Razer Kraken Pro V2
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte birbirinden çok çeşitli hobiler ortaya çıkmaya başladı. Bunların en büyük örneği ise kimileri için hobi kimileri için spor olan video oyunları. Çeşitli oyunlar olduğu için birbirinden çok masaüstü donanım geliştiriliyor ve bu cihazların hepsi farklı teknik özelliklere sahip oluyor. Doğal olarak teknik özelliklerine göre de fiyatları otomatik olarak değişiyor. Bugün ise profesyonel kulaklık diyebileceğimiz kesimin uygun fiyatlılarından biri olan Razer Kraken Pro V2 modelini inceleyeceğiz.
Günümüzde bilgisayar üzerinden oyun oynamak için, özellikle de profesyonellerin seviyesine yaklaşmak için bilgisayarınızın donanım özelliklerinin önemli olduğu kadar masaüstü donanım dediğimiz klavye, fare ve kulaklık üçlüsünün de önemi çok ayrı. Nedenine değinecek olursak, kasa içi donanımların oyunda direk FPS değerlerine ve bu sayede akıcılığına etki ettiğini söyleyebiliriz. Evet, gerçekten çok önemli bir konu fakat bunun yanında yanlış tercih edilen mouse, klavye ve kulaklık üçlemesi sizi en sevdiğiniz oyunlarda bile yarı yolda bırakabilir. Elinize ve tutuş şeklinize uymayan bir fare aldığınız takdirde hem performansınız kötü olur, hem de bileğinize kramp girebilir. Zamanında başıma geldiğinden biliyorum. Bununla birlikte klavyenin bu kadar etkili olabileceğini söyleyemem fakat önceden kullandığınız klavyede fazla mikro tuşu varsa ve siz bunları kullanıyorsanız daha az mikrolu ürünlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kulaklıkta bunlara benzer örnekler verebiliriz. Oynadığınız oyunlara ve sevdiğiniz ses rengine göre tercih etmeniz gereken kulaklık modelini seçmeniz gerekiyor. Belki kullandığınız ürün çok kalitelidir, fakat eskidiği için değiştirmeniz gerekiyordur. Araştırmadan yada sadece fiyatına bakıp bu iyidir kanısına varırsanız sonu hüsran olabilir. En önemli konu denemeden kulaklık almayın derim ben. Önce gidin deneyin, içinize sinerse alın. Çünkü her kulaklığın ses rengi yani basları, tizleri, frekansı vb. farkı olur. Hatta ve hatta kulaklıkta kullanılan materyaller ve tasarımları bile sesin farklılaşmasına sebebiyet verebilir.
Kısaca tasarımından ve mikrofonundan değinmek istiyorum. Öncelikle malzeme kalitesinin çok iyi olduğunu belirtemeliyim. Bunun yanında sağlam kasasıyla birlikte çarpmalara ve yere düşürmelere karşı gerçekten dayanıklı. Zaten kulaklığın ana gövdesi kalın bir metalden yapılmış. Metal iskeletin yanı sıra kulaklık kısımlarının dışı da bu metal tarafından korunuyor ve bu sayede kulaklıkların en hassas noktası olan kafa bandıyla birleşim yeri kolay kolay hasar almıyor. Bunun yanında kulaklığın kafa bandının biraz sıkı olduğunu belirtemem gerekiyor. İlk başlarda biraz rahatsız etse de bir iki saat sonra alışmaya başlıyorsunuz. Bir diğer konu ise, Razer’ın yaptığı kulaklıklardaki kulak yastıklarının mükemmel olduğu. Gerektiği kadar yumuşak ve rahat, hiç bir şekilde rahatsızlık vermiyor.
Mikrofonu ise diğer Razer marka kulaklıklarda olduğu gibi sürgülü bir yapıda. Yerinden çekip çıkardığınız takdirde istediğiniz açıda kıvırıp kullanabiliyorsunuz. Ses kalitesine değinecek olursak gayet başarılı bir performans sergilediğini açıklayayım. Zaten böyle bir kulaklıktan daha azı beklenmezdi.
Kraken Pro V2’nin performansına değinecek olursak fiyatının çok üzerinde ses kalitesi ve yüksekliğine sahip olduğunu belirtelim. Daha önce yakın fiyatlarda test ettiğim ürünlere göre hem malzeme kalitesi bakımından hem de ses kalitesi bakımından bir değil bir kaç adım önde olduğunu söylemem mümkün. Ayrıca Playstation 4, Xbox One, PC, Mac ve diğer mobil cihazlarla uyumlu olduğunu söyleyebilirim. Öte yandan zaten dünyadaki en iyi profesyonel oyuncularında bu kulaklığı tercih ettiğini söyleyelim. İster e-spor, ister müzik veya film için kullanın hepsini kaldıracak cinste bir kulaklık olduğunu belirtmeliyim. Bir diğer önemli etken ise oyunlardaki üç boyutlu ses performansı, 550 lira bandında bulabileceğiniz en kalitele sise sahip oyuncu kulaklığı olduğunu rahatlıkla belirtebilirim. Eğer, belirttiğim bütçede bir kulaklık arıyorsanız, öncelikle Razer Kraken Pro V2’yi gözden geçirmenizi öneririm. Canlı ve berrak ses kalitesi sayesinde oyun, film ve müziklerde en iyi performansı sunabiliyor. Şöyle düşünün, ucuz kalitesiz bir monitörde renklerin cansız ve oyun zevkini alamadığınızı göz önüne getrin, fakat kaliteli bir monitör görünce ya da OLED diyelim capcanlı renklerle birlikte siyahların daha siyah olduğu tüm renklerin gerçeğe daha yakın olduğunu düşünün. Kulaklıklarda da bunun gibi düşünebiliriz, cansız berrak olmayan bir sesi dinlediğiniz sırada kendinizi o atmosferin içinde bulamazsınız. Ancak kaliteli bir kulaklıkla, canlı taze ve berrak ses rengine sahip sağlam bas ve tizler barındıran bir kulaklıkla birlikte oynadığınız oyunun ya da izlediğiniz filmin atmosferine daha iyi girebilirsiniz. Ayrıca bir çok cihaz ile uyumlu olması da çok büyük bir avantaj. Tek bir kulaklık ile bütün cihazlarınızda istediğiniz şeyleri yapabilir ve keyif alabilirsiniz. Tüm bunların dışında bu kadar kaliteli üç boyutlu sesi sanal 7.1 desteğiyle vermeyi başarması da Razer’ın gerçekten bu kulaklık için çabaladığını gösteriyor.
Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere, kulaklık aslında stereo. Şimdi siz bana stereo, yani çift kanallı bir kulaklık nasıl üç boyutlu bir ses verecek diye soracaksınız. Şöyle oluyor, zaten piyasadaki bir kaç kulaklık haricinde; örneğin Razer Taimat 7.1, diğerleri gerçek 7.1 desteğine sahip değil. Aslında hepsi bir kandırmaca, sanal sürücüler sayesinde sesin geçişlerini yavaş bir şekilde sağlıyorlar ve bu size üç boyutlu ses gibi geliyor. Kızmanıza ya da gerçek 7.1 kulaklık aramanıza gerek yok, çünkü kulaklığın çok küçük bir alana sahip olduğunu söyleyelim. Yani ortaya çıkan ses kulağınıza çarpıp geri dönüyor ve kulaklığa çarpıp tekrar kulağınıza geliyor. Bu yüzden de zaten oyuncu kulaklıklarının açık kulaklık olması gerekiyor. Yani oyuncu kulaklıklarının dışarıya yüksek ses sızdırması bu yüzden, oyun oynadığınız sırada en iyi şekilde üç boyutlu sesi almanız gerekiyor fakat kapalı kulaklıklarda, demin de dediğim gibi oradan oraya sektiği için ses bozuluyor. Konuyu daha çok saptırmadan, sanal 7.1 destekli kulaklıklarında aslında stereo olduğunu söyleyeyim, yani arada dağlar kadar fark yok. Zaten bugüne kadar bir çok sanal 7.1 destekli kulaklık inceledim, Razer Kraken Pro V2 çoğundan daha kaliteli ses veriyor.
Son dönemin USB girişli kulaklık modasına uymayan Razer, Kraken Pro V2’de diğer kulaklıklarında olduğu gibi 3,5 mmlik jak girişi eklemiş. Zaten son zamanlarda kulaklıkların neden USB girişiyle piyasaya sunulduğunu anlamıyorum. Hani gerçek 7.1 desteğiyle gelir, ekstra güç ihtiyacı duyar, ses kartı barındırır falan anlarım ama, bu dediklerimin hiç biri olmayan sanal 7.1 desteğiyle gelen kulaklığa neden USB koyarsınız?
Artık incelemenin özetine ve değerlendirme kısmına gelmemiz gerekir. İncelememin başlarında da dediğim gibi son zamanlarda bu fiyatlara daha kaliteli ses ve malzemeye sahip bir kulaklık göremedim. Zaten diğer incelemelerimin puanlarına da bakarsanız bunu anlayabilirsiniz. Stereo olması sizi yanıltmasın her anlamda tatmin eden bir kulaklık olmayı başarıyor ve bunu 550 lira gibi bir bütçeyle gerçekleştiriyor. 550 lira yüksek bir fiyat fakat kaliteli bir oyun kulaklığı almak istiyorsanız en az 400 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu nedenle Razer Kraken Pro V2 beklediğimden iyi bir performans verdi diyebilirim.