Oyun İncelemeleri

Aragami 2 inceleme

2016’da Aragami’nin ilk oyununun piyasaya sürülmesi ile birlikte, bir grup arkadaşın kurmuş olduğu kendi hâlinde bir stüdyo olan Lince Works’ün eseri, oyuncular tarafından pozitif karşılanmış ve Aragami geçtiğimiz yılların tavsiye edilen, uygun fiyatlı co-op oyunlarından bir tanesi olarak yerini almıştı. Aragami’nin çıkışından bu yana geçen yaklaşık beş uzun yılın ardından, serinin devam oyunu olan Aragami 2‘ye detaylı bir şekilde göz atıyor ve inceliyoruz. Ayrıca incelememizin, Aragami’nin ilk oyununun hikâye kısmından spoiler niteliğinde önemli bilgiler içerebileceğinin de uyarısını şimdiden yapalım.

Aragami 2 inceleme

Aragami 2 inceleme

Karanlığın laneti

Oyunumuzun hikâye tarafı hakkında yorum yapmadan önce, ilk oyunun hikâyesinden kısaca bahsetmek istiyorum. İntikamcı bir ruh anlamına gelen, Aragami olarak oynadığımız yapımda; Yamiko isimli bir kadın, bizleri bir ayin aracılığıyla çağırıyor ve kendi intikam planına dâhil ediyor. Elinde gölgelerin gücünü kontrol etme yeteneğini barındıran ve intikam duygusuyla dolu bir ruh olan Aragami’yle, ışığa karşı savaşıyor ve yolumuza çıkan herkesi sessizce, teker teker avlıyoruz.

Hikâye tarafında ilerlediğimizde ise geçmişimizi keşfediyor ve bizi çağıran Yamiko’nun gerçek yüzünü görüyorduk. Yamiko tarafından manipüle edildiğini ve ölmeden önce Işık krallığına hizmet ettiğini hatırlayan ana karakterimiz, bu zamana kadar kendi halkını katlediyor oluşunun öfkesi ile birlikte Yamiko’nun peşine düşüyor ve onu yeniyordu.

Aragami 2’de ise, soydaşlarımızın son seçkin savaşçılarından bir tanesi olarak yer alırken; bedeni aşındıran ve zihni yok eden doğaüstü bir kederin kurbanı olan Aragami’yi ve onun gölgeler üzerinde olan hakimiyetini tekrar kontrol ediyoruz. Halkımızı kurtarmaya çalışırken, bizleri yok etmeden önce üzerimizdeki laneti kaldırmaya çalışıyor ve büyük bir savaşın ta kendisiyle yüzleşiyoruz.

Gölgeleri keşfet

Temelinde bir gizlilik oyunu olan Aragami, ilk oyunda içerisinde barındırdığı gizlilik ögelerini gayet ciddi bir şekilde izliyor ve oyuncuya hiçbir şekilde taviz vermiyordu. Düşmanlarını sessizce ve gizlilikle avlamak zorunda olan ana karakterimiz, gölgelerin gücünden yararlanmaz ise kolayca fark ediliyor ve ışık muhafızları tarafından mağlup ediliyordu. Aragami 2 ile birlikte çok daha serbest ve oyuncuyu sıkmayan bir yapıya geçen yapım, saf gizlilik seven oyuncularda küçük bir hayal kırıklığına sebebiyet verebilir.

Lince Works ekibi, aradan geçmiş olan beş yıl içerisinde ilk oyunun neredeyse tüm eksiklerini çok iyi bir şekilde tespit etmiş ve bu olumsuz ögeleri daha iyi mekanikler ile revize etmiş. İkinci oyuna çok iyi çalışmış olan yapımcılar, sizlere gerçekten bir ninja olduğunuzu mükemmel yansıtırken, gölgelerin hakimiyeti gücünüzü de sonuna kadar hissettirmeyi başarıyor. Oyuna eklenmiş olan serbestlik, sadece oyunun oynanış tarafına değil, görev tasarımına da yansıtılmış. Yeni görev sistemiyle birlikte, içerisinde Witcher 3’te çeşitli kontratları ve bazı görevleri aldığımız bir tabela da barındıran oyun, görevleri tamamladıktan sonra kazanacağımız ödülleri ve yapmamız gerekenleri epey iyi açıklıyor.

Özünde co-op bir yapıya sahip olan Aragami, ikinci oyununda da bu yapıyı oldukça iyi bir şekilde korumaya devam ederken, toplamda üç kişiye kadar co-op bir şekilde oynayabilmemize olanak sağlıyor. Bizlere oldukça eğlenceli saatler vaat eden oyun, arkadaşlarımız ile birlikte çok daha keyifli bir hâl alıyor. Oyunun ana hikâyesinin ve hikâye anlatımının gelişimi de gözler önünden kaçmazken, en çok oynanış tarafına gelen yenilikleri -tamamı olmasa da büyük bir kısmını- beğendiğimi ve fark ettiğimi kolaylıkla söyleyebilirim.

Aragami’de, gölgeleri kontrol eden bir suikastçı ruh olarak en çok eksikliğini çektiğimiz şey, yakın dövüşteki zayıflığımızdı. Bu zamana kadar düşmanlarımıza karşı yakın dövüşte hiçbir şansımız bulunmazken, artık işler değişmiş. Oyuna eklenmiş olan zor; fakat alıştıkça daha kolay bir hâle gelecek olan yakın dövüş mekaniği, oyuna apayrı bir tat katmış. Aragami 2 ile birlikte, oyunculara kendi oynanış stillerini keşfedip, istedikleri tarzda oynama özgürlüğü de sağlanmış. İlk oyundaki bazı boğucu mekaniklerini tamamen terk etmiş olan Aragami 2, bizlere çok daha serbest bir Aragami deneyimi sunarken; oyuncuyu hiçbir şekilde sıkmamaya özen gösteriyor.

Artık, bir suikastçı olarak yakalandığımızda yok olmak yerine bire bir dövüş sistemi sayesinde düşmana karşı koyabiliyor ve hatta alt edebiliyoruz. Enerjimiz ve gölge yeteneklerimizi doğru bir şekilde kontrol etmemiz bu dövüşlerde ölümcül bir rol oynuyor olsa da; en önemli unsur, düşmanın enerji barını tüketmek oluyor. Bire bir dövüş sistemi oyunun tamamen gizlilik anlayışına (Merak etmeyin, oyun özündeki gizliliği korumayı başarmış ve üstüne eklemeler de yapmış) bir hayli ters bir özellik; fakat bu sistemi eski gizlilik üzerine kurulu Assassin’s Creed oyunlarındaki gibi düşünebilirsiniz.

Bire bir dövüş sistemi her ne kadar kulağa hoş geliyor olsa da; maalesef beraberinde bazı kusurlar da getiriyor. Bitiriş animasyonunun çeşitliliği kesinlikle yeterli değil ve bir süre sonra aşırı tekrara giriyor. Ayrıca, tam bir kılıç darbesi alacakken zıpladığımızda, o kılıç karakterimize değmiyor ve ayağının tam altından geçiyor olsa bile hasar alıyor olmamız gerçekten sinir bozucu olabiliyor. Bire bir dövüş sistemi, oyun içerisinde çok zor bir durumda kaldığımızda veya kaçma şansımız olmadığı zamanlar için tasarlanmış gibi gözüküyor.

Ruhların öfkesi

Oyun içerisinde bir görevdeyken sizlere ‘Tüm düşmanları öldür’ gibi bir zorlama yapmaması en güzel unsurlardan bir tanesi. İsterseniz tamamen gizlenerek veya gerekli malzemeleri toplayarak hiç kimse ile uğraşmadan (Saklanarak ve kimseye yakalanmayarak) görevi tamamlayabiliyor ve yolunuza devam edebiliyorsunuz. Ayrıca artık Aragami 2 ile birlikte kendimize ait bir üssümüz oluyor ve her şeyi bu ‘ana lobi’ diyebileceğimiz mekandan yönetiyoruz. Çeşitli kontratları buradan alıyor, halkımız ile burada tanışıyoruz.

Oyuna eklenmiş en önemli yeniliklerden bir diğeri ise karakter kişiselleştirme olmuş. 10’dan fazla birbirinden farklı zırh seti eklemiş olan yapımcı ekip, oyuncuların karakterlerini istedikleri gibi kişiselleştirmesine de olanak sağlamış. Oyunun co-op tarafı için oldukça gerekli bir özellik olan karakter kişiselleştirme, herhangi bir bonus etki sağlamıyor olsa da, rün sistemi sayesinde oynanış tarzınıza göre bir güçlendirme elde edebiliyorsunuz. Özünde co-op bir gizlilik oyunu olan Aragami 2’nin kişiselleştirme unsurlarına epey ihtiyacı olduğunu düşünüyordum. İkinci oyun ile birlikte eklenmiş olan en güzel unsurlardan bir tanesi olmuş.

‘Gölgelerde yürü ve bir yere ışınlan’ şeklindeki yapısını büyük çoğunlukla terk etmiş olan Aragami 2, eski oyun ile kıyaslandığında sizlere çok daha gelişmiş bir oyun oynadığınızı muhteşem bir şekilde hissettiriyor. Yenilenmiş olan suikast ve gölge animasyonları ise bu işin anahtar rolünü üstlenen unsurlardan birkaçını oluşturuyor. Maalesef neredeyse her yeni çıkan oyun gibi, henüz içerisinde bazı optimizasyon ve animasyon hataları barındıran yapımın, gelen içerik ve hata düzeltme güncellemeleri ile birlikte çok daha iyi bir hâl alacağını düşünüyorum.

