Anime ve Manga #9 Yu-Gi-Oh!
Anime ve manga bölümümüzün dokuzuncu bölümüyle sizlerleyiz. Geçtiğimiz hafta arşivimi karıştırırken bir de ne göreyim: eski Yu-Gi-Oh kartlarım! Bu yüzden, 224 bölümlük ana seri olan Yu-Gi-Oh! animesine değinmeye karar verdim. Anime, Kazuki Takahashi tarafından yaratıldı.
Doğru okudunuz, tam tamına 224 bölüm. Bana göre asıl seri bu animeyi en mükemmel yapan taraftır. 1996 yılından bugüne kadar, hala devam eden bir serisi var. Özellikle ilk seri olan orjinal Yu-Gi-Oh, diğer serilerin hikayesini barındırıyor. Hikayemize başlamadan önce, sizi güzel bir şarkı ile baş başa bırakayım.
Animenin sadece kendisi değil, aynı zamanda hem video oyunları hem de kart oyunları da oldukça meşhur. Belirli bir kitlesi mevcut ve birçok ülkede Yu-Gi-Oh! kart oyunlarının turnuvaları da yapılıyor, ayrıca milyonlar dağıtılıyor. Türkiye’de de birçok Yu-Gi-Oh! çılgını kendi aralarında kart oyunlarının da tadını çıkartıyor.
Yu-Gi-Oh’nun ilk animesinden sonra Yu-Gi-Oh! GX ve Yugioh! 5D’s serisi de çıktı. Ancak hiçbiri (bana göre), Yu-Gi-Oh’nun ilk serisi kadar başarılı olamadı. Yaratıcı firma, ilk yapılan kart oyunları bir süreden sonra eski tadı vermediğinden dolayı, anime gibi onları da yenileme yoluna ilerledi. Kart oyunları hala popülerliğini sürdürüyor.
“Efsaneye göre bundan üç bin yıl önce, eski Mısır Firavunları, Düello Canavarları’na çok benzeyen sihirli bir oyun oynarlardı. Bu eski oyun, geleceği görmeye ve nihayetinde birinin kaderini tayin etmeye yarayan büyülü bir törenide barındırıyordu. Onlar bu oyuna “Gölge Oyunu” diyorlardı. Oyunda, çok fazla sihir, büyü ve vahşi yaratık kullanıldığından, oyunun kontrolden çıkması ve dünyayı yok etme tehlikesi oluşturması çok uzun sürmedi. Ancak, cesur bir Firavun bu duruma müdahale etti ve dünyanın yok oluşunu engelledi.”
Yu-Gi-Oh bizlere o kahraman firavunun hikayesini sunuyor ve onun ruhundaki mücadeleyi anlatıyor.
Animenin genel konusu: Bir gün Yugi Mutou’nun büyükbabası, ona kimsenin çözemediği eski bir Mısır yap-bozu verir. Ancak Yugi mucizevi bir şekilde kısa bir sürede yap-bozu tamamlar, bu tamamlamadan sonra gerçek dünya ve canavarlar dünyası birbirine karışır. Çünkü 5000 yıldır bir araya getirilemeyen bu yap-boz geçmişteki bir ruhu uyandırır. Bu ruh yüzünden Yugi Mutou’nun hayatı asla eskisi gibi olmayacaktır. Yap-boz sayesinde Yugi Mutou, kendine güvenen bir düellocuya dönüşür. Ancak bir süre sonra, Düello Canavarları adlı kart oyununun yaratıcısı Pegasus J. Crawford, Yugi’nin büyükbabasını kaçırır. İsteseme de bu turnuvaya katılmak zorunda olan Yugi, kazanmak için herkesi yenmek zorundadır ve sonucunda Pegasus ile karşılaşacaktır.
Tüm hikaye bundan ibaret değil elbette. Yugi’nin içindeki karanlık ruhtan ve yap-bozun nasıl ortaya çıktığına kadar, bir yığın karanlık hikayeyi öğreniyoruz. Anime içerisinde tek bir karakterin, farklı iki kişiliğe dönüşmesine şahit oluyoruz. Yugi’nin arkadaşlarının ikinci kişiliği öğrenmesiyse (Dark Yugi) sizler için süpriz olsun. İzleyenler ne demek istediğimi anlamışlardır.
Yugioh içerisinde özellikle gizemini koruyan önemli eşyalar da var. Mesela bin yıllık eşyalar bunlardan biri. Anime ve mangada Millennium Items olarak geçen bu milenyum eşyalarının her birinin özel bir gücü var. İlk bölümde milenyum yap-bozunu görüyoruz. Sonrasında Pegasus’ta millennium gözünü öğreniyoruz. Her birinin sahibi farklı ve özel güçleri de beraberinde getiriyor.
Anime ve mangası arasındaki farkın oldukça az olduğunu belirteyim. Animenin bu kadar uzun sürmesinin nedenlerinden biri de bu. 224 bölüm sadece ilk seri için geçerli. Sonrasını izleyip izlememek tamamen sizin kararınız. Ancak ilk Yugioh serisinden sonra, GX ve diğer serileri de izlediğinizde, bir yerlerde eksik bir şeylerin olduğunu mutlaka hissedeceksiniz.
Ben şimdi iki tane Yugi deyince, kafanız karıştı değil mi? Asıl kibar ve şirin karakterimiz Yugi Mutou, milenyum yap-bozu sayesinde Yami Yugi yani Dark Yugi’ye dönüşüyor. Bu sayede onun karşısına çıkan ve düello talep edenleri acımazsızca yeniyor. Dark Yugi, Yugi Mutou’ya göre daha cesur ve daha acımasız bir karakter. Ancak söz konusu arkadaşlık olduğunda Dark Yugi bile farklılaşabiliyor. Diğer ismi de Firavun Atem. Ancak bu ismi animenin oldukça ilerleyen bölümlerinde öğreniyoruz. Uzun bir süre Yugi’nin karanlık tarafı da, bizler için Yugi’nin kendisi oluyor. Yani uzun bir süre animede kafanızın karışması normal.
Değinmek istediğim ve sizin de dikkatinizi çekecek konulardan biri; eski Mısır. Yugioh içerisinde sadece duello yapıldığını zannediyorsanız, yanılıyorsunuz. Aslında o düello kartlarının her biri 5000 yıl önce koca koca taşların içerisinden çıkan korkunç canavarları içerisinde barındırıyordu. Birbirleri arasında daha güçlü olanı seçmek için yapılan bu düellolar, yıkımı da beraberinde getirdi. Ancak bu canavarların kontrolü kaosu da beraberinde getirdiğinde Firavun Atem, tüm yıkımı önlemek için büyük bir fedakarlık yaptı. Bu yüzden Yugi ve Atem arasındaki ilişki kısmen de olsa birbirine benziyor.
Geçmişin güçlü firavunu, gölgeler oyununda (5000 yıl önce) Bakura ile korkunç bir duello yapmıştı. Ancak Bakura’nın içerisindeki karanlık bir türlü yok edilemeyince, onu milenyum taşına hapsetti. Hem kendisine ait hem de o zamanki tüm yaşayanların da mezarlarını yok etmişti.
Animede her duello yapıldığında, ucunda sadece yenmek veya yenilmek yok. Her duellonun mutlaka bir amacı oluyor. Pegasus aslında baştan beri çok başka şeylerin peşinde olduğunu kendisi zaten söylüyor. Yugi’nin karşısına çıkan her rakip de mutlaka karanlık bir amaçla savaşıyor veya onun yap-bozunun peşinde oluyor. Çünkü milenyum eşyaları, eski Mısır’ın kadim güçlerini içinde barındırıyor.
Söz konusu Yugioh olduğunda ve 224 bölüm olduğunda seri hakkında daha yazacak çok fazla şey olduğunu fark ettim. Biraz da size izleyecebileceğiniz anime serilerinden bahsedeyim.
• Yu-Gi-Oh!
• Yu-Gi-Oh The Movie
• Yu-Gi-Oh! Duel Monsters
• Yu-Gi-Oh! The Movie: Pyramid of Light
• Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters
• Yu-Gi-Oh!: Bonds Beyond Time
• Yu-Gi-Oh! GX
• Yu-Gi-Oh! R
• Yu-Gi-Oh! 5D’s
• Yu-Gi-Oh! Zexal
Açıkçası her birinin farklı bir güzelliği var. Ancak hiçbiri ilk seri kadar başarılı çizim ve müziklere sahip değil. Aksiyon severler için ilk sezon sıkıcı gelebilir, çünkü duellolarda konuşmalar uzun sürebiliyor. Animenin türüyse; macera, oyun, komedi ve doğaüstü güçler olarak geçiyor. Sevginin, dostluğun ve fedakarlığın mükemmel işlendiği Yugioh; özellikle eski Mısır’ı konu edinmesiyle daha çok dikkat çekiyor.
Birçok canavar veya karakteri barındırmasına rağmen sıkıcı olan animelerden farklı olarak Yugioh, konusu sadece birkaç kişi arasında geçmediği için; bu sıkıcılıktan sıyrılıyor. Çizimleri ve müziklerinin hoşunuza gideceğinden adım gibi eminim. Az da olsa romantizm bile barındırıyor. Sadece eski Mısır’ı konu almıyor, aynı zamanda Atlantis ve Leviathan gibi mitolojik ve ütopik yaklaşımlara yer veriyor. Bu da Yugioh’yu diğer animelerden farklı kılıyor.