Alien: Isolation
25 Mayıs 1979. Kargo gemisi Nostromo, görevinden dönerken geminin ana bilgisayarı Mother, yakındaki gezegenden bir sinyal alır. Bunun sonucunda yedi kişiden oluşan mürettebatımız, gezegende olup bitenleri araştırmak amacıyla iniş yaparlar. Kane, gezegende daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemeyen yumurtalar keşfeder. Kane’in incelediği yumurtalardan, tuhaf yaratıklar çıkar ve Kane’in kaskını asitle yakar. Ardından Lambert ve Dallas, Kane’i gemiye geri getirirler ancak bu yüzden, korkunç olaylar zinciri tetiklenmiş olur.
İşte ülkemizde “Yaratık” ismi ile vizyona girmiş Alien’ın ana hikayesi budur. Yönetmenliğini Ridley Scott’un yaptığı 1979 yapımı bilim kurgu filmi, çıktığı dönemde büyük ses getirmiş ve 1980 yılında en iyi efekt dalında Akademi ödüllerini almaya hak kazanmıştır. Hatta Alien, o kadar önemli bir film halini alır ki 2002 yılında Amerika Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçildi ve an itibariyle, ABD Ulusal Film Arşivi’nde koruma altındadır.
Alien markası, an itibariyle 4 filme ve 41, evet yanlış okumadınız, tam 41 oyuna sahiptir. Gelin görün ki, an itibariyle beşinci filmini beklediğimiz Alien, beyazperdede ne kadar büyük bir başarıya imza attıysa, oyun dünyasında da bir o kadar vasat hatta vasatın altı oyunlara sahip oldu. 1982 yılında Atari 2600 için piyasaya çıkmış ilk Alien oyunundan tutun da, 2013 yılında piyasaya çıkan ve oyuncuların büyük nefretini kazanan hatta davalık olan Aliens: Colonial Marines’e kadar, çıkan 41 oyunun büyük bir çoğunluğu bekleneni vermekten oldukça uzaklardı.
İşte bu döngü, sanırım önümüzdeki ekim ayında kırılacak çünkü Alien: Isolation, eğer istediklerini yapabilmiş bir şekilde karşımıza çıkarsa, Alien markasının hak ettiği bir korku oyununa hatta yılın en iyi yapımına kavuşmuş olacağız demektir.
DEVAMI DİĞER SAYFADA
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Aslına bakılırsa Alien Isolation, duyurulduğu günlerde çok büyük iki handikapa sahipti.
Bunlardan ilki, hiç kuşkusuz Aliens: Colonial Marines faciasının atlatılamamış olmasıydı. 2012 yılında duyurulan Aliens: Colonial Marines, seri için çok büyük değişimler vaadediyordu. Üstün bir yapay zekaya sahip Alien’lar, çevrelerine uyum sağlayan Marine’ler ve tek başına Alien’ların karşısında çaresiz ancak takım arkadaşlarıyla birleştiğinde oldukça güçlenen bir ana kahraman… Tabii oyunculara sunulan grafikler ve oynanış yapısından söz etmiyorum bile. Sonuçta işin arkasında Borderlands serisinden tanıdığımız Gearbox vardı ve stüdyo, işini oldukça iyi yapardı.
Gelin görün ki verilen sözler, rüzgarda savrulan yapraklar gibi kayboldu.
Aliens: Colonial Marines çıktığında oyuncular, gösterilen videolar ve Gearbox’ın anlattıklarının, tamamen hayal ürünü olduğunu anladılar. Colonial Marines, 2013 yılında, bir oyun nasıl kötü ve bolca hata dolu olabilir sorusuna en iyi cevap niyeliğini taşıyordu. Hatta oyuncuların çok daha ileri bir tarihte öğreneceklerine göre, oyunu Gearbox değil, TimeGate isimli bir stüdyo geliştirmiş, Gearbox bu şekilde hem oyuncuları, hem de oyunun dağıtımcısı Sega’yı kandırmış olacaktı. Düşünün, oyuncuların tepkisi o kadar yoğun ve öfke doluydu ki, Aliens: Colonial Marines’in Wii U sürümü, geliştirme aşamasındayken iptal edildi ve oyuncular; hem Sega’yı, hem de Gearbox’ı “yanlış reklamcılık ve tüketiciyi kandırmak” suçlarıyla dava ettiler ve dava, günümüzde de devam etmektedir.
Aliens Isolation’ın sahip olduğu bir diğer eksi ise, oyunun yine Sega tarafından dağıtılacak olması ve daha da kötüsü, Isolation’ın The Creative Assembly tarafından geliştiriyor olmasıydı. Oyuncularla olan davası günümüzde bile süren Sega’nın, böyle bir işe kalkışması, bana soracak olursanız oldukca cesur bir hamledir. Gelelim Creative Assebly’nin neden Isolation için bir eksi olduğuna.
The Creative Assembly, 2000 yılına kadar farklı türler geliştirmiştir ancak 2000 yılında, strateji severler tarafından oldukça övgüyle anılacak Total War serisine başlamıştır. Dahası stüdyo, Total War serisinin ilk oyunu Shogun: Total War’ı ardından, neredeyse 13 yıl boyunca sedece Total War serisi için yeni oyunlar ve ek paketler geliştiren bir stüdyo oldu. Doğal olarak oyuncular da, Alien Isolation’ın, tıpkı serinin bir önceki oyunu Aliens: Colonial Marines gibi bir balon misali patlayacağını düşündüler.
Günümüzde ise anlıyoruz ki önyargılar, gerçekten de insanın görüşünü kısıtlayan bir faktör ve The Creative Assembly, Alien Isolation için oldukça sıkı bir şekilde çalışmakta.
DEVAMI DİĞER SAYFADA
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Evet, bu kadar Alien Isolation’ın tarihini ve ne gibi etkenler altında geliştirilmeye başladığını anlatmak yeter.
Alien Isolation, çok önemli bir faktör üzerinde durarak kendini biz oyunculara sundu. Isolation, neredeyse her Alien hayranının sevdiği ilk Alien filmiyle bağlantılı olacak. Dahası, The Creative Assembly çalışanlarının yaptığı açıklamaya göre Alien Isolation, korku-hayatta kalma temalı bir oyun olacak. Yani bombastik shooter elementleri yerine Isolation’da, titreyerek ilerleyecek ve Alien’dan saklanacak delik arayacağız. Özellikle Creative Assembly’nin “oyunumuz Dead Space 1 ve Resident Evil oynanış dinamiklerini kendine örnek alıyor” açıklamaları, bizim heyecanımızı daha da arttırmakta.
Dediğim gibi, Alien Isolation’da bizleri vurdulu kırdılı bir oynanış değil, gerilimli ve korkutucu bir oynanış yapısı beklemekte. Bundan dolayı oyunda, plazma tüfekleri ya da bunun gibi fütüristik silahlar beklemeyin. Yani kendimizi ne yaptığını bilmediğimiz ve tamamen rastgele davranan bir Alien’a karşı savunamadığımız bir durumun içindeyiz. Evet, ne yaptığını bilmediğimiz kelimelerine vurgu yapmak istedim çünkü Alien Isolation’da bulunan Alien’ın hareketleri, tamamen rastlantısal olacak yani samimi arkadaşımız(?!) bir davranışı, ikinci kere gerçekleştirmeyecek. Yani bırakın bizi, yapımcılar bile Alien’ın nerede olacağını tahmin edemeyecek. Dahası, eğer Alien bizi bir yerde görürse, sürekli o yerin çevresinde dolaşmaya ağırlık verecek. Tabii bu durum, oldukça güzel ancak gerçekleştirmesi de bir o kadar zor. Hatırlarsınız, The Last of Us’ın duyurusu sırasında, benzer bir durum da yanımızda bulunan Ellie için yaşanmıştı. Böyle bir dinamiği oyun içine yerleştirmek gerçekten çok iyi ve kapsamlı bir yapay zeka hazırlamak demektir ve Alien Isolation, bunu başarabilirse açık ara en iyi yapay zekaya sahip oyun olma ünvanını elde eder.
Bu arada Alien Isolation’ın hikayesine biraz ucundan değinmek gerekirse, ilk filmden hatırladığımız Ellen Ripley’in kızı olan Amanda’yı kontrol edeceğiz. Ellen, esrarengiz bir biçimde kaybolur ve onun kızı olarak biz, Nostromo’nun nerede olduğunu öğrenebilmek için Sevastopol isimli istasyona gideriz ancak istasyon, çoktan bir Alien’ın evi haline gelmiştir.
Burada sizlere, Sevastopol istasyonunda yaşayan tek canlının biz ve Alien olduğunu belirtmem gerek. Evet, oyun gerçekten çok zor olacağa benziyor ancak merak etmeyin, Alien’ı belirli bir mesafede görebilmek için elimizde Shoddy Radar bulunacak. Yani Alien bize yaklaştığında, nereden geldiğini ve neredeye gittiğini görebileceğiz.
DEVAMI DİĞER SAYFADA
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bir önceki sayfada bahsettiğim gibi istasyonda canlı olarak sadece biz ve Alien olacak ancak istasyon, robotlarla çevrili bir halde karşımıza çıkacak. Tabii bu durum, bizi olduğu gibi Alien’ı da ilgilendiren bir durum; keza robotlar, gördükleri canlıları öldürmekle programlılar. Yani koca istasyonda, başımızdaki tek dert Alien değil. Alien’ın aksine karşılaşabileceğimiz robotlar, daha hassas bir yapıya sahipler ve bizler de, onları safdışı bırakabilecek kadar güçlüyüz. Yine de karşılaşacağınız robotları asla hafife almayın çünkü içlerinden sadece biri bile, silahsız Amanda’yı öldürebilecek kadar da güçlü. Ayrıca Alien Isolation’ın oldukça esnek bir oynanış yapısına sahip olacağını, yani elinizi kana bulamak istemiyorsanız, oyunu tek bir robot bile öldürmeden bitirebilme şansınızın olduğunu da belirteyim.
Alien Isolation, serinin önceki oyunlarına göre çok daha günümüze uygun mekanikler barındırmakta. Örnek verecek olursam Isolation’da, crafting sistemi mevcut. Yani yerden topladığımız ve işlevsiz olarak isimlendirebileceğimiz eşyaları (The Last of Us ve Dead Island’daki gibi), kendimizi korumak için kullanabileceğiz. Ayrıca Alien Isolation, önünüze geleni öldürdüğünüz bir oyun olmadığından ötürü, canınız da kendiliğinden dolmayacak ve canınızı yükseltmek için, kendinize bandaj yapmalı ve robotlardan uzakta durmalısınız. Tabii Alien’ın, sizi gördüğü yerde öldüreceğinden bahsetmeme gerek yok sanırım.
Gördüğünüz gibi Alien Isolation, vaaddettikleriyle oldukça sıkı bir oyun olarak geliyor. Özellikle Amnesia’ya borçlu olduğumuz “çaresizlik” hissini bizlere yaşatmayı kendine borç bilen Isolation’ın kötü tarafları da yok değil. Örnek olarak Isolation için, daha oyun çıkmadan yeni bir DLC duyuruldu ve bu DLC ile, 1979 yılında karşımıza çıkan kadroyu oynayabiliyoruz. Daha oyunun çıkışına aylar varken DLC’nin duyurulması, sanki oyunda vardı da, oyunculardan daha fazla para kapmak amacıyla bağımsız olarak satılıyor izlenimi vermekte.
Ayrıca üstünde durulan Alien’ın oldukça üstün ve kendini tekrarlamayan yapay zekası, bana soracak olursanız lafta kalacak bir özellik konumunda. Bunun en büyük nedeni, Alien Isolation’ın sadece yeni nesil için değil, geçmiş nesil için de geliştiriliyor olması. Yazımın tamamındakileri gerçekleştirebilmeleri için 512MB’lık bir hafızanın yeterli olacağını hiç zannetmiyorum.
Alien Isolation; PC, PS3, PS4, Xbox One ve Xbox 360 sahipleri için geliştirilmekte. Yani anlayacağınız Wii U sahiplerinin boyunları bükük kalacak ve 7 Ekim tarihinde korku türünü severler ile buluşacak. Aman diyelim, robotlardan kaçarken Alien’a rast gelmeyin.