Bağımsız oyun geliştirmenin zorlukları
Ben Erdem Şen, Bard’s Gold isimli bağımsız oyunun yapımcısıyım. İstanbul’da doğdum ve 7 yıldır Almanya’da ikamet ediyorum. Bard’s Gold’un yapımında karşılaştığım sorunları ve Bağımsız Yapımcı olmanın zorluklarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Oyunum Bard’s Gold birçok yerde haber yapıldıktan sonra yüksek sayıda insanımızın Avrupa’da ve Amerika’da mütevazı bir yere sahip olan Bağımsız Yapımcılardan (Indie Game Developer) bihaber olduklarını ve oyun piyasasının sadece GTA V, COD, AC, LoL, Counter Strike, DOTA ve bunlar gibi çok yüksek bütçelerle yüzlerce insanın üzerinde aylarca bazen yıllarca çalışarak yaptıkları oyunlardan oluştuğunu zannettiklerini gözlemledim. Örnek olarak GTA V’in yapım ve tanıtım maliyeti 170 milyon Dolar ile 265 Milyon Dolar arası bir yerlerdedir
Peki, kimdir bu Bağımsız Oyun Yapımcıları ve ne yaparlar?
Bağımsız Oyun Yapımcıları, üzerlerinde bir Dağıtıcı (Publisher) olmadan ve yaratıcılık açısından hiçbir kısıtlama altına girmeden, genelde 1-2 kişiden oluşan (daha büyük olanları da vardır), çoğunlukla ev ortamında veya ufak bürolarda kendi imkanları ve fikirleri ile oyun yapan topluluklardır. Bu ufak toplulukların gelirleri, sahip oldukları destekçilere, bütçelerinin el verdiğince yapabildikleri reklam tanıtımlarına ve tabi ki yaptıkları oyunların kalitesine göre değişir. Bu yapımcıların arasında çok yüksek gelirler elde eden hatta yukarıda bahsettiğim kimi büyük firmaların oyunlarının satış rakamlarını ezip geçmiş oyunlarda mevcuttur. Örnek olarak:
Minecraft – Mojang (Bağımsız Yapımcıların en çok satışa ve destekçiye sahip olanı)
Markus Persson, Notch ismiyle bilinen Minecraft’ın tasarlayıcısı ve Mojang Stüdyo’nun Kurucusudur. Mojang Bağımsız bir stüdyo olarak başlamasına karşın geçtiğimiz Eylül ayında 2,5 Milyar Dolar karşılığında Microsoft’a satılmıştır.
Terraria – Re-Logic
Rogue Legacy – Cellar Door Games
Braid – Jonathan Blow (Hothead Games)
Super Meat Boy – Team Meat
Spelunky – Derek Yu, Mossmouth LLC
Starbound – Chucklefish Ltd
Shovel Knight – Yacht Club Games
Yukarıdakiler başarı elde etmiş ve ismini duyurmuş Bağımsız Yapımcılardan birkaç tanesidir.
Peki, nasıl oyun yapıyorlar ve oyunları neden Super Nintendo, Gameboy, Atari veya Amiga oyunu gibi görünüyor?
Şimdi bu tamamen bir tarz seçeneği ve bütçe meselesidir, biz Bağımsız Yapımcılar büyük firmaların sadece satış ve gelir elde etmek amaçlı baktıkları Oyun Sektörüne farklı bir açıdan bakıyoruz (yani hepimiz olmasak da büyük bir kısmımız). Bizim için oyunlar ”Sanat Eseri” değeri taşıyor.
Oyun 90’larda 2D idi ve gelişti, şimdi 3D oldu. ”2D oyun eskidir, modası geçmiş oyundur!” Bu bakış açısı yanlıştır ve hiçbir şekilde gerçeği yansıtmaz! Kimi insan 3D MMORPG oyunlarından hoşlanırken kimi 2D Platform oyunlarından hoşlanır. Bu bir müzik tarzı gibidir, kimi Arabesk sever kimisi Rock müzik.
2D ve 3D dahil olmak üzere, Grafik/Ses/Oynanabilirlik Bağımsız Yapımcı Stüdyo’nun büyüklüğüne, yapmak istediği oyun tarzına ve bütçesine göre değişkenlik gösterir. Çoğumuzun bütçesi sınırlı olduğundan dolayı Fonlama (Funding) desteği ile bu işleri yapmaya çalışırız.
Örnek olarak Shovel Knight isimli yapıt bunlardan bir tanesidir.
Tek kişilik stüdyolarda işler daha zordur, Grafik, Programlama, Müzik ve Ses Efektlerini ya kendimiz yapmak veya satın almak zorundayız. Kendimiz yaptığımız durumlarda stres ve çalışma temposu çok yükselir, çünkü parmağımızı kıpırdatmadığımız zaman proje bir adım dahi ilerlemez ve bir oyunda yapılması gereken iş çok fazladır, örneğin yerden kalkan toz’un bile grafiğini çizip nasıl hareket edeceğini programlamak zorundasınız.
Peki, bizde oyun yapabilir miyiz?
Tabi ki yapabilirsiniz! Günümüzde Bağımsız Oyun Yapımcıları giderek artmakta ve yavaş yavaş daha iyi yerlere gelmektedirler.
Bugünün imkanlarında kullanabileceğiniz sağlam içerikli Oyun Motorları ve bunları kullanmayı öğreten bir sürü kaynak bulunmakta fakat bu kaynakları anlayıp öğrenebilmeniz için temel bir İngilizce bilgisi gerekmektedir. Çünkü maalesef Türkçe olan kaynaklar olsa da İngilizce olan kaynaklar kadar yardımcı değiller, bundan sonra tek ihtiyacınız olan şey hangi oyun motorunu kullanacağınızı seçmek ve onu kullanmayı öğrenmek. Benim önerebileceklerim:
Kendi kullandığım Oyun Motoru Game Maker Studio başta olmak üzere, Unity, Unreal Engine, Stencyl, Construct 2’dir.
Peki, Bard’s Gold yapılırken hangi programlar kullanıldı?
Bard’s Gold için kullanılan Oyun Motoru: Game Maker Studio.
Grafikler için kullanılan programlar: Pyxel Edit ve Graphics Gale.
Ses için kullanılan programlar: Milky Tracker, Bfxr ve Audacity.
Bard’s Gold Alfa aşamasındadır ve yapımı devam etmektedir.
Bard’s Gold hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz internet sitesi, twitter ve facebook grubundan takip edebilirsiniz.
Destekleriniz için şimdiden Teşekkür Ederim.