Ayrıca Aragami 2 ile birlikte oyuna Türkçe dil desteği de eklenmiş bulunuyor. Yapımcı ekip, Türk oyuncuların ilk oyuna oldukça büyük bir ilgi gösterdiğini fark etmiş olacak ki; Türkçe dil desteği ve özel bir fiyatlandırma sunmuş. Ortalama 15 saatlik bir deneyim vaat eden Aragami 2, eğer arkadaşlarınız ile birlikte oynayacaksanız 57 TL’lik fiyatını kesinlikle hak ediyor. Özünde co-op bir gizlilik deneyimi için tasarlanmış olan yapım, tek başınıza olsanız bile oyunu duraklatmanıza müsaade etmiyor.

Genel anlamda hataları affetmeyen ve oyuncuyu cezalandıran yapısını da neredeyse terk etmiş olan Aragami, artık görevlerde başarısızlık hakları da sunmaya başlamış. Bir görev sırasında öldüğünüzde, o bölüm içerisinde öldürdüğünüz düşmanlar geri doğmuyor ve geriye kalan düşmanlar ile birlikte görevinize devam ediyorsunuz. Eğer bir daha ölürseniz bu hakkınızı kaybediyor ve göreve en baştan başlıyorsunuz. İlk oyuna nazaran çok daha uzun bir oynanış deneyimi sunmayı vaat eden yapımcı ekibin bu hareketi, oyuncuyu oyun içerisinde tutmak açısından oldukça önemli bir rol oynuyor.

Daha uzun bir oynanış tercih eden Aragami 2, oyuncuyu sıkabilecek olan mekaniklerinden ve kısıtlamalarından kurtulmuş ve çok daha oyuncu dostu bir yapım hâline gelmiş. Oyuncular tarafından oldukça beğenilen ve ilgi gören ilk oyun, Lince Works ekibinin yapabileceği en iyi devam oyununa kavuşmuş gibi gözüküyor. Kendi bölüm ve görsel tasarımı tarzını zaten ilk oyun ile birlikte bulmuş olan yapım, çok daha gelişmiş ve görev yapısına eklediği çeşitlilik ile birlikte genel anlamda potansiyelini keşfetmiş diyebilirim.

Son söz

Lince Works ekibi gerçekten dersine çok iyi çalışmış ve ilk oyunun neredeyse tüm olumsuz yanlarını kaldırıp, çok daha iyi mekanikler ile birlikte revize etmişler. Aragami 2’yi ilk açtığımda, bu kadar serbest ve gelişmiş bir oynanış ile karşılaşmayı hiç beklememiş ve oldukça şaşırmıştım. Oyunun ilerleyen saatlerinde ise, ekibin genel anlamda gerçekten çok daha iyi bir iş çıkardığını ve bizlere yepyeni bir co-op serüveni sunduğunu anlamış oldum. Aragami 2, içerisinde çeşitli optimizasyon sorunlarının yanı sıra; animasyon hataları ve bazı eksiklikler barındırıyor olsa da, arkadaşlarınız ile birlikte co-op oynarken gerçekten keyifli saatler geçirebileceğiniz bir yapım olmayı sürdürüyor.

Yukarıda bahsetmiş olduğum gibi oyunun ‘daha serbest’ bir oynanışa geçmiş olması, gizlilik seven oyuncuları endişelendirmesin. Oyun kendi içerisindeki gizlilik yapısını çok iyi bir şekilde korumaya ve özünde bir gizlilik oyunu olmaya devam ediyor. Sadece, oyunculara sunmuş olduğu ‘zorunlu gizlilik’ olayından vazgeçilmiş ve eklenmiş olan yeni mekanikler ile birlikte bu sistem desteklenmiş. Ayrıca, karakter gelişimi ve oynanışa tat katacak olan ekstra unsurlar da başarılı bir şekilde uyarlanmış.

İlk Aragami oyununu da severek oynamış ve bitirmiş birisi olarak, Aragami 2 ile birlikte gerçekleşmiş olan değişim gerçekten hoşuma gitti. Özünde co-op bir gizlilik deneyimi sunmak için tasarlanmış olan Aragami 2, tek başınıza oynarsanız bir süre sonra sıkıcı bir hâl alabilir; fakat toplamda üç kişiye kadar arkadaşlarınız ile birlikte oynadığınızda, gerçekten çok daha eğlenebileceğiniz bir duruma geliyor. Türkçe dil desteği ve ülkemize olan özel fiyatlandırması ile fiyatını kesinlikle hak ettiğini düşünüyor, arkadaşları ile birlikte almayı düşünen tüm oyun severlere kesinlikle tavsiye ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu