Oyun Haberleri

Irkçılık yapan oyuncu FIFA’dan ömür boyu banlandı

Zaman zaman oyunların ya da oyun firmalarının da dahil olduğu ırkçılık haberleri ile karşılaşıyoruz. Bu sefer ki haberimiz ise eski bir futbolcu, bir oyuncu ve FIFA serisi üçgeninde yaşandı. FIFA serisinin arkasındaki firma olan Electronic Arts, futbolcu Ian Wright‘a ırkçılık yapan bir FIFA oyuncusuna ömür boyu yasak getirdi.

Irkçılık yapan oyuncu ömür boyu ban yedi

[reklam=496]

Şu sıralar televizyon sunuculuğu yapan Ian Wright, İngiltere milli takımının yanı sıra özellikle Arsenal takımında sergilediği performans ile adından söz ettiren oyunculardan biriydi. 1991 ve 1998 yılları arasında Arsenal forması giyen futbolcu bu tarihler arasında toplam 221 gol sayısına da ulaştı. Arsenal ile şampiyonluk yaşayan Wright sonrasında ise West Ham ve Celtic gibi takımlarda da top koşturdu.

Eurogamer sitesinin haberine göre olayın fitili aslında FIFA Ultimate Team modu ile ateşlendi. 18 yaşındaki Patrick O’Brien isimli FIFA oyuncusu geçtiğimiz yıl Ian Wright simge kartını kullanırken FIFA Ultimate Team’de bir maç kaybetti. Buraya kadar aslında herşey normal. Fakat kaybettiği bu maçın hırsına yenik düşen oyuncu gerçek Ian Wright’a sosyal medya hesabından ulaşarak ırkçı sözler sarf etmeye başladı. Mayıs 2020’de Instagram üzerinden oyuncuya ırkçı sözler içeren 20 taciz mesajı gönderdiği belirlendi. Tabi yapılan bu yanlış davranş sonrasında Wright olayı mahkemeye taşıma kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan mahkemede O’Brien, özür dilemesi ve suçlu olduğunu itiraf etmesi sonucu mahkumiyetten kurtuldu.

Alınan bu karar sonrasında sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yapan Wright, hayal kırıklığına uğradığını ve davanın ırkçılık eylemlerinin sonuçları ile ilgili olduğunu “Alınan bu kararın bu tür aşağılık ırkçı tacizleri ne kadar caydıracağını açıkçası merak ediyorum” sözleri ile ifade etti. 

Davanın sonuçlanmasının ardından ise EA Sports, ırkçı oyuncuya en azından kendi ellerinden gelen cezayı vermişe benziyor. Yapılan açıklamaya göre ırkçılık yapan Patrick O’Brien, FIFA serisinden ömür boyu ban yemiş durumda. “Ian Wright, EA Sports ailemizin bir parçası” diyen FIFA markasının Başkan Yardımcısı David Jackson, yaptığı açıklamada şu sözlere de yer vermiş.

“Ortaklığına ve desteğine çok değer veriyoruz. Ayrıca onun bu konuda desteğimizi aldığını bilmesini istiyoruz. Geçen yıl Ian, FIFA 20 maçını kaybeden bir oyuncunun korkunç, ırkçı bir sözlü saldırısına maruz kaldı. Oyuncunun bu davranışı kabul edilemezdi ve buna müsamaha göstermeyeceğiz. Oyuncu sözleşmemiz böyle bir durumda eylemlerimiz için bize yol gösteriyor. Oyuncunun oyunlarımızı oynamasını veya oyunlarımıza erişmesini kalıcı olarak yasaklamak için önlem aldık. Irkçılık durmalı. Topluluklarımızı herkes için eğlenceli, adil ve güvenli hale getirecek eylemler yoluyla olumlu yönde çalışmalarımıza devam etmeye kararlıyız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu