Huawei Matebook D16 inceleme
Huawei hali hazırda birçok modeli bulunan Matebook markası konusunda son dönemde çok daha fazla alternatif ile karşımıza çıkmaya başladı. Giriş segmenti, orta ve üst segment modellerin yanı sıra hem tablet hem PC olarak kullanılabilen (Huawei Matebook E inceleme) modellerle bile pazara yayıldılar diyebiliriz. İşte bu atağın son örneklerinden birisi de iş kullanımı ve öğrencilerin odağında geliştirilen yeni Matebook D16 modeli oldu.Matebook D16 inceleme (RLEF-X) içeriğimizde de bu modelin genel özelliklerine birlikte göz atacağız.
Matebook D16 inceleme (RLEF-X)
Huawei Matebook D16 modeli tasarım anlamında o alıştığımız hatlara sahip. Artık Huawei PC denince aklımıza hemen tasarımı ve o bilindik yapısı geliyor. Firma bu konuda marka algısını güzel bir şekilde oturttu ve hangi segment olursa olsun o bilindik tasarımından çok fazla taviz vermiyor.
Bu yeni model 16 inç olmasına karşın sadece 1.7 kg ağırlığında. 356 x 248 mm boyutları ile çantanıza kolayca sığacak bir yapısı bulunuyor ve ağırlığı da göz önüne alındığında taşınabilir tarafta avantajlı bir model haline geliyor. Başta da belirttiğim gibi bu tarz modelleri zaten öğrenciyseniz ya da sık sık seyehat ediyorsanız iş odaklı da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
Cihazın sağ tarafında biri USB 3.2 Gen 1 diğeri USB 2.0 olmak üzere iki adet USB girişine yer verilmiş. Sol tarafa baktığımızda ise iki adet USB C girişi görüyoruz. Dosya aktarımı ve şarj için kullanabileceğimiz bu girişlerden bir tanesini Display Port olarak da kullanabiliyorsunuz. Yine sol tarafta ekran kullanımı için HDMI porta ve 3.5 mm’lik jak girişine de yer verilmiş.
Ekran ve Tasarım
Matebook D 16 modeli 16 inçlik IPS bir ekrana sahip. Görüntü oranı olarak bir tık genişletilmiş ve klasik boyutların aksine 16:10 ölçeği ile karşımıza çıkıyor. %90 ekran gövde oranı bulunan bu modelde bu ölçeğe de bağlı olarak 1080P yerine 1920×1200 çözünürlüğüne yer verilmiş. Tabi bu ekranda yine klasik olarak TÜV Rheinland düşük mavi ışık ve Flicker Free sertifikalarının bulunduğunu da belirtelim.
Tasarım anlamında başta da belirttiğim gibi benzer hatlar karşımıza çıkıyor. Numeric tuşların yer aldığı ve arkadan aydınlatmalı olan çiklet bir klavye kullanılmış, yazması oldukça keyifli. Mouse Pad kısmı geniş tutulmuş ve sağ tarafta Huawei Share ile birlikte işlemci, grafik birimi logoları konumlandırılmış.
Evet Huawei ekosisteminin bir parçası olarak bu modeli kullanmak mümkün. Özellikle Harmony OS bir telefona sahipseniz başta dosya aktarımı olmak üzere birçok kullanımı çok rahat bir şekilde yapıyorsunuz. Huawei model tabletiniz varsa onu ikinci ekran olarak kullanabiliyor, dokunmatik özelliklerinden yararlanıyor ya da yine firmanın taşınabilir hoparlörü, kulaklık modellerini de çok rahat kullanabiliyorsunuz.
Tasarımda sevdiğim noktalardan birisi artık bu modellerde kameranın klavye tuşu yerine tekrardan klasik yerine, yani ekran çerçevesine konumlandırılması oldu. klavyeye gizlenen ekran tasarım hatlarını daha farklı gösterse de özellikle pandemi sonrası online toplantılar, dersler hayatımızın vazgeçilmez unsurları arasına girdi. Haliyle kamera aşağıda olunca açısal problemler yaşanabiliyordu. Bu modelde ise kameranın tekrar eski yerine dönmesi oldukça isabetli bir karar olmuş. Firma bazı modellerinde klavyeye gizlemeye devam etse de birçoğunda da klasik işleyişe dönmeye başladı. Bu da sevindirici bir haber diyebiliriz.
Bu kemara 1080P çözünürlüğe sahip ve hem toplantılarda hem de acil kullanımlarda fazlasıyla yeterli bir kalite sunuyor. Ses tarafında ise iki hoparlörün yanı sıra dörtlü mikrofon tasarımı kullanılmış. Bu da eğer bulunduğunuz ortam çok gürültülü değilse toplantılar ve online görüşmeler için yeterli bir ses kaydı anlamı taşıyor. Unutmadan parmak izi sensörü bulunan açma kapama tuşu var. Bu zaten Huawei için klasikleşti ve sorunsuz, aksamadan çalışıyor.
Teknik özellikler
Matebook D16 içerisinde Intel’in 12.nesil işlemcilerinden Core i7 12700H modeli bulunuyor. Grafik birimi olarak yine Intel Iris X tercih edilmiş. 16 GB Ram ve 500 GB SSD ile birlikte bu modelin hem günlük işlerinizde hem de arada ufak çaplı oyun molası verdiğinizde sizi üzmeyecek bir model olduğunu söyleyebilirim. Tabi oyun tarafından bahsettiysem bunun bir oyuncu laptobu olmadığını göz önüne almanız gerekiyor. Yine de League of Legends, CS: GO, Fortnite gibi oyunları rahat bir şekilde oynayabiliyorsunuz.
Diğer taraftan işlemci performansını göz önüne aldığımızda Premire ya da Photoshop gibi uygulamalarda herhangi bir takılma problemi yaşanmıyor. İşlemci beklenildiği gibi Geekbench skoru olarak 1782 puan almayı başardı. Unutmadan cihaz oldukça sessiz çalışıyor ve soğutma için firmanın yeni teknolojisi Shark Fin Design 2.0 fan sistemi kullanılmış.
Normal kullanımda ortalama yedi saatlik bir kullanım sunan Matebook D16’da 60 Wh lityum polimer bir batarya bulunuyor. Kutu içerisinden hızlı şarj desteğine sahip olan 65 Watt’lık adaptör ile birlikte sadece 30 dakikada %50 civarında şarj olabiliyor.
Sonuç olarak Matebook D 16 modeli tıpkı diğer Matebook modellerinde olduğu gibi şık ve kullanışlı bir model olmuş diyebiliriz. Huawei bildiğiniz gibi Matebook serisini mümkün olduğunca geniş tutmaya ve her bütçeye göre modeller sunmaya özen gösteren bir firma. Eğer iş ya da okul odaklı bir cihaz düşünüyorsanız göz atmanız gereken modellerden biri olmuş diyebilirim.