Teknoloji Haberleri

Alienware Kasa

Bilgisayar nedir? İlk üretildiklerinde tonlarca ağırlıkta olduğunu ve devasa boyutlarda olduğunu biliyoruz. Hatta ilk bilgisayarın sadece dört işlemi bile saniyeler sonra gerçekleştirdiğini de. Daha sonraları ufaldı falan. Günümüzdeki boyutlarına inmeye yavaş yavaş başladığında ofis kullanımları, depolama, arşivlemeler gibi daha formal ve nispeten bireysel gerekli işler için gündeme oturdu. Ama ne zaman ilk oyun yapıldı, işte o an bilgisayarların kullanıldıkları yelpaze genişlemeye başladı. Şimdi ise pek çok kişi, ön planda olmasa da, bilgisayar başındaki yaşamlarının önemli bir kısmında sanal eğlence oyunlarla kendini buluyor. Tabii farklı iş sahaları ve gereklilikleri sonucunda kişiden kişiye değişen anlam çeşitliliği de var, bunu yadsıyacak değilim. Oyun oynanır; ama, yalnızca kafa dağıtmak içindir pek çoğu için.

Ama şundan da eminim ki hepimize, özellikle bu siteye giren kullanıcıların neredeyse tamamı için geçerli olan bir tanımdır bu ki, sadece oyun oynamaya yarayan aletler olduğu da bariz. Yalnız artık bilgisayarların oyun sektöründeki gelişim süreçlerinde çok farklı bir basamak daha var. Çünkü profesyonel oyunculuk diye bir tanım peydah oldu ve oyunlar çoook güzel. Buna bir şablon olarak bakacak olursak bunun için üretilecek cihazın adına bilgisayardan farklı bir şey demek gerek. Evet evet, bunun adı bilgisayar olmamalı. Dünya dışı bir şey, bir Alien olmalı. İşte bu! Alienware!

Dediğim gibi bilgisayarlar ne zaman oyun sektörüne hizmet etmeye başladıysa sürekli bir gelişme göstererek sistemleri zorlamaya; ama, buna rağmen görüntülerini güzelleştirmeye başladılar. Bunun sözlükteki karşılığına bilgisayarı güçlendirmek olarak yazabileceğimizden bu pazar kendini iyiden iyiye coşturarak bu zamana geldi. Nereye kadar? Buradan görünene göre sınır yok. AlienWare firması da bunun en önünde yer alıyor ve meydana getirdiği hazır bilgisayar sistemleri sayesinde oyuncunun gönlünde adeta taht kuran bir performans ve tasarım sunuyorlar. AlienWare ALX serisi ise bu merdivenin en üst basamağı. Bu seride üç model var ve üçü de bilgisayar denildiğinde aklına ilk olarak “oyun” kelimesini getirenler için bulunmaz bir cevher görünümünde. Dilerseniz bunlar nelermiş, hangi parçaları içeriyorlarmış ve fiyatı ne kadarmış bir bakalım.

Ortak Özellikleri

Üç sistemi de ayrı ayrı övmek ister deli gönül; ama, gelin görün ki bir önceki sistem için kullandığım sözcükleri değiştirerek bir sonrakinde kullanırsam, eş anlamlı birden fazla kelimeyi aynı yerde kullandığım için okuyucu okuduklarından muhakkak sıkılacaktır. Alienware ALX’in kasasının içinde şimdilerde piyasada bulunan en kaliteli, en performanslı ve paralel olarak en pahalı parçalar yer alıyor. Öncelikle iki modelde Intel, bir modelde ise AMD işlemcilerinin yer aldığını belirtmeme izin verin. Pardon bu onların öznel özelliklerindendi. ALX modellerinin üçünde de PCI-e slotu taşıyan anakartlar standart. Onun dışında hepsinde ortak olan şeyler bununla sınırlı değil elbette. ALX’lerde ekran kartları olarak NVidia ve ses kartı olarak da Creative isimlerinin yerinde başka bir firma bulunmuyor.


Bunların yanı sıra kasanın görüntüsüne dikkat edecek olursanız alt tarafta yer alan, yanlardan geriye doğru incelen iki tane göz motifi fark edeceksiniz. Bu gördükleriniz, AlienWare’i AlienWare yapan belki de en önemli görsel öğeler. Çünkü eğer AlienWare’in kasalarından birine sahip değilseniz, içerdiği bütün parçaları herhangi diğer kaliteli bir kasaya monte etseniz bile bir AlienWare elde etmiş olmazsınız. Ayrıca firma size kasa renkleri için çok geniş bir yelpaze sunuyor. Mordan siyaha kadar, aklınıza gelebilecek bütün renkleri seçme imkanına sahipsiniz. Onun yanı sıra böylesi bir sistem için olmazsa olmaz bir soğutma sistemi de var. Epey yaygın sayılabilecek bir destek ağı ile size yardımlarını sunan teknik ekipten de kafanız dara düştüğünde yardım alabiliyorsunuz. Ama bunlar Türkiye sınırlarında geçerli değil, orası ayrı. Dilerseniz her bir sistemin nasıl bir konfigürasyon ile donatıldığına bir bakalım.

Aurora ALX SLI

İşte ALX’in en alt modeli görünümündeki Aurora SLI. Yalnız bu sizi sakın yanıltmasın, çünkü olayın ismi bile çok şey ifade ediyor. Yanındaki SLI ibaresinin bize demek istediği şey, NVidia’nın çift ekran kartı yerleştirme imkanının varlığı demek. Bunun için de çok nadide bir parça kendini gösteriyor: Dual NVIDIA GeForce™ 6800 GT 256MB DDR3. Nasıl ama? Aurora bununla da yetinmeyip bize AMD’nin de en üst düzey teknolojili işlemcisini sunuyor. Aynı zamanda ALX serisinin tek AMD işlemcili modeli olan Aurora’daki CPU, HyperTransport’lu bir AMD Athlon™ 64 FX-55+. Oyun için gerekli gereçler neredeyse tamam gibi. Şimdi bize gereken şeyler, işin hamallığını yapan RAM’ler ve oyunlarımızı depolayacağımız hard diskimiz. 1GB Corsair™ XMS Dual Channel PC-4400 DDR gücünde epey de uzun bir ismi olan RAM’e sahibiz ve 74GB kapasitesinde de bir adet Western Digital® 10,000 RPM RAID 0 diskimiz var. Ses kartımız da yok değil. 7.1’in iyice yaygınlaşması ile bunu destekleyen bir ses kartı bulunuyor Aurora’da. O da Creative Sound Blaster® Audigy® 2 ZS 7.1 HD Audio olarak huzurlarımızda. İşte sistemimizi tanıdık. Peki sizce bu güzeller güzelinin fiyatı ne olabilir? Pardon duyamadım? Evet, evinize böylesi bir oyun canavarı kondurmak için 5089$’ı gözden çıkarmalısınız.

AREA-51 ALX

Ortanca kardeş olarak da SLI teknolojisi bulundurmayan AREA-51 bizleri selamlıyor. Zaten onu abisinden birazcık farklı kılan şey de bu. Aurora’nın aksine bu ALX, Intel işlemcili bir sistem olarak dikkat çekiyor. Ve o yaklaşık 15 santimetrekarelik alete Intel’deki amcalarımız HT Teknolojili 3.4 GHz Intel® Pentium® 4 EE adını koymuşlar, aman da ne iyi etmişler. Bunu randımanlı çalıştırmak için kasanın içerisinde minyatür bir antartika var olduğunu hesap edebilirsiniz sanırım. NVidia kullanan AlienWare ALX serisindeki AREA-51’de ise ekran kartı olarak 256 MB GeForce™ 6800 Ultra DDR3 ile karşılaşıyoruz. Oyun zevkimizi coşturan bu cihazların yanına birbirlerine güç veren diğer aletleri yerleştirdiğimizde yenilmez armada oluşmaya başlıyor. Devasa boyuttaki 148GB hafızası ile Western Digital® 10,000 RPM devrindeki diskimiz, aklımıza gelen bütün dosyaları boyutlarına bakmaksızın yerleştirebilme imkanı sunuyor. Yine 1 GB’lik çift kanallı DDR2 PC-4300 SDRAM 533MHz RAM sayesinde oyunda hiçbir noktada takılma yaşamıyoruz ve ara yükleme sürelerinde kaybedeceğiniz zaman, hayal edebileceğinizin de altına iniyor. Bilgisayardan gelen sesi kulaklarımıza Creative Sound Blaster® Audigy®2 ZS High Definition taşıyor. Parçaları düzdüyseniz sıra geldi AREA-51’in fiyatına. Faturayı gördüğünüzde elinizi cüzdanınıza atınca çıkartacağınız meblağ 5389$. Tabii buna Amerika’dakiler KDV veya herhangi aynı maksatlı farklı bir vergi eklemiyorlarsa.


AREA-51 ALX SLI

Bilgisayarlarımızın isimleri gittikçe uzamaya ve içerikleri de iyice uçarı seviyelere ulaşmaya başladı. AREA-51 SLI’e şimdilik en tepedeki nokta dememiz mümkün. Oyunun zevki asıl burada çıkıyor olsa gerek. Şu özellikte bir bilgisayar gördükten sonra sahip olduğum sisteme külüstür demek beni ne kadar üzüyor tahmin bile edemezsiniz. Nitekim ve velhasıl kelam acı gerçek de en nihayetinde bir gerçek! AlienWare’in bu sürüm sisteminde yer alan işlemcimiz 3.4 GHz Intel® Xeon™. Kısa bir ismi var; ama, işlevinin nasıl olduğunu şu an muhakeme etmekle yetiniyorum sadece. Şimdi bunun yanına bir de NVidia’nın SLI teknolojisi içeren çift ekran kartı olaylarından bir tane 256 MB GeForce™ 6800 Ultra DDR3 takmak gerekir. Bundan sonra da oyunun tadına doyum falan olmaz herhalde. Bunca şeyi gördükten sonra RAM, hard disk ve ses kartı olarak anakarta takacağımız aletlere pek de şaşıracak değilim. 1GB’lik DDR PC-3200 olarak RAM’imizi takıyoruz, ondan sonra 148GB kapasitesindeki Western Digital® 10,000 RPM devirli diskimizi yuvasına monte ediyoruz ve son parça olarak da AREA-51’de gördüğümüz, AREA-51 SLI’da da değiştirilmeyen Creative Sound Blaster® Audigy®2 ZS High Definition’ı da ses kartı olarak yerine ekleyerek kasanın kapağını yerine takıyoruz. Hepsi iyi hoş da, parası nedir parası diyecek olursanız; size şu gördüklerinize paralel olarak fazlasıyla dengeli; ama, epey yüksek bir rakam söylemeliyim. AREA-51 SLI’nın fiyatı 6019$. Gerçekten de böyle bir bilgisayarda Doom3, HL2 falan oynadıktan sonra kendi bilgisayarımda oynadığım aynı oyundan alacağım zevk bana hiçbir şey ifade etmez gibime geliyor. Ama yapacak şey yok. Haydi şimdi hep beraber iç geçirip bir Alienware hayali kuralım en tozpembesinden.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu