Asus Strix RX 570
AMD’nin iki seneden beri piyasaya sunduğu ekran kartlarına baktığımızda orta ve düşük seviyeyi hedeflediğini, bunun yanında da fiyat performans ürünlerini tercih ettiğini söylemek mümkün. DirectX 11 ile çalışan oyunlarda NVIDIA’ya yaklaştığını söyleyebiliriz, fakat, iş DirectX 12’ye geldiği zaman AMD’nin bir tık önde olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Bunun nedeni tüm directX’leri geliştiren Microsoft’un DX 12’yi AMD ile birlikte geliştirmesi ve bunun neticesinde doğal olarak DX 12’de AMD ekran kartlarının performans artışları daha fazla oluyor. Tüm bu anlattıklarımı bir kenara bırakırsak AMD’nin her zaman fiyat performans odaklı çalıştığını da belirtmemiz gerekiyor.
İşlemcileri baz aldığımızda yeni piyasaya sürülen Zen mimarisine sahip Ryzen işlemcilerin Intel tarafındaki muadillerine baktığımızda yarı yarıya fiyat farkı olduğunu söyleyebiliriz. Bu olay ekran kartlarında da bu şekilde yürüyor, ama dediğim gibi AMD’nin iki senedir üst seviye ekran kartı çıkartmaması fiyat performans ilişkisini biraz “Zaten orta düşük seviye kart fiyatı normal” şeklindeki düşünceye itebiliyor. İşte bu incelememizde de fiyat performans ürünlerinin odağı olan RX 570’i ele alıyoruz.
Öncelikle 400 serisindeki muadili olan RX 470 ile aradaki farklarına değinmek gerekiyor. Ploaris 10 işlemcisinden güç olan RX470, 2048 adet çekirdeğe, 128 TMu’ya ve 32 adet Rop ünitesine sahipti. RX 570’te ise Polaris 10’ün geliştirilmiş hali olan yine 14 nanometre ile üretilen Polaris 20 XL modeli kullanılıyor. Bunun dışında çekirdek, TMU ve ROP ünitelerinde herhangi bir fark bulunmuyor. Çekirdek ve bellek frekanslarında ise RX 470’in 1206 MHz çekirdek, 6600MHz bellek frekansına sahip olduğunu belirtebiliriz. RX 570’te ise 1244 MHz çekirdek, 7000 MHZ’de bellek frekansı olduğunu söyleyelim. Her iki kertın da 4GB’lık GDDR5 belleğe sahip olduğunu da unutmayalım. İki kartın da kısaca önemli özellikleri bu şekildeydi. Tabi bunlar stok modeller için geçerli bir durum. Bizim elimizdeki model ise Asus’un Strix OC modeli. Yani çok ufak da olsa hız aşırtma yapılmış ve en önemlisi de iki adet fan ile özel soğutmayle birikte gelmesi.
Özel soğutucu ve hız aşırtmalı bir kart dedik, stok modelde 1244 olan maksimum frekans hızı, 1310 MHz olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında RX 400 serisine oranla çok daha yüksek hız aşırtma potansiyeline sahip olduğunu belirtebiliriz.
Tasarımsal oalrak uzun zamandır tanıyıp gördüğümüz Strix serisinin çizgisini tam anlamıyla taşıdığını ve herhangi bir değişiklil yapılmadığını söyleyebiliriz. Soğutucu olarak iki adet 12 cmlik fan yerleştirilmiş. Zaten RX 400 serisinden bu yana üretim teknolojinin gelişip daha küçük nanometrelerde olması sayesinde eskisi kadar ısından ekran kartları günümüzde yok. Zaten bu sayede de önceki serilere nazaran daha yüksek performans artışları görebiliyoruz. Üzerinde 1 adet sekiz pinlik güç girişi barındıran Asus Strix OC RX 570, aynı zamanda bir adet Display Port, bir adet HDMI ve iki adet DVI girişi bulunduruyor. Tasarlanırken 1080p ve daha düşük çözünürlükler için tasarlanmış bir olabilir belki ama, iki adet DVI girişinin bulunup bir adet HDMI girişinin olması biraz dezavantaj gibi geldi. Sonuçta DVI artık eskimeye başladı ve HDMI ile Display Port başı çekmeye başladılar.
Oyun testleri
İlk olarak 3DMark testlerine göz atalım. Full HD olan Fire Strike testinde 12671 puan amlayı başardı. 2K çözünürlük olan Fire Strike Extreme testine geldiğimiz sıra da 5643 puan aldığını ve 4K olan Fire Strike Ultra’da 2823 puan almayı başardı. Tabi orta düşük seviye olan bir ekran kartı için bu puanların iyi olduğunu söylemekte yarar var. DX 12 testi olan Time Spy’da ise 4352 puan aldığını belirtelim.
2015’te satışa sunulmasından bu yana müthiş başarılar yakalayan ve hala en iyi oyunlardan biri olan Witcher 3’te ultra ayarlara alarak yaptığımız Full HD testte ortalama 65 FPS’ye ulaştı. 2K çözünürlükte ise 56 FPS almayı başardı. 4K testlerde ise ortalama 26 FPS alabildi. Testleri Hairworks kapalıyken yaptığımızı ve bir kaç ayar kısıldığı takdir de 4K’da 30 FPS’e sabitleyebileceğinizi belirtelim.
Yine üzerinden 2 sene geçmesine rağmen halen daha gündemde olan GTA 5 testimize geçelim. Full HD ultra ayarlarda 82, 2K’da 65, 4K çözünürlükte ise 30 FPS alabildi. İşin doğrusu, fiyatına göre iyi bir performans sergilediğini belirtelim. Fakat bu sonuçların ortalama olduğunu ve anlık FPS düşmelerinin yaşandığını belirtelim.
AMD ekran kartlarının öne çıktığı DOOM testine baktığımızda Full HD’de ultra ayarlarda 133, 2K’da 83 ve 4k’da 40 FPS almayı başardı. Yine beklediğimizden yüksek bir performans aldığını söyleyebiliriz.