ASRock Fatal1ty 990FX Professional

Geçtiğimiz haftalarda Emre arkadaşımın incelediği AMD FX-8350 işlemci ve ASUS Sabertooth 990FX anakart ikilisinden sonra bir başka AMD FX-8350 ve 990FX ikilisiyle karşınızdayım. Ancak bu sefer anakart olarak ASRock’ın Fatal1ty 990FX Professional modelini kullanıyorum. Fatal1ty imzasında da anlaşılabileceği üzere ASRock’ın bu kartı, özellikle oyuncu kesimine hitap ediyor. Zira Fatal1ty’nin dünyanın en iyi profesyonel oyuncusu olarak bilinen Johnathan Wendel olduğu bilgisini vereyim. Kendisinin firmalarla yaptığı anlaşmalar doğrultusunda fare, kulaklık, anakart ve diğer başka ürünlerde imzası yer alıyor.

 
Şimdi ofisimize incelenmek üzere konuk olan bu ürünü, kutusundan çıkaramaya başlayayım ancak öncelikle cihazın kağıt üstünde yazan teknik özelliklerini listelemek istiyorum.
 
Teknik Özellikler:
– Altın kaplama lüks kondansatörler (2.5 x daha uzun ömür sağlar), % 100 Japon malı katı kondansatörler, yüksek kaliteli komponentlerdir.
– Dijital PWM tasarımı, gelişmiş V12 + 2 güç fazı tasarımı
– Çift kanallı DDR3 2100 (OC) desteği
– AMD CrossFireX desteği
– NVIDIA SLI desteği
– Çift Gigabit LAN – Teaming özelliği
– 7.1 kanal HD ses komponentleri (Realtek ALC892 ses kodeki), THX TruStudio özelliği
– Fatal1ty F-Stream desteği, Fatal1ty Fare yuvası
– On/Off Play teknolojisi, Turbo UCC

Kutu İçeriği
ASRock Fatal1ty 990FX Professional’ın standart anakarta kıyasla hayli zengin bir kutu içeriği var. Kutudan çıkan parçaları şöyle listeleyeyim:
 
– Kullanıcı kitapçığı
– Hızlı başlangıç kitapçığı
– Sürücü ve yazılım CD’si
– Giriş/Çıkış korumalığı
– 1x SLI köprüsü
– 2x molex’i SATA 4-pin güç adaptörüne çevirme kablosu
– 1x 3,5mm ses kablosu
– 3x siyah SATA veri kablosu
– USB3.0 ön yuvası & SSD girişi
– USB3.0 arka yuvası
 

 
Tasarım
Anakart, bilgisayar bileşenleri arasında her ne kadar görünmeyen parçalardan biri olsa da günümüzde pek çok firma iç dizayna da önem veriyor. Hele ki oyuncu ekipmanlarında bu iş daha da abartılabiliyor. ASRock Fatal1ty 990FX Professional’da da durum aynen böyle. Siyah ve kırmızı renginin hakim olduğu anakartın oldukça şık bir görünümü de var. Malzeme kalitesi de epey kaliteli görünüyor.
 

Yakından Bakış
Artık biraz daha detaylardan konuşmanın vakti geldi. Kartın CPU soketinde standart AM3+ dizaynı bulunuyor. Büyük boyda CPU fanı tercih edecekler için yuvanın etrafında hayli geniş alan da yer alıyor.
 

 
AMD’nin her 990FX kart serisinde olduğu gibi ASRock Fatal1ty 990FX Professional’de de, 800MHz ila 2.100MHz arasında olmak üzere 4’lü DD3 bellek konfigürasyonu oluşturabilecek 4 adet DIMM yuvası yer alıyor. Toplam bellek 32GB’a kadar çıkartılabiliyor. Aşağıdaki fotoğrafın alt bölümünde ayrıca anakart için 24 pinlik ATX güç yuvasını ve ön panelde kullanılması için konulan USB 3.0 yuvasını görebilirsiniz. Bu USB yuvasını cihazın kutu içeriğinde beraber gelen 2’li harici USB yuvasıyla birlikte kullanmak mümkün.
 

 
Kart, 6 adet SATA III yuvasıyla geliyor. Hepsi AMD SB950 tarafından sağlanan bu SATA’lar, RAID 0, 1, 0.1, JBOD ve RAID 5 destekliyor. Cihazın ayrıca arka yuva panelinde 2 adet eSATA yer alıyor.
 

