Makale

BAKIŞ AŞISI #25

Oyunlarda cinselliği daha önce bu mecrada tartıştık. Üzerinde konuştuk, ettik ama şimdilerde Mass Effect serisini 7. kez bitirmeye karar verince bu olayın halen neden tartışıldığını anlayamadığımı fark ettim.

Cidden cinsellik ve seksüel içeriği neden tartışıyoruz? Bahsettiğim olayın Türkiye veya başka bir ülkeyle ilgisi yok. Oyunlardaki seksüel içeriğin tartışılması kesinlikle dünya çapında önemli bir gündem konusu.

Dragon Age’in açık sahnelerinden bahsederken eleştiriyoruz mesela. Hepimiz, tüm oyuncular. Cinsellik üzerinden prim sağlıyorlar filan diyoruz. Belki haklıyız. Belki değiliz.

Devam etmeden önce bir konuda emin olalım: Seksist olmakla, cinsel içerikli bir oyun yapmak arasında çok ince bir çizgi var. Büyük ihtimalle tartışmaların odak noktasını “bu ipince çizgi” oluşturuyor.

Fahrenheit’ın olaylı seks sahnesinden sonra Quantic Dream oyunu bazı bölgelere pazarlarken içeriğindeki belli sahneleri çıkartmak zorunda kalmıştı. Eh, haliyle oyun da eksik kalmıştı.

Sorunun kaynağınıysa halen bulabilmiş değiliz, zaten bir bulsak bunların hiçbiri sorun olmayacak.
Anlayamadığım, size bir kez daha bu konuyu açmamamın sebebi, başta da söylediğim gibi Mass Effect serisi.

Özellikle üçüncü oyundaki önemli karakterler olan Cortez ve Traynor’ın eşcinsel olmaları ilk başlarda uzun süre konuşulmuştu, hatta birçok ülkede, özellikle basın ve oyuncular tarafından sert bir dille eleştirilmişti.

Ya bir dakika…

O oyunda düşmanların kafalarını patlatıyoruz, Teknik veya Biyotik kombolarla havaya uçuruyoruz. Hani, paramparça oluyorlar. Siz ise oturup eşcinsel ilişki var diye mi tartışıyorsunuz? Aman, söylediğimi yanlış anlamayın, Mass Effect’in şiddet içeriği tartışılsın demek gibi bir derdim yok. Zaten ortalık karışık, listeye bir tane daha masum oyun eklemeyelim durduk yere.

Oyunlar için şiddeti normal karşılıyoruz. Bir şeyleri öldürmeyi son derece normal buluyoruz ama gelgelelim bir tane açık sahne olsun hemen tartışmaya başlıyoruz. Oyunların şiddetini zararlı bulmayan bir insanım. Sonuçta oynadığım şeyin dijital bir kum torbası olduğunun gayet farkındayım ki oyuncuların %99.9999’u da bunun farkında.

Eh, oyunda silahla adam öldürmeye özenip, GTA’da olduğu gibi sokak katliamı yapanı görmedim. Bu tarz şeyleri tartışmak, örümceklerle örülü kafalara sahip, ana akım medya kuruluşlarının dikkat çekme çabasından ibaret olmuştur.

Call of Duty oynayıp, adam öldüren biri mi var? Hemen bütün dünya onu tartışır. Çünkü oyunlara saldırmak kolaydır. Hem de çok kolay. Aynı ana akım, oyunlarda cinselliği ilgi çekici bulur ve gördüğü anda ön plana çıkartır.

Tamam, kabul ediyorum. Cinsellik oyunlar için oldukça ilgi çekici bir kavram. Yahu, olayın kendisi bile yeterince ilgi çekici. Benim anlamadığım neden tartışıyoruz? Hani, çok mu önemli bir olay iki karakterin yakınlaşması?

Lan kafa kopuyor, sen oturmuşsun “Cinsellik var!“ diye bağırıp duruyorsun. Yani? Sana ne Geralt’ın çapkın karakterinden. Sana ne Shephard ile Liara’nın çocuklarından? Türler kazası filan olur diye mi korkuyorsun? Belki…

Sonuç olarak ben 2015’te halen oyunların seksüel içeriklerinin böylesine hararetli tartışılmasından inanılmaz rahatsızım. Size ne Quiet’ın görünüşünden?

2004’te Prens’in kostümü yavaş yavaş yırtılıyor, en sonunda baldırı çıplak geziyordu. Bir de hemen yırtılmıyor dikkatinizi çekerim, her bölümde kostümünün birazı gidiyor. Ona olunca normal, Quiet’ın dekoltesi filan varmış diye olay!

Ken Levine, “Elizabeth’in göğüslerine odaklanmanızdan rahatsızım” dediğinde, “Sen de karaktere dekolte koymasaydın” demiş bir kitleyiz biz. Gerçi oyunu oynayınca gördük o kostümün anlamını, bence Ken Levine’ın oyun dünyasına attığı en sağlam tokatlardan biridir. Peki, Ken Levine’a laf sokan birçok mecranın yanakları sızlıyor mudur? Orasını bilemem.

Gelmiş geçmiş en seksist, en maço, en kabadayı karakterlerden biri olan Duke Nukem’i tartışmıyoruz. Hatta unutulmaz karakterdir kendisi. Ama oturup, The Witcher’da açık sahneler var diye millet birbirine giriyor ya daha ne diyeyim?

En kolay yolu her zaman unutuyoruz; bunlar sadece birer oyun! “Oyundaki hikâye, bir porno filmindeki hikâye gibidir. Hikâye olması beklenir, ama o kadar da önemli değildir.” diyen John Carmack’a bir noktada katılmamak elde değil.

Seks, şiddet ve daha birçok konunun tartışılması için oyun dünyasının önünde upuzun bir yol ve yemesi gereken 40 fırın ekmek var. Kusura bakmayın ama Hollywood filmi olsa burun kıvıracağımız birçok hikayeye, sırf empatinin elverişli olması nedeniyle “Mükemmel hikaye” diyebiliyoruz.

Evet, oyunların seksist yönü, seksüel ve şiddet içerikleri tartışılabilir ama ne zaman biliyor musunuz? İki sene de bir, The Last of Us, Bioshock, Talos Principle gibi “gerçekten” bir derdi olan oyun sayısı arttığı zaman.

Oyunlarda cinselliğin tartışılması veya bunun için suçlanması o zamana kadar benim için sadece bir komedi unsuru olacak. Ha biz asıl tartışmamız gerekenleri değil, zaten olması gereken şeyleri tartıştığımız sürece, Call of Duty yapımcılarından biri çıkıp, “Biz oyuncular için sanat eserleri üretiyoruz” deme cesaretini kendinde bulabilecek.

Bence bizim asıl tartışmamız gereken şey, üzerinde durmamız gereken şey Ori and the Blind Forest, Quiet’ın dekoltesi değil.

Sanırım oyun sektörü biraz hızlı gelişti. Ergenlik çağını yaşaması gereken zamanlarda, olgunluğu yakalamaya çalışıyor. Hollywood’dan daha çabuk Hollywood olduk ve bunun cezası her kafadan bir ses çıkması gibi görünüyor. Yoksa oturup, oyunlarda cinselliği ve şiddeti tartışıyor olmazdık.

Talos Principle’ın açtığı yolun ne kadar önemli olduğunu konuşurduk…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu