Oyun İncelemeleri

Pathfinder: Kingmaker

Eski tarz Batı tabanlı rol yapma oyunlarını özleyenler için geliştirilen Pathfinder: Kingmaker, başarılı bir Kickstarter kampanyasından sonra oyuncuların karşısına çıktı. İlk başlarda yayıncı bulmakta zorluk geçen bağımsız geliştiriciler olan Owlcat Games ekibi, oyuncuların desteğinden sonra Deep Silver ile anlaşarak, güç bela oyunlarını yayınlamayı başardılar. Kendilerinin de söylediği gibi tamamen Baldur’s Gate, Fallout 1, Fallout 2 ve Arcanum gibi oyunları seven bu ekibin ellerinden çıkan Pathfinder: Kingmaker, öteki bir taraftan sanki oyuncuların isteklerine göre yapılmışa benziyor. Parti tabanlı bir FRP masa oyununa benzeyen yapısıyla sizi saatlerce başına hapsedecek olan oyunun rol yapma mekanikleri, AAA oyunlarla yarışı derecede iyi tasarlanmış.

Pathfinder: Kingmaker inceleme

Stolen Lands olarak tabir sevilen fantastik bir evrende geçen Pathfinder: Kingmaker, haydutların saraya baskın yapmasıyla başlıyor. Hali hazırda siyasi bir karışıklıkta olan ülke, böylelikle bir darbe daha yiyor. Oyunun ilk başlarından itibaren devamlı bir gerilimin içerisinde oluyorsunuz. Oyuna isterseniz hazır karakterlerden bir tanesini seçerek veya kendi karakterinizi oluşturarak başlayabilirsiniz. Ancak böyle bir oyunda hazır bir karakter yerine, kendi karakterinizi oluşturmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü FRP oyunlarına aşinaysanız, karakter oluşturma ekranında bolca vakit geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Bazen karakter oluşturma ekranında saatler harcayıp, sonra karakterinizi beğenmeyip baştan yaptığınız durumlar bile olabiliyor.

Sekiz ırk arasından seçim yapabildiğiniz oyunda altı adet zorluk modu bulunuyor. Her türlü detayın zorluğunu ayarlayabildiğiniz oyunda, kendi tarzınıza göre dövüşmek mümkün. Oyunun dövüş sistemi ise hibrit bir yapıda ilerliyor. Eski tarz ve yeni tarz rol yapma oyunlarının bir karışımı olan Pathfinder: Kingmaker‘ı, başka bir taraftan bu konuda Final Fantasy 12‘ye benzetebiliriz. Oyunu son zamanlarda çıkmış olan Pillars of Eternity ve Divinity Original Sin yapımlarından daha zor olan Pathfinder: Kingmanker’da karışık seçimlerin arasında kaybolabilirsiniz. Ağır ilerleyişini bölümler halinde oyuncuya sunan yeni yapımda, partinizi veya karakterinizi geliştirmenin yanında yapabildiğiniz başka özellikler de bulunuyor.

Pathfinder: Kingmaker’da ilk bölümden sonra açılan Baron olma kısmıysa şahsen benim en çok hoşuma giden özelliklerden bir tanesi oldu. Kendi topraklarınıza sahip olabildiğiniz oyunda ticaret yapabilmek mümkün. Sahip olduğumuz topraklarda han, çeşitli binalar, değirmen ve sur gibi mülkler yapabilirken, bu yapıları görevlendirdiğiniz kişilerle işletebiliyorsunuz.

Oyunun menü tasarımları ise bu tarza ayak uydurmak isteyen yeni oyunculara göre tasarlanmış. Eski batı tabanlı rol yapma oyunlarının yanında, oyundaki her türlü ayarı kolayca bulabiliyorsunuz. Kendi kuralları olan Pathfinder: Kingmaker’ın hikaye gidişatı ise maalesef bazen sıkabiliyor. Bazı konuşmalar fazlasıyla gerekli olabilirken, bazıları zamanınızı çalabiliyor. Karakter arasında konuşmalar çok uzun olduğundan bazen yan karakterler havadan sudan konuşmaya başlayıp, daha sonrasında hikayeyle alakalı çok ciddi konulara atlayabiliyorlar. Bu sebepten dolayı oyunda bulunan konuşmaları çok dikkatli bir şekilde takip etmenizi öneriyorum.

Karakterler arasındaki ilişki ise oyunda bulunan çoğu mekaniğe etki edebiliyor. Romantizmin de bulunduğu Pathfinder: Kingmaker‘da, yan karakterlerle olan ilişkinizi sıkı tutmaya bakın. Oyunun grafikleri ise pek günümüze uygun değil ancak Pathfinder: Kingmaker, grafikleriyle ön plana çıkmayan bir oyun olduğu için, yapımın gerçekçiliğini grafiklerde aramıyorsunuz. Ancak karakter çizimleriyle fazlasıyla başarılı. Sanat tasarımı tarzında karşımıza sunulan karakter portreleri, oyunun havasıyla gayet uyumlu olmuş.

Sona geldiğimizde Pathfinder: Kingmaker, eski tarz batı tabanlı rol yapma oyunlarının özlemini çeken oyuncuların oldukça hoşuna gidecektir. Divinity Original Sin ve Pillars of Eternity serileri sizi zorluğuyla tatmin etmediyse ve daha zor ve karmaşık bir rol yapma oyunu arıyorsanız, Pathfinder: Kingmaker’ı tercih edebilirsiniz. Mekanikleri sayesinde Pathfinder: Kingmaker‘ı sadece bu türe aşina olan oyunculara öneriyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu