SSX – PS3
Gerçekte Snowboard yapmak isterdim, ancak yapmaya kalkışsam, yüksek ihtimal kafamı gözümü bir güzel kırarım. Ancak oyun dünyası geniş ve Snowboard imkanı da sunuyor. Şimdi eski SSX oyunlarını bir kenara koyun ve yeni oyunu ele alın. EA Canada tarafından geliştirilen arcade türündeki yeni yapım hayli eğlenceli saatler sunmayı başarıyor.
Dağların tepesinden aşağılara süzülmek
PS3 ve X360 için piyasaya sürülen SSX, eski seriye göre biraz daha değişikliklere sahip bir yapım. Oyuna ilk başta başlayınca eğitim bölümü karşılıyor. Burada helikopterden atlayıp bir güzel havada süzülüyoruz. Bu sırada sağ analog, sol analog ve düğmelerle neler yapmamız gerektiği, nasıl hareketler yapabileceğimiz gösteriliyor. Eğitim bölümünden sonra ilk yarışa giriyoruz. Kontroller son derece kolay aslında. Karakter rahat bir şekilde yönlendirilip, hareketler yapılabiliyor. Ancak serinin önceki oyunlarına göre kontroller yeniden düzenlenmiş durumda. Ağırlıklı olarak analog kollar ve Face tuşları (Üçgen, kare, X ve yuvarlak) üstüne şekillendirilmiş. Ama eski oyunlara alışık olan oyuncular tabii ki bu kontrolleri klasik düzenine de değiştirebilir.
Yapımda farklılık olarak önceki oyunlara göre daha az bariyer, görünmez engeller ve daha açık bir dünya var. Ama bu önümüze hiç uçurum çıkmayacak veya dağdan aşağılara düşmeyeceğiz anlamına gelmesin. Yeri geldiğinde yüksek uçurumlar üstünden hızlıca bir şekilde geçmek gerekebiliyor. Oyunun daha fazla geniş oynama alanı sunması, daha fazla güzergah üstünden gidebilmeyi sağlıyor. Yarıştığımız yerler ise NASA’nın Geotagging verileri doğrultusunda hazırlanmış. Şöyle ki, bu veriler doğrultusunda dünya çevresinde yer alan 9 gerçek dağ üstüne 28 tane dağ oluşturulmuş. Tabii ki bunların içeriğini ise yapımcılar tasarlamış. Alaska, Patagonia, Antarktika, Alpler, Afrika, Himalaya, Sibirya, Yeni Zelanda ve Kanada’ya gidip, Snowboard yapıyoruz.
Son demler ve son yarışlar
Oyunda yaptığımız hareketlere göre daha fazla puan topluyor ve buna göre daha fazla krediyle, tecrübe puanı kazanıyoruz. Karakterimiz böylece seviye atlıyor ve kredilerle kendine farklı ekipmanlar alabiliyor. Ekipmanların kendilerine göre farklılıkları var. Mesela Snowboard’un bir tanesi daha fazla hız sağlarken, bir diğeri ise daha iyi denge sağlıyor. Sonuç olarak bunları alırken bakmak gerekli. Ayrıca hareketler bizlere güçlendirme kazandırıyor. Bu şekilde özel hareketler yapıp, daha hızlı gidebiliyoruz. Oynadığımız farklı modlar var. Mesela birinde başka bir yarışmacının hayaletine karşı mücadele edebilir, diğerinde ise hiçbir şekilde düşmeden parkuru bitirmemiz gerekebiliyor. Oyun online pass gerektiriyor. Rakiplerle birlikte aynı anda oynayamıyoruz. Ancak yaptığımız Custom oyunlarda arkadaşlarımızı davet ederek, bu etkinliğe yakın bir tecrübe elde edebiliyoruz.
Oyunun grafikleri hoşuma gitti. Parkur alanları olsun, karakterler olsun kaplamalar genel olarak iyi yapılmış. Tasarımlar gayet iyi ve renk paleti yerli yerinde kullanılmış. Ancak bir iki ufak grafiksel hataya da rastladım. Görsel olarak başarılı olan oyunun ses ve müzik açısından da iyi olduğunu söylemem gerekiyor. Şahsen müzikler çok hoşuma gitti ortama iyi gidiyorlar. Sonuç olarak arcade bir oyun olduğu için fantastik olaylar olabiliyor. Yeri geldiğinde bilmem kaç metreden düşen karakterimiz kafayı gözü kırmadan, yeniden ayağa kalkıp kaldığı yerden devam edebiliyor. SSX eğlenceli saatler sunmayı başarıyor.