Oyun İncelemeleri

APB – All Points Bulletin

APB ilk olarak 2005’te duyurulmuştu. GTA serisinin multiplayer hali olarak tanıtılınca, insanların daha çok ilgisini çekti. Çeşitli sebeplerden ötürü, çıkış tarihi hep ertelemelere maruz kaldı. Yine de yapımcılar, APB hakkında yeni bilgiler vermeyi ihmal etmediler. 2008 ve 2009’da yapılan çeşitli fuarlarda da gösterime sunuldu, olumlu izlenimler bıraktı. Duyurulmasından bu yana 5 sene geçti ve sonunda APB elimize geçti. GTA yapımcılarından David Jones’un da önemli bir görev üstlendiği oyundan açıkçası daha iyi bir performans bekliyorduk. Fikir olarak son derece güzel ve zevkli gözüküyor, ancak pratikte incelemeye aldığımız zaman bir çok aksaklığı rahatlıkla tespit edebiliyoruz.

San Paro’ya hoşgeldiniz

Tamamen online olarak oynayabildğimiz APB’ye giriş yapabilmek için, öncelikle kendimize bir hesap açmamız ve bunu aktif hale getirmemiz gerekiyor. Tecrübeyle sabit olarak ilk baştan sizleri uyaralım, şifrenizi belirlerken hem ufak hem büyük harf barındırmasına ve rakam içermesine dikkat edin. 9 – 16 karakter arası istediğiniz şifreyi bu şekilde koyabiliyorsunuz. Daha sonra San Paro şehrinin kapıları yavaş yavaş açılmaya başlıyor. Seçebileceğimiz iki grup var; polisler olarak nitelendirebileceğimiz Enforcers ve suçlular tarafı olan Criminals. Bunlar da kendi içlerinde gruplara ayrılmışlar; Enforcers, The Praetorians ve Prentiss Tigers gruplarından, Criminals da G-Kings ve Blood Roses’tan oluşuyor. Tarafımızı seçtikten sonra karakterimizin fiziksel özelliklerini ayarlıyor ve kendimizi Tutorial bölgesinde buluyoruz.

Tutorial bölümü, kontrollere alışmak ve şehir içerisinde yapabileceğimiz görevler bilmek açısından bize kılavuz oluyor. Kontroller zaten daha önce GTA oynamışsanız hiç yabancılık çekmeyeceğiniz türden hazırlanmışlar. Bu arada tüm görevleri zamana karşı yapmanız gerektiğini de hatırlatalım. Tutorial’ı tamamladıktan sonra; bize başlamak istediğimiz bölge soruluyor. 3 bölge var, bunlar; Social, Financial ve Waterfront. Social tamamen insanlarla kaynaşma ve karakterimizle alakalı işlevleri yapabildiğimiz bölge.

Açık arttırmaya çıkarılmış eşyaları satın alma, cephane doldurma, karakterimizin fiziksel özelliklerini değiştirme, müzik listelerini ayarlama gibi seçenekler burada var. Bu arada hemen belirtelim; oyun last.fm ile entegre olarak çalışıyor ve buradan birçok müziğe ulaşıp kendi listenizi oluşturma şansına sahip oluyoruz. Diğer oyuncularla sohbet edebiliyor, gruplar ve klanlar oluşturabiliyoruz. Financial / Waterfront bölgeleri ise, tamamen kapışma ve görevleri yaptığımız bölgeler. İkisinden birini seçtiğimiz andan itibaren APB bizim için başlamış oluyor.

Şehre girdiğimiz andan itibaren karşımıza çıkan grafikler bizi şaşırtıyor ve üzüyor. GTA örnek alınarak hazırlanan bir yapımda, bu denli vasat grafiklerin olmasını pek de hoş karşılayamadık. Kaplamalar çok özensiz ve eski oyunları andırıyorlar. Işık ve patlama efektleri de belirli bir seviyeden öteye gidemiyor. Bunu üzerine çeşitli modelleme ve  animasyon hataları da ekleniyor, işler iyice kötüye gidiyor. Arayüzütanıtmak gerekirse, sol üst köşede prestij puanımız ve level’ımız gözüküyor. Görevleri yaptıkça, grubumuz için olumlu hareketlerde bulundukça prestijimiz artıyor. Böylelikle, karakterimizi ve silahlarımızı geliştirebiliyor, daha güçlü silahları da kullanabilir hale geliyoruz.

Güçlü silahlarla düşmanlarımızı etkisiz hale getirdiğimizde, daha çok para kazanabiliyoruz. Para kazanarak, sadece silahlar değil, karakterimiz için yeni üst baş, dövmeler ve buna benzer fiziksel eklentiler satın alabiliyoruz. Sağ üst köşede silah bilgilerimiz ve sağ altta da radarımız bulunuyor. Polisler olarak sivilleri öldürdüğümüzde ya da buna benzer kuralları çiğnercesine hareketlerde bulunduğumuzda prestij puanı kaybediyoruz. Prestijiniz 5. seviyeye ulaştığınızda, kelleniz para ödülüne dönüşüyor ve takım arkadaşlarınız dahil herkes sizin peşinize düşebiliyor.

Görevler oyun sırasında rast gele olarak veriliyor. Eğer Enforcer olarak oynuyorsanız; koruma, etkisiz hale getirme, inceleme, teslim etme gibi görevler alabiliyorsunuz. Buna paralel olarak, Criminals ise bombalama, kaçırma, sabotaj gibi görevler alabiliyorlar. Zaten bir grup görev aldığı zaman, bir yerden sonra otomatikman diğer grup da o görevde devreye giriyor. Bunun gerçekleştiğini; ekranın ortasında APB yazısı çıktığında anlayabiliyoruz.  Bu dakikadan sonra, görev içerisinde kapışmalar başlıyor ve eğer o sıra kalabalık bir oyuncu kadrosu varsa, zevkli sahneler ortaya çıkabiliyor.

Şehirdeki bütün araçları kullanabilmek mümkün, kimisini de kapılarını kırarak kaçırabiliyorsunuz. Takımlar içerisinde bir görev dağılımı yapabilmek de mümkün oluyor. Birisi sürücü olup, diğer elemanları görev bölgesine doğru taşıyabiliyor. Araç içerisindekiler, camlara çıkarak ateş edebiliyorlar. Çok hasar almış olan bir araçtan, uçarcasına kaçmamız gerekiyor. Her görev, bazı safhalardan oluşmuş ve ayrıca görevin genel bir zamanı oluyor. Bu zaman dolmadan önce teröristler ya da polisler, kendilerinden beklenen görevi yapabilmek durumundalar.

Kutu kutu bir şehir
Oyun içerisinde çeşitli öldürme şekilleri ya da yaptığımız olumlu hareket sonucunda çeşitli rütbeler alabiliyoruz ve bu da prestij puanlarımıza yansıyor. Özellikle üst üste birçok adam öldürmek, ya da bir polis olarak terörist tutuklamak, iyi para kazandırıyor. Para demişken; oyunda kullandığımız normal paranın dışında, dış dünyadaki çeşitli hizmetlerden faydalanabilmek için APB özel puanlarımız da bulunuyor. Bunları gerçek parayla satın alıp harcayabiliyor olduğumuzdan dolayı, kullanırken iki kere düşünmemiz gerekiyor.

Görevlerde kapışmak ve kalabalık gruplar şeklinde ilerlemek çok zevkli ancak bir süre sonra kendisini tekrar ettiğinden dolayı sıkıcı olmaya başlıyor. Sürekli aynı görevlerin isimleri geçiyor ve yenilik getirmiyor. Multiplayer oynamanın keyfi hatrına devam edebiliyorsunuz ancak bir yere kadar. Araçlara bir hasar modellemesi getirilmiş ancak hiç getirilmese daha iyiymiş. Bazen olmadık yerlere sıkışıp kalabiliyorlar ve yüzeyleri birden bire kap kara bir hale gelebiliyor. Araçlara inme, binme animasyonları da komikten öteye gidemiyor. Nedense araç kontrollerinde de bir problem söz konusu. Çok zor dönüyorlar ve manevra yapmaya alışmak uzun zaman alıyor. İnsanda bir süre sonra şöyle bir mantık gelişiyor; madem oyuna pek fazla özenilmemiş, yapımcılar araç gerçekçiliğine de çok kasmamıştır. Ama burada basitlik yerine bir zorluk hâkim.

APB’nin en başarılı olduğu noktaların başında seslendirmeler geliyor. İçerdiği müzikler gayet iyi ve kulağa hoş geliyor, yer yer gaza getirici özelliğe de sahip. Kapalı alanlarda müziğin yankılı gelmesi ya da araçtan uzaklaştığımızda radyo sesinin de uzaklaşması gibi ayrıntıların düşünülmüş olması güzel. Keşke bu gibi ayrıntıların tamamı oyun içerisine de yayılsaymış. Yapımcılar belki de; grafiklere harcanacak performansı online sisteme harcamayı uygun görmüşler; ancak gözü rahatsız eden ve mantık hatalarına dönüşen sahnelerle karşılaşmak ne olursa olsun kimsenin hoşuna gitmeyecek bir unsur.

Sıkıntı var

Bilgilerimiz sürekli sunucularda depolanıyor ve böylece sürekli kaldığımız yerden devam ediyoruz, para durumumuzda herhangi bir eksilme olmuyor. Yeni silah alacağımız zaman, harita üzerinde bekleyen belli başlı kişilerin yanlarına gidiyoruz. Satın aldığımız silah, dolabımızda saklanıyor ve buradan değişiklik yapabiliyoruz. Yanımızda asıl ve ikincil olmak üzere iki silah ve el bombaları taşıyabiliyoruz. Zaman zaman şehir içerisinde bulunan mail kutularını kontrol etmekte fayda var; zira burada bizlere gelen mail’lerde hem rütbe atlamış, hem de bununla birlikte cephane ödülü kazanmış olabiliyoruz.

Bir bütün olarak ele alındığı zaman, APB aslında çok iyi bir fikirle geliyor. Bunu teknik hatalardan arınmış ve daha da çeşitlendirilmiş biçimde kotarabilseydi, tadından yenmeyecek bir yapımla da karşı karşıya kalabilirdik. Bu haliyle sanki yarım bırakılmış ve “çıkartalım gitsin” mantığına gelmiş gibi duruyor. Oyuncuları, ilerleyen zamanlarda bol bol yama bekleyecek gibi tahmin ediyoruz. Zamanla sürekli kendini update ederse ve teknik hataların tamamen düzeltildiği bir yapım haline getirilirse, o zaman biz de APB için gönül puanımızı daha da yükseltmiş olacağız. Yine de çok merak ediyorsanız, denemek için bir göz atabilirsiniz. Hemen belirtelim, oyun ilk yüklendiğinde 50 saatlik bir oynanışla geliyor ve daha sonra belirli bir ücret karşılığı bunu yenileyerek aylık sınırsız oynanışa sahip olabiliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu