Allods Online
Allods Online’ı ücretsiz indirmek için tıklayın.
F2P oyunlar denildiğinde akla ilk gelen şeyler bir oyun açısından pek hoş olmayan şeylerdir. Nitekim “Dünya artık para dünyası ve kimse kimseye bedavadan bir şey vermez, en azından güzel bir şey vermez” diye düşünür insanlar. Aslında mantığında doğrudur da, ancak gerek oyun dünyası gerek bilişim dünyası gerçek dünyadan çok farklı bir ortam ve gelenek içindedir. Buradaki en önemli unsur ise paylaşma duygusudur.
Zaten son dönemlere baktığımızda aslında F2P’nin bir firma açısından çok da abes kaçan bir durum olduğu söylenemez. Elbette size burada F2P oyun oynatan bir firmanın finansal kazancını nasıl sağladığını veya gelir politikasını nasıl yönettiğini anlatmayacağım, zaten gerek de yok. Etrafınıza baktığınızda hızla artan bu F2P sevdasının en sonunda Sony’i bile bu yöne ittiğini düşünürseniz o zaman bu işin de en az paralı oyunlar kadar ciddiye alındığını farkedersiniz.
İşte Allods Online da bu F2P oyunlardan bir tanesi. Türkiye’ye “Mail.Ru Games” adlı dağıtıcı firma üzerinden gelen ve Astrum Nival adlı firmanın geliştirdiği bir oyun olan Allods Online. Aslına bakarsanız öyle sıradan bir oyun da değil, nitekim geliştirilme maliyeti tam 12 milyon dolar tutan bir oyun. Evet, belki günümüzde AAA oyunlarla karşılaştırdığınızda çok büyük bir rakam gibi gelmeyebilir ancak F2P oyun için oldukça cömert bir rakam kesinlikle, zaten Rusya oyun tarihinin en geniş oyun geliştirme projesi olarak da biliniyor.
Allods Online şu sıralarda Rusya, Kuzey Amerika, Türkiye, Kanada, Batı Avrupa, Brezilya, Çin ve Filipinler gibi dünyanın pek çok yerinden oynanan bir MMORPG, ama bu kadar tarih bilgisi yeter bizim için önemli olan kaç paraya mal olduğu veya nerelere ihraç edildiği değil, sonuçta bizler oyuncuyuz yatırımcı değiliz. Bizim için önemli olan şey oyunun ta kendisi. O zaman buyrun incelememize.
Her şey bir download ile başladı
Sarnaut evreni bundan yüzyıllar önce ani bir şekilde parçalanıp Astral adı verilen bir kara madde içerisinde yüzen Allod adlı adalara bölünür. Bu adalar üzerinde İmparatorluk ve ittifak olarak iki güç odağının yanı sıra üçüncü bir güç olarak astral yaratıklar bulunmaktadır. Zadaganlar, Orklar ve Arisler’den oluşan oluşan İmparatorluk ile Elfler, Bodurlar ve Kanyalılar’dan oluşan ittifak amansız bir savaş içerisindedir.
Oyunumuzun hikayesi kısaca böyle. İşte biz de bu savaş sırasında kendi yararımıza yönelik bir yol çizmeye çalışıyoruz. Peki bunu nasıl yapıyoruz?
Her şeyden önce, Allods Online da diğer FP2 MMO’lar gibi sitesinden indirdiğiniz bir “client” aracılığı ile kuruluyor. Bunu zaten hepinizin bildiğinin farkındayım ancak yine de bilmeyen vardır belki diye söyleyeyim dedim. Oyunun “client”ı toplamda 3.77 GB. Haliyle indirmesi ortalama bir Türk evinin internetine göre biraz zaman alıyor.
Yepyeni bir evren
Allods’un en akılda kalıcı yanı, ki bu özellik onu diğer MMORPG’lerden de ayırıyor, oyun içerisinde kendi geminizi inşa edip kullanabilmeniz. Hikaye kısmında da bahsettiğimiz gibi dünya Allod denilen adalardan oluşuyor ve siz de bu adalara geminiz vasıtası ile yolculuk yapıyorsunuz. Üstelik gemiler sadece ulaşım için kullanılmıyor. Bu gemilerle yeni yerleri keşfedebiliyor, diğer oyuncularla gemi savaşları da yapabiliyorsunuz. Allod’lar farklı şekillerde karşınıza çıkıyor. Kimisi bir futbol sahası büyüklüğünde iken bazısı hektar hektar alanlardan oluşabiliyor. Elbette yolculuk için tek yol bir gemi sahibi olmak değil. Yine diğer adalara açılan portal’larla da gidilebiliyor. İşin kötü yanı ise gemi yapımı çoğunlukla uzun bir uğraş gerektiriyor. Yani oyuna girdiğiniz anda “Hemen bir gemi yapayım” fikrine kapılmayın yoksa hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, fakat bir kez geminizi inşa ettiniz mi de tadına doyum olmuyor elbette. Zaten bir süre sonra oyunda artık illa ki bir gemiye ihtiyacınız oluyor çünkü belli yerlere bu gemiler haricinde ulaşımınız bulunmuyor.
Ben bu ırkı tanıyor gibiyim
Oyunda toplam 6 ırk ve 8 sınıf mevut. Bu sekiz sınıf, savaşçıdan Psionicist’e kadar geniş bir seçenek sunuyor sizlere. Gemi savaşlarındaki PvP’ler bir yana oyuncuların asıl yeteneklerini ölçtükleri yerler karada yapılan PvP’ler. Holy Land bu alanlardan bir tanesi. Çok merkezi bir bölge olmasından dolayı oldukça kalabalık olan Holy Land aynı zamanda oyundaki iki fraksiyon olan Empire ve Leauge’in de tam ortasında duruyor. Öte yandan oyunda geniş ölçekli PvP yapmak için de özel alanlar bulunuyor. Bu PvP’ler sonrasında ise oyuncular eşşiz ödüller kazanabiliyor.
PvP’lerden kurtulup biraz instance yapmak istediğiniz de zaman zaman can sıkıcı bir durum oluşuyor ki o da şu; instance’lara girdiğinizde seviyeniz yeterli olsa bile grup halinde oldukça zorlanabiliyorsunuz. Bunu oyun çok zor manasında söylemiyorum veya keşke kolay bir oyun olsaydı demiyorum fakat düşmanlar arasında zaman zaman dengesizlik oluyor. Üstüne üstlük bu tarz bir insatnce da saatler geçirip Boss’a ulaştığınızda onun çok daha zor olduğunu fark edip öldürmeden geri döndüğünüz bile oluyor.
Birisi bu oyuna “WOW” mu dedi?
Allods’un belki de, diğer F2P MMORPG’lerinin çoğunun da başına gelen, en büyük şansızlığı görselliği. Oyunun görselliği kötü değil ancak yılların eskitemediği WoW’un görselliğine bir hayli benzemesi ilk intibada biraz eksi puan oluyor gibi. Ara yüzden ortam tasarımına veya bölümlerin yapılandırılmasına kadar çok fazla benzerlik mevcut. Canlı renklerin bol kullanımı, çizgi roman tarzı çevre tasarımları ile ilk görüşte daha önce oynayıp beğenmediğiniz bir F2P ile karıştırma ihtimaliniz yüksek.
Görselliği bir yana bırakıp, instance’larda ender zamanlarda yaşanan bu kötü olayları unutursak Allods’da açıkçası çok da şikayet edilecek bir durum yok. Özellikle iç mekanların aksine dış mekanlardaki çeşitlilik sizi oyuna çok çabuk bağlıyor. Her ne kadar görüntü açısından WoW’a benzese de yine kendisine has bir havası mevcut. Özellikle dünyanın oluşturulmasına ortaya koyulan fikir ve şehirlerin planlanması gayet başarılı.
Teknik konulardan başlamışken oyunun motoruna da bir değinelim. Özellikle ücretsiz oyanan oyunlarda teknik açıdan karşımıza çıkan yetersizlik neyse ki Allods’da karşılaşamaycağımız bir durum. Oyunun motoru çok akıcı bir şekilde çalışıyor. Sisiteminizi yormadan çalışan bu motora bir de varyasyonu yüksek karakter tasarımı, animasyonlar, hoş diyologlar ve sağlam bir görsellik eklenince işin ne kadar ciddiyetle yapıldığını anlıyorsunuz.
Oyunda 2000’den fazla görev olması da sizi tek tabanca takılmak istediğinzide oldukça oyalıyor. Bunun yanında sağlam bir lonca sistemi, raid tabanlı dövüşler ve geliştirilebilen meslek sistemi ile de Allods denenmeyi hak eden bir oyun olmuş.
Türk oyuncular için başka bir güzel haber ise oyunun tamamen Türkçe olması. Kaldı ki burada Googl çevirisi bir Türkçe’den bahsetmiyoruz. Ciddia anlamda üzerinde çalışılmış ve lokalizasyona uygun bir şekilde hazırlanmış metinlerden bahsediyoruz.
Kısaca söylemek gerekirse Allods’u denemeden geçmeyin deriz. Ücretsiz olmasına rağen çoğu benzerinden oldukça üstün bir seviyede ve sağlam bir lokalizasyon ile oluşturulmuş bu MMORPG belki WoW’un yerini almaz ama kesinlikle ondan sıkıldığınızda sağlam bir alternatif olabilir