 
Aşağıdaki resimden görebileceğiniz üzere kartın üzerinde LED göstergeli dahili güç ve reset butonları yer alıyor. Uzun vadeli kullanım tecrübeme dayanarak bu tuşların çokta dayanıklı olmadığını söylemeliyim ancak genel kullanıcılar güç düğmesi için bu tuş yerine kasayı kullanacağından önemli bir eksi olarak görmüyorum. Güç ve reset butonlarını kasaya bağlayacak olanları, ufak kötü bir sürpriz bekliyor. Pek çok anakartta nefret ettiğim bir özellik olan güç düğmesi ve reset butonlarının pinleri ayırt edilemiyor. Güç kablosu girişi her iki tuş için de siyah renkte. Bu sebepten doğru kabloyu bağlayabilmek için kullanıcı kitapçığını okumak şart.
 

 
Dış panel bağlantıları arasında 2x çift USB 2.0 bağlantısı, 1x com yuvası, 1x Firewire bağlantısı, HD ses bağlantısı ve 1x Infared modül bağlantısı bulunuyor.
 
Kartta 3 adet PCI-E x16’lık, 2 adet PCI-E x1’lik ve 2 adet de PCI yuvası bulunuyor. Ekran kartı yuvasının hiçbir bağlantıyı engellemesi büyük avantajlarından biri.
 

 
Son olarak arka paneldeki yuvaları soldan sağa sıralayayım:
– PS/2 fare
– PS/2 klavye
– Clear CMOS düğmesi
– Coaxial dijital ses
– SPDIF dijital ses
– Gigabit Ethernet
– 2x USB2.0
– 2x USB2.0
– eSATA
– 2x USB2.0
– Fatal1ty USB fare yuvaları
– USB2.0
– Firewire
– eSATA
– Gigabit Ethernet
– 2x USB3.0
– 7.1 analog ses
 

Soğutma
Kartın CPU fanı pini dahil olmak üzere 6 adet fan pini yer alıyor. CPU ve kasa fan pinlerinden ikisinin hız ayarı mevcut.
 

 
Kartın kendi soğutması için üzerinde 3 adet soğutma bloğu mevcut. Bu soğutma bloklarından alüminyum malzeme kullanılmış. İşlemcinin voltaj regülatörleriyle kuzey köprüsü soğutucuları arasında daha iyi ısı dağılımı için bir ısı borusu yer alıyor. Kuzey köprüsü soğutucusu ayrıca ekran kartlarının daha kolay takılması için yamuk bir kesime sahip. Görüntü babında etkileyici olan bu pasif soğutucular, işlev olarak büyük bir yenilik getirmiyor.
 

 
BIOS
990FX Professional’ın standart anakartlarda görmeye alışık olduğumuz mavi ve düz BIOS ekranından farklı bir tasarımı var. Yine de bu durum gözünüzü korkutmasın, oldukça kullanışlı ve basit bir arayüzü olduğunu söyleyebilirim. BIOS ekranının fareyle kullanılabiliyor olması, kullanışlı olmasında büyük rol oynuyor.
 

 
BIOS ekranı üzerinden karta taktığım tüm bileşenlerle ilgili değerleri gözlemleyebiliyorum. Ayrıca CPU’nın frekans ayarlarıyla oynamak isteyen Overclock tutkunları, bu ekran üzerinden işlerini kolayca halledebilirler.
 

Teknolojiler ve Yazılımlar
Bu bölümde ASRock’ın Fatal1ty 990FX Professional ürünüyle öne çıkardığı teknolojilerden ve yazılımlardan bahsedeceğim.
 
Fatal1ty XFast USB: Bu teknoloji, depolama cihazlarıyla yapılan USB veri transferlerinde %145′ kadar performans artışı sağlıyor.
 
XFast LAN: Bu özellik sayesinde hem LAN trafiği görüntülenebiliyor hem de trafik kontrol altına alınabiliyor. Örneğin trafik yalnızca oyunlar için adanarak, çevrimiçi oyunlardaki gecikme süresi düşürülebiliyor.
 

 
Dijital PWM Tasarımı: PWM’nin açılımı Pulse Width Modulation’dan geliyor. Yani Türkçesiyle dijital sinyal genişlik modülasyon tasarımı anlamına geliyor. Bu özellik sayesinde CPU Vcore’un voltajı sabitlenebiliyor ve daha akıllı güç tüketimi yapılabiliyor.
 
V12+2 Güç Fazı: Sistemin 12 fazı CPU gücü için ve diğer iki fazı da 2 bellek için ayrılıyor. Piyasadaki diğer 990FX kartların büyük bir çoğunluğu 8 faz sunabiliyor.
 
Fatal1ty Fare Yuvası: Kartın oyuncular tasarlanmasının en büyük özelliklerinden biri, bu olsa gerek. Bu yuvayla uyumlu bir fare kullanıldığı taktirde F-Stream yazılımı aracılığıyla farenin tepkime süresi 125HZ ile 1.000HZ arasında ayarlanabiliyor. 500Hz değeriyse tavsiye edilen tepkime süresi olarak gösteriliyor.
 
Turbo UCC: AMD işlemciler için otomatik Overclock çözümü.
 

 
Altın Kondansatör: Kartın üstündeki kondansatörler için %100 Japon yapımı altın malzeme kullanılan kondansatörler tercih edilmiş. Donanımların en çabuk eskiyen veya patlayan parçalarından biri kondansatörlerin ömrü bu sayede uzatılabiliyor.
 
Graphical UEFI: Daha önce sizlere bahsetmiş olduğum BIOS arayüzü.
 
F-Stream: Kısaca kartın yazılımı diyebilirim. Yazılım üzerinden donanımın ısısı, RPM’i, voltajı, frekansı ve daha fazlası görüntülenebiliyor. Ayrıca BIOS ayarlarına gitmeden Windows üzerinden Overclok imkanı da sağlıyor.
 
Çift PCI-E GLAN Teaming: Bu özellik sayesinde iki LAN bağlantısını teorik olarak tek bir bant aralığındaymış gibi göstermek mümkün.
 
On/Off Play Teknolojisi: Bu özellik sayesinde portatif ses cihazları, direkt olarak bilgisayarın ses çıkışına bağlanabilir. Kutu içerisinde bahsettiğim 3.5mmm jak kablosu bu yüzden geliyor.
 
Cyberlink MediaEspresso 6.5: Henüz deneme aşamasında olan bu yazılım, videoları mobil cihazlar ya da Internet formatıyla uyumlu hale getiriyor.
 
Premium Audio: Realtek ALC892 kodeki ile gelen kart, THX TruStudio ve Blu-ray’in Playback formatını 7.1 kanalında 24-bit/192kHz hızında oynatabiliyor.

Nasıl Test Ettik?
ASRock Fatal1ty 990FX Professional’ı test ederken hem sentetik Benchmark uygulamaları, hem de gerçek durum senaryoları kullandım. PC Mark 7, Sandra, Cinebench ve AIDA 64 kullandığım test yazılımları oldu. Gerçek durum testi içinse WinRAR’da dosya sıkıştırdım ve DivX Converter’la video dosyası çevirdim.
 

 
Test Sistemi
İşlemci: AMD FX-8350
Ekran Kartı: AMD Radeon HD 6990
RAM: Transcend aXe 2000 RAM 8GB
Sabit disk: Samsung 160 GB 7200rpm
Soğutucu: Thermaltake Contac 29 BP
Güç kaynağı: Xilence 1000 Watt
İşletim sistemi: Windows 7 Ultimate 64-bit





Sonuç
Çok net söyleyebilirim ki ASRock Fatal1ty 990FX Professional, fiyatına oranla piyasadaki en iyi anakartlardan biri. Hem malzeme kalitesi hem de sunduğu ekstra özellikler, epey güçlü bir donanımı olmasını sağlıyor. Üstelik 400-450TL arasındaki fiyat etiketiyle de piyasadaki diğer 990FX modelleriyle karşılaştırıldığı zaman epey makul kaçıyor.
 
ASRock Fatal1ty 990FX Professional, sıkı oyuncuların kesinlikle göz atması gereken ürünlerden biri. Ben son derece memnun kaldığım bu ürün için gönül rahatlığıyla hem editörün seçimi hem de fiyat-performans damgası basıyorum.
 

 
Fiyat Aralığı:  400-450TL
 
Artılar:
– İyi malzeme kalitesi
– Kullanışlı özellikler
– Yüksek performans
– Fiyat
 
Eksiler:
– Arka panelde daha çok USB 3.0 bağlantısı olsa fena olmazdı
– Ön panel bağlantıları sınıflandırılmamış
 
Puan: 9,5/10

Exit mobile version