Teknoloji Haberleri

Android Jelly Bean’de ne gibi yenilikler var?

Yeni nesil Android işletim sistemi olan 4.1 Jelly Bean geçtiğimiz gün gerçekleşen Google I/O geliştiriciler konferansında tanıtıldı. İşletim sisteminin kullanılacağı ilk cihaz, yine dün akşam tanıtılan Nexus 7 adlı tablet olacak. Akıllı telefon platformundaysa güncellemeye ilk kavuşacak olan telefon Galaxy Nexus olacak. Ayrıca diğer Google cihazları olan Motorola XOOM ve Nexus S de Temmuz’da yükseltilecek. Bundan sonraki yayılma süreci, firmalara bağlı olarak değişkenlik gösterecek.

Şimdi Jelly Bean ile Android platformunda neler değişeceğine ve hangi yeni özelliklerin geleceğine bir göz atalım.

Hızlı ve akıcı

Google’ın yeni nesil sistemlerde ilk önem verdiği şey her zaman hız olmuştur. Öyle görünüyor ki Jelly Bean de bu konuda geri kalmayacak. Ana sayfa ekranıyla uygulamalar arasında geçiş sırasında gözle görülür bir hız artışı olacak.

Ayrıca Jelly Bean ile Android’li cihazlar, dokunmatiğe çok daha duyarlı olacak. Örneğin ekranda bir dokunuş gerçekleştiği anda CPU’da hızlandırma yapılacak ve cihazın daha hızlı çalışması sağlanacak. Tam tersi durumdaysa hızlandırma kapatılacak ve böylece bataryadan tasarruf edilecek.
 
Jelly Bean’in bir önceki nesil Android işletim sistemi olan Ice Cream Sandwich’e kıyasla ne kadar hızlı olduğunu gösteren bir videoyu aşağıdaki bağlantıdan seyredebilirsiniz.

Genişletilebilir bildirimler

Bildirimler sayfası, çok daha kapsamlı hale geliyor. Google+’ın özelliklerinden biri olan çoklu e-posta ve fotoğraf gönderimi artık genişletilebilir bildirimler üzerinden yapılabilecek. Örneğin bir toplantıya mı geç kaldınız? Hızlıca herkese aynı anda e-posta atmak mümkün.

Widget’lar akıllanıyor

Android işletim sisteminin iOS’a karşı en büyük üstünlüğü Widget’lardır. Şimdi Widget’lar daha da kullanışlı hale geliyor. Örneğin bir Widget’ı ekrana koymak istiyorsunuz fakat yeterli yer yok. Jelly Bean kendi kendine boyutlandırma yapacak ve size yer kazandıracak.

 

Fotoğraf görüntüleme yenilikleri

Artık birden fazla fotoğrafı aynı anda görüntüleyebilmek mümkün. Bunun için yalnızca ekranı ileri ve geri oynatmak yeterli. Ayrıca fotoğrafları silmek de artık çok kolay. Fotoğrafı ekranın üst kısmına sürükleyip bırakmak yeterli. Yanlışlıkla silinen fotoğraflarsa, ‘geri al’ seçeneğiyle kolayca geri getirilebiliyor.

Daha akıllı bir klavye

Android Jelly Bean ile kullanıcılar çok daha akıllı bir klavye kullanacaklar. Google Play Mağazasından ücretli olarak indirilebilen SwiftKey 3 adlı uygulamanın sunduğu özellikler artık Android’in kendi bünyesinde yer alacak. Yani klavyede bir kelimeyi yazınca, sonraki kelime daha harf girilmeden tahmin edilmeye başlanacak.
 
Ayrıca sesli yazma seçeneği de veri bağlantısı yoksa bile kullanılabilecek. Böylece Internet olmayan bir yerde bile konuşarak mesaj yazabileceksiniz.

Gelişmiş arama seçenekleri

Arama yapmak kullanıcıları artık yalnızca Internet tarayıcısına yönlendirmiyor. Örneğin bir mekan araması yaparsanız, harita sonuçlarını da görebileceksiniz. Ya da bir ünlü aratırsanız, onla ilgili fotoğraflara hızlıca erişebileceksiniz.
 
Siri’ye rakip

Google’ın sesli arama sistemi zaten çok eskiden beri yer alıyordu ancak artık telefonunuz aramalara karşı sesli cevap verebilecek. Aynı Apple’ın Siri mantığı gibi. Telefona sorduğunuz bir soruyu sesli yanıt sistemiyle alabileceksiniz.

Chrome öne çıkıyor

Uzun bir süredir Google Play mağazasında beta sürümüyle yer alan Chrome uygulaması nihayet tam sürüme geçti. Tam sürüme geçiş sayesinde Chrome bundan böyle Jelly Bean’li cihazların varsayılan Internet tarayıcısı olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu