Oyun Ön İncelemeleri

God of War

PlayStation 2 döneminin Japon menşeyili olmayan nadir klasik serilerinden bir tanesi olan God of War, yedinci konsol jenerasyonuna ait olan PlayStation 3 ile oyunculara veda etmişti. Genel olarak senaryo anlamında karmaşık bulunan ve oynanış dinamikleri bakımından diğer hack ‘n’ slash oyunlar ile karşılaştırıldığında yetersiz bulunan oyun, teması sayesinde milyonların kalbin taht kurdu. Görkemli savaş atmosferleri, destansı bölüm sonu canavarları ve Kratos’un tanrısal güçleri eline kontrolcüyü alan oyunculara büyük bir haz veriyordu. Kratos’un kızgın alevlerden ve beyaz küllerden oluşan dinmek bilmeyen öfkesi hangimizin Dualshock’unu zedelemedi ki?

God of War hakkında merak edilenleri yanıtlıyoruz

Sıradan bir yarı tanrının Olimpos’un efendilerine baş kaldırma fikri son oyunlarında maalesef kendini tüketme sürecine girmişti. Bunu önceden gören yapımcı ekip Santa Monica, seride köklü bir değişikliğe gidilmesini doğru buluyordu. Öncelerinde Kratos’u Yunan mitolojisi hariç başka bir evrene yakıştıramayacaklarını belirten geliştiriciler, sonrasında bu sözlerinden döndüler ve oyun dünyasının öfke kontrolüne sahip olan karakterini cımbızla tutup İskandınav tanrılarının oturduğu kurtlar sofrasına bıraktılar. Olimpos’un tepelerinde çeri domatesi doğrar gibi tanrı doğrayan Kratos’un, Nors tanrılarına neler yapabileceğini hala kestiremiyoruz. Fakat yeni oyunda öfkeden ve intikam duygularının esiri olmuş bir karakter yerine, hak yolunu bulmuş bir karakter ile karşı karşıyayız. Tersinin yine pis olduğu ve öldürmekten hiç çekinmeyen Kratos’un macerasına bu sefer akıl hocalığını yaptığı Atreus da yardım ediyor.

Hali ile Kuzey iklimine pek alışkın olmayan ve sakalına kır düşmüş yaşlı dostumuzun rehberi rolünde bulunan Atreus, Kratos’a hem çevirmenlik yapıyor hem de İskandınav bölgelerini avucunun içi gibi bildiği için yol göstericimiz oluyor. Fakat ortada bir çıkar ilişkisinin mi olduğunu, yoksa gerçekten de sıcak bir baba oğul ilişkisinin mi olduğunu henüz pek kestiremedik. Kratos oğlu gibi gördüğü Atreus’u tehlikelerden korurken, bildiği her şeyi ona öğretiyor. Geçmişte işlediği günahların utancını yaşayan Kratos, katil tarafını Atreus’a yansıtmamaya çalışıyor. Ayrıca Atreus’un karanlık tarafa kaymaması için elinden geleni yapan babacan karakterimiz, bu sefer daha aklı başında bir şekilde hikayede yer alacak.

Yeni oyunda hangi İskandınav tanrıları veya yaratıkları ile savaşacağımızı hala tam olarak bilmiyoruz falan İskandınav topraklarından çıkmış özel bir balta taşıyoruz. Leviathan adını alan bu özel baltamız, aynı Thor’un çekici gibi biz istediğimiz zaman elimize geri dönüyor. Ayrıca detay bir bilgi olarak Leviathan’ın, İncil’de deniz canavarı olarak betimlendiğini belirtelim. Oynanış mekanikleri anlamında eski oyunlardan kendini tamamen ayıran yeni God of War’da artık kamera açısını istediğimiz gibi ayarlamak bizim elimizde. Eski oyunda bize sunulan kombo mekanizması, yerini ayakları daha fazla yere basan bir dövüş mekaniğine bıraktı. Geride bıraktığımız sene çıkan Hellblade Senua’s Sacrifice’a benzetebileceğimiz bu dövüş dinamiğine yumruklarımız, fırlatıp elimize geri döndürebileceğimiz balta ve aniden oluşup tekrar kapanabilen bir kalkan eşlik ediyor.

Yayınlanan videolarda yaratıklara bu üç şekilde saldırabiliyoruz. Yani yeni oyunda, eski oyunlarda karşılaştığımız silah çeşitliliği olmayacak gibi gözüküyor. Fakat oyun daha çıkmadığı için bu bilginin kesin olmadığının altını çizelim. Savaşlarda oğlumuz Atreus’un da yardımını alabildiğimiz gibi, Bayonetta serisinde gördüğümüz Witch Time (zamanı durdurma) mekaniği de yeni oyunda bulunuyor.

Bölüm sonu canavarları ile yaptığımız görkemli savaşların God of War serisinde fazlasıyla büyük bir rol oynadığını hepimiz biliyoruz. Fakat sadece PlayStation 4’e çıkan yeni God of War’un tanıtım videolarında pek fazla görkemli bir savaş göremedik. Daha çok oyunda bulunan troller ile savaştığımız kısımları yayınlayan geliştirici ekip, belki de bu kısımları sürpriz olması açısından bizlere göstermemiştir. Tüm bunların yanında oyunun dövüş mekaniklerini, az da olsa Souls oyunları ile hayatımıza girmiş olan dövüş mekaniğine benzeten büyük bir oyuncu kitlesi de var.

Grafiklere geçtiğimizde ise yeni oyunun tam olarak yeni nesil konsollara yakışır bir şekilde dizayn edildiğini söylemezsek olmaz. Oldukça detaylı bir Kratos tasarımını oyuna aktaran Santa Monica ekibi, animasyonların iyi olması için ellerinden her şeyi yapmışlar. Bölüm tasarımları konusunda ortaya muazzam bir iş çıkartan geliştiriciler, çevrenin detaylı olmasına fazlasıyla özen göstermişler. Her bir bölümde oyuncuya sürükleyici bir hikaye bırakan yapımcılar, bu sefer oynayıp geçtiğimiz bölümlere tekrar geri dönme şansı verecekler.

Sona geldiğimizde oyunun en az eski God of War oyunları kadar görkemli durduğunun altını çizelim. Eski oyunlarda karşılaştığımız mekanikleri rafine etmek yerine baştan aşağı daha güzel mekanikler ortaya koyan Santa Monica’nın yeni God of War oyunu, Türkçe altyazı desteği ile birlikte 20 Nisan tarihinde piyasada olacak. Bakalım yeni nesil oyuncular, PlayStation 2 döneminden bu yana süregelen maceranın yeni halkasını beğenecekler mi? Hep beraber göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu