Acer Aspire 7 inceleme

Acer farklı ürünleri ile dizüstü pazarında yer almayı başaran nadir firmalardan birisi. Predator serisi ile oyun odaklı ürünlere yer veren firma bunun yanı sıra Swift ve fiyat performans odaklı Aspire serisiyle de yelpazesini oldukça geniş tutmaya devam ediyor. Biz de bugün Acer Aspire 7 incelemesinde yenilenmiş bu modelin genel özelliklerine ama hepsinden önemlisi kullanıcı deneyimine yakından bakacağız.

Acer Aspire 7 inceleme (NH.QE5EY.001)

Acer Aspire 7 güç tüketimine önem veren ve buna göre bileşenleri seçilen bir model. Gücünü Zen 2 mimarisinden alan AMD Ryzen 7 5700U işlemcisini kullanılan laptobun öncelikle tasarımına bakalım.

Tasarım 

Öncelikle laptop muadillerine göre hafif bir yapıda. 2.15 kg ağırlığa sahip fakat bu yapısının nedenini kutu içeriğinden çıkan adaptörünü görünce anlıyorsunuz. Laptop 135 Watt değerine sahip büyük bir adaptör ile birlikte geliyor. Bu durum taşınabilirliği biraz etkilese de üç hücreli lityum iyon batarya hep şarj süresi hem de sağladığı güç nedeniyle mazur görülebilir. Özellikle ç hücreli olmasından dolayı dolum oranına da bu durumun yansıdığını söyleyebilirim. Zaten çalışma süresine de baktığımızda normal kullanımda 10 saate kadar çıktığını görebiliyoruz. Ben yaptığım testlerde yoğun bir şekilde kullanmama rağmen 8 saati aşan bir pil performansı ile karşılaştım, bu da oldukça tatmin edici bir süre diyebiliriz.

Eğer benim gibi sade tasarımları seviyorsanız eminim Acer Aspire 7 modelini seveceksinizdir. Leke tutmayan kasa yapısı parmak izi problemini de minimum düzeye getirmiş. Normalde bu tarz ürünlerde özellikle kapak kısmı kriminal labaratuarı gibi oluyor. Fakat bu modelde kullanılan mat yapı sayesinde bu tarz bir problem ile karşılaşmıyorsunuz. Gövde kısmında plastik malzeme kullanılmasına rağmen kaliteli bir yapıya sahip olduğunu hissettiriyor.

Cihazın menteşe yapısı ergonomik açıdan güzel çalışıyor. Yani tek elle açmaya çalıştığınızda bile ana gövdenin yerinden kmıldamadğını ve kolaylıkla açıldığını görüyorsunuz. tabi kapağı kaldırdığımızda ilk olarak ekran dikkatimizi çekiyor. Üst tarafta HD bir kameraya yer verilmiş. Özellikle günümüzde online toplantıların önemini göz önüne aldığımızda yeterli bir performans sunduğunu söyleyebilirim. Çerçeve kısmında ise genel yapısını bir tık kalın bulduğumu söylemem gerekiyor.

Klavye tarafında çiklet tasarım kullanılmış. Numepad kısmında aralıklar daralsa da ana gövdede çok rahat bir yazım söz konusu. Geniş aralık yapısının yanı sıra arkadan aydınlatmalı tasarım, yazım kısmını sorunsuz bir işleyişe oturtmuş. Alt tarafta ise parmak izi sensörüne de yer verilen bir Touch Pad bulunuyor. Bu alan çift parmak kullanımda da sorunsuz çalışıyor ve pürüssüz bir yapıya sahip.

Tasarım açısından bahsetmem gereken bir diğer nokta ise havalandırma mazgalları. Acer bu konuda oldukça bonkör davranmış ve bulduğu her boşluğa havalandırma mazgallarını konumlandırmış. Kasanın arka tarafında zaten içerdeki sıcak havayı dışarı atan geniş bir mazgal yapısı bulunuyor. laptobu ters çevirdiğinizde ise aşağıda çok daha büyük havalandırma kısmını görüyorsunuz. Bu kısım neredeyse iç aksandaki fanlar kadar büyük tutulmuş ve cihazın soğutma performansına önemli derecede etki ediyor.

Giriş çıkış ünitelerine baktığımızda ise sol tarafta kensington kilidi ile birlikte Ethernet portu, bir adet HDMI, bir adet Tip C girişi (Gen 1) ve iki adet USB 3.2 (Gen 1) girişi görüyoruz. Sağ tarafta ise güç adaptörü girişi ile birlikte bir adet USB 2.0 bağlantısına ve 3.5 mm jak girişine yer verilmiş. Burada ayrıca pil ve aydınlatma göstergelerini de görüyoruz.

Teknik Özellikler ve Performans

Acer Aspire 7 modeli 8 çekirdekli AMD Ryzen 7 5700U işlemcisinden gücünü alıyor. Ekran kartı tarafında ise RTX 3050 modelini görüyoruz. 16 GB DD4 bellek dışında 512 GB M.2 SSD depolama alanı yer alıyor. Tabi daha sonra yapılacak güncellemeler de göz önüne alınarak Ram slotunda çift kanal tercih edilmiş. Yani sonradan 32 GB Ram yükseltmesi de yapabiliyorsunuz.

Başta da belirttiğim gibi 5700U modeli düşük güç tüketiminden dolayı performanslı çalışan bir işlemci. Bu da cihaza yük bindiren durumlarda bile soğutma performansına pozitif yönde etki ediyor. Zaten ikili fan sisteminin yanı sıra üçlü soğutma borusu kullanılmış. Bu üçlü borudan iki tanesi işlemci ve ekran kartını soğuturken diğeri ise direkt olarak ekran kartına ayrılmış durumda. 

Cihazda 1080P 144hz bir ekran bulunuyor. 144Hz özellikle rekabete dayalı oyunlar için bildiğiniz gibi oldukça önemli. IPS olan bu ekranda görüş açısı 45 dereceye kadar sorunsuz bir netlik sunuyor. Canlı renkler ve ekran boyutuna göre 1080P performansını da göz önüne aldığımızda oyunlarda da beklenen düzeyde olduğunu söylemek mümkün.

Zaten PUBG, Apex Legends gibi rekabete dayalı oyunlarda 144 Hz değerini çok kolay bir şekilde yakalıyorsunuz. 160 – 170 FPS değerlerine kadar sorunsuz bir şekilde çıkıyor. Yine aynı şekilde GTA V gibi açık dünya oyunlarda 70-80 FPS oranlarına rahatlıkla çıkarken Red Dead Redemption 2, Cyberpunk 2077 gibi yapımlarda ise yüksek ayarlarda 30 FPS sınırını geçmek mümkün. örneğin Call of Duty Modern Warfare II beta testini bu modelde denedim ve 60 FPS sınırını rahatlıkla yüksek ayarlarda geçtim. Oyun çıktığında muhtemelen daha optimize bir şekilde çalışacağını da göz önüne almak gerekiyor.

Sonuç olarak Acer Aspire 7 modeli pil performansı ile öne çıkan ve oyun, soğutma performansında da kullanıcısını üzmeyecek bir model olmuş diyebiliriz. Malzeme yapısı ve tasarım özellikleri sebebiyle kullanım tarafında ergonomik bir yapıya sahip. Kart okuyucu olmaması ihtiyacı olanlar için önemli bir eksik ama giriş çıkış ünitelerinde de zengin bir yapı tercih edilmiş. Özellikle soğutma performansı ise cihazın ön plana çıkan yönlerinden birisi. Eğer bu ayarlarda bir laptop ihtiyacınız varsa göz atmanız gereken modellerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Acer Aspire 7 teknik özellikler

Donanım

Tasarım

Ağ ve İletişim

Yerleşik Aygıtlar

Ara Yüzler/Bağlantı Noktaları

Pil Bilgileri

Fiziksel Özellikler

Exit mobile version