunuz. Alt kısmın hemen üzerinde bulunan sekmelerde ise yine aynı şekilde paralı askerleri ve kutsal birlikleri görmeniz mümkün. Üst kısımdaki “Fleets” sekmesinde ise tıpkı ordunuz gibi donanmanızın genel sayısal değerini gösteriyor.

Entrika: Bu alanda üst kısımda yönettiğiniz karaktere bir hırs (Ambition) veya bir komplo (Plot) atayabiliyorsunuz. Hemen altında sol taraftaki küçük dikdörtgende kurduğunuz komploya destek olanları görebiliyorsunuz. Onun yanındaki büyük dikdörtgende ise kararlar (Decisions) bölümü yer alıyor. Burada oyuna çok büyük etki etmeyen ancak size bazı geçici ya da kalıcı özellikler veya avantajlar sağlayacak kararlar veriyorsunuz. Entrika ekranının altındaki üç sekmede ise size karşı olan tehditler (Threats), mahkûm ettiğiniz kişiler (Prisoners) ve başka insanların size ya da diğer karakterlere karşı kurduğu ve sizin öğrendiğiniz komplolar (Known Plots) bulunuyor.

                                                                        ARAYÜZ konusu 3. sayfada devam ediyor >>>>>>

Diplomasi:
Bu kısmın en üstünde solda iletişime geçeceğiniz karakterin portresini,
sağda mensup olduğu hanedanın armasını ve adını, daha sağda kökenini ve
dinini öğreniyorsunuz. Bunların altındaki yatay dikdörtgendeki küçük
kutularda ise onun size karşı olan düşüncesini, sizin ona karşı olan
düşüncenizi sayısal değerleri ile görüyorsunuz. Bunların altında sol
tarafta bu karakterden isteyeceğiniz veya ona verebileceğiniz şeylerin
listesini sağda ise yaptığınız seçimin etkisini görüyorsunuz.

Din:
Burada en üst kısımda o anki Papa’nın portresini görüyorsunuz.
Portrenin hemen altındaki kutuda onun sizin hakkınızdaki düşüncesinin
sayısal değeri mevcut. Papa’nın sağ tarafında ise aktif olan haçlı
seferleri ile kilisenin Hristiyan dünyası üzerindeki gücünü
görebiliyorsunuz. Ekranın altında sizin derebeyiniz olan piskoposlar
(Vassal Bishops) yer alıyor.

Karakterler:
Burası tam olarak bir arama ekranı. Burada oyundaki bütün karakterleri
araya bildiğiniz gibi filtreleme yaparak sadece kendi ülkenizdekileri,
belli bir derebeyliktekileri veya belli fiziksel özelliklere sahip
karakterleri de arayabiliyorsunuz.

-Ekranın sağ tarafında bulunan altı işaret ise oyundaki istatistiklerinizi gösteren bölge.

 Bunlar
sırasıyla sahip olduğunuz para (Wealth), o an yönettiğiniz karakterin
sahip olduğu prestij (Prestige), o an yönettiğiniz karakterin sahip
olduğu dini güç (Piety), o an yönettiğiniz karakterin sahip olduğu
toprak miktarı (Demesne Size), ülkenizdeki toplam toprak sayısı (Realm
Size) ve skorunuz (Score). Hemen altında mevcut tarihi ve oyunun hız
ayarını görüyorsunuz. Bunların altında iki zarftan açık renkte olanı
yüksek öneme sahip mesajları, koyu  renkte olanı düşük öneme sahip
olanları gösteriyor. Onun altındaki açılır kapanır ekran (dilerseniz
sürekli açık da tutabilirsiniz) size genel bilgileri özet halinde
sunuyor.

– Sağ alt köşede ufak haritanız bulunuyor.

Bunun
hemen sağında bulunan 13 seçenek ise harita modlarını oluşturuyor
(Terrain mod, Independent Realms mod,vs.). Hemen altındaki çubuklu
sembol (Ledger) sizi oyundaki tüm bilgileri detaylı olarak aktaran bir
ekrana götürürken, ev işareti (Go to home province) sizi tek tuşla ana
bölgenize götürüyor. Onun sağında ise aradığınız bir bölgeye, adını
yazarak doğrudan ulaştırabilecek tuş (Find Table) mevcut.

– Son olarak ekranın üst kısmında orta alanda ise acil mesaj bölgesi (Alert Zone) bulunuyor.

Bilmeniz
gereken çok önemli bir konu olduğunda o durum size buradaki işaretlerle
bildiriliyor. Örneğin konseyinizde bir sandalye boşaldığında veya bir
karakteri tutuklama nedeniniz doğduğunda bunlarla ilgili uyarıları
buradan görebiliyorsunuz.

Evet, arayüzümüz kabaca bu şekilde.
Eğer fazla bir şey anlamadıysanız veya kafanız karıştıysa fazla merak
etmeyin nitekim burada gördüğünüz ana ve alt başlıkları ilerleyen
bölümlerde sizlere daha detaylı olarak anlatacağım.

FEODAL SİSTEM
Her şeyden önce CK2’yi tam olarak anlamamız için yönettiğimiz alanlarda (yani haritada) neyin ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenmemiz gerekli. Bunun için de oyundaki feodal sistemi iyice kavramamız gerekiyor. 

Haritayı ilk açtığınız anda her harita stratejisinde karşımıza çıkan şehir görünümlü küçük alanlar ve onların oluşturduğu, kalın sınırlarla çizilmiş ülkeleri göreceksiniz. Bu bölümü daha iyi anlamak için şimdi haritanızı minimap’in sağındaki tuşlarda bulunan “Independent Realm” moduna getirin.

Bu modda her ülke farklı bir renkte sizlere sunuluyor bu şekilde ülkenizin sınırlarını daha rahat görebiliyorsunuz. Zaten genel olarak oyunu oynarken de bu modu kullanmanızı tavsiye ederim. Şimdi gelin Independent modda gördüklerimizin neler olduğunu tek tek öğrenelim.

Yerleşim yerleri
Her şeyden önce bölgeleri küçükten büyüğe doğru sıralayacak olursak CK2’deki yerler:

Holdings (ufak yerleşim birimleri): Buralar haritada adı yazılı topraklar üzerine kurulan ufak yerleşim birimleri.

Bunlar oyundaki en küçük yerleşim birimleri. Holdings’ler üç çeşit halinde bulunuyorlar; Castles (Kaleler), Cities (Şehriler) ve Churches (Kliseler). Bir toprağa (county/demesne) tıkladığınızda açılan County View sekmesinde o county içerisidne bulunan bütün bu holdingleri görebiliyorsunuz. O kontluğu (County) yöneten karakterin sağındaki Holding, kontluğun başkenti oluyor. Alttaki yerler ise o toprakta bulunan diğer şehir, kale veya kiliseleri temsil ediyor. Her Holding resminin üstünde iki adet arma göreceksiniz (bazen bunların ikisi de aynı arma olabilir). Bu armalardan soldaki o holding’in kendi arması iken sağdaki holding’in bağlı olduğu bölgenin armasını gösteriyor.

County (Demesne): Harita üzerinde her birinin ayrı ayrı ismi yazan yerler demense’ler yani kontluklar. Aslında demense bunların genel ismi olarak geçiyor. O yüzden biz onlara kontluk diyelim. Her kontluğun üzerinden bir ya da birden fazla holding bulunuyor. Misal buralarda isimlerini gördüğünüz Moray, Atholl, Ross, Buchan gibi yerlerin hepsi birer kontluk.

Duchy: Adından da belli olacağı gibi düklükler. Bu alanlar genellikle birden fazla kontluğun birleşiminden oluşuyor. Örneğin harita modunu “De Jure Duchies” a getirirseniz faklı renklerde alanlar olduğunu görüreceksiniz. Bunlardan turkuvaz renkteki alan Albany düklüğü ve bu düklüğün bağlı olduğu kontluklar Atholl, Gowrie, Strathearn ve Fife.

Kingdom: Eğer haritanızda “De jure Kingdom” modunu seçerseniz o zaman dünya üzerindeki krallıkları göreceksiniz. Şimdi bunu daha iyi anlamak için oyundaki iki imparatorluktan birisi olan Kutsal Roma İmparatorluğu’na (Holy Roman Empire) gidelim.

Gördüğünüz gibi IR modda Kutsal Roma İmparatorluğu açık kahve rengi, devasa boyutlarda bir imparatorluk olarak bizlere sunuluyor. Nitekim kendisi farklı krallıklardan oluşuyor, zaten bu yüzden imparatorluk olarak anılıyor. Haritayı “De Jure Kingdom” moduna getirirseniz o zaman Kutsal Roma İmparatorluğuna bağlı olan krallıkları görebilirsiniz. Bu durumda Germany, Bohemia, Burgundy ve İtalya Krallıklarının Kutsal Roma imparatorluğuna bağlı krallıklar olduğunu görürsünüz. Yine aynı şekilde İskoçya’nın da bu moddayken hemen sol tarafındaki Duchy of The Isles düklüğünü bünyesine aldığını göreceksiniz. Lakin İskoçya bir krallık değil dolayısı ile Duchy of The Isles aslında kanunen İskoçya’nın hakkı olan özerk bir bölge, ancak o konuya daha sonra değineceğiz.

Empire: Bu da az önce sizlere belirttiğimiz krallıkları birleştiren imparatorluklar. Oyunda hem ülkelerin hem de karakterlerin ulaşabileceği en üst seviye bu nokta. İlk başladığınızda oyunda iki adet imparatorluk bulunuyor; Kutsal Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu.  Diğer yerler imparatorluk özelliği taşımadığı için siyah çıkıyor. Bu arada Kutsal Roma İmparatorluğunun haritada sadece kendi “kingdom” olarak geçen bölgesi renkli gözüküyor.

Özetleyecek olursak, haritada gördüğünüz bölgeler en küçükten büyüğe doğru:

Holding < County < Duchy < Kingdom < Empire olarak sıralanıyor. Şimdi gelin bu bölgeleri bir de unvanları ile inceleyelim.                                             FEODAL SİSTEM konusu 5. ve 6. sayfalarda devam ediyor >>>>>>

Toprak unvanları
Oyunda, tıpkı yerleşim birimlerinde olduğu gibi, unvanlarda da bir hiyerarşi söz konusu.

Holdingler
En küçük yerleşim birimi olan holdingleri baronluk mertebesi kontrol ediyor. Holdinglerin önemli olan kısmı başkent olanları. Bahsettiğimiz gibi holdingler üç farklı çeşitte inşa edilebiliyor; kaleler, şehriler veya tapınaklar/kiliseler. Eğer kontluğunuzdaki başkent, şehir tabanlı ise o zaman kontluğun yöneticisi bir burgher(Şehirli), kale tabanlı ise feodal lord, kilise tabanlı ise prens-piskopos oluyor. Öte yandan bu sistem sizin bu bölgeden aldığınız vergi ve asker sayısını da etkiliyor ancak o kısımlara daha sonra geleceğiz. Aynı zamanda o holdingi yöneten kişinin de unvanı holdingin kuruluş şekline göre belirleniyor.
Bunlar:

Barons, Baronesses: Eğer holdinginiz bir kale ise orayı yöneten kişiler cinsiyetlerine göre baron (erkek) ya da barones (bayan) unvanını alırlar.

Bishops, Priests, Shamans, Muftis, Mullahs: Eğer holdinginiz dini bir yapıya hakim ise o zaman buranın yöneticileri (hepsi erkek) bağlı oldukları dine göre piskopos, rahip, şaman (pagan dinleri için), müftü veya molla unvanlarını alırlar.

Mayors: Eğer holdinginiz bir şehir ise o zaman buranın yöneticileri belediye başkanı unvanını alıyorlar.
Bu unvanlar başkent olan olmayan bütün holdingler için geçerli. Ayrıca bunlar oyundaki en küçük ve etkisiz unvanlar olduğu için sadece oyunun kendisi tarafından kontrol edilebiliyorlar.

Kontluklar
Burası daha önceden de belirttiğimiz gibi oyunda demesne ya da provincies olarak geçen ve haritada isimlerinin yazılı olduğu topraklar. Kontluklar feodal yapının başladığı nokta. Her ne kadar bir kont  bir düke(eğer mevcutsa) ve her hâlükârda krala ve yine mevcutsa imparatora bağlı olsa da aynı zamanda kendi kontluğunun da hükümdarıdır. Yani oyunda tek bir bölgeye sahip olan bir karakteri seçseniz de o karakterin tıpkı kral veya imparator gibi, kendisine ait bir konseyi, ordusu, topladığı vergileri, vs. olacaktır. Kontluğunuzda ne yaptığınız tamamen sizi ilgilendirir. İç işlerinizde üst mertebelerin hiçbir söz hakkı yoktur ancak yine de (bağımsızlık için savaşmadığınız sürece) bir düke, krala, imparatora ya da belli bir hiyerarşi ile bu üçüne birden bağlı kalırsınız. Bu bölgenin yöneticileri de o toprakta başkent olan holdingin yapısına göre farklı unvanlar alır. Bunlar:

Counts, Earls, Countessas: Eğer kontluğunuzun başkenti olan holdinginiz bir kale ise o zaman kontluğu yöneten kişiler cinsiyetlerine göre kont (erkek), konti veya kontes (bayan) unvanını alırlar.

Prince-Bishops, Metropolitans, High Priests, Seidhs, Shieks, Ayatollahs: Eğer kontluğunuzun başkenti olan holdinginiz dini bir yapı ise o zaman kontluğu yöneten kişiler Prens-piskopos, metropollere, yüksek rahip, seid, şıh ve ayetullah unvanını alırlar.

Lord Mayor: Eğer kontluğunuzun başkenti olan holdinginiz bir şehir ise o zaman kontluğu yöneten kişi bu unvanı alır.

                                                         FEODAL SİSTEM konusu 6. sayfada devam ediyor >>>>>>

Düklükler
İki ya da daha çok kontluğun bir araya getirdiği bölgeler olan düklüklerin her zaman başında bir isim bulunmayabilir, yani doğrudan krala bağlı da olabilirler. Öte yandan bazı kontluklar da düklüklere bağlı olmayabilir. Düklükler feodal yapının ikinci basamağını oluştururlar. Tıpkı kontlar gibi dükler de kendi iç işlerinde bağımsızdırlar. Lakin onlar kontlara emirler de verebilir veya konseyine onları atayabilirler. Onların askerlerinden faydalanıp bütün kontluklardaki bütün holdinglerin kazancından belli bir kısmını vergi olarak alabilir. Düklüklerin de kendilerine ait bir başkenti vardır ve bu başkent düklüğün içindeki kontluklardan birisinde seçilir. Örneğin Moray Düklüğünün (Moray, Ross  ve Caıthness kontluklarının oluşturduğu kuzeydeki bölge) başkenti Moray kontluğudur. Düklüklerin liderleri bu başkentleri kontrolü altındaki kontluklardan istediği birisine değiştirebilirler. Bu bölgenin yöneticileri de yine aynı holding mantığı ile başkenti olan kontluğun yönetici holdingi hangi tarzda bir yapıya sahipse ona göre şu unvanları alırlar:

Dukes, Doux, Emirs, Beylorbeys, Duchesses: Kale düklüklerinin yöneticileri dük, doux, emir, beylerbeyi ve düşes unvanlarını alır.

Prince-Archbishops, Patriarchs, Archpriests, Grand Mufits, Grand Ayatollahs: Dini yapıya sahip düklüklerin yöneticileri prens-başpiskopos, patrik, başrahip, büyük müftü ve büyük Ayetullah unvanlarını alırlar.

(Çok aradım ancak maalesef bu unvanlara sahip hiçbir karakter bulamadım. Bulan varsa bana göndersin lütfen)

Doges: Şehir düklüklerinin yöneticileri Duka unvanını alırlar.

Lakin düklükler konusunda belirtilmesi gereken bir husus mevcut. Başında da dediğim gibi her düklük tek bir kişiye bağlı olmayabileceği gibi düklüklerin sahiplerinin burada gördüklerinizden farklı unvanları olabilir. Örneğin Moray Düklüğü ’nün bir dükü bulunmaktadır (Prince Mael-Snechtai) ancak Albany Düklüğü ‘nün bir dükü bulunmamaktadır. Bu durumda o düklüğe dahil olan kontlar bu unvanı ele geçirmek için birbirleri ile çatışırlar. Öte yandan kontlar düklerin, dükler de kralların unvanlarını ele geçirip feodal piramitte üst kısımlara ilerlemeyi hedeflerler. Zaten Crusader Kings II’nin temel amacı da budur.

Krallıklar
Krallıklar düklüklerin ve onların içine aldıkları kontlukların topluca oluşturdukları ve tek bir kişiye bağlı oldukları alanları gösterir. 

Kings, Queens: Bu ikili hepimizin tanıdığı kral ve kraliçelerdir. Krallıkların yöneticilerine bu unvanlar verilir.

Pope, Ecumenical Patriarchs, Caliph: Bu kişiler dini varlıkları ile büyük alanlara etki ederler. Bu kişiler bölgelerden çok dinlerin başındaki insanlardır. Dinlere göre bu kişiler Papa, bütün hristiyanlarca kabul edilmiş patrik veya halife unvanını alırlar.

Serene Doges: Bu kişiler özellikle İtalya’da bulunan büyük şehir devletlerinin yöneticileridir. Bunlar yüksek duka unvanını alırlar.

İmparatorluklar
Birden fazla krallığı veya şehir devletini himayesi altına almış bölgelerdir. Bunlar oyunda bir ulusun elde edebileceği en üst noktadır. Yine aynı şekilde bunların unvanları da oyundaki karakterin elde edebileceği en üst nokta olur.

Emperors, Empresses: Bir imparatorluğa sahip olan kişi elbette cinsiyetine göre imparator veya imparatoriçedir.

Özet
İşte Crusader Kings II’deki feodal sistem hem topraklar açısından hem de toprak unvanları açısından bu şekilde açıklanabilir. Kısa bir özetini yapacak olursak toprak sistemi  küçükten büyüğe:

Holdings -> County -> Duchies -> Kingdoms -> Empire

şeklinde sıralanmaktadır. Yine aynı düzenle genel toprak unvanları da:

Barons -> Counts -> Dukes -> Kings -> Emperors

şeklinde sıralanır. Bir karakter birden fazla bölgenin kontluk, düklük hatta krallık unvanını elinde bulundurabilir. Örneğin benim oyunumda kontrol ettiğim karakter şu anda tam 12 bölgenin kontu, beş bölgenin dükü iken hem İskoçya hem de İrlanda kralı unvanlarını elinde bulunduruyor. Elbette bunların hem artı yanları hem de eksi yanları mevcut.

Elinizde çok fazla düklük bulundurmak derebeylerinizin tepkisini çeker ve size karşı olan pozitif düşünceleri azalır. Bunun yanında demesne sayınız arayüzde sağ üst köşede bulunan “ Demesne Size” ı aştığında vergilerden ceza yemeye başlarsınız ve aşırı kontrolünüz yüzünden millet size karşı isyanlar çıkartmaya başlar. Dolayısı ile yapmanız gereken şey demesne size’ınızın elverdiği kadar kontluğu elinizde tutup, geri kalan kontlukları ve düklükleri (mümkünse önce çocuklarınıza) ardından da diğer hanedan liderlerine dağıtmanız olacaktır. Elbette bunu yaparken önceliği sizi sevenlere vermeyi düşünmelisiniz.

Öte yandan karakter portrelerinin altında size karşı olan düşüncelerini gösterdiği yere imlecinizi getirir ve bir süre beklerseniz o karakterin sizin hakkınızdaki eksi ve artılarının nedenlerini görebilirsiniz. Bunların içinde o karakterin sizin elinizde tutuğunuz ve kendisine vermenizi istediği unvan da bulunabilir. Eğer o karaktere o unvanı (düklük ya da kontluk ve hatta krallık) verirseniz o zaman eksi (kırmızı) olan düşünce puanı bir anda artıya çıkacaktır. Demesne’ler size verilecek vergiyi ve kendi şahsi ordunuza sağlayacağınız asker sayısını belirlediği için bu sayıyı Demesne size ile

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu