AVSEQ
AVSEQ kelimesini gördüğünüzde ilk olarak aklınıza VCD’ler geliyor olabilir. Aslında bu kısaltma Audiovisual Sequencer (Sesli görsel sıralayıcı) cümlesinden başka bir şey değil. Ama eminiz ki birçoklarımız için bu kelime, anlamından fazlasını ifade ediyor.
Peki bahsedeceğimi AVSEQ ne? Hayır VCD’lerle bir alakası yok. AVSEQ bir bağımsız oyun. Daha doğrusu bağımsız bir ritim oyunu. Guitar Hero serisinden tutun da Patapon’a kadar ritim oyunları, ekrana bakmasanız bile duyduklarınızla ve kulağınızın yardımıyla oluşan refleksle oynanışa yardımcı olur. Ancak maalesef AVSEQ’de böyle bir şeyden bahsedemeyeceğim.
Oyunumuz ekranda yukarıdan aşağıya düşen “atom”ları birleştirmekten oluşuyor. Kırmızı, yeşil, mavi ve beyaz olmak üzere düşen bu atomları renklerine göre gruplayıp birbirine bağlamanız gerekiyor. Beyaz atomları, kırmızı, yeşil ve mavi atomları birbirine bağlamak için kullanabiliyorsunuz. Atomları aşağı düşmeden birbirine olabildiğince uzun zincirler şekilde bağlamanız gerekiyor. Ne kadar uzun bir zincir kurarsanız, kazandığınız puan da o kadar fazla oluyor.
Bu atomları bağlayış şeklinize göre arkada çalan ritime bir melodi ekleniyor. Tabi atomları ne sırada bağladıysanız, melodi de o sıraya göre farklı bir şekil alıyor. Hal böyle olunca, oyun içerisinde sayısız melodi bulunuyor diyebiliriz. Bazen ortaya çıkan sabit atomlarla ise çalan ritme farklı etkiler yapabiliyorsunuz. Örneğin bu atomlardan biri ritmi yavaşlatırken, bir başkası ekstra puan veriyor.
Aslında oyunun size sunmaya çalıştığı şey, belli başlı melodileri ortaya çıkarmak. Ancak “Nasıl bağlasam da düşürmesem bu atomları” demekten müziği falan unutuyorsunuz.
Görüntüler gerçekten güzel. Renkli ve sizi havaya sokan cinsten. Müzik ve seslerin de yardımıyla kendinizi bambaşka bir alemde bulacak gibi oluyorsunuz. Ancak bu aleme girememenizi nedeni de daha önce belirttiğim gibi atomları yakalama çabası.
İki güzel fikri bir araya getirmeye çalışan AVSEQ, maalesef bunda pek de başarılı olamamış. Aslında atom yakalama işini halıhazırda çalan bir melodiye göre yapıyor olsak, daha eğlenceli bir oyunla karşı karşıya kalabilirdik. Denemeli misiniz? Bir deneyin derim. Zaten bağımsız oyunlar bunun için var. Ancak beklentilerinizi yüksek tutmayın. Şimdiden iyi eğlenceler.