Oyun İncelemeleri

Overcooked! 2

Hızlı karar verme konusunda kendinizi nasıl görürsünüz? Zor zamanlarda ani kararlarda kafanız karışır mı, yoksa soğukkanlılıkla işin üstesinden gelen, hızlı ve doğru kararı verebilen buz adamlardan mısınız? Eğer nasıl biri olduğunuz konusunda kendinizle yüzleşmek istiyorsanız, size bir tavsiyem var. OVERCOOKED 2 oynayın. Gerçekten! Beyin loblarının her kıvrımını adeta ateşe veren Overcooked 2, serinin ilk oyununu oynayan oyuncuların aşina olduğu gibi, aslında bir aşçılık oyunu. Ancak satrancın sadece bir oyun olmadığıı gibi, Overcooked 2’de, sadece bir aşçılık oyunu değil.

Overcooked 2 İnceleme

Aslında Overcooked 2’nin mekanikleri oldukça basit. Bir, ya da birden fazla aşçıyı kontrol edip, ardı sıra sipariş edilen yemekleri müşterilere yetiştirmeye çalışmak. Özellikle zombi oyunlarında karşımıza çıkan “horde oyun modu” konseptinin aşçılık versiyonu diyebiliriz. Yani, tek başınıza ya da, arkadaşlarınızla birlikte, verilen yemek siparişlerini zamanında yetiştirmeye çalışıp, bölümü en iyi puanla bitirmeye çalışıyorsunuz. Çok derinlikli olmayan bir hikaye modunun da bulunduğu Overcooked 2’de, Mario oyunlarından aşina olduğumuz harita tasarımı karşımıza çıkıyor. Amacımız ise, 1-1, 2-1 Gibi giderek açılan harita bölgelerindeki, aşçılık görevlerini tamamlamak ve krallığı zombi ekmek tehlikesinden korumak. Evet Zombi ekmekler….

Overcooked 2’de birbirinden zorlu ve eğlenceli 45 bölüm bulunuyor. Verilen farklı farklı yemek siparişlerini yetiştirmeye çalışırken, bir yandan bölümlerin kendi zorluklarıyla da mücadele ediyoruz. Örneğin bir bölümde, Harry Potter’ın meşhur yemekhanesini andıran bir yemekhanede, öğrencilere sabah kahvaltısı yetiştirmeye çalışıyoruz. Ancak bu sandığınız kadar kolay olmuyor. Çünkü siparişi yetiştirmek için; domates’ten salatalığa, patatesten yumurtaya koştururken, eşyaların yeri değişiyor. Bu değişken ve eğlenceli harita tasarımı, bölümler ilerledikçe o kadar zorlu bir hale geliyor ki, farklı farklı harita tasarımları, zorlayıcı dış faktörlerle mücadele ederken, bir yandan siparişleri yetiştirmeye çalışmak, hem keyif verici, hem kafa karıştırıcı, bir hal alıyor. Sadece bölüm tasarımlarında değil, zorluk yemek çeşitlerinde de git gide artıyor. Oyunun ilk bölümlerinde domates ve maruldan oluşan basit tarifler hazırlarken, bölümlerde ilerledikçe, suşi gibi tavuklu, etli ızgara yemekleri gibi, hazırlaması bir kaç farklı işlem gerektiren yemek tariflerini, aç müşterilere zamanında yetiştirmeye çalışıyorsunuz. 

Belirtmek lazım ki Overcooked 2, kesinlikle arkadaşlarınız ile oynamanız gereken bir oyun. Bir ya da birkaç arkadaşınızla birlikte, verilen siparişleri yetiştirmeye çalışmak, görev dağılımı yapmak yardımlaşmak ve birbirinize sataşmak, oyunun eğlencesini kat kat arttırıyor. Zaten bölüm tasarımlarının da, birlikte oynamak için dizayn edildiğini söyleyebiliriz. Örneğin; iki ayrı botta nehirde sürüklenirken, yemek malzemeleri sizin botunuzda oluyor, arkadaşınıza patates, soğan pirinç fırlatırken, o bir yandan bu malzemeleri pişirmeye başlıyor. Siz de bir yandan bulaşıkları yıkamaya çalışıyorsunuz. Oyunun git gide zorlaşan bölüm tasarımları, genelde bu tarz yardımlaşmaya dayalı olması için inşa edilmiş. Overcooked 2’de, başta da bahsettiğim gibi, hikaye modu, arcade modu ve versus oyun modları bulunuyor. Arcade ve Versus  oyun modlarını aynı bilgisayar üzerinden 4 arkadaşınızla birlikte oynayabileceğiniz gibi, .evrim içi olarak oluşturduğunuz özel bir partiye davet ettiğiniz arkadaşlarınızla, ya da online olarak rastgele eşleştirme sistemiyle diğer Overcooked 2 oyuncularıyla da oynayabiliyorsun. Ancak şu an itibariyle eşleştirme sistemnini pek de düzgün çalıştığını söyleyemeyiz. Online oyunda rakip veya yanınıza bir aşçı yardımcısı bulmakta baya bir zorlanıyorsunuz. Olur da, hızlı bir şekilde rakip bulabilirsenizi online mücadeleler de oldukça keyifli geçiyor.

Aynı takımda, ya da karşılıklı amansız bir yemek pişirme yarışı içine giriyorsunuz. Yemekleri en hızlı hazırlayıp müşterilere yetiştiren taraf, daha fazla puan topluyor ve müsabakayı kazanıyor. Özellikle, çevrim içi mücadelelerin oldukça eğlenceli anlara sahne olduğu söyleyebilirim.

Toparlamak gerekirse, Overcooked 2 tatlı grafik yapısı, akıl karıştıran bölüm tasarımları, hem hızlı düşünmeyi hem de hızlı karar vermeyi gerektiren oynanış yapısıyla, arkadaşlarınızla beraber oynayabileceğiniz  minik ve sevimli bir oyun.  Bölüm sayısı oldukça fazla ancak yaptığınız şeyler temelde aynı olduğu için oynanıştan aldığınız zevkin çok uzun ömürlü olmadığını da söylemek gerek. Yemek simgeleri oldukça küçük göründüğü için zaman zaman ekranda birbirine giren domatesler ve salatalıklar görebiliyor, almak istediğiniz şeyi almakta zorluk çekebiliyorsunuz. Bunlar oyunun eskileri olarak dikkat çekiyor.

Fiyat performans olarak değerlendirmek gerekirse, vereceğiniz parayı kesinlikle sonuna kadar hak ediyor. Evet Overcooked 2, sadece bir oynanış mekaniği sunuyor, ancak o mekanik de gayet güzel çalışıyor. Overcooked 2;  büyük savaş oyunlarından, patlamalardan çatlamalardan sıkıldığınızda, kafanızı dinleyeceğiniz huzurlu ve eğlenceli bir liman olarak karşımıza çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu