Oyun İncelemeleri

Absolver

Sıfırdan bir dövüş oyunu geliştirmenin oldukça maliyetli olduğu ve ince işçilik gerektirdiği su götürmez bir gerçek halini aldı. Street Fighter 5’in beklenen etkiyi yapamaması, Mortal Kombat serisinin yeni oyunlarında eski tatların kaybolması gibi durumlar, usta haline gelmiş geliştiricilerin bile hata yapabildiğini gösteriyor. Son olarak Marvel vs. Capcom: Infinite’in girdiği dövüş oyunları pazarına sessiz sedasız yanaşan Absolver, dikkat çekici mekaniklere ve ilginç bir yapıya sahip.

Eski Ubisoft çalışanlarının kurduğu Slopclap isimli stüdyonun elinden çıkan Absolver, uzun süreliğine dövüş oyunu meraklılarını meşgul etmek için piyasaya çıktı. İlk olarak E3 2016’nın PlayStation sunumunda gösterilen Absolver, sahip olduğu aksiyon ve RYO temelleri sayesinde fuara katılanların ilgisini çekmeyi başarmıştı. Mekanik olarak özgün bir şeyler deneyen geliştirici ekibin oyunu, siz daha oyuna başladığınız ilk andan itibaren sizi etkileyebiliyor. Hikaye tarafında oyuna Prospect adında isimsiz bir dövüşçü ile başlıyoruz. Yıllar öncesinde yerle bir olan Adal İmparatorluğu topraklarında geçen hikayenin ana amacı, oyuncuyu Absolver olarak adlandırılan dövüşçü haline getirmek. Efsanevi dövüşçü Absolver olmak için ise önümüze çıkan engelleri aşıp, rehberimize sadık kalmamız gerekiyor. Oyunun hikaye anlatımı oldukça sığ bırakılmış. Yani hikayeyi biraz da sizin keşfetmeniz gerekiyor.

Absolver’da yumruklarımız konuşsun

Kendi karakterinizi oluşturabildiğiniz oyunda karakterinizin tenini, saçını ve cinsiyetini seçebiliyoruz. Karakter oluşturma ekranından sonra ise Forsaken, Kahlt Method ve Windfall adını alan dövüş stillerinden bir tanesini seçiyoruz. Windfall dövüş stili rakibin vuruşlarından sıyrılmayı öğretirken, Forsaken dövüş stili ile rakibinizin ataklarını durdurabilir, Kahlt Method sayesindeyse aldığınız hasarı göğüsleyebilirsiniz.

Dövüş mekanikleri kısmında oldukça tok animasyonlar ile karşımıza çıkan geliştirici ekip, oyuna eklediği RYO öğeleri sayesinde kendi dövüş tekniğinizi geliştirmenize imkan tanıyor. Her bir giydiğiniz ekipman ve her bir verdiği gelişim puanı sayesinde, ilk başta seçtiğiniz dövüş stilini daha da ileriye taşıyabiliyorsunuz. Böylelikle oyunu oynayan tüm oyuncular, farklı farklı mekanikleri kullanarak hep beraber oldukça renkli bir tema oluşturuyorlar. 

Absolver’ı ilk bakışta For Honor’a benzetebilirsiniz. Zaten mekanik olarak oldukça For Honor’dan esinlenmiş durumda. For Honor’da rakipler 3 ayrı bölgeden saldırı düzenleyebiliyordu. Absolver’da ise aynı durum geçerli ancak rakipleriniz ve siz bu sefer dört farklı bölgeden saldırı ve savunma yapıyorsunuz. Kontrolcülerin üstünden gidecek olursak, sağ analog sayesinde saldıracağınız tarafı belirleyip vuruşlarınızı gerçekleştiriyorsunuz. Yaptığınız kombolarda uyguladığınız güçlü vuruşlar ise rakibinizin defansını kolay bir şekilde kırabiliyor. Ancak bu mekaniği oldukça akıllıca kullanmak lazım keza güçlü vuruş yaptığınızda, dövüş stiliniz parça parçar değişebiliyor. Yani okkalı bir ağır hasar ile rakibinize hasar verdiğinizde, oyun sizi otomatik olarak farklı bir şekilde saldırmaya zorluyor. Bu mekanik yer yer oldukça eğlenceli olsa da alışma sürecinin biraz zaman alabileceğini söylemeliyim.

Oyunda yumruk ve tekmeleri kullanarak hasar vermenin yanı sıra kılıç gibi eşyalarla da rakiplerinize hasar verebilirsiniz. Ayrıca oyunda yer alan enerji barını düzgün kullanmanız gerekli. Boş yere yaptığınız her atağın size zarar olarak geri dönüşü olacağını unutmamalısınız. Sahip olduğunuz enerji barını düzgün ve idareli bir şekilde kullanırsanız, oyunda yenemeyeceğiniz dövüşçü olmayacaktır. Eğer enerjinizi idaresiz bir şekilde harcarsanız, savunma yapamayacağınız için açık hedef haline geliyorsunuz.

Kazandığınız deneyim puanlarını, her RYO oyununda olduğu gibi strenght, dexterity, endurance ve will kısımları arasında dağıtabiliyorsunuz. Bu statlar arasında, will statının dövüşlere etki edebilecek debuff olarak adlandırabileceğimiz güçsüzleştirme becerinlerini kullanmaya imkan tanıdığını belirtmeden geçmeyelim.

Oyunda karşımıza çıkan Lost Prospect’lerin hakkından geldiğinizde, bir sonraki tapınakta yine aynı düşmanlar ile karşılaşabiliyorsunuz. Böylelikle oyunun tek kişilik modu tek düze bir yapıya dönüşebiliyor. Çoklu oyuncu modunda ise arenanın oldukça dengesiz olduğunu söylemeliyim. Yani siz daha dövüş tekniğinizi geliştirmeden PvP yapmak isterseniz, oyun sizi sizden çok daha güçlü bir kişi ile eşleştirebiliyor. Bu durum ilk başlarda pek hoşunuza gitmeyebilir keza sizden güçlü birini yenmenin neredeyse hiç yolu yok. Bu yüzden devamlı yeni zırh elde edip tecrübe puanı kazanarak karakterinizi güçlendirmek zorundasınız. Oyunda bulunan yapay zeka devamlı olarak dayak yemeyi bekleyen bir kum torbası gibi olduğu için, bir süre sonra oyunun kendisinden sıkılabiliyorsunuz.

Eğer ayakları yere basan, tok mekaniklere sahip ve vuruş hissiyatı oldukça güzel olan bir dövüş oyunu arıyorsanız Absolver sizin için en ideal oyun olabilir. PvP maçlarının oldukça heyecanlı ve bağlayıcı olduğu Absolver, maalesef aynı performansı PvE maçlarında gösteremiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu