Makale

Oyuncunun sağlık rehberi #4: Asosyallik

Sosyal olmayan insanlar için kullanılan Asosyallik kelimesi aslında ciddi bir psikolojik bozukluktur. Bu tarz kişiler insanlarla iletişimden çekinirler, bu yüzden günlük tercihleri arasında kesinlikle kalabalık alanlar yoktur. Genelde tek başlarına odalarında oturmayı seven asosyaller, zaman geçirmek için bilgisayar kullanırlar. Bu sorunun nedenlerinden biri olan bilgisayara sarılan asosyaller psikolojik bozukluk seviyelerinin ilerlemelerine sebep olurlar. Genelde bu bozukluk 18 yaşından sonra kendini göstermeye başlar. Rahatça iletişime geçememe, sürekli yalnız kalma isteği, insanlara görüşlerini paylaşmaktan korkma ve toplumda rahatça konuşamama asosyalliğin belirtilerindendir. İletişim konusunda etkin olamadıkları için kavga çıkarmaya eğilimli insanlardır. Sorumluluk yüklenmekten hoşlanmayan asosyaller bir işte uzun düzenli çalışamazlar ve sürekli yeni tecrübeler arama peşindelerdir. Maddi açıdan yeterli olanda ise madde kullanımı sık görülen bir sonuçtur. Bu bozukluğa ortalama 4 kişiden biri sahiptir. Çözümü kolay gibi dursa da asosyaller çözümleri reddettikleri için çözüm süreci aile ve birey için zordur.

Peki, gelelim bu rahatsızlığın biz oyuncularla ne alakası var? Uzun süre gerçek hayattan kopucu davranışlarda bulunma (uzun süreli bilgisayar kullanımı) bu psikolojik rahatsızlığın başlama nedenleri arasında. Oyuncu arkadaşlara sesleniyorum her daim bilgisayar başında durmak yerine zaman zaman toplumla kaynaşmak, içinizi dökmek ve gerçek hayatta da sosyalleşmek için toplu etkinliklere zaman ayırın. Birçoğunuz bu düşünceye katılmayacaktır. Hatta sosyal ortamın sizi daha çok sosyalleştirebileceği kanısında olabilirsiniz fakat sosyal medya ya da bilgisayar başında belirli bir sosyal çevreye sahip olmak maalesef sizi sosyal yapmıyor. Çoğu popüler Twitter hesap sahiplerinin, Facebook sayfa kurucularının asosyal olduğunu ben değil uzman araştırmacılar söylüyor.

Çoğu literatürde bu sorun hastalık olarak tanımlanmıyor, genelde kullanılan kelimeler psikolojik bozukluk şeklinde. Belki tam bir hastalık olmayabilir ama birçok hastalığın ilerleyen dönemlerde ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunlardan birkaçı; psikolojik hastalıklar, mide rahatsızlıkları, obezite, bağırsak problemleri… Aynı zamanda şunu da eklemek istiyorum asosyallik sorunun ilerleyen dönemlerinde hastalar şiddet ve suç işlemeye daha fazla kayıyor.

Günümüzde, birçok sorun gibi asosyalliğinde çözümü var ama önceki makalelerimde gibi sizleri pek tıbbi çözümler sunamayacağım.

Çözümlerin başında psikolojik destek almak geliyor. Lütfen şunu unutmayın siz hasta değilsiniz sadece çözülebilecek bir soruna sahipsiniz.

Bol bol spor aktivitesinde bulunmak beyninizi rahatlatacağı gibi toplum içine daha kolay girmenizi ve dikkat çekmenizi sağlayacaktır.

Bunların dışında resim çizmek, müzikle uğraşmak beyninizi besleyeceği için zamanla “ben yalnızım” düşüncesinden uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

Sözlerimi bitirirken şunu eklemek istiyorum; bu makale dizisini biz oyuncuların teknolojiden yaralanırken sağlıklarımızdan olmamak için yazmaya ve araştırmaya başladım. Bu yüzden lütfen hayatınızı sağlıklı bir şekilde yaşamaktan uzaklaşmayın. Her yazımda dediğim gibi. Sağlıklı oyunlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu